De duistere diamant - Lezers-recensies
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De duistere diamant


De duistere diamant Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over De duistere diamant verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 9,50

Reactie no. 22
NaamMark
Leeftijd43
Cijfer8
RecensieEen aardig verhaal met prima tekeningen, alleen wel wat voorspelbaar.
Datumwoensdag 30 november 2016 07:48

Reactie no. 21
NaamJules Vismale
Leeftijd41
Cijfer10
RecensieIn de jaren '80 kreeg ik dit album cadeau en ik vond het toen al een prachtig verhaal. Het meisje Alwina, de eigenaresse van boerderij de "Ganzenhoeve", lijkt van haar voorouders de gave verkregen te hebben om met haar gedachtes en handen te toveren. Haar bovennatuurlijke krachten zijn helaas voor Alwina meer een vloek dan een zegen omdat ze niet een normaal iemand is want mensen met afwijkingen en een vreemd gedrag worden vaak gemeden. Als Suske en Wiske de zwarte diamant vinden komen de documenten (waarin het verhaal staat dat er een vloek op de diamant rust) in handen van Baron Rijkopers die de edelsteen van hen koopt maar echter zichzelf ermee wil verrijken om zo roem te vergaren. In het jaar 1400 aangekomen blijkt het bijgeloof en het geloof in hekserij zo sterk te zijn dat Wiske door de rechtbank de "Vierschaar" in een schijnproces ter dood wordt veroordeeld. Nou is het ook gek om te zien dat de drakendoder, na een duel met Lambik te hebben gevoerd, benzine krijgt van Lambik en dit te drinken geeft aan zijn paard! Benzine zou namelijk dodelijk zijn voor het dier! De vrienden worden tijdens hun zoektocht naar het kasteel van de Alchemist (de ijdele voorvader van Alwina en de maker van de edelsteen die de lach van mensen ontneemt die het ding kopen!) steeds gedwarsboomd door de Zwarte Ridder die later de Baron blijkt te zijn omdat hij wil voorkomen dat ze het geheim van de diamant ontdekken. Lambik heeft nog het meeste last van de toverkunsten van Alwina al moeten Suske, Wiske, Sidonia, Barabas, Alwina en Rijkopers steeds de diamant aan elkaar doorverkopen omdat ze anders hun lach kwijtraken en eraan zullen overlijden! Toch weet Alwina in de 20ste eeuw het kasteel alsnog te bereiken en bij haar voorvader, de Alchemist, aan te komen aan wie zij de diamant definitief verkoopt. Alleen hij en de Baron zijn namelijk immuum voor de vloek omdat ze beiden geen echte lach bezitten. Zijn geest ontneemt hierop zijn afstammelinge al haar toverkracht die Alwina alleen tot last was maar alleen is het wel erg gek om te vernemen dat ze met een onbekende man gaat trouwen daar iedereen haar in de omgeving Alwina juist vermeed!
Datumdinsdag 6 december 2011 23:16

Reactie no. 20
Naambouke
Leeftijd12
Cijfer10
Recensiemooier dan mooi geen woorden voor met een mooie boodschap wie de lach bant dood het hard
Datumdinsdag 15 maart 2011 15:16

Reactie no. 19
NaamJPM
Leeftijd26
Cijfer7
RecensieDit is een redelijk goed verhaal, het liefst zou ik een 7,5 geven, maar dat heb ik moeten afronden naar een 7. Er zit voldoende actie in, maar ik mis toch de kenmerkende vrolijkheid van “een Suske en Wiske” in dit verhaal. Dat past weliswaar in het thema, maar maakt het voor mij toch iets minder. Wanneer Suske en Wiske per toeval een vreemde diamant vinden, begint de ellende of liever gezegd het avontuur. Om het raadsel en de problemen op te lossen, gaan ze zelfs terug naar de Middeleeuwen. Kortom veel geheimzinn?gheid en actie, ma?r minder gezellig dan anders.
Datumdinsdag 15 maart 2011 12:36

