Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De straatridder


De straatridder Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over De straatridder verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 8,61

Reactie no. 21
NaamMark
Leeftijd41
Cijfer8
RecensieLambik en Jerom willen ala Don Quichote als de Straatridder de wereld verbeteren. Maar hun nobele optreden wordt misbruikt door een onbekende om o.a. het liefdadigheidsproject van Sidonia en de lokale bank op te blazen. Een aardig who-dun-it verhaal ontwikkelt zich met als grootse verdachten landloper Berend, advocaat Terpoort en de onbekende huisbaas. De tekeningen zijn redelijk, soms wat vervormde gezichten en de inkleuring vind ik niet echt mooi.
Datumzaterdag 20 december 2014 11:48

Reactie no. 20
NaamJules Vismale
Leeftijd40
Cijfer10
RecensieDe hoofdrol lijkt in de straatridder meer weggelegd voor Lambik die als een soort Don Quichotte rondrijdt op een paard terwijl hij is verkleed als ridder. Hij schijnt het goed voor te hebben met dieren en aanvankelijk ook met zijn vrienden al verstoren zowel Lambik als Jerom de openbare orde. Waarom de straatmuzikant Barend zich in het geheim terugtrekt, zichzelf vermomd als de gehandschoende en Barend zich soms gedraagt als een vijand snap ik niet echt. De sluwe en geheimzinnige advocaat Ach. Terpoort ziet er niet uit als een boef of als de huisbaas van Barend maar de eerstgenoemde kon het natuurlijk niet hebben dat Barend (die door Terpoort onder druk werd gezet om de achterstallige huur voor een krot af te betalen) een nieuw huis cadeau kreeg en hij probeerde er eigen voordeel uit te halen door bomaanslagen, ontvoeringen en een bankoverval. De lezers moesten door Vandersteen in verwarring worden gebracht wie nou de échte boosdoender was in het verhaal maar bij Suske en Wiske kunnen zowel goed als kwaad zichzelf altijd anders voordoen. Soms komen de schurken tot inkeer (bijvoorbeeld de Arabische tovenaar Ali-Ben-Salami uit Prinses Zagemeel) maar kan een goedgelovig persoon (koning Kart-Offel uit de Ringelingschat) door machtlust en hebzucht gedreven in zijn omgeving juist in een wrede misdadiger veranderen.
Datumwoensdag 12 januari 2011 22:36

Reactie no. 19
NaamSandstorm
Leeftijd30
Cijfer9
RecensieTopverhaal. Het verhaal blijft boeien en zelfs tot op de laatste pagina's kan het verhaal nog alle kanten uit, b.v. wie is de geheimzinnige, wat is de rol van Barend (Seppe in de oude versie).
Lambik als de straatridder en Jerom als zijn schildknaap zijn hilarisch, of kijk maar eens naar Jerom zijn speelgoedpaard. Een dikke 9.
Datumzondag 23 november 2008 17:26

Reactie no. 18
NaamLuuk
Leeftijd14
Cijfer10
RecensieEen heel leuk verhaal, dat goed in elkaar zit en tot het laatste moment spannend blijft. Je weet steeds niet wie de dader is en uiteindelijk is het toch een verrassende afloop.
Datumvrijdag 14 november 2008 18:22

Reactie no. 17
NaamIngrid
Cijfer8
RecensieLeuk verhaal, maar er zijn betere verhalen, de tekeningen vind ik matig.
DatumSat Jan  6 19:16:28 2007

Reactie no. 16
Naamthomas
Leeftijd12
Cijfer9
Recensiesubliem boek!
veel originele dinge bedacht vind ik (tekeningen konden wel iets beter) maar toch een dik verdiende 9!
DatumThu Sep  7 18:13:14 2006

Reactie no. 15
NaamCliff
Leeftijd20
Cijfer8
RecensieEen sterk album dat tot de laatste pagina spannend en onvoorspelbaar blijft. Veel verhaallijnen (Lambik en Jerom, Tante Sidonia en Sus en Wis, Barend, de geheimzinnige advocaat), een sterk moraal en subtiele humor (ik vind Jerom's paard echt briljant!). Het is jammer van de lelijke tekeningen, maar het verhaal is onovertroffen.
DatumMon Jul 17 19:12:19 2006

