Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De klankentapper


Vorige Index
Index
Volgende

Rode reeks no. 103 (1e druk: 1970)
Voor het eerst in album verschenen in 1961

De klankentapper De aankondiging van het spliksplinternieuwe Suske en Wiske-verhaal was in De Standaard te lezen op 7 februari 1961. De voorpublicatie startte de dag erna op 8 februari 1961 en eindigde op 16 juni 1961.
In datzelfde jaar kwam het verhaal ook als album uit.

Professor Barabas heeft ons al vele revolutionaire uitvindingen gepresenteerd sinds zijn verschijnen in Op het eiland Amoras. De Gyronef en een soort voorloper van de teletijdmachine, waarmee men beelden uit het verleden kon zien, konden we al in dat verhaal bewonderen. De professor bleef niet stilzitten, want meteen in het verhaal daarna (De sprietatoom) leren we een nieuwe gevaarlijke uitvinding van de professor kennen, het sprietatoomkanon, waar zijn op macht beluste assistent Savantas mee vandoor is. In dat zelfde verhaal heeft professor Barabas ook een raketinstallatie gebouwd waarmee hij onze vrienden zelfs op afstand met de nodige dingen kan verzorgen. Een van de leukste uitvindingen van de professor leren we ook in dit verhaal kennen, namelijk het autootje Vitamitje, wat nadien onze vrienden nog vaak van dienst zal zijn.
Professor Barabas blijft echter de uitvindingen uit zijn mouw schudden, waaronder de Bathyscaaf, de IJzeren Schelvis, de uiteindelijke versie van de Teletijdmachine, de Ruimtekruiser, de Zonnespiegel en natuurlijk de Klankentapper.
Met dit laatste toestel kunnen onze vrienden met planten of vruchten praten!

Degene die nu denkt : "Mmh! Met planten praten! Alles klinkklare onzin!" heeft weliswaar niet helemaal ongelijk, maar feit is ook dat planten en bomen levende wezens zijn, zoals wij mensen en dieren.
Lambik praat met een brandnetel Bomen en planten reageren op hun naaste omgeving. Een plant gedijt bv. beter bij een sonette van Wolfgang Amadeus Mozart als bij een heavy-metal song van de groep AC/DC. Ook reageren vooral kamerplanten erop als men tegen ze praat en toewijding geeft. Ze groeien en bloeien dan beter!
Een ander voorbeeld is hoe planten leren omgaan met voedselschaarste. In bepaalde gebieden, waar nauwelijks nitraten in de bodem zijn, hebben bepaalde planten geleerd zulk voedsel te vinden. Zij zijn namelijk vleesetende planten geworden! Door verlokkende zoete stoffen lokken ze insekten en die blijven plakken of vallen in een kelk met verterende zuren. Zo krijgen deze planten hun voedingsstoffen.
Willy Vandersteen heeft zich voor dit verhaal beslist laten inspireren door onderzoekingen op dit gebied. Zo zijn de radertjes bij hem begonnen te draaien en prompt was de Klankentapper geboren.

Dit verhaal staat weer bol van politieke en culturele verwijzingen naar de actualiteit van toen.
Zo komt de Eenheidswet van december 1960 en haar gevolgen ter sprake. In deze omstreden wet van de toenmalige katholiek-liberale regering Eyskens-Lilar ging het om een verhoging van de indirecte belastingen, kortingen op de werkloosheidsuitkeringen en op de (Oha!) ambtenarensalarissen, tevens was er sprake van een strengere controle op de uitvoering van de ziekteverzekering.
Een golf van stakingen was het gevolg, die soms zelfs gewelddadig afliepen. In januari 1961 kwam er een eind aan de nationale staking in Belgie, nadat de Kamer, ondanks fel verzet, zich in meerderheid had uitgesproken voor de Eenheidswet.
Deze grootste nationale staking van na de wereldoorlog had wel tot gevolg, dat het kabinet Eyskens-Lilar ten val kwam.
De prestaties op het gebied der ruimtevaart zijn ook niet spoorloos aan Willy Vandersteen voorbij gegaan. In strook 135 voelt Lambik zich heel even als Joeri Gagarin (*1934 - +1968). Gagarin was als eerste mens in de ruimte met zijn capsule Vostok I en volbracht een volledige omwenteling van de Aarde. (voor meer informatie over Gagarin en de wedloop om de macht in het heelal, zie de samenvatting van De kaartendans)
Willy Vandersteen keek zeker graag televisie (zie o.a. de bekende belgische presentatrice uit De kleppende klipper, de televisiestudio en de blik achter de schermen van zo´n programma uit De speelgoedzaaier en de op een Amerikaanse tv-reeks gebaseerde naamgeving van De Texasrakkers), want alweer laat hij iets uit de televisiewereld opduiken, namelijk inspecteur Pierre Duval.
Inspecteur Duval Inspecteur Duval en zijn collega inspecteur Mornay lossen allerlei misdaden op in de kortlopende tv-serie Interpol calling (1959-60). Duval werd door de acteur Charles Korvin (*1907 - +1998). Zoals vaak bij kortlopende reeksen begint het succes pas de annulering, zo ook bij deze reeks. Europa was nl. van begin tot midden jaren 60 geheel in de ban van deze misdaad-reeks.

