Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De Ringelingschat


De Ringelingschat Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over De Ringelingschat verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 8,90

Reactie no. 30
NaamOnceuponanytime
Leeftijd50
Cijfer6
RecensieDeze strip bevat duidelijke kritiek op de belastingstaat. Snelle opeenvolging van gebeurtenissen en wendingen in het verhaal. De tekeningen zijn knap en sprookjesachtige figuranten zorgen voor een verfrissing. De spanning blijft echter uit en het leesveld is soms wat te veel en overbodig.
Datumdonderdag 04 februari 2021 19:01

Reactie no. 29
NaamRemco
Leeftijd48
Cijfer10
RecensieEen oud verhaal dat zich ontvouwt rond de vondst van een oude drinkhoorn uit het huidige Duitsland. Wederom een zeer duister verhaal, ik heb dit meer aangehaald bij de Tuftuf-club en de Bokkenrijders. Het is een zeer romantisch verhaal gebaseerd op "Der Rings des Nibelungen" zoals al in andere recensies is gemeld. Het levert een zeer spannend, enerverend en raadselachtig verhaal op waarin ook de vriendschap van onze vrienden op de proef wordt gesteld ( de schijbare dubbelrol van Sidonia, het uit elkaar drijven van Suske en Wiske). Het is goed dat Sidonia ook aan alle actie mee doet, zodat we niet weer een "Lambik en de rest" verhaal lezen. Sidonia kan de heldenrol heel goed vervullen. In dit verhaal is de sprookjesachtergrond enorm goed uitgewerkt, meer dan bij veel andere verhalen. Ook hier is weer echt gevaar te bespeuren ( de opgehangen Wiske en Suske die in de verkeerde toren skiet). Het si ook goed om Suske veel meer in actie te zien, in latere albums staat hij nogal een passief aan de zijlijn. Hier niet: hij is hier ook echt een held. Kortom een prachtig verhaal met draken, mist, duisternis, koningen, koninginnen, bedriegers, dwergen en helden.
Datumzaterdag 18 juli 2020 20:13

Reactie no. 28
NaamInti
Leeftijd40
Cijfer9
RecensieDit vroege verhaal is een bewerking van Das Ring der Nibelungen. Hoewel hier en daar wel grappige dingen zitten, is het verhaal toch behoorlijk duister
Dit is één van de zeldzame keren dat we Lambik z'n beroep van loodgieter zien uitoefenen
Best wel grappig de droom van Lambik waarin hij Sidonia uit een brand redt en van een brandweerman een medaille krijgt. Deze laat echter z'n spuit zakken en raakt de slapende Lambik, die op hetzelfde moment door Wiske met een emmer water wakker gemaakt wordt
Vadertje Tijd brengt hoogstpersoonlijk de (bewusteloze) bende naar het verleden
In de oudste versie sprak Lambik in het verleden in een soort Duits. In latere versies is dit gelukkig gewoon Nederlands geworden. Want je moet echt wel Duits kennen om goed te verstaan wat "Bikfried" zegt
Zoals reeds eerder werd opgemerkt lijkt de draak To-Tal-Krieg voor geen meter op een Europese draak. Hij lijkt nog het meest op een Chinese "Long" of een Japanse "Ryu". (Beide woorden betekenen overigens gewoon "draak")
Datummaandag 31 december 2018 15:19

Reactie no. 27
NaamIngrid
Leeftijd27
Cijfer8
RecensieOuderwets spannend verhaal. Spannend begin van het verhaal, het maakt je nieuwsgierig hoe het verhaal zal aflopen.
Er hangt een wat donkere/mysterieuze sfeer in dit album, wat al begint bij de cover van het album (niet de laatste hertekende cover).
Een paar minpuntjes die al bij eerdere recensies aan bod kwamen: waarom werd Schanulleke op Lambiks rug gebonden? en hoe kwam Sidonia aan het kostuum van de mysterieuze persoon?
Maar voor de rest is dit een uitstekend album, goed en spannend verhaal. Ik blijf de verhalen van Vandersteen en geerts toch de beste vinden.
Datumdonderdag 03 december 2015 08:19

