Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De mottenvanger


De mottenvanger Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over De mottenvanger verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 7,38

Reactie no. 18
NaamWilly
Leeftijd98
Cijfer9
RecensieOnze vrienden gaan niet terug in de tijd, ze komen terecht in een beschaving die lijkt op die van de Oude Grieken aan de andere kant van de maan. De twee volkeren daar voeren oorlog (vol toespelingen op de Tweede Wereldoorlog) maar blijken daartoe aangezet door een wapenfabrikant! Enorm knap van Willy Vandersteen dat de boodschap van dit album meer dan een halve eeuw later nog helemaal actueel is! Zoals wel meer albums met dergelijke toespelingen (De bokkenrijder bijvoorbeeld) kon het pas jaren later als album verschijnen en dan ook nog gecensureerd.
Datumdinsdag 29 maart 2011 11:58

Reactie no. 17
NaamMark
Leeftijd37
Cijfer6
RecensieEen duidelijk anti-oorlogsverhaal van Willy Vandersteen. Maar zoals al eerder is gerecenseerd is de keuze om dit op de achterkant van de maan te laten plaatsvinden een ongelukkige keuze geweest. Natuurlijk was de maan in de jaren veertig nog onbekend terrein maar de aanwezigheid van een Griekse wereld op de achterkant van de maan is heden ten dage volstrekt ongeloofwaardig. Nu gebeuren er in de wereld van S&W natuurlijk wel meer fantastische dingen maar ik vind dit gegeven storend in dit verhaal.
Daarnaast kwam het ruimteschip volgens het krantenartikel niet uit de buurt van de maan maar van nabij Saturnus?

S&W komen in dit verhaal geregeld weer op het spoor van de mottenvanger omdat deze geregeld op een open plek oefent in het mottenvangen, met oog op een toekomstige hobby???? Vaag. Dit klinkt als een geforceerde manier om de vaart in het verhaal te houden.
De tekeningen zijn weer wat beter dan in de oudere verhalen.

Datumdonderdag 16 december 2010 07:41

Reactie no. 16
NaamKaj Peters
Leeftijd25
Cijfer9
RecensieHet zegt wel genoeg dat ik nog altijd mijn politieke opvattingen (deels) heb opgedaan met de ijzersterke politieke manifesten van Vandersteen. Hij beschrijft wederom de trieste werkelijkheid van volkerenmoord en de leegte van oorlogsvoering, maar zonder dat er in het verhaal een druppel bloed vloeit. Die subtiele manier van werken maakt vandersteen onsterfelijk voor de generaties die toen leefden en de generaties die nog komen zullen gaan. En er valt ook nog wat te lachen. Chapeau!
Datumzondag 6 juni 2010 20:07

Reactie no. 15
NaamBarry
Leeftijd29
Cijfer6
RecensieEen verhaal met een, helaas nog steeds, actueel thema. Volkeren/landen die tegen elkaar worden opgezet tot een oorlog.

Het verhaal kent genoeg actie en ook de nodige mysterie omtrent de Mottenvanger. Toch weet het mij niet volledig te boeien. Het idee om van de achterkant van de maan naar het oude Griekenland te gaan, gaat mij ook wat ver en komt wat vreemd over.

Een aardige editie van S&W, maar niks bijzonders in mijn ogen.

Datummaandag 31 augustus 2009 11:31

Reactie no. 14
NaamSandstorm
Leeftijd30
Cijfer7
RecensieTwee volken worden door elkaar opgehitst door een geest die vroeger wapenfabrikant was en door de vrede zonder werk was geraakt. Daarom besloot hij maar de 2 volkeren tegen elkaar op te stoken, het ene volk onder leiding van Lambik en het andere volk onder leiding van Sidonie.
Het idee is leuk maar toch is dit al het zoveelste verhaal met de strijd tussen 2 volken (zie het eiland Amoras en de koning drinkt en in feite ook de witte uil). Dit stoort niet zo erg want de strijd tussen Lambik en Sidonie is erg grappig weergegeven.
Vanaf dit album zie je ook dat de tekeningen van Vandersteen op zn hoogtepunt raken. Een beetje meer verfijnder dan de vorige albums maar toch met het nodige karakter, vooral Lambik ziet er mooi getekend uit.
Datumzondag 20 juli 2008 15:53

Reactie no. 13
NaamRamon
Leeftijd25
Cijfer9
RecensieDit album heeft alles wat een Suske & Wiske album zo uniek maakt:
spanning, humor, avontuur en een goede boodschap. Met name de humor vind ik erg sterk (begint al meteen goed met de eerste paar pagina's). Dit is één van mijn favoriete albums uit de reeks. Hulde aan Vandersteen!
DatumTue Jul 24 18:46:10 2007

