Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De Tuftuf-club


De Tuftuf-club Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over De Tuftuf-club verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 9,13

Reactie no. 23
NaamFlilix
Leeftijd14
Cijfer10
RecensieEen van de weinige rode reeks albums die op hetzelfde niveau staat als de blauwe reeks. Heel het verhaal is er spanning en mysterie en ze moeten een vijand verslaan die onverslaanbaar lijkt om Sidonia te bevrijden. De bijrollen zijn fantastisch, vooral de raaf. Heel het verhaal is goed bedacht en steekt goed in elkaar, een van de beste albums.
Datummaandag 30 juni 2014 16:59

Reactie no. 22
NaamDe yeti
Leeftijd15
Cijfer9
RecensieDe Tuf-Tuf-club is een geweldig album met enkele griezeleffecten en mysteries in de goede oude Vandersteen-sfeer, hoewel het uiteindelijk wel een beetje langdradig wordt en sommige dingen nogal veel van de reeks afwijken.
Zo valt het mij bijvoorbeeld op - ik weet niet of dit Vandersteens bedoeling is - dat de Tuf-tuffers wat te veel weg hebben van de, een paar jaar later ontstane Ku Klux Klan, wat nogal ver gaat voor een S&W.
Er vanuit gaande dat dit echter niet de bedoeling was is dit verhaal wel een klassieker en verdient het zeker een 9.
Datummaandag 13 januari 2014 16:18

Reactie no. 21
NaamJPM
Leeftijd27
Cijfer7
RecensieEen aardige 'Suske en Wiske' maar voor mij toch niet meer dan dat. Toen ik erachter kwam dat dit één van de eerste verhalen is van Vandersteen, zag ik dit dan ook meer als een bevestiging. Evenals het optreden van de heks die ik, zeker voor 'Suske en Wiske' begrippen, wel erg duister vond overkomen. Het is helemaal niet slecht en ook best origineel, maar het hele auto-gebeuren spreekt mij niet zo aan. De geheimzinnigheid maakt best wel wat goed, want je vraagt je echt af wie nou de leden van de Tuftuf-club zijn. Daarom toch een zeven, maar met zijn andere werken liet Vandersteen zien dat dit album niet tot de beste behoort.
Datumwoensdag 1 juni 2011 09:04

Reactie no. 20
NaamMark
Leeftijd37
Cijfer8
RecensieZoals Lambik in 'de Bokkerijders' al meemaakte kent ook Sidonia een zwarte bladzijde in haar stamboom en wederom leidt dit tot en spannend en mysterieus avontuur. Voor het eerst wordt de nieuwe (? nou ja, niet echt) teletijdmachine gebruikt om Sidonia achterna te reizen. Zij is meegevoerd naar het jaar 1851 waarin een stel anonieme zondagsrijders onder de naam Tuf-Tuf Club de regio onveilig maakt. S&W proberen Sidonia te bevrijden en het geheim van de Tuf Tuf Club, de heks Alwina en de raaf te ontsluieren.

Van mij had de ontmaskering van de Club en Alwina wel iets langer mogen duren terwijl ik de aanval op Kommersbonten wat langdradig vond. De tekeningen zijn weer prima in orde en net zoals in enkele voorgaande albums begint Vandersteen steeds meer te varieren met het perspectief.

Datumwoensdag 29 december 2010 10:54

Reactie no. 19
NaamNick
Leeftijd17
Cijfer9
RecensieEen geweldig verhaal! Wat me ook aansprak in dit verhaal was de (enigzins donkere) humor, zoals het regelement van de Tuf-Tuf-club.
En Kommersbonten, ik denk hoe komen ze daar op?
''Kommersbonten is een fictieve gemeente in de stripreeks Suske en Wiske. De naam is een allusie op de fictieve plaats "Bommerskonten", een term die in Vlaanderen vaak gebruikt wordt om dingen aan te duiden die nergens vandaan komen en/of dus waardeloos zijn.''
Ik stoorde me trouwens totaal niet aan auto's die 70 km/uur reden in 1854, in een stripverhaal kan wat mij betreft bijna alles. De stripfiguren worden door de jaren heen ook niet ouder en daar stoort ook niemand zich aan.
Al met al een topverhaal!
Datumzondag 4 april 2010 11:43