De evolutie van Jerom ging genadeloos verder. Weliswaar bleef hij nog steeds de oersterke man, maar zijn uiterlijk is sinds De dolle musketiers geleidelijk aan veranderd. Was er in het voorgaande verhaal De wolkeneters nog een beetje van de vroegere Jerom over, qua uiterlijk is er in dit verhaal niks meer van te zien. De "beschaving" van de oermens Jerom was hiermee tot een einde gekomen en buiten een paar kleine optische veranderingen over de jaren heen is het uiterlijk sindsdien niet veel veranderd. Heel even zien we in een later verhaal uit de reeks, nl. Amber, nog eens de oervorm van Jerom.

De klankentapper is bij de fans niet alleen bekend vanwege de naamgevende uitvinding, maar ook door de actie, de straffe handeling, de humor en ook de geslaagde personages.
Sinds het jaar 2004 is er zelfs een site op het internet met de naam van dit verhaal: www.klankentapper.com
Deze site heeft zich als doel gesteld alleen maar het nieuws te brengen omtrent onze helden. Dit nieuws bestaat uit het vermelden van het verschijnen van nieuwe albums, curiosa e.d.
De site wordt gerund door liefhebbers van het eerste uur, de Belg Stephane van Osselt en de Nederlander Joël Philippo. Ze worden bijgestaan worden door de niet minder bekende Jack Moonen en Hans Versluis.
Van de vier hebben er drie in één van de nieuwere verhalen van onze helden een cameo gekregen.
Stef is te zien in De gevangene van Prisonov, terwijl Jack in de gehele trilogie (De laatste vloek, De kus van Odfella en het eerder genoemde verhaal) als profeet Nenoom te zien is.
Hans heeft het weliswaar niet gehaald om officieel in een album op te duiken of genoemd te worden, maar wie de prachtige Fanclub-uitgave van De breinbrekers bezit, zal vooraan in de basisschetsen op strook 12 een verhuiswagen zien met de slogan Verhuis Versluis! Een duidelijke knipoog dus namens Marc Verhaegen aan het adres van Hans.
De enige die door Marc niet in een album is opgevoerd is Joël. De tekenaar zal ook geen kans meer krijgen om dit alsnog te doen omdat hij in februari 2005 werd ontslagen door Studio Vandersteen.
Stef is trouwens ook bekend van een door fans opgericht stripproject om destijds de nieuwe tekenaar Marc Verhaegen welkom te heten. Het project heette De missende Marc.

Samenvatting

Suske, Wiske, Jerom, Sidonia en Lambik worden door Van Zwollem uitgenodigd om op het kasteel te logeren. Van Zwollem voelt zich alleen, nu Anne Marie een paar dagen weg is met de kinderen. Gretig nemen onze vrienden dit voorstel aan en zijn kort daarna onderweg naar het kasteel. Kort voor het kasteel moeten ze nogal abrupt stoppen, want er duikt plots een greppel op. Lambik stapt uit om het te onderzoeken, maar wordt natgespoten! Van Zwollem is nl. staking aan het spelen. Ondertussen zijn Suske en Wiske het kasteel in gegaan en leren de hooghartige Nanette kennen, die ook bij Van Zwollem logeert. Al meteen botert het niet goed tussen Wiske en Nanette.
Kennismaking met Nanette Om Suske voor zich in te palmen laat Nanette haar paard aan Suskezien. Dit wordt Wiske teveel en ze wil op een natte manier ingrijpen, maar merkt net te laat dat een man met een uilenmasker op het punt staat Nanette te ontvoeren. Jerom grijpt in en redt het kind.
De politie onderzoekt het mysterieuze geval, maar verliest het spoor bij een verlaten fabriek.

