Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

Wattman


Wattman Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over Wattman verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 8,52

Reactie no. 23
NaamMark
Leeftijd41
Cijfer8
RecensieAardig S&W verhaal over een bijna gepensioneerde trambestuurder die al-dan-niet meer leeft. Een miljonair wil de authentieke tram overkopen wat uitmondt in een snelheidswedstrijd. Ze komen tijdens de race allerlei typisch Vandersteense obstakels tegen en verliezen de race. Maar naderhand blijkt dit op bedrog te zijn gebaseerd en krijgt Wattman zijn tram terug.

Als overvallers de tram overnemen laat Lambik de tram Barabas zijn labo inrijden waar ze door de teletijdmachine in het verleden geraken. Dit gedeelte van het verhaal wijkt nogal af van voorafgaande: Er volgen 15 pagina's met een opeenstapeling van satire, waarbij vele vooroordelen over holbewoners, middeleeuwen en de 17e eeuwse veldslagen zwaar aangezet de revue passeren. Dit gedeelte vermindert wel de sfeer en consistentie in het verhaal, anders had ik het een negen gegeven, maar een acht is ook niet slecht.

Datumvrijdag 05 december 2014 10:54

Reactie no. 22
NaamJules Vismale
Leeftijd42
Cijfer8
RecensieWattman is een langdradig album waarin de genoemde figuur niet geheel met Batman vergeleken kan worden. Dat hij pas rust zal vinden als hij zeven ritten moet voltooien en passagiers vervoeren in een ouderwetse tram komt deze keer raar over omdat Wattman namelijk geen fouten heeft gemaakt zoals eerdere "vervloekten", hooguit dat hij zich niet aan de moderne tijd aanpaste. Een rijke miljonair en autoverzamelaar Oldays wil koste wat kost Tram 7 bemachtigen door omkoping, chantage, geweld en bedrog wat hem zelfs zijn dochter bijna het leven kost! Suske en Wiske lijken als gekostumeerde "Wattmans" stukken sterker te zijn dan normaal. Oldays komt gelukkig tot inkeer maar wordt weer "opgevolgd" door de bankrovers Pakmar en Ratmor die Tram 7 kapen waarin de helden zich bevinden om Wattman te helpen bij zijn tramritten. Sidonia krijgt echter sterk het vermoeden dat Wattman niet een echt levende persoon is. De vrienden belandden allemaal bij Barabas in de tijdmachine en zij komen in allerlei verschillende tijdperken terecht waar ze het constant aan de stok krijgen met dinosaurussen, holbewoners, prinsessen die onbegrijpelijk zijn, een draak, de boosaardige ridder Zwartbaard, de Rode Ridder, de Zonnekoning, generaals die hun soldaten als kanonnenvlees gebruiken, vrolijke soldaten en rovers. De twee boeven Pakmar en Ratmor krijgen ook berouw als Suske en Wiske hen van de dood redden waarop Lambik en Jerom hen op hun beurt moeten redden, Oorlogen zijn in deze periodes schemer en inslag en dus vrij moeilijk op te lossen. Waarom op het einde de geest van Wattman samen met Tram 7 naar het Paradijs vertrok is erg raadselachtig daar men na het overlijden namelijk geen aards bezit kan meenemen.
Datumwoensdag 5 december 2012 20:57

Reactie no. 21
NaamJPM
Leeftijd28
Cijfer9
RecensieDit is een heel leuk Suske en Wiske verhaal. Eigenlijk kan dit album worden verdeeld in twee delen, het eerste speelde zich af in het heden (tenminste vanuit het perspectief van onze vrienden), en het tweede in het verleden. Het eerste deel is absoluut het leukst, met de geheimzinnige tram en haar bestuurder. En het bevat voor mij ook echt de 'oude' gezellige sfeer, het tweede deel bevat niet diezelfde sfeer. Maar dat weerhoudt je er niet van, om het verhaal te blijven herlezen.
Datumdonderdag 19 april 2012 07:50

Reactie no. 20
Naammarretje
Leeftijd12
Cijfer9
Recensiewattman is een heel mooi verhaal maar niet het beste van vandersteen. de cover is prachtig en de nieuwe vind ik mhaouw had meer mee gedaan kunnen worden. in het begin is het gelijk boeiend (heb je niet meestal) en het feit dat dit verhaal in 2 delen is geschreven is ook heel goed uitgewerkt. ik vond zelf het eerste deel het leukste met sir oldays,carson en james en die wedstrijd en hoe ze uiteindelijk vals speelde en hoe wiske suske de baas werd met het inbreken BRILJANT de liefde en het doel van wattman voor tram 7 is vind ik 1 van de mooiste verhalen. alleen hoe sir oldays het opgaf vond ik afgeraffeld. maargoed het tweede deel: met de 2 boeven,leuk bedacht, de tijdreis die heel wat minder is ze gaan in de oertijd met een holbewoner over een oorlog hebben ik vond dat ze er maar heel even waren ze hadden iets in de ijstijd kunnen doen of in grotten... over de middeleeuwen moeten we het helemaal niet hebben telkens over geld en belasting grappen en in de 17e eeuw wordt dat erger maar daar had ik het gevoel dat ik opeens in de dolle musketiers was belandt qua tekenstijl en namen. de manier waarop wattman weggaat op het einde vind ik ook briljant gevonden. het tekenstijl zit ook goed alleen een groote min voor die geld-belasting grappen. dus toch een 9 deze behoort zeker tot de beste van de suske en wiske top 10.
Datumdonderdag 29 juli 2010 19:35

