Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De begeerde berg


Vorige Index
Index
Volgende

Rode reeks no. 244 (1e druk: mei 1995)

De begeerde berg Op 6 augustus 1994 was de aankondiging van De begeerde berg in De Standaard te lezen. De voorpublikatie van het verhaal begon op 8 augustus 1994 en eindigde op  28 november 1994.
De eerste druk van het album verscheen in mei 1995.

1995 was het jaar waarin de stripreeks haar 50-jarig bestaan vierde. Ter gelegenheid van dit feit haakt Paul Geerts in dit verhaal in op een klassieker uit het begin van de reeks, De brullende berg. Niet alleen wordt het verhaal met name genoemd, maar er zijn ook vele andere overeenkomsten. Pufke praat in het begin de woorden van achteren naar voren, net zoals de reus Bébé uit De brullende berg, ook heeft het kleine mannetje net zoals de reus een gezonde honger.

Op het tweede plaatje van strook 26 valt een "blooper" te ontdekken; Pufke laat een album van onze vrienden zien en Suske zegt, dat het het album "De brullende berg" is. Bij nadere beschouwing heeft Suske ongelijk! Het is namelijk het album "De slimme slapjanus"!

Theofiel en Celestien Boemerang In dit verhaal komen vele bekende personages voor, niet alleen Krimson en Achiel, zijn butler, treffen we in dit verhaal maar ook Theofiel en Celestien Boemerang duiken op.
De meesterschurk Krimson en zijn butler maakten hun eerste opwachting in Het rijmende paard en zouden daarna nog vaak Suske en Wiske het leven zuur maken, o.a. in De sissende sampam, Het zoemende ei, De minilotten van Kokonera, De gouden locomotief, Amoris van Amoras, De kwaaie kwieten, De Krimson-crisis, Tazuur en Tazijn en meer recentelijk in Het enge eiland, De ongelooflijke Thomas en De verdwenen verteller. Zelfs in de zusterreeks Jerom verscheen hij eens een paar keer, o.a. in De vreemde verzameling en nog in verschillende andere verhalen, die echter alleen in Duitsland verschenen zijn. (Wie meer hierover wil weten, moet eens op de zustersite Jerom op het WWW kijken.) Men kan er stellig  van uitgaan dat Krimson en Achiel verder zullen opduiken in de verhalen van Suske en Wiske. Ze zijn als het ware het zout in de soep van de reeks.
Theofiel Boemerang kwam voor het eerst in De Texasrakkers en meteen het verhaal er na, De windmakers, kon de lezer kennis maken met zijn even onuitstaanbare vrouw, Celestien Boemerang. Ook zij zouden vaker in de verhalen van de reeks opduiken, zoals De wolkeneters, De schone slaper, De bokkige bombardon, De bezeten bezitter en meer recentelijk in De slimme slapjanus en in Big Mother.

Het idee, een verhaal op de top van een berg te laten afspelen waar een huis door middel van bommen en raketten wordt opgeblazen is niet nieuw! James Bond, de geheim agent in dienst van Hare Majesteit de Koningin van Engeland, (trouwens een creatie van de Engelse auteur Ian Fleming) beleefde ook een avontuur op een bergtop van de Alpen in "On her Majesty's secret service" (uit het jaar 1969 met George Lazenby als James Bond in de hoofdrol) tegen zijn aartsvijand Dr. Blofeld!

