Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De sprietatoom


De sprietatoom Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over De sprietatoom verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 7,63

Reactie no. 22
NaamInti
Leeftijd40
Cijfer8
RecensieLeuk verhaal uit de begintijd van Vandersteen. Later werd het hertekend en een paar stroken werden verwijderd
Hier duikt voor het eerst Lambik op. Na een eerste (nogal vreemde) ontmoeting, stelt hij zich later voor met: “Wacht, ik kom! Mag ik mij voorstellen? Lambik, loodgieter-detectief! Professor Barabas nam mij in dienst omdat ik zo knap ben in het terugvinden van zaken die ik verloren ben. Zoeven, Savantas nog ontmoet. Laten ontsnappen. Ziet ge... Ik ben nogal eens verstrooid!” Wiske sluit af met de opmerking: “Dat ziet er weer een aanwinst uit!”. Toen kon niemand vermoeden (en zeker Vandersteen niet) dat dit klungelige personage één van de hoofdfiguren van de serie zou worden
Dit is ook het 1e optreden van Vitamitje, het op voedsel rijdend wagentje. Hij doet niet zo vaak mee, maar heeft telkens een toch niet onbelangrijke rol
De volgende uitvindingen komen voor: het Sprietatoomtoestel, waarmee voorwerpen en levende wezens verkleind kunnen worden en het Stopstraalkanon, waarbij alles wat bestraald wordt stokstijf blijft staan
Doorheen het verhaal zitten vaak terugkerende grappen (zoals de domheid van Lambik) en absurditeiten, zoals vallende stenen die in de lucht blijven zweven na te zijn bestraald door het Stopstraalkanon
Voor de eerste keer sterft er iemand in de serie. De verkleinde Savantas wordt opgegeten door een vogeltje en komt later via het ei van dat beest als geest weer tevoorschijn. Daarmee valt meteen iets op te merken. Het ei stond voor een enthousiaste Wiske op de ontbijttafel. Maar het is te zien dat de rest er duidelijk niet bepaald gerust op is. Waarom werd het dan op de ontbijttafel gezet?
Lambik zegt dat hij loodgieter van beroep is, maar gedurende de hele serie zien we hem dat maar zelden uitoefenen
Aan het eind van het verhaal bekeert Savantas zich. Toch duikt hij af en toe nog eens op in niet al te fraaie rollen
Datumwoensdag 20 maart 2019 13:12

Reactie no. 21
NaamJPM
Leeftijd28
Cijfer6
RecensieEen heel apart verhaal. Als je geconcentreerd bent dan kun je het verhaal in tien minuten uit hebben. Er wordt niet veel gesproken en het verhaal moet het met name hebben van beeldgrappen. Daarnaast is het verhaal deze keer wel heel rommelig en slecht. Natuurlijk doet Lambik zijn intrede in dit album, maar hij is hier zo oliedom dat dit wat mij betreft niet echt leuk meer is. Ik vraag me trouwens af waarom ze bij herdruk in kleur een hele andere volgorde hebben aangehouden, dan in de originele reeks. Dit verhaal zou misschien makkelijk om te accepteren zijn als dit één van de eerste albums zou zijn. En niet zoals nu als een nummer honderd midden in de reeks valt. Een zes is echt het hoogste wat ik hier kan geven.
Datumwoensdag 4 juli 2012 07:50

Reactie no. 20
NaamWilly
Leeftijd98
Cijfer9
RecensieMet het tweede echte Suske en Wiske album wordt de kerngroep van Onze Vrienden voltooid door de komst van Lambik! Professor Barabas handelt zeer juist door al het wapentuig te vernietigen en zich af te wenden van de Belgische regering, helaas werden veel van Willy Vandersteen's anti-oorlogsboodschappen in latere "hertekeningen" ongedaan gemaakt!

Heerlijk hoe op het einde papa Lambik, mama Sidonie, kinderen Suske en Wiske en opa Barabas (alles in overdrachtelijke zin) aan de ontbijttafel zitten...

Datumvrijdag 20 mei 2011 01:05

Reactie no. 19
NaamMark
Leeftijd37
Cijfer6
RecensieEen van de eerste albums van hand van Willy Vandersteen en het verhaal waarin Lambik zijn intrede doet. De eerste helft van het verhaal is best goed en spannend, het laatste gedeelte ontaardt in een simpel achtervolgingsverhaal (waar ik geen fan van ben).