Reactie no. 12
NaamFreek Smid
Leeftijd29
Cijfer9
RecensieWeederom een perfecte combinatie tussen een politiek, maatschappelijke boodschap en een ijzersterk verhaal. Het feit dat het verhaal zich in een semi-Griekse oudheid afspeelt maakt het magisch en de figuur van de mottevanger blijft nog altijd even mysterieus als de eerste keer dat ik het las. Na vele decennia (helaas) nog altijd actueel en (gelukkig) nog altijd leesbaar.
DatumFri Feb  2 20:25:15 2007

Reactie no. 11
NaamGerhard Burgers
Leeftijd40
Cijfer9
Recensiezeer goed waarschuwend album! De beste heer Vandersteen was eigenlijk een soort profeet die zijn boodschap via het medium van het stripverhaal bracht. Zeer vernuftig en een zeer beschaafd man.
DatumThu Jan 25 00:08:43 2007

Reactie no. 10
NaamJ. Joffer
Leeftijd26
Cijfer10
RecensieEen van de allerleukste van de hele reeks, en (helaas) nog altijd actueel. De Irakoorlog van George W. Bush is in alle opzichten een getrouwe kopie van de strijd in De Mottenvanger. Verplichte kost voor de Arend-Jan Boekestijnen van deze wereld, dus!
Het verhaal: Na een korte paniek over het vergaan van de wereld belanden onze vrienden op een raket naar de maan en waren zo (1949) zelfs Kuifje voor. Dat de maanlanding uiteindelijk vooral een constructie is om Sus en Wis in het oude Griekenland te doen belanden, mag de pret niet drukken. Eenmaal in Griekse sferen beland, kan het verhaal echt beginnen. Sidonia en Lambik krijgen door toedoen van de geheimzinnige Mottenvanger allebei een keizerrijk toegewezen. Wat volgt is hilarisch: bedwelmd door toverdrankjes beginnen de twee een gruwelijke oorlog tegen elkaar. Ze hitsen het volk op, steken heroische redevoeringen af ("Wij zullen naar de wapens grijpen en er zolang oprammelen tot ze terug onze producten kopen!"), kortom ze belazeren de boel om zoveel mogelijk wapens te verkopen en oorlogswinst te pakken. Als klap op de vuurpijl worden er zelfs V1's ("vliegende bommen") ingezet, die de lezer anno 1949 nog zeer goed herinnerde van WOII.
Zulk bijtend goed commentaar op de politiek en de daarin gebezigde leugens had Vandersteen nog niet geleverd. En dan is het album nog een heel afgezwakte versie van wat er oorspronkelijk in de krant stond. Een dikke tien voor dit verhaal.
DatumSun Nov 19 13:40:42 2006

Reactie no. 9
NaamAntoon van Ham
Leeftijd24
Cijfer8
RecensieDat men de teletijdmachine niet gebruikt om naar het ‘oude Griekenland’ te reizen is simpel te verklaren. In 1948, de tijd waarin het verhaal in de kranten verscheen, was de teletijdmachine nog niet zo geavanceerd dat men ermee in de tijd kon reizen. Om dan meteen nog een misverstand uit de weg te ruimen: in de oude tekst (1948) wordt Jerom niet genoemd in de laatste strook, maar staat in het middelste plaatje het volgende:
- Joepieee!!...Terug naar de aarde daar zijn tenminste geen mottenvangers!
- Nee??...Dat is maar een gedacht! Wat zijn anders die…
- Ssssst!...Zwijgen Wiske!!
Willy Vandersteen had dus geen vooruitziende blik, maar bij de heruitgave zijn teksten vervangen.

Ik vind het een heel leuk verhaal, waarbij Vandersteen de race om wie het eerste op de maan zou zijn, combineert met een oud-Griekse beschaving. Het is misschien vreemd dat zo’n beschaving op de achterkant van de maan gezet wordt, maar ik vind het heel origineel. Ook de oorlog tussen de Feniksen en de Orakels en daarbij de strijd tussen Sidonia en Lambik vind ik heel goed gebracht. Ik vind het een prima verhaal.

