Amoras : De Kronieken

Deel 1: Gestrand


Vorige Overzicht
Overzicht

1e druk: 15 maart 2017

Amoras : De Kronieken Met het verschijnen van deel 6 in de Amoras-reeks, Barabas werd de saga rond Suske en Wiske "nieuwe stijl" eind 2015 afgesloten.
Een vervolg zou volgens de makers niet meer verschijnen. De auteurs gaven echter in diverse media wel aan dat er plannen waren om toch nog iets te doen met de geesteskinderen van Willy Vandersteen.
Het eerste teken dat er daadwerkelijk nog meer avonturen in het Amoras-universum zullen komen werd gegeven op 30 maart 2016. Op die dag werd het eerste deel aangekondigd in een nieuwe reeks getiteld Kronieken Amoras.

Een dag na de eerste berichten publiceerde De Stripspeciaalzaak een interview met Marc Legendre.
De schrijver vertelt hierin waarom Charel Cambré en hij hebben besloten om verder te werken met het concept dat ze voor Amoras hebben ontwikkeld. Hij zegt hierover o.a.:

"[...] In 2012 zijn we aan Amoras begonnen en sindsdien maken zowel de personages als het decor deel uit van ons leven. Wij staan daar elke dag mee op en we gaan ermee slapen. Ongewild kruipt dat onder je huid, maar het duurde even voor we dat beseften en wilden toegeven. Zo kregen we op de lange duur door dat we niet klaar waren met Amoras. Na heel veel maanden begonnen Charel en ik te praten over 'wat als'. 'Wat als we toch verder deden?' Een bevrijdende gedachte, verhalen genoeg, heel veel zin en veel fans zouden blij zijn. Heel veel fans, niet iedereen.
Dwaas wellicht, maar meteen voelde het ook aan als verraad als we een vervolg op Amoras zouden maken. Hadden we niet gezegd dat het gedaan was na deel 6? Wat moesten we daarmee? We werden onze eigen bitterste en gemeenste criticaster. Tot we onszelf helemaal vastgereden hadden, want die gemene uithalen zouden natuurlijk ook volgen als we iets totaal anders deden, beseften we.
[...]
Opnieuw zijn we er met de hele ploeg in gevlogen en buigt het ganse WPG-team zich een tweede keer over de wereld van Amoras. Hun onstuimige geestdrift knalt door ramen en deuren en is tot op El Hierro voelbaar. Wordt het een echt vervolg? Nee. Het is in elk geval geen zevende deel waarin alles toch anders blijkt te zijn.
Wat het dan wel is? Daar zijn we mee bezig, er wordt koortsachtig aan gewerkt en we hopen oprecht dat iedereen er blij mee zal zijn. Al weten we nu al dat zoiets onmogelijk is. Tant pis. Dan doen we het maar voor onszelf.
"

De publicatie van deel één uit deze reeks stond oorspronkelijk gepland voor 4 oktober 2016. Deze datum is later verschoven naar 15 maart 2017.

In de aankondigingsfolder voor de nieuwe uitgaven van de Standaard Uitgeverij voor het voorjaar van 2017 wordt het volgende over de reeks geschreven:
“Wat als Suske en Wiske uit elkaar gehaald worden en op een onbekende plek in tijd en ruimte gedropt worden?”, dat was het uitgangspunt van de zesdelige saga AMORAS. Het lijkt een vreemde vraag, maar het leverde wel een van de meest succesvolle stripprojecten van de laatste jaren op. En het universum van Suske en Wiske roept nog veel meer vragen op. Vragen die op hun beurt weer aanleiding kunnen geven tot nieuwe avonturen onder de noemer Amoras, De Kronieken: korte cycli van een aantal albums die verder spinnen op de wereld van Suske en Wiske, en die van Amoras. Een van die vragen is “Hoe kennen Lambik en Krimson elkaar?”. In het album Het rijmende paard is Lambik de enige die Krimson kent als slechterik – hebben die twee een verleden samen? Is Krimson altijd al een kwaadaardige psychopaat geweest, of heeft het leven hem in die richting geduwd? Of heeft Lambik er iets mee te maken?


Amoras: De kronieken
Verschijningsdatum 15 maart 2017
Uitvoering softcover
Prijs € 6,99
ISBN 9789002262333
Aantal pagina's 56