Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De kus van Odfella


Vorige Index
Index
Volgende

Op 13 augustus 2003 verscheen nummer 280 in de Rode reeks.

De kus van Odfella Marc Verhaegen schreef op 4 oktober 2002 een bericht op Het fantastische forum waarin hij een tipje van de sluier oplichtte over toekomstige avonturen van Suske en Wiske. In die boodschap vermeldde hij de voorlopige werktitel van het verhaal dat in de krant De laatste vloek zou opvolgen. De titel die werd genoemd was De kus van Odfella. Toen op 11 februari 2003 de aankondiging van het verhaal in De Standaard stond bleek de werktitel niet meer te zijn gewijzigd.

Verhaegen lijkt er een traditie van te gaan maken om avonturen met een doorlopende verhaallijn te maken. De laatste vloek eindigde met een aantal onvoltooide verwikkelingen. Diverse figuren uit dat verhaal keren terug in dit nieuwe avontuur. In de aankondingsstrook zien we al de kleine Kalasj (de verjongde graaf Kalasjnikov die in zijn oudere gedaante een hoofdrol had in Heilig Bloed en In de ban van de milt) en de hond Floda met aan hun zijde Schanulleke die in De laatste vloek van Wiske gescheiden is geraakt.
Zoals uit de titel al blijkt speelt ook Odfella weer een rol. Deze eeuwenoude vrouw speelde ook al een belangrijke rol in al de avonturen die hiervoor zijn genoemd.
Het slot van dit avontuur valt overigens te lezen zijn in het volgende deel van de Suske en Wiske-reeks: De gevangene van Prisonov.

Evenals in het voorafgaande verhaal laat de tekenaar een aantal fans een rol spelen in het verhaal. De profeet Nenoom (Jack Moonen) valt dit keer in levende gedaante te zien nadat hij in De laatste vloek zijn debuut had gemaakt als geestverschijning, zwevend in een wolkje. De voorzitter van de Fameuze Fanclub, Arjen Labee, duikt op onder de naam Arjin Labevski, "ontwerper en bouwbeheer van de tweelingsteden Sodomitz en Gomoravska".

In Het Nieuwsblad werd aangekondigd dat Rikki, de broer van Wiske, in dit avontuur na een afwezigheid van vele jaren herenigd zou worden met zijn zusje en tante Sidonia. Zijn heroptreden zal echter pas plaatsvinden in het volgende verhaal, De gevangene van Prisonov.

Het thema van het verhaal wordt gevormd door "de zeven hoofdzonden". Een gegeven dat ook Willy Vandersteen al eens heeft gebruikt in het eerste album van De Geuzen: De zeven jagers.
De zeven hoofdzonden in het eerste album van De Geuzen De zeven hoofdzonden in de aankondiging van 'De kus van Odfella'


Behalve in De Standaard verschijnen de avonturen van Suske en Wiske ook in voorpublicatie in Het Nieuwsblad. Al jarenlang worden in beide kranten dezelfde stroken afgedrukt. Bij de aankondiging van De kus van Odfella kwam hier echter verandering in. Voor het eerst in de lange geschiedenis van Suske en Wiske wordt de krantenstrip nu in kleur afgedrukt.

Aankondiging in 'De Standaard' Aankondiging in 'Het Nieuwsblad'