Reactie no. 26
Naam007
Leeftijd101
Cijfer10
RecensieEen beter verhaal als dit bestaat er bijna niet. Alles klopt. zonder twijfel mijn lievelingsverhaal.
Datumwoensdag 19 augustus 2015 11:10

Reactie no. 25
NaamJules Vismale
Leeftijd44
Cijfer7
RecensieIk kan mij, wat de reacties en opmerking van @Klaas Mallie betreft over De Ringelingschat betreft, zeker vinden. de professor Fritz von Strohhalm kent het geheim van de zilveren drinkhoorn maar wordt nauwelijks geloofd. Als de vrienden door toedoen van een stel ratten en vader tijd in de Middeleeuwen in Xanten rond 1100 is het erg gek om te vernemen dat de inwoners goud als belasting afbetalen om daarmee een moeras vruchtbaar te willen maken! De ringvingers betalen als hoogwaardigheidsbekleders natuurlijk GEEN belastingen en de vrouw van koning Kart-Offel, Brunhilde, weet deze tot zonde te verleiden uit hebzucht en ijdelheid! Het paard Bobard kon al spreken voor hij drakenbloed dronk maar deze blijkt later zeer ontrouw aan Lambik te zijn. De draak Total-Krieg lijkt alleen op goud te leven en over een meer van bloed in zijn lichaam te beschikken waarmee Lambik onkwetsbaar zou worden. Mispel, de smid van de stad en tevens de broer van Fafnir, de koning van de dwergen die zelfmoord pleegt, is eveneens dubbelhartig maar komt wel tot inkeer. Dat Schanulleke echter Lambik redde van de speer in zijn rug waar de kwetsbare plek zit is alleen wel erg vreemd te noemen! Op het einde moeten de koning, koningin en de Ringelingers als straf voor hun zonden het moeras met goud dempen al zal het de grond aldaar zeker NIET vruchtbaar maken en liegen doet vrijwel iedereen.
Datumdonderdag 26 maart 2015 22:13

Reactie no. 24
NaamSuske en Wiske-fan
Leeftijd13
Cijfer9
RecensieEen leuk verhaal, mooie tekeningen en spannend plot. Het enige minpunt is dat als je goed over het verhaal nadenkt, het allemaal een grote discussie over belastingen is, en de mening van Vandersteen over belastingen hierin doorschemert.
Datumdinsdag 14 januari 2014 18:28

Reactie no. 23
NaamMark
Leeftijd37
Cijfer10
RecensieVoor mij is dit een van toppers uit de serie, vandaar dat ik een exceptioneel hoog cijfer geef.

Dit is een van de beste albums om verschillende redenen: Het verhaal is gebaseerd op een oude sage (het Nibelungen-lied) en dat spreekt mij altijd enorm aan. Naast een geniale bewerking van deze sage is ook de opening ijzersterk als Lambik's arbeid met de gouden drinkhoorn wordt betaald en een Duitse professor deze koste wat kost wil terughebben.

Maar niet alleen het verhaal is geweldig, ook de humor mag er zijn. Op Vandersteense wijze wordt o.a. de spot gedreven met (natuurlijk) de belastingen, de koningskwestie en de klassenmaatschappij.

Zoals eerder is vermeld zijn de hertekeningen in de vierkleuren-reeks niet overal even geslaagd maar in de orginele twee-kleuren serie zijn de tekeningen prima in orde. Kortom een 'must-have' voor verzamelaars of nieuwe S&W-lezers

Datumwoensdag 29 december 2010 10:34

Reactie no. 22
NaamJ. Hendriks
Leeftijd52
Cijfer6
RecensieHet verhaal verdient weliswaar een veel hoger cijfer, al zitten hier en daar wat vreemde verwikkelingen in. Maar bedoeld en geschreven in eerste instantie voor kinderen, wat niet wil zeggen dat volwassenen ook mogen meesmullen.
Wat het cijfer omlaag drukt zijn de tekeningen. Het originele album is verschrikkelijk mismaakt met op verschillende plaatsen gemoderniseerde gezichten. Wat is hiervoor de reden ???? Ik wacht nog altijd op een heruitgave van het album uit 1951 met uiteraard de originele omslag en tekeningen.
Datumvrijdag 31 juli 2009 21:59