Het verhaal speelt zich af in het Franse gedeelte van de Alpen. Met een hoogte van 4807 m is de Mont Blanc de hoogste berg van Europa. De Mont Blanc is niet de hoogste berg ter wereld, dat is nl. de Mount Everest oftewel De Mont Blanc Sagarmatha, het Nepalese woord voor de Everest met een hoogte van 8884 m. Suske en Wiske hebben in het album Sagarmatha de top van de Everest ooit eens bereikt en in De veraderlijke Vinson beleven ze avonturen op een andere bergtop, nl. Mount Vinson op het continent Antarctica. Mount Vinson is na de Everest de tweede hoogste berg ter wereld met een hoogte van 5140 m.
Tegen het einde van de Middeleeuwen werd de Mont Blanc "Les Glaciers" genoemd, wat zoveel betekent als de verijsde. Zeker heeft dat te maken met de enorme gletsjer, die op de berg te zien is. Degene die het woord Mont Blanc letterlijk vertaald, krijgt weer een aanwijzing op deze gletsjer.
Eerst in het jaar 1786 bereiken Jacques Balmat en Dr. Michel Paccard, als eerste de top van de Mont Blanc. Daarvoor had Dr. Paccard het al vijf keer tevergeefs geprobeerd. Telkens had hij problemen met het grillige weer bij de beklimming. Het onbestendige weer op de Mont Blanc is trouwens meestal de oorzaak van vele (dodelijke) ongelukken.
In het jaar 1809 bedwong de eerste vrouw, Marie Paradis, de Mont Blanc.
Het opkomen van het toerisme in de streek rond de Mont Blanc, zo ongeveer midden 19e eeuw was voor de natuur een catastrofe! De jacht op de steenbokken was voor veel rijke mensen een sport. Wetten tot natuurbehoud, zodat de jacht geregeld werd, waren er in die tijd niet. Zodoende stierven in die streek de laatste steenbokken uit. De laatste werd in 1835 neergeschoten.
100 jaar na het eerste bereiken van de top van de Mont Blanc was het toerisme in volle gang. 1219 personen hadden sindsdien al de Mont Blanc beklommen. Met de komst van het vliegtuig begin 20e eeuw zou het niet meer lang duren, voordat de eerste over de Mont Blanc zou vliegen. Al in 1914 was het zo ver. De Zwitser A. Parmelin was de eerste die over deze berg vloog.
In 1965 opende men voor het verkeer de tunnel Chamonix-Courmayeur door de Mont Blanc met een totale lengte van 11,96 km. In het begin werd de tunnel als een zege gezien (het ontlastte het dorp Chamonix van heel wat verkeer, wat anders door het dorp zou rijden), maar in de late jaren 90 waren er kritische stemmen te horen die voor onderhoud pleitten. Hierbij stuitte men echter op dovemansoren. Zo gebeurde het onvermijdelijke. Door een ongeluk met een vrachtwagen gebeurde er op 26 maart 1999 een ongelooflijke ramp, waarbij 36 mensen omkwamen. Hierna wijzer begon men de tunnel te renoveren en heropende ze op 9 maart 2002. De nieuwe Mont Blanc-tunnel geldt als een van de modernste en veiligste in Europa.

Theo Vaessen De pachtheer Theo Vaessen in het begin van het verhaal (zie stroken 3 en 4) is een hele goede vriend van Paul Geerts. Hij heeft veertig jaar als jounalist gewerkt. Tijdens zijn carriëre heeft hij tal van bekende personen geïnterviewd en reportages geschreven. Ook schreef hij vier biografieën over bekende Nederlandse sporters en industriëlen.
In het jaar 2003 vatte hij het plan een biografie te schrijven over zijn maatje Paul Geerts. Paul zag het in het begin echter niet zitten dat Theo een heuse biografie over hem zou gaan schrijven. Eerst nadat hij een boek van zijn vriend had gelezen was Paul ervan overtuigd en gaf Theo toestemming een biografie over hem te schrijven.
Het resultaat verscheen in oktober 2005  en had als titel: Paul Geerts : 30 jaar peetvader van Suske en Wiske.
Wie de twee, Paul Geerts en Theo Vaessen, samen ziet merkt meteen dat er tussen de beiden een hechte band bestaat. Tijdens de signeersessie van de Suske en Wiske - 2daagse in Sittard in november 2005 naar aanleiding van het verschijnen van Volle Maan in het Limburgs dialect, vermaakten de twee het publiek met het vertellen van vele anekdotes over hun vriendschap.

Samenvatting

Na het avontuur met De bezeten bezitter zijn de Boemerangs aan lager wal geraakt. Theofiel werkt als knecht op een boerderij en Celestien, zijn vrouw, als meid op die zelfde boerderij.
Plots stopt er er een grote Rolls Royce voor de boerderij. Een man met regenmantel en hoed stapt uit en wil met Theofiel zaken doen. Theofiel hapt onmiddelijk toe en moet binnen een week iets in de Alpen afleveren. Daarna stapt de onbekende in zijn wagen en de chauffeur rijdt in volle vaart weg.
Pufke vertelt zijn verhaal Ondertussen landt in de tuin van Sidonia een luchtballon. In de korf van de ballon zit een vreemd kereltje dat steeds de woorden van achter naar voren uitspreekt en Sidonia de haren van het hoofd eet. Na een opulent maal begint het mannetje, Pufke genaamd, te vertellen.
Pufke hoort bij een volkje dat zichzelf milieumannetjes noemt. Ze worden geleid door een koning en hebben zich in de Alpen gevestigd om er voor het milieu te zorgen en verplaatsen zich via luchtballonnen. Sinds korte tijd worden er echter op de top van de Mont Blanc vreemde geluiden gehoord, alsof er zware machines bezig zijn. Niet alleen dat, er verdwijnen steeds meer van die milieumannetjes. Op het moment is ca. de helft van het volk van de milieumannetjes verdwenen.
Pufke komt nu bij onze vrienden om hulp vragen. Onze vrienden happen gretig toe en niet lang daarna zijn ze in een drietal luchtballonnen op weg naar de Alpen.

