Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De groene splinter


De groene splinter Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over De groene splinter verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 8,85

Reactie no. 21
NaamMark
Leeftijd43
Cijfer8
RecensieToch een iets minder verhaal uit de blauwe reeks want waar de verhaaldichtheid in de andere blauwe albums heel hoog ligt met veel plotwendingen is dat hier minder. Suske, Wiske en Lambik gaan op zoek naar een speciale meteoriet in een prehistorische wereld en proberen deze voor de blauwmaskers te bereiken.

Maar deze tocht komt wat op een zijspoor als ze bij de dwergen terecht komen die in oorlog raken met de reuzen. Wederom zeer goede tekeningen dus zeker een acht waard.

Datumzaterdag 19 november 2016 08:16

Reactie no. 20
NaamJules Vismale
Leeftijd44
Cijfer10
RecensieDit album lijkt bijna een combinatie van science-fiction en de oertijd te wezen. Als Lambik de geheime basis ontdekt (bewaakt door een Deense dog) waarin een geleerde, de leider van de Blauwe Maskers, ooit aan een Stalen Mol werkte en zo een groene steen in de Oertijd op het spoor komt waarmee dodelijke wapens mee kunnen worden gebouwd. Lambik gaat samen met Suske en Wiske achter de ontrouwe handlangers van kapitein Person, Northon en Muller, aan en ze komen in een prehistorisch tijdperk terecht waar dinosaurussen en holbewoners naast elkaar leven (in het echt hebben oermensen nog nooit deze reuzenreptielen gezien) en sluiten ze vriendschap met het dinosaurusje Lollo. Zo blijken de Doorslagers (de dwergen) voor hun afmetingen nog knap sterk (oersterk) te wezen als ze de geboeide Suske en Wiske over hun schouders dragen! Lambik weet later hun koning te worden en probeert de vijandige koning Thoraks en zijn reuzen (opgestookt door Northon en Muller in ruil voor vuur) op een afstand te houden al breekt daarvoor wel een oorlog uit. Holbewoners zijn bijna feitelijk de eerste mensen geweest die oorlog voeren en zo erg primitief overkomen hoewel de dwergen en reuzen later vrede sluiten als ze bijna van de dorst omkomen! Lollo wordt constant door de vijand gevangengenomen of verwond maar ze ontkomt elke keer en blijft, zodra Lambik de groene meteoor heeft opgeblazen met de Stalen Mol II, achter in het Stenen Tijdperk. De twee boeven krijgen berouw en nemen de vrienden mee terug met de Stalen Mol I naar het laboratorium. Deze is echter door Person vernietigd opdat vijandige organisaties hier geen misbruik van konden maken en gaan Northon en Muller hem achterna om vergiffenis te vragen. De auto van Lambik, Suske en Wiske blijkt echter op het einde zelf veranderd te zijn in een soort mini-jungle!
Datumdinsdag 24 juni 2014 19:42

Reactie no. 19
NaamJPM
Leeftijd27
Cijfer9
RecensieWederom een bijzondere (blauwe) 'Suske en Wiske'. Het is toch wel bijzonder hoe creatief sommige stripmakers kunnen zijn. Ik denk dat het talent van Vandersteen optimaal bennut en aangesproken is toen hij voor Kuifje actief was. Dit keer hebben we te maken met een prehistorische setting vele malen leuker weergegeven dan bijvoorbeeld 'de malle mergpijp'. Onze drie vrienden, Lambik, Suske en Wiske beleven weer een spannend en leuk avontuur. Ze worden hierin bijgestaan door Lollo een dino'tje. Het is verder ook wel een vreemd verhaal, maar dat is van ondergeschikt belang, ket krijgt van mij een negen.
Datumvrijdag 9 maart 2012 08:55

Reactie no. 18
NaamLK
Leeftijd11
Cijfer8
Recensieeen goed boek!
mooie tekeningen en het verhaal is super!
Datummaandag 6 februari 2012 17:39

Reactie no. 17
NaamJan P.
Leeftijd36
Cijfer8
RecensieDit album hinkt wat op twee gedachten en het geeft voorzichtig aan dat het werk voor Hergé het einde nadert. Enerzijds is er die typische, deftige Kuifje-stijl dat de blauwe reeks zo kenmerkt, anderzijds sluipt het open karakter van de rode reeks op sommige punten er wat in. Dat betekent meer sullige situaties aan Lambik's zijde en personages zoals de holbewoners en Lollo. Het verhaal op zich is heel sterk, het verloopt soepel, maar de tweeslachtigheid speelt dit deel toch wat parten. Al met al toch een 8.
Datumdinsdag 27 juli 2010 13:17

