Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

Het gouden paard


Het gouden paard Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over Het gouden paard verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 8,85

Reactie no. 20
NaamMark
Leeftijd41
Cijfer9
RecensieEen fantastisch album uit eind jaren vijftig. Wat hier uitspringt zijn vooral de uitmuntende tekeningen met zeer veel detail en prachtige decors. Hier blijkt dat de redactie van het weekblad Kuifje Vandersteen naar een hoger plan tilt, door van hem meer aandacht voor de tekeningen te vragen. Ik vermoed dat daardoor de tijd om zo'n album te maken wel omhoog ging maar Vandersteen liet ook in de omliggende "rode reeks" albums (Speelgoedzaaier, Ijzeren Schelvis......) zien dat hij grafisch gezien beter was geworden, iets wat hij begin jaren zestig weer losliet en zeker eind jaren 60 toen studiomedewerkers mee gingen helpen met de tekeningen.

En dit patroon (zonder Kuifje redactie dan) lijk je eigenlijk ook terug te zien bij de andere tekenaars van Suske en Wiske: Circa 10 jaar (~40 albums) na aanvang van de reeks leveren Vandersteen, Geerts, Verhaegen maar nu ook Morjaeu hun best getekende albums af.

Opmerkelijk is dat Het Gouden Paard direct in het verleden begint en dat het soms wat moeilijk is om te volgen waar in Mexico het verhaal op dat moment zich afspeelt. Wel mooi verweven is de strijd tussen de lokale indianen stammen en de Spaanse veroveraars en het album straalt avontuur uit.

Datumdonderdag 01 januari 2015 11:16

Reactie no. 19
NaamStefanO
Leeftijd33
Cijfer10
RecensieDit is denk ik de allerbeste S&W die ooit gemaakt is. Heel veel leuke humor, gecombineerd met een erg goede verhaallijn en ook nog eens erg mooie tekeningen. Ontzettend jammer dat de blauwe reeks daarna gestopt is.
Datumzondag 13 oktober 2013 19:28

Reactie no. 18
NaamSavanbas
Leeftijd35
Cijfer7
RecensieIk ben een groot liefhebber van met name de oudere verhalen in de reeks. Maar op de 1 of andere manier hoort het album 'Het gouden paard' niet tot mijn favorieten. Het verhaal begint spannend, is vervolgens goed opgezet en geweldig getekend. Met name dat tekenwerk is de blauwe reeks 'waardig'. Maar op de 1 of andere manier vind ik het vanaf halverwege allemaal een beetje langdradig worden. Ik verzamel al ruim 30 jaar Suske en Wiske albums en heb dit album vaak gelezen. Maar het wil maar niet groeien in m'n beleving. Jammer :-(
Datumvrijdag 2 maart 2012 08:45

Reactie no. 17
NaamJPM
Leeftijd27
Cijfer10
RecensieDit is één van beste verhalen uit de blauwe reeks, en dus ook uit de hele serie. De andere “blauwe albums” uit mijn top 10 zijn ‘de Bronzen sleutel’, ‘de Tartaarse helm’, en ‘Het geheim der gladiatoren’. Ook nu wordt ons weer een zeer avontuurlijk verhaal voorgeschoteld, onze drie vrienden (Lambik, Suske en Wiske) zijn weer dapper bezig. Deze keer moeten ze een gouden paard bezorgen aan de leider van de Azteken, om zo d? relatie met ?e Spanjaarden te verbe?eren. In deze verh?le? gebeurt er altij? veel?en de tekeningen zijn zeer?fraai. Echt topwerk en dus ook een dikverdiende 10.
Datumwoensdag 20 april 2011 10:27