Reactie no. 21
NaamRobin
Leeftijd12
Cijfer8
RecensieZeker een leuk album, Lambik in een leuke rol en Suske en Wiske ook. Wat wel stoorde was inderdaad zoals hier al eerder werd vermeld dat Sidonia er vaker anders uitziet daarmeer bedoel ik dus een andere tekenstijl. Desondanks zat de humor en de spanning er wel goed in dus dat maakt veel goed.
Datummaandag 11 mei 2009 18:00

Reactie no. 20
NaamSandstorm
Leeftijd30
Cijfer8
RecensieHeel goed verhaal waarin veel gebeurd en waarin je als lezer toch een aantal keer op het verkeerde been wordt gezet. Toch vond ik dat het verhaal iets tetraag op gang kwam, daarom toch maar een 8. Dit album verdient een hoog cijfer, maar toch vind ik hem altijd iets te hoog gequoteerd.
Jammer dat de heruitgave in de vierkleurenreuks gebruik maakt van nieuwe tekeningen aangevuld met wat oude tekeningen. Zo zie je plots een Sidonia van de jaren vijftig en een plaatje later een hertekende Sidonia. Dit komt wel wat slordig over. Nog vreemder is dat er in de hertekende versie op de eerste pagina staat vermeld dat de strip is heruitgebracht met de oorspronkelijke tekeningen, wat dus niet het geval is.
Datumzaterdag 4 oktober 2008 23:46

Reactie no. 19
NaamRoland
Leeftijd33
Cijfer9
RecensieDit is echt wel een verhaal dat ik altijd graag gelezen heb.
Het is echt vol: er gebeurt heel wat, de tekeningen zijn mooi, en er is over het verhaal nagedacht. Verder is het goed gekruid met rare figuren (waaronder de dwergen en Total Krieg, de draak)
Vadertje Tijd leek me ook een leuk alternatief voor de teletijdmachine (die -als ik me niet vergis) Barabas pas bij de Dolle Musketiers ten tonele brengt.
Ook komen alle personages goed aan bod, vooral Lambik als drakendoder. Kortom: De Ringelingschat is puur genieten!
Datumwoensdag 19 maart 2008 13:03

Reactie no. 18
NaamDiederick
Leeftijd13
Cijfer10
RecensieLeuk album;) Mooie tekeningen enso. Ook het verhaal is orgineel.
DatumTue Jul 17 21:21:16 2007

Reactie no. 17
NaamBN
Leeftijd
Cijfer8
RecensieEen heel goed album, staat zeker in mijn top-15.
De paar onduidelijkheden die de schrijver van één van de vorige recencies al heeft aangehaald, is een klein minpunt.
DatumThu May 24 19:00:00 2007