DatumTue Feb 22 20:21:45 2005

Reactie no. 8
Naam jippe
Leeftijd 10
Cijfer 2
Recensie de volken zijn nog leuk...geef het verder maar aan de vuilnis built.
Datum Sun Feb 6 14:24:50 2005

Reactie no. 7
Naam Harmen Smilde
Leeftijd 13
Cijfer 8
Recensie Ik vind het wel leuk dat suske en wiske eens op een andere manier 'in de tijd terug'gaan.
verder vind ik het een heel origineel album.
dus krijgt het van mij een 8
Datum Sat Oct 23 15:26:59 2004

Reactie no. 6
Naam Peter Hoekstra
Leeftijd 24
Cijfer 7
Recensie Een album waar gegoocheld is met verschillende ideeen die uiteindelijk zijn samen gesmolten in de mottenvanger. Zo is het decor van het oude griekenland geweldig, maar op de achterkant van de maan ? Daar landen ze in hun ruimtepakken, helm af en ze kunnen ademen? verder is het verhaal wel mysterieus en wordt gelukkig aan het einde verteld wie/wat de mottenvanger nu eindelijk inhoud. Grappig om Lambik en Sidonia zo lijnrecht tegenover elkaar te zien staan. Dit album geeft dan ook goed de dwaasheid van oorlog weer en waarom een oorlog kan beginnen.
Jammer dat het inderdaad af en toe lijkt of er stukken verhaal gewoon missen waardoor ik vroeger nog wel eens d8 dat dit oorspronkelijk een blauwe reeks was geweest. Al met al toch een goed verhaal maar door de af en toe rare sprongen die willy heeft gemaakt in het verhaal, een 7
Datum Tue Sep 28 17:26:23 2004

Reactie no. 5
Naam Jan P.
Leeftijd 30
Cijfer 5
Recensie Hier is gezegd dat Jerom genoemt wordt in het laatste plaatje. Dat is inderdaad ook vreemd als je je bedenkt dat dit verhaal in 1948 gepubliceerd is. Maar het is veel later uitgebracht in de oude Vlaamse reeks, nadat Jerom zijn intrede gedaan heeft. Dat zegt misschien ook erg veel over hoe Willy misschien gedacht heeft over dit verhaal; het is niet bepaald een hoogstaand werkje. Er zitten grote gaten in het verhaallijn en het teruggaan naar het oude Griekenland via de achterkant van de maan is een kunstgreep van jewelste, misschien wel het meest onlogische wat ik ooit in een Suske En Wiske verhaal heb gelezen. Dit is een van de zeldzame keren dat de meester zelf in creatieve nood verkeerde. Maar er zitten wel wat aardige gebeurtenissen in en daarom krijgt dit verhaal van mij een 5.
Datum Sun Aug 29 17:41:04 2004

Reactie no. 4
Naam Arjan van der Jagt
Leeftijd 16
Cijfer 8
Recensie Een goede strip met mysterieuze scènes.
Ook de humor en het slot van het verhaal zijn in orde.
Kortom een dikke acht.
Datum Sun Feb 15 17:59:49 2004

Reactie no. 3
Naam Joe
Leeftijd 26
Cijfer 7
Recensie Een verhaal met mooie sfeertekeningen van het Oude Griekenland. Inderdaad zou het logischer zijn geweest als dit via de Teletijdmachine was gebeurd,maar vooruit.
Het allersterkste in de verhaal is het natuurlijk de vijandschap tussen Lambik en Sidonia.
Datum Sat Aug 30 00:52:02 2003

Reactie no. 2
Naam ronald stolk
Leeftijd 28
Cijfer 5
Recensie Dit album is voorgepubliceerd in de Standaard rond 1948. Op het allerlaatste strookje van dit album vliegen onze vrienden terug naar Aarde en zegt Lambik dat ze mede terug gaan naar die vervelende jerom. Maar Jerom maakte pas in 1953 zijn intrede middels de tamtamkloppers? Dus dat kan niet???? Vooruitziende blik van Vandersteen? of is (naar alle waarschijnlijkheid) dit album uit de rode reeks een heruitgave?
Verder was en ben ik niet echt onder de indruk van de opzet van het verhaal en om naar het oude Griekenland te gaan via de achterkant van de maan? tsja... De tekeningen maken weer veel goed
Datum Wed Aug 13 14:30:39 2003

Reactie no. 1
Naam Jaap Blom
Leeftijd 23
Cijfer 9
Recensie Dit is een vrij apart album; het heeft een goede aparte fantasierijke sfeer wat soms ook in andere albums voorkomt, bijvoorbeeld: de lachende wolf, de bokkenrijders, de ringelingschat en nog een paar.
Vooral de mottenvanger zelf en de reden waarom hij dit 'vak' beoefent, is zeer uniek verwerkt.
Leuk zijn verder natuurlijk Sidonia en Lambik die tegen elkaar oorlog voeren, en dit alles aan de achterkant van de maan! Erg goed gevonden.
Dit album is zeer goed en origineel, en daarom krijgt dit album van mij een 9.
Datum Tue Jun 24 21:45:30 2003