Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De vliegende aap


De vliegende aap Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over De vliegende aap verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 8,00

Reactie no. 19
NaamLambik
Leeftijd12
Cijfer8
RecensieEen vermakend verhaal waarin Lambik, Suske en Wiske naar Africa gaan om Lambik's broer, Arthur, ook wel bekend als 'de vliegende aap', te gaan zoeken. Het verhaal is in het begin niet super; er is meer humor dan een echte plot. Gelukkig is het wel uitstekende humor. Putifar was geweldig!

Dan komen Kanga en Serpentos in beeld. Ik vond het erg leuk dat Lambik slecht werd, en ik schrok erg toen hij Wiske schoot (natuurlijk wist ik wel dat ze niet dood was). Banana was een goed zijfiguur, en Wiske's jaloezie was ook erg leuk gedaan.

Voor de rest is het verhaal erg spannend en vermakend, met brilliante humor er tussendoor. Arthur was ook geweldig. En dan komt Sidonia er ook nog bij. De (her)tekeningen zijn niet super, maar ook niet heel slecht. Als het verhaal beter zou zijn geweest zou dit album een 9 gehad hebben.

Datumvrijdag 30 januari 2015 13:24

Reactie no. 18
NaamWilly
Leeftijd100
Cijfer9
RecensieHet eerste volledige echte Suske en Wiske avontuur, die met Sidonie en Lambik gezellig samen in een huis wonen. Hoewel ook dit vroege album suffig hertekend is, blijft het de goede oude sfeer dragen.
Datumvrijdag 7 juni 2013 21:49

Reactie no. 17
Naamkristian
Leeftijd11
Cijfer7
RecensieIk weet niet of het aan mij ligt, of mijn vlaamse tweekleurenreeks-album. Maar ik kon het verhaal gewoon niet zo goed volgen. verder is het eigenlijk wel een goed boek.
Datumzaterdag 5 mei 2012 12:14

Reactie no. 16
NaamJPM
Leeftijd27
Cijfer8
RecensieDit is een zeer vermakelijk verhaal, en natuurlijk extra bijzonder omdat we hier Arthur de broer van Lambik leren kennen. Arthur blijkt te kunnen vliegen en samen met Suske en Wiske gaat Lambik nara hem op zoek. Uiteindelijk weten ze elkaar te vinden, maar dan krijgen ze te maken met lokale problemen. Natuurlijk helpen onze vrienden en dit levert een leuk avontuur op, wat me ook een beetje aan Junglebook deed denken. Een welverdiende 8.
Datumwoensdag 25 januari 2012 13:20

Reactie no. 15
NaamMark
Leeftijd37
Cijfer7
RecensieSimpel verhaal waarin we Arthur de broer van Lambik voor het eerst tegenkomen. Dit verhaal bevat opvallend veel humor, met de geniale 'lekke-slang' grap. De (her-)tekeningen zijn redelijk, maar bij de inkleuring is de bril van Sidonia vaak foutief meegekleurd.
Datumzaterdag 4 december 2010 10:41

Reactie no. 14
Naamsebas
Leeftijd30
Cijfer7
RecensieLeuk en spannend verhaal. Mischien niet het beste, maar blijft een klassieker.als het dan uiteindelijk lukt om Arthur te redden van Serpentos dan is het verhaal compleet
Datumzondag 28 maart 2010 13:57

Reactie no. 13
NaamGuido Kuwas
Leeftijd46
Cijfer10
RecensieDit was mijn EERSTE strip die ik kreeg als kado van mijn tante! Ik woonde op het eiland Curacao en dit boek opende mijn ogen voor boeken in het algemeen en het gaf mijn een dorst om meer boeken te lezen! Wat een heerlijke avontuur met Suske en Wiske!
Datumzaterdag 22 november 2008 00:29