Reactie no. 18
NaamJohan
Leeftijd44
Cijfer10
RecensieVoor mij gewoon het beste verhaal uit de hele reeks, het bevat alle elementen die een goed Suske en Wiske verhaal moet bevatten : een geheimzinnige sfeer, gemaskerde tegenstanders (vgl. De Stalen Bloempot, ook een heel goed album), en een heks die boze geesten kan oproepen en die een "side-kick" heeft die op zichzelf al een mysterie is (de Raaf).
Wat betreft het anachronisme van de auto's die reeds rondrijden in 1854 - who cares, het verhaal is gewoon steengoed.
Een topverhaal dus, uit de tijd toen Willy Vandersteen "De Schat van Beersel" tekende voor Kuifje : let eens op de sterke uiterlijke gelijkenissen tussen de Heks Toverkol en de heks Alwina in "De Schat van Beersel"; ook Alwina in Beersel heeft een vogel als side-kick, in dit geval een uil die al haar gebaren nabootst, maar de Raaf uit de Tuftuf-club is wel een veel sterker en beter uitgewerkt personage dat in het geheugen van de lezer blijft hangen.

De Tuftuf-club is gewoon een perfect album, met slechts één klein minpuntje : Jerom was er toen nog niet bij. 10/10

Datumzondag 28 maart 2010 17:26

Reactie no. 17
NaamThomas
Leeftijd25
Cijfer10
RecensieDit is mijn all-time-favourite! Niet in de laatste omdat dit mijn allereerste suske en wiske is. Maar nu ik wat meer verhalen gelezen heb, kan ik zeggen dat dit ook wel één van de beste verhalen is. Vanaf het begin staat het verhaal al bol van de mysterie en de geheimzinnigheid, en meer dan dat een continue dreiging van onheil: Merkwaardige inbraken in stadhuizen, een vloek die rust op Sidonia, en een flinke portie tovenarij die ons viertal telkens weer in het nauw dreigt te drijven. Het blijft tot het einde toe spannend.

De verhaallijn is erg sterk en duidelijk. De verschillende karakters zijn goed uitgewerkt. Daarnaast ben ik ook blij dat dit verhaal niet hertekend is, waardoor het zijn charme van de jaren vijftig heeft behouden.
Duidelijk één van de pareltjes van Willy Vandersteen.

Datumdonderdag 23 april 2009 20:16

Reactie no. 16
NaamSandstorm
Leeftijd30
Cijfer9
RecensieIk kan me aansluiten bij de reeds geposte reacties. De boodschap die Vandersteen wil meegeven is mooi verpakt in een spannend verhaal. De eindboodschap van Wiske is meer dan vijftig jaar na datum nog steeds brandend actueel.Topverhaal
Datumzondag 5 oktober 2008 22:58

Reactie no. 15
NaamBas
Leeftijd31
Cijfer10
RecensieIk sluit me helemaal aan bij reactie no.11...Wat een geweldig album blijft dit toch...Geweldig verhaal, geheimzinnigheid en spanning ten top, uitgewerkt is prachtige tekeningen die recht doen aan de sfeer van het avontuur... o.a. met De Stalen Bloempot en De Schat van Beersel 1 van mijn favorieten...jammer dat de huidige suske en wiskes zelfs niet in de schaduw kunnen staan van een album als De Tuf-Tuf-club...Het blijft dus pure nostalgie :-)
DatumMon Jul  9 02:44:34 2007

Reactie no. 14
NaamJ. Joffer
Leeftijd26
Cijfer9
RecensieVandersteen kan weer lekker dollen met geheimzinnige gemaskerden, betoverde raven en zelfs duivelsoproepingen in dit bizarre album. Het begint al op de eerste pagina waar de nachtelijke windvlagen om het gemeentehuis gieren. Hierna wordt Sidonia meegevoerd naar het jaar 1851 waarin een stel anonieme zondagsrijders het platteland onveilig maakt. Dit is aanleiding voor een aantal hilarische scËnes en ook voor een historisch moment: de introductie van de teletijdmachine van professor Barabas, waar onze helden (vooral in het post-Vandersteen-tijdperk) nog vaak gebruik van zullen maken.
Een klassiek album kortom, zoals ze tegenwoordig nog maar zelden gemaakt worden.
DatumSat Jul  8 20:05:24 2006

