Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De kwaaie Kwieten


Vorige Index
Index
Volgende

Rode reeks no. 209 (1e druk: april 1987)

De kwaaie kwieten Dit verhaal liep als voorpublicatie vanaf 25 november 1985 t.e.m. 8 december 1986 in de TV Ekspres.
In april 1987 kon men het verhaal als eerste druk met zegel kopen.

Zoals al beschreven in de inleiding van de samenvatting van Het rijmende paard ging het na zijn furieuze start in de jaren 60 niet goed met het personage Krimson in de late jaren 70.
De verantwoordelijke auteur hiervoor, Paul Geerts, bracht midden jaren 80 hierin verandering, want de reeks beleefde een kwalitatieve opleving. Paul Geerts bracht doordachtere scenario's als voorheen. Het element spanning kwam weer meer op de voorgrond en drong daarmee de humor iets terug. Dit betrof niet alleen de handeling, maar ook de hoofd- en nevenpersonages. Ze werden allen actie-georiënteerder. Bij Krimson bezon Paul Geerts zich weer op het karakter zoals Willy Vandersteen hem in Het rijmende paard presenteerde.
In Amoris van Amoras speelde Krimson tussen een reeks van andere bekende randpersonages mee, zoals de Zwarte Madam, Savantas, Tobias e.a.
Opmerkelijk aan dit avontuur is dat Krimson tegen het einde van het verhaal berouw krijgt over zijn slechte daden en onze vrienden helpt! Wie nu denkt, wat dit alles met kwalitatieve opleving te doen, ligt fout. In het tweede prentje van strook 212 ziet men een voldane Krimson met een glas champagne op het dek van zijn jacht zitten, waarbij hij bij zichzelf denkt: "Ik voel mij een gelukkig mens! Ik zal zo blijven... heu, misschien... De verleiding is zo groot... Er zijn nog steeds politiek, wapenhandel, terreur, drugs... Ik zal mijn best doen maar... Je weet nooit!"
Met deze uitspraak legde Paul Geerts de basis voor de terugkeer van de medogenloze meesterschurk Krimson!
In dit verhaal heeft Krimson weer een machtige organisatie opgebouwd en beschikt hij weer over allerlei technische middelen, zoals een in de ruimte opererende satelliet. Hij heeft zowaar een basis midden in de ondoordringbare jungle van de Amazone. Hij voelt zich zo machtig dat hij het tegen buitenaardse wezens opneemt.
Krimson Dat hij het niet tegen zulke machtige wezens kan opnemen blijkt uit het feit dat zijn verstand dit niet verwerken kan en gek wordt!
In het volgende verhaal De Krimson-crisis (in voorbereiding) heeft hij zijn doel bereikt: Krimson beheerst Vlaanderen!
Daarmee bereikt Paul Geerts het toppunt van zijn vertelkunst met betrekking tot Krimson! Krimson beheerst het Vlaamse gedeelte van België, maar heeft buiten de waard gerekend met een vijand waar hij altijd geringschattend over oordeelt, nl. Lambik!
Bij Tazuur en Tazijn leren we Crimsonius, een van de voorvaderen van Krimson kennen. Deze is net zo scrupuleus als zijn nazaat.
Bij het verhaal De begeerde berg, midden jaren 90, begon het eerste verval van Paul Geerts' vertelkunst in zake Krimson te verschijnen! Krimson wil nl. met het opblazen van de top van de Mont Blanc de hoogste berg in Europa in bezit hebben! Het willen bereiken dat zijn berg de hoogste is van Europa met het opblazen van de top van de Mont Blanc is al krankzinnig en niet passend bij het misdadig figuur Krimson! Een gevolg van overdadige pilleninname? Wie weet?
Bij de De 7 schaken was Krimson een kind dat onze vrienden en de jonge Willy Vandersteen dwarszat tot genoegen van vele fans en liefhebbers!
Het dieptepunt van zijn carriere bij Paul Geerts bereikte Krimson in het verhaal Het enge eiland. Daar wilde hij op de nieuwe achterkant van de euromunt als profiel verschijnen! Iets wat op misdadig niveau natuurlijk tot ontdekking leidt en blijk geeft van overschatting van eigen persoonlijkheid!
Dit verhaal deed weer afbreuk aan het personage Krimson, ofschoon er genoeg tijd aan besteed werd om het verhaal vertelmatig op te bouwen!
In de tussentijd begon Marc Verhaegen meer gewicht te krijgen bij het verzinnen van nieuwe verhalen. Marc's eerste verhaal in de rode reeks (Eigenlijk is het Marc's tweede verhaal al met Krimson, als je Spruiten voor Sprotje meetelt.) met Krimson is De ongelooflijke Thomas. Krimson keert hier weer terug in een mogelijke toekomst van onze vrienden en is ook daar weer bruut en medogenloos.
Midden 2002 volgde de officiële penoverdracht en Marc was de nieuwe peetvader van Suske en Wiske en tot het najaar 2004 liet hij de lezers en de fans wachten hoe het met Krimson gegaan is. In het magnifique verhaal Kaapse kaalkoppen zien we Krimson als leider van een bende gemaskerde mannen die achter een formule aan zitten waardoor het leven onder elkaar gemakkelijker van stapel zal lopen. Dat Krimson er achter aan is om deze formule te vernietigen mag iedereen duidelijk zijn.
Na dit verhaal kwam in februari 2005 het ontslag van Marc. Hoe het nu met Krimson verder gaat onder leiding van het nieuwe duo Van Gucht/ Morjeau blijft af te wachten. Zullen zij ook deze verteltechnische kwaliteit van Vandersteen, Geerts en Verhaegen bereiken? Één ding is echter zeker: Krimson zal terugkeren!!!