Reactie no. 14
NaamJustin Bean de Baas
Leeftijd10
Cijfer10
RecensieDit album is top. Het is een echte klassieker. Een 10.
DatumTue Apr 18 14:49:31 2006

Reactie no. 13
Naamguido
Leeftijd41
Cijfer9
Recensiemooi verhaal over een vlaamse robinhood voor zijn tijd was dit ver in de toekomst gezocht al vind ik het erg dat je de orginele eerste drukken moet zoeken om mee te leven het nieuwe spul is te gemaakt soms wat politiek getint maar top
DatumFri Mar 24 18:51:58 2006

Reactie no. 12
NaamWillem.de vries
Leeftijd36
Cijfer9
RecensieFantastisch album.
Lambik en jerom die strijden tegen het onrecht. Daarbij "geholpen" door  S&W en tante.
Vooral de opbouw van het verhaal zit goed inelkaar. 
En goede klassieker.
DatumFri Sep 16 20:21:34 2005

Reactie no. 11
NaamMaurice
Leeftijd33
Cijfer10
RecensieDit verhaal is een meesterlijke krimi.
DatumSat Aug 27 01:06:52 2005

Reactie no. 10
Naamkoen
Leeftijd36
Cijfer9
RecensieEén van mijn persoonlijke favoriete albums. het verhaal is ontleend aan de figuur van don quichotte en dat werkt hier uitstekend. lambik en jerom lenen zich perfect tot deze twee klassieke literatuurfiguren.
alleen wat jammer dat de hele toestand te wijten is aan een slag op het hoofd van lambik (dit lijkt erop dat vandersteen wellicht vond dat hij het vreemde gedrag moest verklaren en moest afkeuren. problemen gehad met de boerenbond misschien?)
de oorspronkelijke zw-w versie krijgt de 9. de ingekleurde versie is waardeloos, gezien de tekeningen verminkt zijn. Shame on you studio vandersteen!
DatumThu Aug 25 10:36:51 2005

Reactie no. 9
NaamHarmen Smilde
Leeftijd14
Cijfer8
Recensiegoed album, steeds denk je dat iemand de "dader" is, en dan blijkt het toch weer niet zo te zijn, heel leuk verhaal, al zit er (zoals eerder al genoemd) niet zoveel humor inzit, dat is wel jammer, maar verder, een heel goed album, dus...een 8
DatumThu May 19 19:50:01 2005

Reactie no. 8
NaamAntoon van Ham
Leeftijd24
Cijfer8
RecensieEen leuk en spannend verhaal met twee belangrijke verhaallijnen die door elkaar lopen. Aan de ene kant Lambik en Jerom die de streek onveilig maken met hun kuren. Aan de andere kant Suske, Wiske en Sidonia die een nieuw huis bouwen voor een straatmuzikant. De humor is misschien wat minder als bij andere verhalen, maar Lambik is hier ook zeker grappig als Don Quichote. Een grotere kracht van dit verhaal is de spanning en hierbij speelt advocaat Ach. Terpoort een belangrijke rol. Wat mij verder opviel is dat er kwistig met dynamiet wordt omgegaan; er zijn maar liefst drie bomaanslagen.
DatumWed Apr 6 19:29:15 2005

Reactie no. 7
Naam jippe
Leeftijd 10
Cijfer 7
Recensie mja....smaken verschillen.
Datum Fri Feb 4 16:20:22 2005

Reactie no. 6
Naam Henk Schillemans
Leeftijd 31
Cijfer 8
Recensie Een goed verhaal met veel plotwisselingen en mooie tekeningen. De humor vind ik minder.
verhaal/plot: 8
tekeningen:   8
humor:        7
Datum Sat Jul  3 10:37:28 2004