Reactie no. 16
NaamKlaas Mallie
Leeftijd17
Cijfer9
Recensie"De Ringelingschat" is een verhaal dat boven alle andere verhalen uit Vandersteens gouden periode (albums 8 t/m 23) uitstijgt. Alleen de Blauwe Reeks en "De bokkerijder" zijn wat mij betreft nog serieuze tegenstanders van dit album. Toch geef ik het geen 10, waarom niet?
Eerst wat opmerkingen over de inhoud van het verhaal:
  1. Het album zit vol met situaties die ik vrijwel direct herkende uit gelijktijdige albums, zoals: zelfmoord door verdrinking ("De bokkerijder"), het motief van de wapenhandelaar ("De mottenvanger"), een val met vuur ("De stalen bloempot" en later "De Tuf-Tuf-club") en meerdere personen die dezelfde vermomming dragen ("Lambiorix"). Over deze laatste straks meer.
  2. Het plan van koning Hagen/Arthur en zijn Ringelingers (ridders van de Ronde Tafel) heeft mij toch de wenkbrauwen doen fronzen. Waarom zoveel geld/tijd investeren om een draak op gang te brengen (met goud en juwelen nota bene, krijgt dat beest geen maagklachten?), terwijl je gewoon met een leger over de bergen zou kunnen trekken om het buitenland te veroveren? Als je een bres slaat in de bergketen, kan de vijand later toch ook jouw land binnenvallen?
  3. Er wordt twee keer onnodig verwezen naar een personage die indertijd nog niet eens bedacht was, namelijk: Jerom. "De Ringelingschat" is van 1951, Jerom vanaf 1953. Hij is in dit verhaal op vakantie en later is er een stuk tekst weggevallen (à la het eind van "De mottenvanger") om te worden vervangen door: "Daar hebben we die Jerom niet voor nodig!"
  4. Nadat To-Tal-Krieg gedood is, en zijn bloed zich door het bos verspreidt, neemt Lambik een bad want, zo vertelde een wijs elfje hem, je zou er onkwetsbaar door worden. Sidonia merkt op dat er tijdens het baden een blaadje om zijn rug is gevallen, dat nu dus zijn Achilles-hiel is. Waarom duikt hij dan niet nog een keer in het bloedbad? Vervolgens gaan ze als bladvulling daar nog twee keer op in, net zolang totdat de gemaskerde het hoort en tot actie wordt aangezet. Had Willy hier een geheugensteuntje nodig, was het bladvulling, of was hij bang dat de lezertjes het blaadje zou vergeten? De speer die trouwens later in Lambiks rug wordt geworpen heeft, in de versie die ik las, dezelfde kleur als de vloer (een aanslag met dodelijke lucht?).
  5. Een gouden regel in monsterfilms is: houd het monster zo lang mogelijk verborgen, want als hij verschijnt, valt het altijd tegen. To-Tal-Krieg wordt eerst beschreven als een groot, log monster, maar wanneer je hem te zien krijgt, lijkt hij meer op een flexibele draak die de weg naar China niet meer kon vinden. Ik had eerder het idee dat de tweede draak in het verhaal (die gebruikt werd om met zijn vuur de sneeuwbal voor het hol van de wapensmid te smelten) To-Tal-Krieg was.
Deze vijf punten hebben mij echter geen van allen bewogen om een 9 uit te delen, in plaats van een 10, die dit verhaal best wel verdiend zou hebben, als Vandersteen van te voren het verhaal tot in detail had uitgedacht. Wanneer een schrijver/tekenaar dat niet doet, valt hij vroeg of laat door de mand, zeker als je je verhaal dagelijks in een krant publiceert. Wat is geval? Nou, wie het verhaal gelezen heeft, zal het misschien niet door hebben gehad (ik ook niet, in eerste instantie) maar er zit een enorme misrekening in een bepaalde grens van 2 stroken, die op het eerste gezicht een shock ("Dat had ik echt niet verwacht") teweeg brengt, maar achteraf toch wel ondoordacht overkomt (gelukkig denkt de gemiddelde lezer er niet over door). Waar gaat het nou om? Wel, hierom:

De gemaskerde slaat Wiske neer, neemt haar mee naar een toren en hangt haar aan een ijspegel, die d.m.v. een fakkel langzaam weg zal smelten en haar dood zal betekenen. Ondertussen schaatst Suske verderop en hij ziet het licht van de fakkel. Nieuwsgierig gaat hij naar de toren toe, alhoewel de afspraak met Wiske eerder was dat ze drie fakkels zou ontsteken als ze hulp nodig had. Na een schanssprong redt hij haar, maar boven hen blijkt de gemaskerde nog steeds in de toren aanwezig te zijn. Hij drijft ze naar beneden, waar ze de deur op slot vinden. Als de gemaskerde arriveert, zijn ze verdwenen en hij wordt overvallen en neergeslagen. Op strook 1 kijkt Suske wie de gemaskerde is en op strook 2 krijgen Wiske en het publiek het te zien: het blijkt tante Sidonia te zijn! Ze gebruiken de sleutel om naar buiten te gaan, maar als ze terugkeren is Sidonia verdwenen. Later zou ze dit uitleggen als dat ze informatie probeerde in te winnen over – vermoedelijk – de Ringelingers en hun plannen.