Kennismaking met de Kwieten Buitenaardse wezens zijn in de Suske en Wiske-reeks niets nieuws! Denken we terug aan verhalen, zoals o.a. De Kwakstralen, De dromendiefstal en De Minilotten van Kokonera, om er maar enige te noemen.
Wat wel nieuw is, is dat de auteur het hier in dit verhaal over een buitenaardse dreiging heeft!
Sinds de mensheid zich er van bewust is, dat onze planeet, de aarde, maar een héél klein puntje is in het oneindige heelal vraagt men zich ook af of er andere levende wezens in het heelal bestaan! En zo ja: hoe zien ze eruit? Zijn ze ons welgezind? Willen ze onze planeet veroveren? Op al die vragen kan niemand ons een antwoord geven, want tot nu heeft de mensheid geen contact gehad met buitenaardse wezens!
Een antwoord op al deze vragen levert ons wel de literatuur en dan speciaal de science-fictionliteratuur.
Een van de eerste romans, waar het over dreiging van buitenaardsen en ook de invasie van onze planeet gaat, is The War of the Worlds van de Engelse auteur H.G. Wells (*1886 - +1946). Deze roman is voor het eerst verschenen tegen het einde van de 19e eeuw, in 1898. Alhoewel de auteur met deze roman eigenlijk de intentie had om het imperialisme op de hak te nemen, was de beschrijving van de vernietiging van de stad Londen door de torenhoge driepotige ruimteschepen zo intensief, dat dit door het lezend publiek niet waargenomen werd. War of the Worlds ontwikkelde zich in de loop van de jaren tot een klassieker en vele auteurs na Wells probeerden een soortgelijk verhaal te ontwikkelen, maar haalden nooit de dichtheid en het originele van deze roman. Alle romans, die iets te doen hebben met de invasie door buitenaardsen hebben op de een of andere manier bewust of onbewust elementen uit deze roman.
The War of the Worlds is niet alleen een klassieker in de literatuur geworden, maar vindt ook haar weerklank in de popcultuur!

Een half jaar voor het uitbreken van de 2e Wereldoorlog in 1939 ensceneerde het toen nog piepjonge talent Orson Welles (*1915 - +1985) het hoorspel The War of the Worlds. Orson Welles had echter de roman als een livereportage in scene gezet en uitgezonden over de radio. Het hoorspel kwam zo realistisch over, dat vele luisteraars het voor echt hielden en in paniek uit de steden vluchtten. Een boer hield zijn watertoren voor een van de driepotige ruimteschepen der Marsianen en schoot er op, met als gevolg dat de watertoren uit elkaar barstte en de boer zodoende het kostbare water niet meer bezat.
Hollywood was hierdoor op het jonge talent opmerkzaam geworden en niet lang daarna presenteerde Orson Welles volgens velen één van de beste films aller tijden, namelijk Citizen Kane uit het jaar 1941.