Reactie no. 18
NaamNick Meijdam
Leeftijd43
Cijfer10
RecensieGeweldig album! Spannend en een geheimzinnige sfeer. Een diamant waardoor je niet meer kunt lachen, super. Leuke grappen ook en in een stijl getekend die mij zeer aanspreekt.
Datummaandag 4 januari 2010 13:16

Reactie no. 17
NaamRoy
Leeftijd11
Cijfer9
RecensieEen erg mooi album. Een aantal objecten zoals de teletijdmachine van prof. Barabas worden ook naar voren gebracht. De film heb ik op DVD, maar ik kan me die niet meer zo goed herinneren aangezien ik een jaar of 8 was toen ik hem voor de laatste keer heb gezien. Maar over het album zelf valt niet veel te zeggen, gewoon een goed album met veel spanning, humor en bovenal avontuur!
Datumdonderdag 13 augustus 2009 08:07

Reactie no. 16
NaamRichard
Leeftijd38
Cijfer10
RecensieEen van de mooie klassiekers. Een mooie mysterieuze atmosfeer en leuke grappen. De filmversie was best lollig (op de vervelende Sidonia na) maar het boek blijft toch vele malen beter.
Datumwoensdag 31 december 2008 16:24

Reactie no. 15
NaamSandstorm
Leeftijd30
Cijfer10
RecensieMagisch album dat geen enkele seconde verveelt en met bovendien een belangrijke boodschap voor iedereen. De gebeurtenissen en actieterreinen volgen zich in snel tempo op. Dit album verdiende het zeker om verfilmd te worden.
Datumzondag 21 december 2008 12:36

Reactie no. 14
Naamrobin
Leeftijd10
Cijfer10
RecensieDit album vind ik geweldig! er is zelfs een film van uitgekomen.
echt dit album verdient een gouden griffel als dat kon. voor de lezers die hier niets aan vinden zeg ik lees hem nog maar eens goed, want hij is best leuk! Ook voor de niet-fans.
DatumWed Apr 18 15:02:47 2007

Reactie no. 13
NaamIngrid
Leeftijd18
Cijfer10
RecensiePrachtig verhaal, verveelt nooit, spannend, tijdloos kortom een meesterwerk.
DatumSun Dec  3 21:00:17 2006

Reactie no. 12
NaamTimothy
Leeftijd11
Cijfer10
RecensieDit is zowat het beste wat ik in mijn hele leven heb gelezen en een perfecte keuze voor een film. Mijn 10 is zelf nog armzalig.
DatumMon Sep 18 19:31:02 2006

Reactie no. 11
Naamsarina
Leeftijd11
Cijfer10
Recensieik vind het grappig en spannend wat wil je eigenlijk nog meer van een verhaal?
DatumSat Aug 19 19:46:24 2006

Reactie no. 10
NaamLuc
Leeftijd45
Cijfer10
RecensieHet verwondert mij helemaal niet dat dit S & W-verhaal verfilmd werd. Spannend, humoristisch, fantasievol, emotioneel, prachtig getekend met tot slot een universele boodschap. Tijdloos amusement voor jong en oud!
DatumMon Mar 13 17:53:48 2006

Reactie no. 9
NaamEli Dirkx
E-mailelidirkx@hotmail.com
Leeftijd14
Cijfer9
RecensieEen zeer goed verhaal van grootmeester Vandersteen.
Het is inderdaad waar, 'Wie de lach bant, doodt zijn hart.' Dit betekent zoveel als dat je niet verbitterd moet zijn.
DatumSat Sep  3 13:44:15 2005

