Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De witte uil


De witte uil Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over De witte uil verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 6,68

Reactie no. 16
NaamWilly
Leeftijd101
Cijfer7
RecensieEr zijn wel meer albums hertekend of nog beter gezegd vertekend, maar in dit geval is het wel zeer slecht uitgevallen. De oorspronkelijke uitgae ingekleurd door Rita Bernaers zou ik zonder aarzelen een 10 hebben gegeven. De hertekende versie waarbij bovendien tekst werd weggelaten haalt hoogstens een 5.

Het blijft een album met een mooie pacifistische boodschap. Aangrijpend is de vreselijke opiumverslaving van Lambik, ontroerend het prinsesje Tchi-Tchi dat haar geroofde troon wil herwinnen. Het thema van de bedreigde monarch komt nogal vaak voor in de vroege verhalen vanwege de toenmalige koningskwestie.

Datummaandag 24 november 2014 22:33

Reactie no. 15
NaamMark
Leeftijd37
Cijfer7
RecensieAardig verhaal wat zich in het 'oude' China afspeelt. Wat eerdere recensies al aanhaalden is het ge-tjing tjang van Lambik en ge-tjilp van Arthur wel wat teveel van het goede.
Datumzaterdag 4 december 2010 12:33

Reactie no. 14
NaamRobbert
Leeftijd32
Cijfer7
RecensieGoed album, misschien niet het beste werk, maar wel leuk om te lezen. Het opium gedeelte had er misschien uit gemoeten.
Datummaandag 7 september 2009 03:29

Reactie no. 13
NaamRick Wiselaar
Leeftijd23
Cijfer6
RecensieDit is naar mijn mening een minder verhaal van Vandersteen. Op de een of andere manier kwam ik er ook maar moeilijk doorheen. Al bij het lezen van de eerste bladzijde wist ik dat dit verhaal geen all-time high van mij zou worden.
Teveel overbodige zaken spelen een rol naar mijn idee dat maakt het vervelend en ook nog is ongeloofwaardig. Tekeningen vind ik net voldoende.
Datumvrijdag 26 juni 2009 00:36

Reactie no. 12
NaamRobin
Leeftijd12
Cijfer6
RecensieHelaas.. zeker een van de mindere albums die ik heb gelezen, het ''getsjing-tsjang'' van Lambik begon me echt op mijn zenuwen te werken en af en toe was het nogal voorspelbaar.. desondanks hier en daar een aardig geslaagde grap, maar verder vond ik het allemaal een beetje mager.. Toch blijf ik een trouwe Suske en Wiske fan, je zal toch altijd een mindere ertussen hebben..
Datummaandag 11 mei 2009 17:05

Reactie no. 11
NaamSandstorm
Leeftijd30
Cijfer6
RecensieDit is het eerste klassieke album dat ik een cijfer lager dan 7 geef. Ten eerste gelijkt de transformatie van Lambik in een dwaze chinees te veel op zijn transformatie in paard in het album Prinses Zagemeel. Deze keer is het wel wat minder grappig.
Ook de setting van het verhaal in China spreekt me niet zo aan. Het verhaal lijkt ook niet echt van de grond te komen. Maar al bij al is dit geen slecht verhaal, wel minder in vergelijk met zijn voorlopers.
Datumvrijdag 18 juli 2008 23:15

Reactie no. 10
NaamBarry
Leeftijd27
Cijfer5
RecensieIk vond dit eerlijk gezegd een erg vervelend verhaal om te lezen, eentje die ik absoluut niet in één keer uit kon lezen. Daarvoor boeide het me te weinig en was het zelfs af en toe irritant. Vond het verhaal erg rommelig en bovendien niet spannend. De (her)tekeningen waren ook niet van al te hoge kwaliteit en alsof het getjilp van Arthur niet al genoeg is, begint Lambik ook nog eens te tsjing tsjangen, heel erg irritant.
DatumSun Sep 16 21:46:30 2007

Reactie no. 9
NaamSam
Leeftijd17
Cijfer8
RecensieEen goed verhaal waarin weer eens de zwakke plekken van Lambik naar boven komen. Verder komt Arthur terug en dat is altijd wel leuk, het verhaal hangt ook goed samen
DatumThu Sep 13 15:30:25 2007

Reactie no. 8
NaamJ. Joffer
Leeftijd26
Cijfer7
RecensieEen vroege Sus en Wis, maar wel eentje die een beetje bleekjes afsteekt tegen zijn voorganger De zwarte madam en zijn opvolger Bibbergoud. Aapmens Arthur wordt naar China ontvoerd, waarna onze helden de achtervolging inzetten en waarbij Lambik en passant nog even half in een "tchang tchang" Chinees verandert.
Op de een of andere manier mist dit verhaal een beetje kleur, deels vanwege de stereotype kijk op China, deels vanwege het onsamenhangende scenario. In veel gevallen zien we dezelfde soort situaties terug als in Prinses Zagemeel, en al het getjip-tjip en getching-tching gaat ook op de zenuwen werken. Daar staat gelukkig een aantal gags tegenover.
De hertekening is overbodig maar wel in orde, alleen wekt het bevreemding dat rond pagina veertien iedereen ineens van kleren is veranderd (het jurkje van Wiske, de bolhoed van Lambik)
DatumWed Oct  4 13:09:25 2006