Á propos Hollywood!
Na het einde van de 2e Wereldoorlog in 1945 begon het gouden tijdperk voor de science-fictionfilm. In Amerika ontstond in die tijd de paranoïde voorstelling van een communistische infiltratie van hun samenleving door de Sowjets. Dit kwam omdat de Sowjets plotseling ook in het bezit van atoombommen waren. Volgens de Amerikaanse politici was dit alleen mogelijk door spionage en landverraad! Men begon iedereen, maar ook werkelijk iedereen te wantrouwen!
War of the Worlds, van Steven Spielberg Hollywood speelde hier op in en presenteerde de mensheid een aantal films, waarbij men de communisten verving door buitenaardsen. Het begin vormde de film The Thing from another World uit 1951, gevolgd door The Day the Earth stood still, ook uit 1951, It came from outer Space uit 1953, Earth versus the flying Saucers uit 1956 en Invasion of the Bodysnatchers uit dat zelfde jaar . Natuurlijk dacht men in Hollywood ook aan de klassieke invasieroman van H.G. Wells. De door Byron Haskin (*1899 - +1984) in beeld gebrachte film The War of the Worlds uit het jaar 1953 werd al snel door o.a. de uitmuntende special effects een klassieker en weet ook heden ten dage nog te overtuigen.
Midden jaren 50 week de angst voor communistische infiltratie, maar toch bleven de buitenaardsen ons nadien nog regelmatig op het witte doek bezoeken, tot in het heden!
In het jaar 1996 kreeg het filmminnend publiek meteen twee invasiefilms voorgeschoteld, nl. de enorme blockbuster Independence Day van Roland Emmerich (*1955) en het heerlijk hilarische (en jammer genoeg geflopte) Mars attacks! van de regisseur Tim Burton (*1958), maar als men puntje bij paaltje neemt, zijn beide films niets anders als nieuwe varianten van The War of the Worlds!
Na de succesvolle samenwerking van de acteur Tom Cruise (*1962) en de regisseur Steven Spielberg (*1947) met de speelfilm Minority Report uit het jaar 2002 kwamen de twee overeen het nog eens een keer te proberen en gauw waren ze het beide met elkaar eens, dat ze War of the Worlds wilden verfilmen. De film komt in mei 2005 uit en volgens de eerste opinies hebben de twee weer een kaskraker geproduceerd, ......maar of de twee de klassieker uit 1953 kunnen toppen, blijft af te wachten!

Niet alleen op het witte doek kregen de mensen te maken met The War of the Worlds, maar ook thuis op de kleine beeldbuis werd de oorlog der werelden uitgevochten. Einde jaren 80 produceerde Paramount een eerste seizoen van deze kortlevige tv-serie. Men bouwde het geheel op de gegevens die door de film van Byron Haskin bekend waren, met drie uitzonderingen:

  1. De mensheid was de invasie door de buitenaardsen vergeten! (Als de Aarde ooit zal worden overvallen door buitenaardsen en de mensheid zich op de koop toe nog kan bevrijden van deze indringers zal de mensheid alles doen, maar dit feit zeker niet vergeten!)
  2. In de film uit 1953 waren de buitenaardsen Marsianen en in de tv-reeks wezens uit een ander zonnestelsel.
  3. In de tv-reeks kunnen de buitenaardsen het lichaam van mensen overnemen (zoals in de klassieker Invasion of the bodysnatchers), maar in de film kwam dit niet voor!
Het eerste seizoen was niet bepaald een succes, maar ook niet direkt een flop! Men begon weer opnieuw aan het concept te sleutelen en een nieuw tweede seizoen kon starten. Was er in het eerste seizoen sprake van een invasie door de buitenaardsen die verhinderd moest worden, zo was in het tweede seizoen de invasie al voltrokken! Het publiek accepteerde dit niet en keerde de serie de rug toe, met als gevolg, dat de serie tegen het einde van de tweede seizoen werd gecanceld!