Reactie no. 13
NaamLuc
Leeftijd45
Cijfer9
RecensieDit S & W uit de jaren 50 kwam onlangs in de actualiteit omdat een actiegroep van bedenkelijk allooi zich de naam "Tuf-tuf-club" toeëigende. Het verhaal is tevens legendarisch omdat hierin de teletijdmachine wordt geïntroduceerd en omdat de oorsprong van tante Sidonia bekend wordt gemaakt. De eindzin van Wiske in dit verhaal is gewoon prachtig en slaat de nagel op de kop! Inderdaad, als wij een mensenleven belangrijker vinden dan wat tijdwinst zal het verkeer veel veiliger zijn. Het tekenwerk kan misschien wat gedateerd lijken, het verhaal en de boodschap zijn dat zeker niet!
DatumWed Feb 15 14:40:25 2006

Reactie no. 12
NaamAri
Leeftijd24
Cijfer9
RecensieEén van de toppers uit de reeks. Het verhaal steekt goed ineen en komt niet geïmproviseerd over, de geheimzinnige sfeer wordt goed volgehouden, en wordt, bijna zoals in een goede hollywoodfilm, pas op het einde vervangen door spetterende actie.
De tekeningen zijn mooi (en ook de inkleurder verdient een complimentje!), de humor is dik in orde, en de morele boodschap (te snel rijden is slecht) wordt goed ingepakt, zodat het niet te vermanend overkomt.
Bovendien behoren Kovertol de heks (net een boze versie van Alwina uit het Spaanse Spook), en de raaf met de bolhoed tot de leukste booswichten uit de reeks!
DatumTue Feb 14 00:32:31 2006

Reactie no. 11
NaamHenk
Leeftijd33
Cijfer10
RecensieEen van mijn favoriete albums. De tekeningen en het verhaal roepen een prachtige geheimzinnige sfeer op. Dat de humor misschien iets minder is, vind ik niet erg aangezien dat past bij dit type verhaal.
DatumSat Jul 9 10:57:52 2005

Reactie no. 10
NaamHarmen
Leeftijd14
Cijfer8
Recensieheel raar album, wel leuk, wel leuke humor, maar iets te weinig.
ze gaan terug in de tijd, naar de strijd tussen de auto en de voetgangers.
wel leuk bedacht, maar geen topper.
DatumSat Apr 23 17:06:16 2005

Reactie no. 9
NaamAntoon van Ham
Leeftijd24
Cijfer9
RecensieEen heel leuk, maar vooral ook spannend verhaal met de duistere tuf-tuf-club die geleid wordt door een zwarte raaf. Deze zwarte raaf is dan weer het knechtje van Kovertol de heks. Verder staat het verhaal bijna geheel in het teken van auto’s en racen. Dat in 1851 de auto nog niet uitgevonden was is misschien wat vreemd, maar voor mij niet storend. Er zijn zoveel Suske en Wiske verhalen die elementen bevatten die historisch niet kloppen. Wat ik wel vreemd vind is dat in de aankondiging uit 1951 een persoon genoemd wordt (notaris A. Lummet), maar deze in het hele verhaal niet voorkomt.
DatumThu Mar 10 18:14:16 2005

Reactie no. 8
Naam jippe
Leeftijd 10
Cijfer 10
Recensie dit album staat bij mij echt op 1!!!!zo goed!!ik vindt het alleen een beetje raar,want ze hebben het over het zelfde jaartal maar steeds is het een ander jaar tal.vooral vindt ik dit album leuk omdat tante sidonia de hoofdpersoon is.dat is ook wel eens leuk.en je weet het.....lambik heeft zoals altijd weer rare kuren met zijn detective gedoe!!
Datum Fri Feb 4 15:51:06 2005