Reactie no. 12
NaamSandstorm
Leeftijd30
Cijfer7
RecensieGoed album maar geen absolute topper. Verhalen die zich in het oerwoud afspelen spreken me altijd wat minder aan, dus het zal deels wel subjectief zijn. Verder zorgt de combinatie Lambik-Arthur wel voor leuke momenten.
Datumvrijdag 18 juli 2008 18:58

Reactie no. 11
NaamSam
Leeftijd17
Cijfer7
Recensieeen redelijk goed verhaal voor het begin van een serie met de intrede van een leuk personage, arthur
wel een beetje raar is dat arthur zegt dat men slechts tijdelijk kan vliegen door de werking van de plant maar ook in latere avonturen het nooit verleert
als kuifje kritiek krijgt voor racisme zijn hierin ook wel enkele termen die niet echt passen voor een suske en wiske verhaal, maar in die tijd lag dat  natuurlijk zo gevoelig nog niet.
DatumThu Sep 13 15:15:01 2007

Reactie no. 10
Naamrobin breuls
Leeftijd10
Cijfer8
RecensieGoed verhaal waarin we de broer van Lambik (Arthur) leren kennen. Een mooie strip met ook mooie tekeningen maar een 9 of een 10 dat vond ik wat te veel gezegd!
DatumThu May 31 16:00:39 2007

Reactie no. 9
NaamJoey
Leeftijd15
Cijfer10
RecensieEcht een heel goed album uit de oude doos. Arthur is zo'n leuk persoon in de S&W verhalen.
DatumSat May  5 21:51:40 2007

Reactie no. 8
NaamJeroen de Munter
Leeftijd24
Cijfer7
RecensieEen klassieker in zijn soort, maar dan niet eentje die mij ontzettend boeit, al is het verhaal best origineel en redelijk goed gebracht en bijgevolg zeker niet slecht.
Opmerkelijk ook hoe men vroeger ongestoord 'nikker' mocht zeggen. Een dergelijke opmerking nu levert je een gevecht op, op de bus (pijnlijk actueel). Of hoe ontvoogding en emancipatie ook zijn keerzijde heeft.
DatumMon Sep  4 12:34:56 2006

Reactie no. 7
NaamCliff
Leeftijd20
Cijfer7
RecensieOm eerlijk te zijn heb ik niet zo genoten van dit album als de andere albums. Het voelt aan als een hoop losse gags achter elkaar, en wanneer het einde daar is gaat het weer terug naar het verhaal. De humor is wel leuk (al vind ik de termen "nikker" en "zwartkop" wel erg ongepast) en de tekeningen zijn ook wel ok. Het is een amusant album, maar voor Willy Vandersteen een beetje zwakjes.
DatumThu Jul 20 13:43:20 2006

Reactie no. 6
NaamJustin Bean de Baas
Leeftijd10
Cijfer8
RecensieDit is natuurlijk een leuk album, een nieuw karakter wordt voorgesteld. De grappen en humor zijn leuk, maar soms begon Arthur me te irriteren, terwijl dat bij andere albums niet is.
DatumTue Apr 11 13:31:25 2006

Reactie no. 5
Naamharmen
Leeftijd14
Cijfer10
Recensiejongens, omhoog met dit cijver!
dit is een super album, mooie oude tekeningen, en goeie humor, en Arthur is juist heel leuk, omdat hij zo raar is, echt, dit album is een dikke 10 waard, en niet alleen om het gemiddelde omhoog te halen!
DatumThu Mar 17 15:54:20 2005

Reactie no. 4
Naamjippe
Leeftijd10
Cijfer6
Recensieeen beetje een raar album vind ik.arthur doet ook zo raar.dit is een album van half en half.de blz van 4 tot en met 15 vind ik nog leuk maar dan gaat het een beetje minder leuk omdat ze naar afrika gaan en daar vind ik het in deze strip stom.de mensen doen stom enzovoort.de tamtamkloppers is veel leuker omdat afrika daar beter word uitgebeeld.
DatumTue Mar  8 16:14:07 2005