Wat opvalt is de toeristische opsomming van steden in Belgie waar Savantas gezocht wordt met zelfs een (overbodig) uitstapje naar Volendam in Nederland. NL wordt hier wel erg clichematig neergezet met molens, tulpen en koeien. De tekeningen zijn redelijk, de decors wat leeg en vreemd dat bij de inkleuring de achtergronden veel van kleur veranderen.

Datumzaterdag 4 december 2010 10:35

Reactie no. 18
Naamalex d g
Leeftijd50
Cijfer10
Recensiefantastisch verhaal vol absurde humor .ik heb deze strip in een ruk uitgelezen schitterende vonsten van onze betreurde grootmeester
Datumdonderdag 11 maart 2010 19:35

Reactie no. 17
NaamPhilip
Leeftijd13
Cijfer10
RecensieHet is een echte klassieker, Lambik komt voor het eerst langs en vitamintje ook.
Lambik is mijn lievelingsfiguur en vandaar dat dit een van mijn favoriete albums is.
Wist je trouwens dat Lambik zijn karaktertrekjes heeft van.....Willy Vandersteen!!!
Datumdinsdag 20 oktober 2009 20:09

Reactie no. 16
NaamBarry
Leeftijd29
Cijfer7
Recensie'De Sprietatoom' is natuurlijk een klassieker vanwege de intrede van Lambik, maar ook Vitamintje. Deze editie ademt ook echt de sfeer van vroeger uit en heeft bovendien in Savantas een ouderwetse schurk.

Toch van wat mindere kwaliteit en heeft het eigenlijk weinig om handen. De nodige spanning bezit het wel, maar voor het overige is het weinig bijzonders eerlijk gezegd. Hoewel met plezier gelezen, daarom toch slechts een '7' als cijfer.

Datummaandag 15 juni 2009 23:36

Reactie no. 15
NaamLuuk
Leeftijd14
Cijfer7
RecensieCover: 6.5
Verhaal: 6.5
Tekeningen: 7
Humor: 8
Gemiddeld: 7

Lambik en Vitamitje komen er voor het eerst in voor (+0.5), maar het verhaal is een beetje ongeloofwaardig. Barabas zal bijv. nooit zijn uitvindingen verbranden (-0.3).
7+0.5-0.3=7.2, afgerond een 7

Datummaandag 5 januari 2009 14:51

Reactie no. 14
NaamMichiel
Leeftijd34
Cijfer10
RecensieAbsolute topper!
Lambik doet zijn intrede en meteen is de magie van Suske en Wiske daar. Savantas is een perfecte schurk en zet de boel goed op stelten. Het ademt goed de sfeer uit van die tijd. Humor past goed in het tijdsbeeld, kortom een diamantje.
Jammer dat de huidige reeks bij lange na niet aan kan tippen.
Datumvrijdag 25 juli 2008 08:36

Reactie no. 13
NaamSandstorm
Leeftijd30
Cijfer8
RecensieLeuk verhaal die mysterieus begint en de spanning wel weet te behouden. Verder zorgt het eerste optreden van Lambik voor de nodige humor. Een negatief puntje is dat het opduiken van verschillende steden iets te nadrukkelijk is en het verhaal op die momenten meer op een toeristische uitgave laten lijken.
Datumvrijdag 18 juli 2008 17:08

Reactie no. 12
Naamrobin breuls
Leeftijd10
Cijfer9
RecensieEen bijzonder goed album waarin we Lambik en Vitamitje erbij krijgen.
Verder is dit verhaal grappig en zit goed in elkaar alleen een beetje overdreven dat ze van een heuvel (of weg ik kan het me niet meer zo goed herinneren want het is wat langer geleden dat ik deze strip gelezen heb) afrijden en weer met Vitamitje terug kunnen rijden.
Maar verder was hij goed een dikke 9.
DatumTue May 22 18:23:59 2007

Reactie no. 11
NaamIngrid
Leeftijd19
Cijfer6
RecensieIk vind dit niet echt een leuk verhaal, te duister, en het verhaal is wat saai, toch is het een belangrijk album in de serie, Lambik duikt voor het eerst op in de serie.
DatumTue May 15 21:09:45 2007

Reactie no. 10
NaamTimothy
Leeftijd12
Cijfer7
RecensieNiet meteen het sterkste album moet ik zeggen. Toch maken we in dit verhaal kennis met een nieuwe groote vriend: Lambik.
DatumMon Jan 15 18:45:10 2007