Reactie no. 16
NaamRick Wiselaar
Leeftijd22
Cijfer9
RecensieDe groene splinter is een verhaal wat me altijd zal bijblijven.
Alle lof voor een werkelijk subliem verhaal dat zich afspeelt in de prehistorie. De aanvang-scenes alleen al zijn legendarisch. Lambik die een fantastische heldenrol vertolkt in een verhaal wat neigt naar sciencefiction. Het maakt het allemaal extra spannend. De die hard S&W fanaten hebben dit verhaal gelezen, dat kan niet anders
Datumwoensdag 30 september 2009 00:42

Reactie no. 15
NaamSandstorm
Leeftijd30
Cijfer7
RecensieLeuk verhaal en mooie tekeningen, maar toch is 'de groene splinter' geen topverhaal zoals de tartaarse helm of de schat van beersel. Daarom gebeurt er net iets te weinig. Voornoemde verhalen zaten vol spannende plotwendingen. In dit verhaal staat de achtervolging van de schurken en de zwevende groene splinter centraal. Tussendoor komen ze nog de dwergen en de reuzen tegen en komen ze in de oorlog tussen hen beiden terecht. Het dinosaurusje Lollo is ook best amusant, maar niet meer dan dat.
Datumzondag 7 december 2008 19:50

Reactie no. 14
Naamruben wienk
Leeftijd9
Cijfer9
RecensieIk vond dit een prachtig album lollo speelt ook goed mee omdat Lambik in dit album een beetje serieus is hij staat zeker weten in mijn top tien een aanrader
Datumzondag 1 juni 2008 08:33

Reactie no. 13
NaamMichiel
Leeftijd33
Cijfer10
RecensieMijn all-time favoriet. Dus het cijfer is verklaarbaar. :-)
DatumFri Sep  7 11:34:24 2007

Reactie no. 12
Naamrobin breuls
Leeftijd10
Cijfer8
Recensieleuk verhaal. er gebeuren leuke dingen in en Lollo steelt vooral de show!
DatumThu Apr 19 17:47:06 2007

Reactie no. 11
NaamMarco
Leeftijd13
Cijfer9
RecensieEen leuk album, ik denk dat ik dit de leukste vind van degene die ik gelezen heb samen met de geverniste zeerovers.
Lambik is weer heel grappig en verhaal is mooi getekend in de oertijd.
Lollo is ook leuk.
Een 9.
DatumWed Nov  8 16:46:37 2006

Reactie no. 10
NaamBarry
Leeftijd26
Cijfer8
RecensieSterk verhaal, mooi ook hoe futuristische elementen worden verwerkt in de oertijd, waar het verhaal zich afspeelt. Lambik is als vanouds op dreef, heerlijk!
Toch ook een paar minpuntjes, zou sluiten onze vrienden wel erg makkelijk vrede met Muller en Norton en vind ik Lollo en sommige streken van de holbewoners wel erg kinderachtig. De grappen met het maken van het vuur zijn daarentegen wel weer geslaagd.
DatumFri Aug 11 22:01:04 2006

Reactie no. 9
NaamLuc
Leeftijd45
Cijfer9
RecensieEen uitstekend verhaal dat zich voor de verandering afspeelt in de oertijd, getekend in die typische heldere en soepele tekenstijl. Het verhaal is origineel en inventief, al spreekt het mij net iets minder aan dan de andere albums uit de blauwe reeks. Overigens staat er een slordigheidje in het verhaal : bovenaan blz. 20 (in de heruitgave) ligt een landmijn voor de rupsbanden van de Stalen Mol, maar enkele vakken verder ligt die mijn daarnaast.
DatumWed May 31 22:09:36 2006

Reactie no. 8
NaamMatthias
Leeftijd13
Cijfer10
RecensieWelke superlatieven kan ik nog gebruiken voor dit album? Subliem? Prachtig? een meesterwerk? Geen idee, wat ik wel weet is dat dit album , èèn van de beste is. Punt.
DatumSat Apr  8 09:08:27 2006