Reactie no. 7
NaamJeroen De Munter
Leeftijd24
Cijfer3
RecensieJammer dat ik een verhaal van VanderSteen moet afbreken, maar net zoals de Sissende Sampan is het niet mooi getekend en komt het verhaal nooit op gang: er gebeuren 101 zaken, die vaak niets tot nut hebben behalve opvulling van pagina's. Het is volkomen ongeloofwoordig en leest absoluut niet vlot. Humor is er niet veel en als het er is, is het veel te voorspelbaar. Dit zijn albums die ik mooi laat zitten in mijn thuisbib...
DatumSat Jun 24 17:44:33 2006

Reactie no. 6
NaamIngrid
Leeftijd17
Cijfer6
RecensieDit verhaal is wat saai en alles gebeurd in zo'n langzaam tempo dat de interesse er gauw af is.
De humor van Lambik was erg grappig en dat Arthur weer meedeed was 1 van de weinige hoogtepunten van dit album.
DatumFri Jul 15 11:22:01 2005

Reactie no. 5
NaamHarmen Smilde
Leeftijd14
Cijfer9
Recensieheel leuk album, heel spannend, vol humor, mooie tekeningen, veel beter dan tegenwoordig.
ook is het leuk dat arthur mee doet, een van de toppers!
DatumWed Apr 27 21:08:02 2005

Reactie no. 4
Naam Antoon van Ham
Leeftijd 24
Cijfer 8
Recensie Dat het verhaal rommelig is, is mij niet zo opgevallen. Het is in ieders geval niet iets waar ik me aan heb gestoord. Voor mij is het weer een heel leuk verhaal, met daarachter weer een duidelijke moraal. Niet alleen de humor vind ik leuk, maar ook het hele verhaal boeit me enorm. Het idee van Sjam-Foe-Tchek die op zoek is naar ‘vreemde vogels’, omdat een bijzondere vogel zijn ondergang zou betekenen, vind ik heel leuk bedacht. Zeker omdat gedacht wordt dat Arthur of Lambik deze ‘vreemde vogel’ wel eens zouden kunnen zijn; het zijn toch ook ‘vreemde vogels’!
Datum Tue Feb 15 20:18:13 2005

Reactie no. 3
Naam Jan
Leeftijd 24
Cijfer 6
Recensie Omdat het een Vandersteen is scoort ie waarschijnlijk hoger maar verdient 't niet echt. Ondanks de mooie boodschap boeit het verhaal me gewoon echt voor geen meter. Ik vindt trouwens de hertekening van dit verhaal slecht!!! De hoofdpersonages lijken wel instant stoned of zo. De originele versie heb ik nog niet. Ik vind de hertekening van bijvoorbeeld 'De sprietatoom' nog beter. In mijn becijfering heb ik daarom echt besloten om puur het verhaal te becijferen anders kwam ik uit op een 3 of een 4 of zo! En aangezien ik alleen de hertekende versie heb (met die veel te grote ogen) zou het in mijn ogen niet eerlijk zijn anders te oordelen.
Datum Thu May 15 21:37:50 2003

Reactie no. 2
Naam Arjan van der Jagt
Leeftijd 15
Cijfer 7
Recensie Hmm..niet zoveel aan eigenlijk.
Ik vind de humor en Lambiks paardenstaart wel leuk maar daar houd het ook mee op.
Het verhaal 'doet' me gewoon niet zo veel.
Bovendien behoord dit verhaal tot degenen die hertekend zijn en dat haalt de oude stijl van het album weg.
Datum Thu May 15 15:08:13 2003

Reactie no. 1
Naam Alain Stienen
Leeftijd 38
Cijfer 7
Recensie Ietsjes rommelig, dit verhaal! Waar ligt dat aan?
Natuurlijk heeft dit verhaal een doorlopende lijn, een begin, midden en een einde, maar dat is het niet wat me stoort! Willy heeft het hier te goed bedoelt; hij heeft teveel kleine zijlijnen om gags te verwerken in het verhaal gebouwd en er zijn ook te veel vakjes in een strook! Normaal zijn drie vakjes voor een strook genoeg, alleen als je actie of spanning e.d. er in wilt hebben, kunnen er vier of vijf vakjes in een strook. In "De witte uil" is dat niet zo! Wat me ook opvalt is dat de figuren tegenover de voorgaande verhalen kleiner getekend zijn! Het oog vermoeit zodoende sneller bij het verwerken van tekst en tekeningen!
Met symbolische motieven spaart Willy dit keer ook niet bij dit verhaal (b.v. vredesduif met aan een touw een bom, waar met grote letters A.B. opstaat. Duidelijker kan het niet meer!)en natuurlijk komt ook de letterlijke en getekende humor niet te kort! Integendeel!
Ondanks ik er niet zo tevreden over ben loont het zich toch dit album te lezen! De moeite waard is het! Het zegt nl. veel over Willys pacifistische zicht over vele dingen, die toen actueel waren en eigenlijk nu nog actueel zijn!
Datum Wed May 14 16:58:17 2003