Reactie no. 5
Naam Alain Stienen
Leeftijd 39
Cijfer 10
Recensie Beste Arjen, dat is bij jouw met dat kleine jochie nog niet zo lang geleden, maar bij mij wel!!! ( Shit!!! ) Echter heb ook dit verhaal als jochie steeds in een zucht uitgelezen, want er kwam alles in voor wat ik goed vond; avontuur, mysteries en geheimzinnigheden, een in gronde nobel gezinde Lambik, een gruwelijk sterke Jerom enz., enz.!!! Het literarische figuur Don Quichotte en zijn medegezel in strijd tegen de windmolens staat hier in dit verhaal van Willy als model. Willy maakt er dan ook meteen een ode ervan en hoe! Don Diego de la Cervantes (De auteur van "Don Quichotte") zou hier groot plezier aan hebben!
"De straatridder" bestaat niet alleen uit een bewerking van Don Quichotte, maar heeft ook als thema; de randpersonen van onze samenleving... de zwervers!
Willy weeft het verhaal van Don Quichotte geniaal samen met zijn eigen verhaal, hoe een zwerver bedreigt wordt door een advocaat ( met een voor Willy typische en ook treffende naamgeving: advocaat Ach. Terpoort ). Met een zwerver kun je dat nl. doen, want hij is voor onze samenleving een persoon "non gratiae", oftewel een uitgestotene!!! Dit album ontstond in 1956, maar ook heden ten dage is het probleem alert en zijn er voor de zwervers efficiente reintegratieprogramma´s ontwikkeld worden! Je ziet ze, jammer genoeg, overal in de steden. Niet alleen wij zijn gevraagd, maar òòk de overheid! ...En die ziet het zeker niet zitten, omdat ze overal willen (en volgens hun MOETEN) bezuinigen!!! Lieve mensen, WAAR GAAN WE HEEN?
Datum Tue Feb 24 21:56:55 2004

Reactie no. 4
Naam Arjan van der Jagt
Leeftijd 16
Cijfer 10
Recensie Met dit verhaal moet ik gelijk aan vroeger denken toen ik het als klein jochie las.
En ik vind het nog steeds een geweldig verhaal!
De humor, orginaliteit, bepaalde scènes, alles aan dit verhaal vind ik super.
Een aanrader voor jong en oud dus!
Datum Mon Feb 16 16:56:45 2004

Reactie no. 3
Naam Dick vd Heijden
Leeftijd 55
Cijfer 10
Recensie Aan dit verhaal heb ik het meeste plezier. Ik kreeg dit album nadat ik op +/- 12 jarige leeftijd uit het ziekenhuis kwam vanwege een operatie. De strip, met een knipoog naar de bekende DON, zou op heden te dagen nog steed kunnen slaan, goed willen doen maar niet begrepen worden. Om een top 10 samen te stellen vind ik moeilijk omdat voor mij verscheidene boeken op de 1e plaats komen, vooral uit de eerdere jaren. Maar dan nog steek de Straatridder er voor mij boven uit.
Datum Sun Jan 25 15:00:21 2004

Reactie no. 2
Naam arnold
Leeftijd 32
Cijfer 7
Recensie Toegegeven, er zijn betere verhalen, maar toch blijf ik dit een leuk en spannend verhaal vinden, met leuke grappen en veel actie. De kuren van Lambik zijn prachtige en Jerom laat zich doodgewoon meeslepen.
Sterk minpunt zijn de vlekkerige kleuren en de vage en onderbroken lijnen. Jammer, want er zitten erg goede tekeningen bij, met name bij de massascènes.
De scène waar Jerom zijn paard uit de koffer haalt kun je òf stom vinden, òf helemaal Suske&Wiske. Ik kies voor het laatste.
Datum Wed Nov 19 22:01:20 2003

Reactie no. 1
Naam Arvin
Leeftijd 15
Cijfer 4
Recensie Ik vind het een saaie verhaal zonder spanning,humor en andere leuke dingetjes.daarom geef ik een Onvoldoende voor. De stripfiguren zijn ook niet weer goed getekend kijk JEROMS gezicht nou van lambik suske en wiske.
Datum Sat Nov 8 12:41:02 2003