Reactie no. 9
NaamEvelien
Leeftijd11
Cijfer7
RecensieIk vind het verhaal aardig maar slecht uitgewerkt.
Ik vind de tekeningen ronduit slecht.
Het einde vind ik ook wat vaag.
Prof. Barabas en dichten?
En zij laberatorium verbrandden??
Waarom ik dan toch een 7 geef?
Omdat Lambik en Vitamitje hier voor het eerst in voorkomen dus 2 punten erbij!!    (een 5 als album dus eigenlijk voor de slechte rekenaars onder ons! ;-) )
DatumTue Mar 28 17:19:06 2006

Reactie no. 8
NaamJR
Leeftijd20
Cijfer7
RecensieIk vind dit verhaal niet bijzonder. Lambik maakt er zijn intrede en daarom is dit album voor de verzamelaar en de fan van groot belang, maar het album is niet het allerbeste werk van Vandersteen. Het is wel ok (in mijn nederige mening...)
DatumMon Aug 29 04:16:49 2005

Reactie no. 7
Naamkristof
Leeftijd13
Cijfer10
Recensieik vind dit het beste strip dat ik heb gelezen van s&w.de nieuwe avonturen vind ik niet zo goed de oude strips vind ik de beste!!
DatumTue Jun 28 11:03:35 2005

Reactie no. 6
Naamjippe van niel
Leeftijd10
Cijfer2
Recensiedit is niet echt mijn smaak kwa album soort.het is natuurlijk wel leuk dat lambik er voor het eerst in voor komt.een boven puntje dus.
DatumThu May 5 09:29:07 2005

Reactie no. 5
Naam Antoon van Ham
Leeftijd 24
Cijfer 8
Recensie Eigenlijk een verhaal met een hoge sentimentele waarde, omdat Lambik hier voor het eerst optreed en ook het troetel-autoje Vitamitje. Hier blijkt ook al wat voor een geniale professor Barabas eigenlijk is, met de sprietatoomstraal en het stopstraalkanon. Naast de grappige situaties is het ook met tijden een heel spannend en donker verhaal, met als grote vijand Savantas. Met name de scenes in de molen geven een spannend gevoel, naast de eerste (vreemde) kennismaking met Lambik. Die afwisseling vind ik heel leuk.
Datum Tue Feb 8 18:21:48 2005

Reactie no. 4
Naam Ed
Leeftijd 28
Cijfer 8
Recensie Dit is zeker geen slecht album. Voor het eerst maken we kennis met Lambik, die hier al meteen als een manusje van alles gepresenteerd wordt. In latere albums zal hij ook nog verschillende beroepen vervullen. Het is ook het eerste optreden van Vitamitje, die in dit album wel heel duidelijk als een "hij" wordt gepresenteerd. Vreemd dus dat dit later anders blijkt te zijn. Het einde is enigszins te moralistisch. Uitvinders kunnen juist ook heel nuttige dingen uitvinden. Het vernielen van het laboratorium komt dus wat vreemd over. Gelukkig heeft de professor blijkbaar later zijn werkplek weer heringericht.
Datum Sun Oct 10 13:54:30 2004

Reactie no. 3
Naam Hans Tukker
Leeftijd 13
Cijfer 9
Recensie Ik vind dit een erg leuk verhaal en 'k snap niet dat iemand hier een 6 voor kan geven! Dus met dit cijfer zal het gemiddelde wel omhoog gaan!
Datum Fri Jul 2 16:44:26 2004

Reactie no. 2
Naam Tom
Leeftijd 28
Cijfer 6
Recensie Ik vond dit als kind een vrij spannend verhaal, maar dat kwam ongetwijfeld door de griezelige aanwezigheid van de vreemde Savantas, en niet door het verhaal op zich. Dat is uiterst zwak, zit vol vergezochte en absurde scènes en heeft weinig echt goede, meestal kinderachtige humor. Lambik wordt geïntroduceerd, maar niet voldoende uitgewerkt en twee keer zelfs uit het verhaal stilletjes weggewerkt. De rondrit in toeristisch België (en een stukje Nederland) was blijkbaar vrij populair in die dagen, zie ook strips van Marc Sleen. Maar het voegt allemaal weinig toe aan het verhaal en ik vind dit dan ook de zwakste strip uit de beginjaren van de reeks.
Datum Thu Oct 2 09:05:08 2003

Reactie no. 1
Naam Arjan van der Jagt
Leeftijd 15
Cijfer 8
Recensie Dit verhaal is een klassieker wegens zijn ouderdom, niet vanwege zijn verhaal.
Maar het is een leuke strip met een grappig verhaal, goede humor en leuke verstooidheid van Lambik (die in dit verhaal voor het eerst opduikt in de Suske en Wiske reeks zodat dit verhaal toch wel een klassiekertje is)
Datum Thu May 1 12:41:06 2003