Reactie no. 7
Naamjippe van niel
Leeftijd10
Cijfer10
Recensieecht een schitterend album.en het leukste  vind ik dat ze in de oertijd zitten en een nuewe uitvinding:de stalen mol.
hoe gedragen onze vrienden zich in dit album:
suske:8,5
wiske:7
lambik:8
DatumWed Oct 12 16:38:03 2005

Reactie no. 6
NaamAntoon van Ham
Leeftijd24
Cijfer9
RecensieEen heel leuk verhaal, maar toch minder spannend als het vorige deel 'de gezanten van Mars'. Dat verhaal bevatte nog een aantal plotwisselingen, die ik in dit verhaal mis. Wat ik wel heel leuk vind is dat sciencefiction elementen bevat (zoals Arjan in zijn recensie al schreef), maar ook dinosaurussen en holbewoners. Wanneer die twee werelden elkaar ontmoeten levert dat vaak komische situaties op. Persoonlijk vind ik de humor ook helemaal niet slecht zo slecht, maar het zorgt er wel voor dat het eigenlijke verhaal over de meteoor naar de achtergrond verdwijnt. De holbewoners met hun vuur vind ik veel leuker.
DatumMon Apr 11 20:36:25 2005

Reactie no. 5
Naamharmen
Leeftijd14
Cijfer10
Recensieik vind het een heel leuk album, op het begin is het een beetje vaag met dat vliegtuig, maar wel leuk.
ook zijn de tekeningen bij mij soms een beetje dubbel, maar, ik kan het toch niet laten om dit blauwe-reeks album een 10 te geven, doordat er inderdaad alles in zit.
DatumTue Apr 5 16:27:21 2005

Reactie no. 4
Naam Peter Hoekstra
Leeftijd 24
Cijfer 9
Recensie Wederom een steengoed album uit de blauwe reeks (welke niet), ditmaal afspelend in de prehistorie. Het verhaal loopt als een zonnetje en uiteraard komt Lambik weer als Held in het verhaal naar voren. Verder een verhaal waar veel in gebeurt, de ondergrondse basis, de ondergronder, het dwergenvolk en de reuzen en uiteindelijk weer terug met norton en muller.
Jammer alleen dat we de terranaf later terug zien bij Prof Barabas in "De koperen knullen", maar dat deze daarna veranderd is een stalen buis zoals in "De windbrekers en het laatste dwaallicht). Enfin, een fantastisch avontuur vol spanning die je gelezen moet hebben!
Datum Wed Sep 22 17:54:33 2004

Reactie no. 3
Naam Boudin
Leeftijd 25
Cijfer 6
Recensie Meesterlijke sfeerschepping in de aanvangsscènes! Maar na de eerste tien-twintig bladzijden liet Willy de uitwerking van verhaal en tekeningen over aan zijn medewerkers en dat is eraan te merken; je kunt werkelijk het moment pinpointen waar de overdracht plaatsvindt, die gaat namelijk gepaard met een plotse duik van de kwaliteit. De strijd tussen de dwergen en de spierbundels is gewoon te kinderachtig voor de blauwe reeks.
Datum Sat May 24 00:01:51 2003

Reactie no. 2
Naam Alain Stienen
Leeftijd 38
Cijfer 10
Recensie Bij dit verhaal begin je te merken, dat Willy het zo langzaam maar zeker het voor gezien hield bij het Kuifje-weekblad. Het verhaal is minder dicht van struktuur als de voorgaande. Toch krijgt het een 10 van mij, omdat er alles inzit, wat ik aan Suske en Wiske goed vind, nl. spanning, humor en meesterlijke tekeningen.
Datum Mon Apr 28 18:07:00 2003

Reactie no. 1
Naam Arjan van der Jagt
Leeftijd 15
Cijfer 10
Recensie De groene splinter heeft anders als de andere blauwe samen met de Gezanten van Mars een soort seince-fiction gehalte.Super-sonische 'duikboten' en een hoog technologisch laboratorium.Het verhaal is daardoor niet slechter.De tekeningen zijn nog steeds schitterend.De humor blijft en de karakters (met name van Lambik) zijn 100% hetzelfde als alle andere blauwe.Het avontuur duurt een paar maanden zodat aan het einde van het verhaal Lambiks auto onder de begroeing zit.
Echte tophumor om een verhaal te beeindigen!
Ook voor deze blauwe weer een 10
Datum Sun Apr 27 15:46:12 2003