Een paar vragen:

  1. Hoe kwam Sidonia aan een identieke vermomming als de echte gemaskerde? Uit de kledingkast van koning Hagen?
  2. Heeft ze de echte gemaskerde niet gezien toen deze de toren verliet? Wat deed zij eigenlijk in de toren?
  3. Waarom duurt het zolang voordat ze op de klap van de landing afkomt? Zat ze bovenin de toren haar zwaard in de was te zetten?
  4. Als Sus en Wis verdwenen lijken te zijn, zegt de gemaskerde: "Vreemd! Ik heb toch de sleutel van die deur!", wat suggeert dat er maar 1 sleutel is (en die is in het bezit van de echte gemaskerde).
  5. Hoe verdwijnt ze ongezien uit de toren, terwijl Suske en Wiske voor de enige deur staan?
Het neermeppen van de gemaskerde is moeilijk een "deus ex machina" te noemen, omdat het niet onlogisch is wat er gebeurt. Toch verraadt het feit dat de gemaskerde Sidonia gemaakt wordt, dat onze goede vriend Willy hier toch lelijk met zichzelf in de knoei is gekomen, ongeveer zoals in die scène uit "De bokkerijder", waarin de kwade klonen van onze vrienden uitgewist moeten worden door Wiske"s beschermengel en later nog een keer in "De lachende wolf", als de mysterieuze figuur in de blokhut briefjes onder de deur doorschuift waarin ze verklaart geen Sidonia te zijn en uiteindelijk tóch Sidonia blijkt te zijn.
De spanning wordt dan enorm opgedreven, maar kan uiteindelijk niet tot een aanvaardbaare verklaring leiden. De gemaskerde moet wel neergeslagen worden, anders konden Suske en Wiske niet uit die toren ontsnappen. Wat beter was geweest, was dat ze naar buiten gingen, op het idee kwamen om die vent nog van zijn kap te ontdoen en dan ontdekken dat hij bijgekomen en ontsnapt is (zo gaat dat tegenwoordig). 
Als je de moeilijke weg wilt nemen, dan moet je een smoes verzinnen waarom Sidonia voor de gemaskerde doorging, en zo"n waterdichte smoes is onmogelijk te verzinnen, aangezien ze de enige sleutel bij zich droeg.

Een combinatie van tijdnood en de gedachten van de schrijver/tekenaar aan zijn lezers (wat je nooit moet doen, resulteert alleen maar in faalangst) hebben er toegeleid dat vanaf het moment dat de gemaskerde Lambik in de smidse vastzet door een sneeuwbal voor de ingang te rollen (je maakt mij niet wijs dat een zwaard niet door sneeuw kan snijden, maar wel een draak kan doden) het verhaal steeds spannend probeert te lijken, maar uiteindelijk zijn lekke structuur niet kan verhullen.
Lambik moet in de smidse blijven, anders zou hij naar de stad komen (en op de volgende bladzijde weer in het bos moeten zijn om To-Tal-Krieg te ontmoeten). Suske wordt maar met 1 fakkel gelokt, want waarom zou de gemaskerde in zijn val drie fakkels aansteken om 1 ijspegel te smelten? De gemaskerde wordt gebruikt om de spanning op te drijven, maar uiteindelijk blijkt hij een verrassend/twijfelachtig persoon te zijn en ook de lelijke draak wordt alleen maar geïntroduceerd om de sneeuwbal voor het hol te laten smelten. Er wordt daarna nog heel wat gezeverd over een blaadje, en zelfs de prachtig getekende To-Tal-Krieg kan het verhaal niet meer redden. Uiteindelijk is de identiteit van de echte gemaskerde (achteraf bekeken) ook niet meer moeilijk te raden.
Gelukkig besefte ik dit alles niet toen ik het album aan het lezen was (het zou het plezier echt vergald hebben).

Wat leren we hieruit, klas? Dat tijdnood en bladvulling niet iets is van de laatste jaren, het kwam in 1951 ook al voor, net als het ontbreken van een waterdicht scenario, overigens. De fout om Sidonia de gemaskerde te laten zijn bleek echt een fout van de bovenste plank, wat toch 1 minpunt oplevert, maar om nou meteen een 6 te geven... Nee, daar is het eerste aantal bladzijden te sterk voor, met dat hele gedoe rondom een hoorn (die uiteindelijk alleen maar een vertelmiddel bleek te zijn, net als de achterkant van de maan in "De mottenvanger") en een spookachtige insluiper. Toch heb ik nog een vraagje over het einde: zetten we tegenwoordig ook nog "gekken" (tbs"ers) over de grens met de betiteling "ongewenste vreemdelingen"?