Reactie no. 3
Naam Antoon van Ham
Leeftijd 24
Cijfer 8
Recensie Een heel leuk verhaal. Nu zou zo’n verhaal waarschijnlijk bij een aantal mensen niet goed vallen door de vele stereotypen die hier gebruikt worden voor de zwarte medemens: het taaltje dat ze spreken en de onvermijdelijke potten om mensen in te koken. Maar ze maken het verhaal ook grappig, naast andere vreemde figuren als Kanga, de slang, en niet in de laatste plaats Arthur, de vliegende aap. Wel is het wat vreemd dat ze het hele verhaal op zoek zijn naar een meisje met een vlek onder haar voet, die ook het hele verhaal met de vrienden meemaakt. Zou Banana zelf niet weten dat ze een vlek onder haar voet heeft?
Datum Tue Feb 8 18:20:53 2005

Reactie no. 2
Naam Arjan van der Jagt
Leeftijd 16
Cijfer 10
Recensie Een meesterwerk!
Die oude tekeningen brengen je helemaal terug in de tijd en de strip zit vol spanning en humor.
De personage van Arthur is in dit vehaal zeer goed uitgewerkt en past zeer goed in de sfeer van het verhaal.
De humor vind ik wederem meesterlijk, ik heb echt een paar keer keihard moeten lachen.
Neem nou de slang, hij krijgt een cactus op zijn rug waarna zijn baas een fietspomp pakt en er komt vervolgens lucht uit alle gaten van zijn lichaam, dát is humor!
Een aanrader voor jong en oud.
Jammer dat de strip hertekend is.
Datum Wed Feb 18 18:51:47 2004

Reactie no. 1
Naam Alain Stienen
Leeftijd 38
Cijfer 8
Recensie Lambik ontdekt een levensteken van zijn broer en gaat in de regenwouden van Donker Afrika naar hem op zoek. Na enkele hachelijke avonturen beleefd te hebben, ontdekken onze vrienden Arthur, Lambik´s broer. Deze heeft echter een geheim...
Dit is het tweede verhaal waarin Lambik meespeelt en tevens het eerste verhaal met Arthur, de naamgever van dit album, want Arthur kan door het drinken van een plantesap vliegen! Arthur zal in de loop van de S + W-reeks nog vaker optreden.
Je merkt, dat "De vliegende aap" uit het begin van de reeks is, want het verhaal zelf is nogal wat dun: Lambikt zoekt broer in Afrika, broer zoekt aangenomen dochtertje, schurk wil dit verhinderen en uiteindelijk vindt men het meisje.
Maar... het geheel is zeer zeker niet slecht, want Willy Vandersteen stopt dit verhaal vol met gags en humor. Sowieso is Afrika altijd al een dankbare bron voor humor. De nevenpersonages zijn ook geslaagd, vooral Putifar de ezel, Serpentos (leuke woordspeling) de schurk, Kanga de slang en natuurlijk Arthur, de vliegende aap. De enigste nevenpersonage, die wat bleekjes blijft is Banana, het aangenomen dochtertje van Arthur, wat daaraan ligt, dat er minder humor om haar heen gebouwd wordt.
Woordspelingen zijn altijd al een specialiteit van Willy geweest en zijn eigenlijk ook hoekstenen van de humor in Suske en Wiske, zo ook hier : Serpentos ( een verbastering van serpent, wat slang heet.), de plant waarvan Arthur het sap dronk en daarna kon vliegen heet: Selderum Aeroplanis ( ook weer een verbastering van selderij en nu let op; Aeroplane is Engels en heet natuurlijk vliegtuig! )
Prachtig zijn ook de tekeningen, al doen ze zeer nostalgisch aan.
Afsluitend kunnen we zeggen, dat dit verhaal leuk en ook spannend is, al is het niet het beste uit het begin de S+W-reeks!
Datum Wed Feb 18 09:31:53 2004