Reactie no. 16
NaamJules Vismale
Leeftijd41
Cijfer10
RecensieNet als in de eerdere albums zoals Het Spaanse spook, Het geheim der Gladiatoren, De Tartaarse Helm en De schat van Beersel worden Suske, Wiske en Lambik in de Blauwe reeks naar het verleden teruggeplaatst. Dat alleen het paard Pepita verguld werd en kon dansen als een ballerina is heel uitzonderlijk! In het stuk waarin zij op het schip van Don Cabralo tegen een mast of muur opspringt en daarbij verschrikkelijk woest kijkt is al eens soortgelijk nagedaan in De ringelingschat door het zespotige paard Boobard en in de Donald Duck door de eenhoorn uit het album Donald Duck als spoorzoeker. De inka's zijn de helden inderdaad erg vijandig gezind al zullen de Spanjaarden later veel meer ellende aanrichten onder de indianen. De vijandige hogepriester Axaya is een grote pechvogel die keizer Montezuma niet aan lijkt te kunnen maar Pepita blijft hondstrouw aan Lambik al zou een gouden paard in het huidige leven moeilijk zijn te kopen al zijn paarden inderdaad zeer trouw!
Datumzaterdag 16 april 2011 23:05

Reactie no. 15
Naamaxel
Leeftijd14
Cijfer6
Recensieeerst even dit :
hoe komt het dat ze in het jaar 1519 zijn beland ?
Het verhaal interesseerde mij echt geen bal ik ben gestopt met lezen na pagina 11
Verhaal => 2.5 / 5 omdat de rest het goed vindt
Voorkant => 0.5 /1.5 zie die 'rokjes' van S&W :o
Aantrekkelijkheid (voorkant) => 0.5 /0.5
Tekeningen => 1 / 2 zowat de zelfde kleuren overal
Orginaliteit => 1 /1
= 5.5 / 10
maar omdat het het 100 album is krijgt het een 6
Datumdinsdag 31 augustus 2010 12:24

Reactie no. 14
NaamSandstorm
Leeftijd30
Cijfer7
RecensieLaten we meteen beginnen met de goede punten. De humor is goed en is veelvuldig aanwezig. De tekeningen zijn ook nog goed, vooral het gebied van de Azteken spreekt wel wat tot de verbeelding. Verder boeit het verhaal wel, maar toch heb je hier de indruk dat het verhaal korter kon.Het paard Pepita vond ik echter niet zo'n interessant personage. Opmerkelijk is dat Lambik in dit verhaal een tattoo op de borst heeft, en dan nog een bloempot. Dit is natuurlijk dienstig voor de grap, maar toch maar vreemd. Geen slecht verhaal al bij al, en dus wel een 7 waard.
Datumdonderdag 25 december 2008 23:02

Reactie no. 13
Naamrobin breuls
Leeftijd10
Cijfer9
RecensieEen heel goed album op een na (HET GEHEIM DER GLADIATOREN) vond ik dit tot nu toe het beste blauwe reeks album!
DatumSat Jun  9 19:18:09 2007

Reactie no. 12
NaamTimothy
Leeftijd12
Cijfer10
RecensieIk sta weer eens met mijn mond vol tanden. Dit album heeft alles wat een goed album moet hebben! Een welverdiende 10 dus.
DatumSat Jan 27 12:40:35 2007

Reactie no. 11
NaamBarry
Leeftijd26
Cijfer7
RecensieVerhalen uit het verleden en uit de blauwe reeks (hoewel deze daar officieel niet toe behoord) spreken mij normaal gesproken erg aan, maar gek genoeg had ik dat bij dit verhaal totaal niet. Ik had moeite met het uitlezen van de strip, het boeide mij niet genoeg.
Het verhaal vind ik niet echt interessant, soms een beetje warrig. De personages en settings deden mij ook weinig. OVer de tekeningen en humor ben ik wel te spreken. Een ruime 7 als cijfer wat mij betreft.
DatumSat Nov 18 00:14:12 2006

Reactie no. 10
NaamHarmen Smilde
Leeftijd14
Cijfer10
RecensieOok al is dit album veel minder als de andere verhalen die in het kuifje-weekblad hebben gestaan (de blauwe reeks), toch is dit weer een 10 waard. De tekeningen zijn wel een stuk minder maar de humor is wel weer érg goed. Ik durf gewoon niet lager dan een 10 te geven...
:P
DatumMon Nov  7 19:12:09 2005

Reactie no. 9
NaamJurrian Boekema
Leeftijd15
Cijfer10
Recensiehistorische strips zijn gaaf
DatumSat Aug  6 13:28:49 2005