P.S.: De legende van de drakendoder, die de wachters aan elkaar vertellen, lijkt wel veel op de bijbelgeschiedenis rond de geboorte van Mozes.

DatumMon Jan 29 18:39:57 2007

Reactie no. 15
NaamTim
Leeftijd19
Cijfer6
RecensieNogal een verhaal met vele verwarde momenten.
Het verhaal  krijgt constant een andere twist.
En echt sprookjesachtig is het niet, het is een beetje belachelijk zelfs.
Wel zeer mooi getekend door Willy, maar zeker niet zijn beste verhaal.
DatumTue Nov 28 22:12:52 2006

Reactie no. 14
NaamJ. Joffer
Leeftijd26
Cijfer8
RecensieIn geheel eigen stijl neemt Vandersteen de Niebelungensage onder handen, wat resulteert in veel geniale kolder en een paar degelijke zwaardgevechten op de koop toe. De vriendenclub wordt door wat toverkracht naar de middeleeuwen getransporteerd, waar Lambik een baantje krijgt als drakendoder, compleet met Duits accent (in de originele versie althans). Vervolgens blijkt dat een aantal "employés" van de koning een van de draken juist gebruiken om met de belastingcenten van de bevolking een frisse oorlog te ontketenen. Prachtig verweven met dit alles is een lichte kritiek aan het adres van de klassenmaatschappij: Lambik die wordt geminacht door de "heren" in de tram, Suske die uit werken gaat terwijl Wiske zich aan het hof vermaakt, en natuurlijk het misbruik van de belastinggelden door de hoge omes.
Tot slot nog iets over de "gemoderniseerde" versie die tegenwoordig op de markt is. Net als bij enkele andere oude albums zijn alle hoofdjes afgeplakt en opnieuw getekend, wat een enorme verminking van het prachtige originele tekenwerk tot gevolg heeft. Een fiasco van de eerste orde. Je houdt je hart vast als je bedenkt dat andere albums als De stalen bloempot of De sterrenplukkers deze behandeling ook hadden kunnen ondergaan.
DatumMon Oct  2 18:08:21 2006

Reactie no. 13
Naamflotser
Leeftijd30
Cijfer10
RecensieJe kan zeggen dat zonder Kuifje Sus en Wis nooit zouden hebben bestaan, en dat is ook zo, en je kan zeker zeggen dat Kuifje qua humor en "plot" een pak universeler was dan Vandersteen's creaties, en uiteindelijk heeft dit verhaal gewoon helemaal niets met Kuifje te maken - behalve dan... dat een pareltje zoals De Ringelingschat naar mijn bescheiden mening een pak leuker, spannender, en diepgravender is dan het beste dat Kuifje en Hergé te bieden hadden. En dat mag ook eens gezegd worden, want Sus en Wis blijft nog altijd schandalig onbekend in het buitenland.
DatumSun Mar  5 17:56:44 2006

Reactie no. 12
NaamNisen Jimmy
Leeftijd33
Cijfer10
RecensieEén van de absolute toppers in de reeks !!
DatumTue Feb 21 17:13:12 2006

Reactie no. 11
Naammieke
Leeftijd11
Cijfer10
Recensie[Ik vind De Ringelinschat het beste verhaal] omdat er draken en gemaskerde in voor komen sidonia er in meespeeld en het paard met zes poten in komt
DatumSun Jan  8 19:42:05 2006

Reactie no. 10
NaamHarmen
Leeftijd14
Cijfer9
RecensieNiet het beste, maar ik moet toegeven...
toch zeer, zéér goed...
DatumFri Aug 26 20:26:29 2005

Reactie no. 9
NaamAndreas
Leeftijd11
Cijfer9
RecensieEen geweldig fantastisch goed verhaal maar hoe komt het dat dit album in de tweekleurenreeks nummer zeven werd?
DatumMon Jun 20 20:30:34 2005