Reactie no. 8
NaamAntoon van Ham
Leeftijd24
Cijfer9
RecensieDit verhaal heeft het verdiend om verfilmd te worden. Eigenlijk zitten alle belangrijke elementen al in het verhaal: spanning, tovenarij, humor, heden en verleden, de mysterieuze Alwina, de geheimzinnige zwarte ridder en de teletijdmachine. De enige persoon die ik in het album mis is Jerom, maar zijn rol is in de film wel verder uitgebreid. Heel sterk zijn ook de karakters: de eigenwijze Wiske die gelijk krijgt wanneer andere haar niet geloven, Suske die alles doet om Wiske en de anderen te beschermen, Sidonia als grootste slachtoffer van de diamant en nog magerder wordt en vanzelfsprekend de onhandige Lambik.
DatumTue Apr 19 18:10:55 2005

Reactie no. 7
Naammagali bruneel
E-mailmagalibruneel@pandora.be
Leeftijd10
Cijfer10
Recensiedeze strip en film is: superdesupermegacool,de max
DatumSat Feb 19 17:58:29 2005

Reactie no. 6
Naam Peter Hoekstra
Leeftijd 24
Cijfer 10
Recensie Ijzersterk verhaal vol mysterie staat garant voor subliem leesplezier met dit album. Nog altijd geweldig om te lezen. Ik heb dit album al 5 jaar niet meer gelezen maar bij het zien en horen van de titel "De Duistere Diamant" weet ik weer als de dag van gister waarover het verhaal gaat! in dit album is eigenlijk de hoofdrol weggelegd voor Alwina waar S&W de bijrollen vervullen. Heerlijk om zo eenmalig een persoon met belangrijke rol bij een S&W te zetten zonder de strip te doen laten aftakelen ipv nu met Zuster Odfella! Een dikke 10 voor nu en voor altijd!
Datum Tue Sep 21 17:14:43 2004

Reactie no. 5
Naam A. Von Valfrücht
Leeftijd 24
Cijfer 10
Recensie Altijd mijn favoriete Suske&Wiske album geweest, vanwege de boodschap: "Wie de lach bant, doodt zijn hart." Verder uiteraard de magie in het verhaal (definitie van magie: "de mogelijkheid dingen te veranderen in overeenkomst met de eigen wil."), de sympathieke Alwina, etc. Fantastisch dat net van dit album de eerste Suske&Wiske film werd gemaakt.

A.

Datum Sun Feb 22 13:18:39 2004

Reactie no. 4
Naam matthias
Leeftijd 10
Cijfer 10
Recensie Knap verhaal, goede verhaallijn, veel humor, spanning , afwisseling, en nog meer er wordt een film vsan gemaakt!!!! Echt een fantastish verhaal!!!!
Datum Sun Dec 7 11:12:01 2003

Reactie no. 3
Naam Boudin
Leeftijd 25
Cijfer 10
Recensie Een absoluut meesterwerk, deze strip. Onbegrijpelijk dat het zo ondergewaardeerd wordt, want alle sterkste Vandersteenelementen zitten hierin: een fascinerend symbool waar heel het verhaal rond draait (vgl. Het Bevroren Vuur), een boeiende thematiek met zowaar psychologische dimensies en een maatschappijkritische boodschap.
Ook qua humor een dikke tien waard, trouwens.
Datum Fri May 23 23:28:18 2003

Reactie no. 2
Naam Arjan van der Jagt
Leeftijd 15
Cijfer 7
Recensie Een tien is te hoog voor dit verhaal omdat ik het een beetje vreemd in elkaar vind steken.
Natuurlijk was de humor en de orginaliteit in die tijd nog te vinden, ik vind me zelf meer in een zeven.Kortom, een niet helemaal perfect uitgewerkt verhaal, maar wel goede humor en leuke fragmenten.
Datum Tue Apr 29 19:29:07 2003

Reactie no. 1
Naam Verstaen Jan
Leeftijd 21
Cijfer 10
Recensie persoonlijk vind ik dit verhaal van de willy mooi van tekeningen, gezellig, grappig en sfeervol.Het vehaal is goed en hij geeft de lezer een boodschap mee. en er doet een mooie vrouw in mee, die best mag tippen aan Odfella, niet!!
Datum Fri Apr 25 19:05:55 2003