Reactie no. 8
NaamIngrid
Leeftijd17
Cijfer9
RecensieEen mooi en spannend verhaal.
Ik heb de complete versie en de versie van de rode reeks gelezen, wat jammer dat ze voor de rode reeks er dingen uitschrappen.
Ik vind het een heel erg leuk verhaal om te lezen maar het werd af en toe toch een beetje saai. Hoewel ik niet zo van de blauwe serie hou vind ik dit verhaal toch een 9 waard.
DatumFri Jul 15 10:53:34 2005

Reactie no. 7
NaamAntoon van Ham
Leeftijd24
Cijfer9
RecensieEen prachtig verhaal en hoewel het niet in de oude blauwe reeks is uitgegeven, past het wel in dit rijtje van verhalen. Het is namelijk, gelijk aan de verhalen die wel direct in albumvorm zijn uitgegeven, gepubliceerd in het weekblad Kuifje en heeft dezelfde stijlkenmerken. De kwaliteit is misschien minder dan bij de vorige verhalen in deze reeks, maar niettemin vind ik het goed getekend en voorzien van de typische humor. Het is wat vreemd dat dit verhaal direct in het verleden begint (gelijk aan ?het geheim van de gladiatoren?/?goud voor Rome?), maar hier stoor ik me allerminst aan.
DatumMon Apr 18 18:05:01 2005

Reactie no. 6
NaamJan P.
Leeftijd31
Cijfer9
RecensieVelen slaan de plank hier mis, want dit album maakt helemaal geen deel uit van de geroemde Blauwe Reeks. Er waren meningsverschillen omtrent het copyright tussen Standaard en Lombard-uitgaven en dus bracht ie het later uit als nummer 100. Net als de andere verhalen in deze stijl is het uitstekend, maar het zit er toch net wat onder.
DatumSun Mar 13 01:21:37 2005

Reactie no. 5
Naam jippe
Leeftijd 10
Cijfer 9
Recensie 1 punt van de 10 af omdat ik het verhaal soms niet snap.
Datum Thu Feb 10 15:54:41 2005

Reactie no. 4
Naam Peter Hoekstra
Leeftijd 24
Cijfer 9
Recensie Een mooi album waarin (zoals in alle blauwe delen) Lambik meer de hoofdrol heeft. Het verhaal is uitstekend en leerzaam (spanjaarden --Azteken) waardoor feit en fictie in elkaar overlopen. De tekeningen zijn prachtig en het album ademt ook naar de sfeer van de azteken. Helaas geen 10 omdat ik het gouden paard pepita een beetje TE vind overkomen met het dansen. Daarom een 9, maar nog steeds een klassieker die niet mag ontbreken!
Datum Wed Sep 22 17:28:35 2004

Reactie no. 3
Naam stephan
Leeftijd 16
Cijfer 10
Recensie Dit album is een van mijn favorieten!!! Ik vind het erg leuk dat het verhaal zich afspeelt bij de Azteken. De zonnepriester Axaya die zich vermomt als keizer Montezuma om Pepita te doden geeft het verhaal de nodige spanning. Alleen vind ik de link tussen het verleden waarin het verhaal zich afspeelt en het heden (aan het eind zijn Suske, Wiske en Lambik bij de tekenaar die Pepita voor altijd in de weiden plaatst). In het verhaal is geen teletijdmachine of iets dergelijks die de link naar het verleden verklaart. Maar verder is het een geweldig album!
Datum Fri Jun 18 19:58:02 2004

Reactie no. 2
Naam Alain Stienen
Leeftijd 38
Cijfer 9
Recensie Al is het verhaal niet zo dicht als de voorgaanden uit de blauwe reeks( ook "De groene splinter" heeft leemtes in zijn vertelstruktuur), zijn de tekeningen en ook de humor weer (Vander)steengoed!
Datum Thu May 8 21:06:43 2003

Reactie no. 1
Naam Arjan van der Jagt
Leeftijd 15
Cijfer 8
Recensie De blauwe reeks liep alweer zo'n tien jaar mee toen Vandersteen het gouden paard tekende. Ik moet zegen dat de eerste keer dat ik het las een zwak verhaal vond maar nu ik het weer lees, goede tekeningen (nog steeds) en toch hier en daar goede grappen (van Lambik).
Ik geef dit keer dus geen tien maar voor de tekeningen en de humor kom ik op een 8 uit.
Eigenlijk een 7,5 maar die is niet te kiezen.
Datum Mon Apr 28 15:09:50 2003