Reactie no. 8
NaamAntoon van Ham
Leeftijd24
Cijfer10
RecensieVoor mij is het de top, ik ken geen beter verhaal en dat heeft verschillende redenen. Op de eerste plaats is dat het verhaal: oude legenden en sagen spreken mij enorm aan en de manier waarop hier het Nibelungen-lied is verwerkt is fenomenaal. Het verhaal bevat ook alle elementen die het voor mij zo geweldig maken: Middeleeuwen, koningen, draken, helden, dwergen, elfen. Maar niet alleen het verhaal is geweldig, ook de humor. De vele verwijzingen naar de belastingen, maar ook naar de toenmalige actualiteit van de koningskwestie en de IJzertoren-aanslag zijn zo fantastisch verwerkt in het verhaal. Tenslotte zijn ook de tekeningen prachtig, zo gedetailleerd. Dit alles maakt voor ‘de ringelingschat’ de nummer 1 van de vele Suske en Wiske verhalen.
DatumMon Mar 7 19:59:54 2005

Reactie no. 7
Naam pieter
Leeftijd 23
Cijfer 10
Recensie tsja wat valt er nog aan toe te voegen? Dit album is gewoon meesterlijk!!! Een van mijn favorieten van de reeks
Datum Tue Nov 30 18:27:55 2004

Reactie no. 6
Naam ikke
Leeftijd 12
Cijfer 10
Recensie Omhoog met dat gemiddelde! Dit album is een 10 waard!
Datum Thu Jun 24 17:51:57 2004

Reactie no. 5
Naam L.
Leeftijd 15
Cijfer 9
Recensie Prima. Een goed bedacht verhaal en juist zoals al die vroege verhalen vol mysterie. Maar in dit verhaal is er iets speciaal, personen van wie je denkt "dat zijn de goeien" zijn eigenlijk slecht, en worden dan toch weer goed, en omgekeerd. Het verhaal is ook nogal duister en ook de tekeningen zijn redelijk donker. Deze staat niet in mijn top10 maar toch geef ik een welverdiende 9.
Datum Tue Apr 20 19:20:56 2004

Reactie no. 4
NaamT van Spaandonk
Leeftijd29
Cijfer10
RecensieDit vind ik het beste S&W verhaal. Ik vind dit omdat er door het hele verhaal heen een bepaalde spanning hangt. In de oudere verhalen komt lambik toch ook meer als een echte vent naar voren. De laatste tijd wordt er teveel nadruk gelegt op zijn drang naar leiderschap en zijn idiote gedragingen. Terwijl hij in de verhalen zonder Jerom een deel van de rol van Jerom overnam.
DatumThu Mar 11 09:46:19 2004

Reactie no. 3
NaamArnold
Leeftijd32
Cijfer9
RecensieYohotoho!
Op elk moment denk je dat de walküren binnen zullen vallen.
Het is inderdaad zo'n prachtige ouderwetse Suske en Wiske met veel sprookjeselementen. Het verhaal van het Rijngoud is bewerkt en versimpeld, maar veel elementen zijn er nog wel in verwerkt.
Het begin van het verhaal met de magische hoorn wordt spannend uitgewerkt.
De scene met de draak Totalkrieg is indrukwekkend.
Een mooie hoofdrol voor Lambik als onversaagde drakendoder.
Geen 10, maar dat is alleen maar omdat er nòg betere S&W-verhalen zijn.
DatumSun Nov 9 23:59:01 2003

Reactie no. 2
NaamRené van der Struik
Leeftijd37
Cijfer10
RecensieUit de tijd dat Suske en Wiske nog topkwaliteit had. Leuk voor kinderen én volwassenen, met een dubbele laag. Magisch verhaal, sprookjesachtige tekeningen, betoverende wintersfeer. top!
DatumTue Oct 14 14:35:08 2003

Reactie no. 1
NaamArjan van der Jagt
Leeftijd15
Cijfer10
RecensieDe ringelingschat komt nog uit de beginjaren van Suske en Wiske.Dat betekend dat het een nogal sprookjesachtig verhaal is en wat voor één!
Absoluut een aanrader, voor jong en oud.
De ringelingschat staat niet in mijn top tien maar krijgt toch een plaatsje bij de toppers in de reeks.
DatumMon Apr 28 18:15:02 2003