Reactie no. 19
NaamJeroen B.
Leeftijd18
Cijfer9
RecensieQua verhaal is dit niet het beste uit de reeks, maar het is wel één van de verhalen waarbij je het meeste een Vandersteen-gevoel krijgt, waarbij je direct nostalgisch wordt...
Datumzaterdag 18 juli 2009 19:56

Reactie no. 18
NaamSandstorm
Leeftijd31
Cijfer10
RecensieFantastisch sprookje over een ouwe trambestuurder en zijn trammetje, mooi verwerkt in een parodie op Batman.
Het verhaal bestaat in feite uit twee delen, eerst de race tegen Oldays en dan de reis door het verleden. Ik vind dat niet slecht, een verhaal hoeft niet van de eerste tot de laatste bladzijde over hetzelfde gaan. Iets wat nu trouwens moeilijk is, gezien de kortere albums. Dit album mag van mij gerust een 10 krijgen.
Datumzondag 22 februari 2009 18:51

Reactie no. 17
NaamPatrick
Leeftijd30
Cijfer8
RecensieDe liefde van Wattman voor zijn trammetje, maakt dit verhaal vrij ontroerend. En zoals eerder aangehaald: De prachtige satire die terug te vinden is in het gedeelte waar de tram door de tijd reist is onvergetelijk.
Een prachtig album van S&W en weer een van de mooiste herinneringen uit mijn jeugd.
Datumvrijdag 28 december 2007 14:53

Reactie no. 16
NaamRamon
Leeftijd25
Cijfer9
RecensieDit is 1 van mijn favorieten, er zit zoveel in dit verhaal. Leuke grappen en leuke personages alleen het einde is wat afgeraffeld, daarom een 9, anders was het een 10 geweest.
DatumSun Aug 12 23:04:19 2007

Reactie no. 15
Naamrobin breuls
Leeftijd10
Cijfer9
RecensieDit album doet me aan de kaft een beetje denken aan de Batman films ( het verhaal trouwens niet) ik ben trouwens een beetje fan van Batman maar het verhaal is ook leuk vooral de race vond ik erg spannend!
DatumMon Jul 16 15:55:07 2007

Reactie no. 14
NaamLeander Zimmerman
Leeftijd15
Cijfer9
RecensieEr is in dit album een bepaalde sfeer, de Suske en Wiske sfeer. Net als bij o.a. De Gladde Glipper. Het verhaal is niet heel fantastisch maar de tekeningen, sfeer en grappen zijn van topniveau..
DatumFri Oct 20 13:00:24 2006

Reactie no. 13
Naamsarina
Leeftijd11
Cijfer9
RecensieWattman is leuk,oud, heeft een leuke bedoeling van wattman(battman).Alleen de voorkant van het verhaal klopt niet echt, je denkt dat suske wattman is terwijl dat niet zo is en dat een stelletje boeven de tram heeft gestolen en omgebouwd hebben tot een soort auto dat hij zonder "rails" kan rijden. Suske en wiske moeten erachteraan!
DatumSat Aug 19 19:54:09 2006

Reactie no. 12
NaamPaysBart
Leeftijd38
Cijfer7
RecensieAardig verhaal met wel echte "vdsteen-humor".
Wat me wel opviel is dat Suske op de cover een heel ander pakje aanheeft dan in het verhaal (op de cover is het echt een kopie van Batman). Was dit ook bij de allereerste druk al zo? Of is het later aangepast?
DatumSat Jan 21 01:29:48 2006

Reactie no. 11
NaamCindy
Leeftijd29
Cijfer10
RecensieWattman blijft tezamen met het brommende brons en het kregelige ketje de mooiste albums, vind ik. Spannend, mysterieus (wattman en het brommende brons vooral en vol met humor (vooral het kregelige ketje)!
Kunnen er niet meer albums zoals deze gemaakt worden.
DatumTue Aug  2 19:29:24 2005