Theofiel probeert ondertussen onder levensgevaar de bestelde diepvriezers in een truck naar de top van de Mont Blanc te rijden. Jerommeke, niet ver daar vandaan, wil zijn lichaam in topconditie te krijgen en springt van berg tot berg.
Tijdens één van die onverwachte plensbuien op de Mont Blanc dreigt Theofiel met zijn truck van de berg af te glijden. Jerom ziet dit en grijpt zonder te aarzelen in en krijgt de truck weer terug op de smalle bergweg. Jerom en Theofiel ontmoeten elkaar nu en beginnen meteen te ruzieën.
Plots zijn ze omringd door kleine, kaalgeschoren, blauwe mannetjes die spuitbussen op hun ruggen dragen. Niet lang daarna zijn Theofiel en ook Jerom ingevroren en worden ze samen met de diepvriezers uit Theofiels truck afgevoerd.

Lambik en zijn deltavlieger Inmiddels bereiken de drie luchtballonnen met Pufke en onze vrienden de Mont Blanc. Door een stommiteit van Lambik stort hij met zijn ballon neer en landt met blutsen en builen in een bos. Niet ver er vandaan vindt hij een wrak van een deltavlieger. Hij bouwt het wrak weer op en spant er het doek van zijn ballon erover om er mee te kunnen vliegen. En... zie aan! Het lukt! Lambik start de achtervolging om zijn vrienden in te kunnen halen.
Suske, Wiske, Pufke en Sidonia vliegen ondertussen over de plaats waar Jerom en Theofiel door de kaalgeschoren blauwe mannetjes werden gekidnapt. Ze ontdekken er nl. de leeggeroofde truck. Prompt worden ze door de kleine mannetjes aangevallen die met ijspegels naar de ballonnen schieten. De ballonnen storten neer en meteen worden onze vrienden bestookt door de kleine kereltjes. Lambik duikt nu op als redder in de nood en de mannetjes vluchten voor deze losgelaten furie.
Pufke denkt dat deze kaalgeschoren blauwe mannetjes zijn verdwenen soortgenoten zijn. Hij brengt hen aansluitend via een geheime ingang in de berg naar zijn koning. De koning legt de toestand nog eens uit en hierna starten onze vrienden hun onderzoek.
Ze ontdekken dat hun aartsvijand nr. 1, Dr. Krimson, er achter steekt. Hij heeft de op een na hoogste berg in de Alpen gekocht (de Mont Blanc was nl. niet te koop) en omdat hij het niet verkroppen kan dat hij niet de hoogste berg van Europa heeft wil hij de top van de Mont Blanc opblazen! Om dit doel te bereiken heeft hij de diepvriezers nodig. Hij brainwashed de hersenen van de milieumannetjes en met de diepvriezers houdt hij het verstand van de kereltjes op nul. Het zelfde lot wacht nu Lambik, Wiske, Jerom en Theofiel. Suske, onopgemerkt door Krimson en zijn blauwe mannetjes, grijpt in en bevrijdt ze allemaal.

De basis van Krimson wordt opgeblazen Terug bij de koning besluiten ze de plannen van Krimson te verijdelen.
Een paar uren later wil Krimson zijn plan tot uitvoering brengen. Achiel brengt nog een fluitje champagne om dit te vieren. Ondertussen halen Lambik en Jerom de dynamietstaven in de bergholtes van de Mont Blanc weg en Jerom stopt ze in de diepvriezers waar de andere gebrainwashde milieumannetjes in huizen.
Krimson drukt op de ontsteker en tot zijn ontsteltenis gebeurt er niks! Hij ziet Lambik op zch afkomen die hem een telegeleide ontsteker geeft. Krimson vraagt zich wel af waarom Lambik hem helpt maar drukt toch op de knop.
Met een geweldige ontploffing vliegen de diepvriezers in de lucht en Krimson weet nu dat hij bedrogen werd door Lambik. Hij vlucht en wil van zijn bergtop af d.m.v. een laser de top van de Mont Blanc af schieten. Onze vrienden en de milieumannetjes weten dit plan te verijdelen door de luchtballonnen en bestoken het huis van Krimson met bommen.
Krimson is nu verslagen en krijgt als straf van de koning samen met Achiel, zijn butler, de taak om de natuur in de Alpen schoon te houden.



Tekst: Alain Stienen

Aankondiging in 'De Standaard'