Zelfs in het bereik van de rock- en popmuziek liet The War of the Worlds zijn sporen achter.
In 1978 bracht een zekere Jeff Wayne zijn muzikaal bewerkte versie van de roman van H.G. Wells uit. The War of the Worlds stormde meteen de albumhitparade in en er werd een single aan het album ontleend: The Eve of the War! De single (en het bijbehorende videoclipje) werd ook een succes en bleef wekenlang op nr. 1!

In het tweede prentje van strook 59 zegt de opgewonden Barabas tegen Krimson: "Star-wars, hè! Oorlog in de ruimte... Dan is het met onze aarde afgelopen! Ik geef jou liever een pak slaag, daar is de mensheid tenminste mee gediend!"
Barabas doelt hiermee niet op de immense populaire filmreeks STAR WARS van George Lucas (*1944), maar op de voortzetting van de Koude Oorlog in het heelal door de voormalige Amerikaanse president Ronald Reagan (*1911 - +2004). Toen Ronald Reagan begin jaren 80 aan de macht kwam was het duidelijk, dat deze conservatieve politicus niets moest hebben van eenzijdige ontwapening en het opgeven van de kernwapenwedloop. De man was een anticommunist door en door. Het militaire budget werd onder hem opgeschroefd om de Sowjet-Unie op de knieën te dwingen. Reagan presenteerde tegen de midden jaren 80 zijn Star-warsprogramma en dit hield in dat er satellieten met kernbommen in rond de aarde zweefden om bij een nucleaire oorlog tactische voordelen te hebben.

Het ruimteschip wordt onderschept Paul Geerts neemt hier in dit verhaal de inleveringspolitiek van Belgie op de hak, want hij laat Lambik in het eerste prentje van strook 43 zeggen, nadat de ongewone duisternis verdwenen is: "'t Zal wel weer iets te maken hebben met de inleveringspolitiek van de regering... Besparen op het zonlicht!"

Samenvatting

Vanuit zijn geheime basis, ergens diep in de jungle van de Amazone, onderschept Krimson met een van ruimtesatelieten een geheimzinnig ruimteschip. Het ruimteschip wordt naar zijn basis gebracht en de inhoud van het mysterieuze ruimteschip verdwijnt in een cel. Krimsons misdadig brein begint op volle toeren te werken. Hij wil met de inhoud van dat ruimteschip geld verdienen.
Plotseling wordt de gehele aarde in duisternis gehuld. Krimson raakt hierdoor in paniek en laat professor Barabas ontvoeren, waarvan hij verwacht dat deze hem helpt met zijn probleem.
Ondertussen komt vanuit het oneindige heelal een ander ruimteschip.

Terwijl Krimson Barabas duidelijk maakt, waar het om gaat nadert het nieuwe ruimteschip onze planeet. Krimson raakt in paniek en schiet het ruimtevaartuig met een van zijn lasers neer.
Barabas ziet hierdoor de kans zijn vrienden te verwittigen en verklaart dat het afgeschoten ruimteschip bij de wateren rond Bonaire, één van de A.B.C.-eilanden, is neergestort. Lambik, Suske, Wiske en Jerom gaan onmiddelijk op weg naar Bonaire.
Niet lang daarna vinden ze op de bodem van de wateren rond Bonaire het ruimtevaartuig, maar ze worden door opgeslokt door het schip.
Onze vrienden maken nu kennis met de bemanning van het ruimteschip, het zijn de Kwieten! ... en ze zijn op zoek naar hun soortgenoten, die door Krimson zijn gekidnapt.
Onze vrienden vormen een alliantie met de Kwieten en met een vaartuig van de nieuwe bondgenoten komen ze terecht in de jungle van de Amazone. Na een tijd komen ze met het vaartuig niet verder en gaan te voet verder. Na enkele hachelijke, maar ook komische avonturen mat o.a. de plaatselijke fauna van de Amazone ontdekken ze de geheime basis van Krimson.

Bij de basis van Krimson
Door de verduisteringseigenschap der Kwieten en de ongelooflijke kracht van Jerom bevrijden onze vrienden professor Barabas en ook de andere gevangen genomen Kwieten uit de klauwen van Krimson.
Onze vrienden vernietigen de geheime basis van Krimson en de Kwieten verlaten onze aarde. Door zijn nederlaag is Krimson gek geworden en daarom liet Lambik hem gaan.

Tekst: Alain Stienen