Ondertussen gaat het uitwisselen van hatelijkheden tussen de twee jonge dames zonder pardon verder.
Nanette probeert verder Suske in te palmen, maar als dit niet lukt, galoppeert ze op haar paard beledigd weg. Van Zwollem verwittigt de kinderen over de verlaten fabriek. Meteen krijgt Suske het benauwd, want Nanette wilde naar deze fabriek toe gaan. Hij rijdt met een scooter naar de fabriek en ziet er Nanette, schijnbaar bewusteloos, liggen. Nanette heeft Suske maar gefopt. Suske vindt dit alles behalve leuk en legt uit waarom. Prompt vindt hij hierop een veer van de uil. De kinderen verlaten nu haastig de verlaten fabriek en zien niet dat de uil dicht bij hen in de buurt was en zich nu niet zeker voelt.
Suske en Nanette komen op het kasteel aan en vertellen hun wedervaren. Jerom en Lambik gaan hierna op onderzoek uit, maar vinden niets. Plots valt een zware steen op Jeroms hoofd, wat de oersterke Jerom natuurlijk niet voelt. Integendeel... hij dacht, dat een van zijn haren was uitgevallen!
Lambik stormt meteen naar boven om de dader te pakken. Niet lang daarna houdt hij een man vast met een uilenmasker. Ze ontmaskeren de man, maar het is... van Zwollem! Hij wilde nl. ook eens de geheimzinnige uilekop spelen, maar van die steen weet hij niks af.

Op het kasteel gaat het gesar tussen de twee meisjes verder en Nanette verpest d.m.v. een stuk zeep de soep van Wiske. Wiske wil haar nu een lesje geven, maar vindt Nanette bewusteloos op bodem van haar kamer liggend. De oorzaak hiervan is een gruwelijk radiobericht: de ouders van Nanette zijn boven het oerwoud van Thailand met een vliegtuig neergestort. In het verkoolde wrak heeft men geen overlevenden gevonden.
Meteen wordt een dokter ingeschakeld. Die constateert dat Nanette om te overleven een speciaal soort medicament nodig heeft en bestelt het telefonisch. Binnen het uur zal het medicament op een nabij gelegen vliegveld aankomen. Lambik en Jerom gaan meteen in stormachtig weer op weg om tijdig het vliegveld te kunnen bereiken, maar wat ze niet weten is dat de uil alles heeft afgeluisterd.
Hij saboteert eerst de landingsbaan met kerosinevaten, zodat het vliegtuig met het medicament aan boord niet kan landen. Op het laatste nippertje ruimt Jerom de obstakels op. De piloot geeft de twee het medicament en meteen suist Lambiks auto over de wegen naar het kasteel. Juist op het moment, dat Lambik een auto wil gaan inhalen vallen er kraaienpoten uit die auto. Lambik rijdt er over en de banden vliegen aan flarden. Lambik landt met zijn auto in een greppel. Gelukkig is hen niets gebeurd en vliegenvlug rent Jerom naar het kasteel, maar ook daar wacht een hinderlaag van de uil. Het deert niets, op het laatste wordt Nanette gered.

Na nog verdere avonturen komen onze vrienden er met de hulp van inspecteur Duval van Interpol, en natuurlijk de klankentapper, achter dat de eigenlijke uil Jef Krols, de vroegere nachtwaker van de stilgelegde fabriek is. Deze man wordt door scrupuleuze bandieten bedreigd. De bende van de Spin is achter Nanette aan, vanwege haar vermogen. Door haar dood zou de broer van Nanettes vader alles erven en aangezien deze nietsnut enorme speelschulden heeft kwam de Spin dit gelegen en wilde hij dat de nietsnut Nanette eerst zou ontvoeren en zo lang gevangen zou houden tot men haar dood waande. Intussen zou de broer van Nanettes vader de erfenis opstrijken en naar het buitenland vluchten. Door de interventie van onze vrienden ging het de Spin allemaal te langzaam. Hij verlangde daarom dat Nanette gedood zou worden. Dit vertikte de broer van Nanettes vader echter, want zo slecht is hij nu toch weer niet van karakter, maar uit wraak hierover sloot de Spin hem in een verlaten ruimte van de fabriek op.
Ondertussen zaaide de Spin verkleed als uil terreur, maar alles mocht niet baten. Het komt tot een showdown in de stilgelegde fabriek, waarin Jef Krols, de vroegere nachtwaker nog eens een keer kan optreden door de Spin en zijn twee bendeleden in cellofaan verpakt af te leveren.

Lambik heeft een plant een versje geleerd Het mooiste nieuws komt echter nog, want de ouders van Nanette zijn door gelukkige omstandigheden in leven gebleven en keren behouden terug. Op het vliegveld worden ze ontvangen door Van Zwollem en een volledig genezen Nanette.

Lambik zit ondertussen met de klankentapper te spelen en dwingt een plant tot een gedicht!
"Daar alleen kan liefde wonen,
daar alleen is ´t leven geen wind!
waar men stil en ongedwongen
onze Lambik de knapste vindt!"


Tekst: Alain Stienen

Aankondiging in 'De Standaard'