Reactie no. 10
Naamingrid
Leeftijd17
Cijfer7
RecensieEen redelijk album, het begin is zoals een suske en wiske moet beginnen. Die race tussen wattman en die verzamelaar is hartstikke leuk en ook leuk is hoe wattman met zn trammetje omgaat, hij praat tegen zn tram alsof het leeft. Ik vind alleen 1 minpunt wanneer de tram in de tijdmachine ingaat, dan word het verhaal raar en heel saai, ik vind dat eigenlijk niet bij het verhaal passen en van mij mochten ze dat stuk eruit laten. Het is best een leuk verhaal om te lezen.
DatumWed Jul 13 14:58:35 2005

Reactie no. 9
Naamharmen
Leeftijd14
Cijfer8
Recensiedit is een album, waar je aan kan zien dat hij oud is.
lekker spannend, en de humor is ook goed.
alleen het eind vind ik niet zo heel leuk.
een 8 lijkt me een goed cijver hiervoor.
DatumMon Apr 11 12:59:30 2005

Reactie no. 8
Naam jippe
Leeftijd 10
Cijfer 9
Recensie echt een erg leuk album.vooral omdat het over een tram gaat.ik die verandering van battman tot wattman ook zo leuk.en lambik heeft weer rare kuren zoals altijd.
Datum Thu Feb 3 17:27:37 2005

Reactie no. 7
Naam Ari
Leeftijd 22
Cijfer 9
Recensie Het eerste deel van het verhaal is geheimzinnig en grappig, en de wedstrijd wordt spannend verteld.
Maar wat dit verhaal uit de middelmaat verheft is het laatste gedeelte, dus vanaf het moment dat tram 7 de teletijdmachine induikt. Het is één en al satire van het allerhoogste niveau.
Ook de tekeningen in dit verhal zijn erg mooi en de inkleuring is erg sfeervol, vergelijk maar met de saaie computerkleuren in de nieuwe albums.
Een topper uit de reeks !
Datum Sun Sep 26 19:55:23 2004

Reactie no. 6
Naam Peter Hoekstra
Leeftijd 24
Cijfer 8
Recensie Goed verhaal met als rode draad wattman en zijn trammetje. Spanning, humor en actie zitten hierin verwerkt. Alle personages zijn ook goed uitgewerkt en komen volledig tot zijn recht.
Ik vind het alleen jammer dat het einde met de teletijdmachine iets te snel afgeraffeld wordt, dus daarom een 8.
Datum Wed Aug 4 14:15:50 2004

Reactie no. 5
Naam Niels Peelman
Leeftijd 13
Cijfer 9
Recensie Ik heb deze week eindelijk Wattman in mijn verzameling toegevoegd en het is een van de beste albums uit de S&W reeks.IK dacht eerst aan de cover te zien dat suske wattman is en dat dat wagonnetje zijn "batmoebiel" is maar wat ik las had me verrast, en DAT maakt dit album zo fantastisch goed
Datum Sun Apr 18 11:41:42 2004

Reactie no. 4
Naam Timo Meurs
Leeftijd 12
Cijfer 9
Recensie Heel goed album! Voordat ik dit album ging lezen dacht ik: o, nee! Dat zal wel zo'n soort batman verhaal zijn. Maar gelukkig had ik het mis, want het ging (bijna) helemaal niet over Batman. Het is een heel leuk verhaal. De wedstrijd tussen wattman en de mensen die de tram ook wilden krijgen, vond ik een heel leuk stuk. In dit album zit genoeg spanning en humor. En ook de tekeningen zijn goed. Een dikke negen krijgt dit album dus van mij!!!!!!
Datum Sun Mar 7 14:21:46 2004

Reactie no. 3
Naam Thijs Voets
Leeftijd 12
Cijfer 6
Recensie Eigenlijk vind ik hem best saai.....
Datum Wed Aug 20 16:00:56 2003

Reactie no. 2
Naam Jan
Leeftijd 24
Cijfer 8
Recensie Leuk verhaal, met een knipoog naar Batman. Toch een beetje vreemd dat zo'n ouwe bok als Wattman bij het zingen van zijn strijdlied kan vechten als een jonge hond. Ik weet eigenlijk niet beter dan dat hij tijdens zijn leven een doodnormale trambestuurder was met een enorme liefde voor zijn vak. En waarom gaan Suske en Wiske verkleed als Wattman bij sir Oldays inbreken. Dat maakt voor de aktie niks uit, kunnen ze ook in eigen kleding doen. Verder, zonder op details te letten een leuk verhaal.
Datum Mon Jun 16 19:52:32 2003

Reactie no. 1
Naam Arjan van der Jagt
Leeftijd 15
Cijfer 9
Recensie Dit zijn verhalen!
De onafscheidelijkheid van de Wattman en zijn wagonnetje is zeer goed uitgewerkt!
Verder is er natuurlijk de 'ouderwetse' geheimzinnigheid in dit verhaal.
Humor en spanning maken het verhaal af en maken er een negen van.
Een verhaal dat ik gewoon iedere keer weer goed vind!
Datum Thu Jun 12 15:55:18 2003