Reactie no. 7
Naam Henk Schillemans
Leeftijd 32
Cijfer 10
Recensie Eén van mijn favoriete albums. Een heerlijke mysterieuze, donkere negentiende-eeuwse sfeer met veel spanning en prachtige tekeningen dat dan ook tot het einde blijft boeien. Bovendien is dit het eerste album waarin de teletijdmachine wordt gebruikt om naar het verleden heen en weer te reizen.
Datum Sun Jul 25 15:32:56 2004

Reactie no. 6
Naam matthias
Leeftijd 11
Cijfer 9
Recensie Dit is een leuk en goed album. Het verhaal is goed uitgewerkt, eigenlijk zou ik een 10 moeten geven maar als er nog een beter album dan dit bestaat..
Datum Tue May 4 17:44:31 2004

Reactie no. 5
Naam OLAF DE ROOIJ
Leeftijd 41
Cijfer 10
Recensie Ongekend origineel, verfrissend verrukkelijk geweldig getekend, sensationeel spannend vrolijk verhaal..........

vele groeten van OLAF DE ROOIJ,

EEN ZEER DANKBARE EN ENTHOUSIASTE LEZER

Datum Fri Nov 7 19:57:34 2003

Reactie no. 4
Naam Bart De Grande
Leeftijd 13
Cijfer 10
Recensie Nog geen 10 bij de commentaren voor dit verhaal. Ik geef wel een 10 omdat ik dit een supergoedalbum vind. De oude tekenstijl is ook heel goed bedacht.
Dit verhaal is origineel gevonden, een beetje mysterie en spanning, wat overigens heel zelden voorkomt in een S&W-verhaal.Laat Marc Verhaegen maar eens proberen zo een verhaal tevoorschijn te toveren. De heks en de raaf die overrreden word door de baron, de baron woprdt omgetoverd in een raaf door de toverkol,het is allemaal en beetje onvoorspelbaar, wat ik wel wat mis bij de laatste Suske en Wiske-verhalen. Marc Verhaegen tapt ook wat uit het toverkunstvaatje, maar maakt zijn verhaal meestal tot een klucht voor de reeks, telkens ik een nieuw verhaal lees hoop ik op beter, maar dat komt er niet echt. Nuja, uitkijken naar "de kus van odfella" dan maar. Verder: dit verhaal (de tuftuf-club) staat in mijn top 10!
Datum Sun Aug 3 11:11:31 2003

Reactie no. 3
Naam Arjan van der Jagt
Leeftijd 15
Cijfer 8
Recensie Ik kan géén verhaal dat mysterieuzer is als deze.
Een soort voorouders van Sidonia spelen mee en die geheimzinnige raaf....
Nog duidelijk één van de eerste verhalen, vooral die herkenabre tekenstijl van toen.
Het verhaal is niet helemaal mijn favoriet maar het is voor mij wel een acht waard.
Datum Sat Jun 21 09:47:48 2003

Reactie no. 2
Naam Alain Stienen
Leeftijd 38
Cijfer 9
Recensie Inderdaad een apart verhaal. Geheimzinnigheden en mysteries hangen als een sluier over dit verhaal en maken het daardoor zo spannend. Twee dingen echter storen mij, nl. het eerste is het anachronisme i.v.m. de automobielen. dit verhaal speelt zich gedeeltelijk af in 1851. Toen was er nog geen sprake van automobielen! Die werden, als ik het me goed herrinner, eerst ca. 35 jaar later uitgevonden. Mocht dit niet zo zijn, laat het me weten. Het tweede wat me stoort zijn de snelheden, die met deze automobielen bereikt werden!  Een gemiddelde snelheid van 70 km per uur was toen destijds science - fiction!
Daarom krijgt dit verhaal een 9, ofschoon ik het nog altijd met plezier herlees!
Datum Wed Jun 18 12:43:57 2003

Reactie no. 1
Naam Jaap Blom
Leeftijd 23
Cijfer 8
Recensie Dit is verreweg het vreemdste album van Suske en Wiske. Het heeft een hele aparte donkere sfeer, wat niet echt is terug te vinden in andere albums, behalve misschien in de bokkerijders of de sprietatoom...
Het is dessalniettemin een leuk album en daarom geef ik het een kloeke 8 :)
Datum Mon Jun 16 23:42:34 2003