Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De malle mergpijp


De malle mergpijp Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over De malle mergpijp verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 8,00

Reactie no. 18
NaamMark
Leeftijd43
Cijfer7
RecensieTerug naar de oertijd, maar dan in het heden als onze vrienden met een hoverkraft op zoek gaan naar Jerom in een onderaardse wereld in Ijsland. Jerom blijkt door de door Barabas gevonden mergpijp in contact gekomen te zijn met zijn moeder. In tegenstelling tot het verhaal van de Nerveuze Nerviers blijkt Jerom zijn roots in de prehistorie te hebben liggen. Een aardig verhaal ontpopt zich over Jerom zijn geschiedenis.

Krimson wil de mergpijp gebruiken om een eigen leger tevoorschijn te toveren maar wordt gedwarsboomd. Wel eigenaardig dat Krimson weet dat onze vrienden met de mergpijp naar Ijsland zijn afgereisd anders had hij daar voor niets geweest. De tekeingen zijn ok, alleen in het begin van het verhaal zijn de nekken soms wat lang en de hoofden wat te groot.

Datumzondag 11 december 2016 05:37

Reactie no. 17
NaamInti
Leeftijd37
Cijfer7
RecensieGeen onaardig verhaal, met hier en daar wat zwakke punten. Een pluspunt is dat er een antwoordt komt op een vraag die vast al heel lang op de lippen brandt van fans sinds DE DOLLE MUSKETIERS

Lambik die nogal aan de gierige kant is, was een vaak terugkerende grap in die periode

De onderaardse prehistorische wereld doet erg denken aan het Jules Verne verhaal NAAR HET MIDDELPUNT DER AARDE

Er wordt weer eens gebruikt gemaakt van het cliché dat prehistorische mensen samenleefden met dinosauriërs

De Grotkastaars zijn een leuke vondst, maar ze leunen wel dicht aan bij het beeld dat men vroeger had van oermensen, namelijk aapachtige wezens

We komen te weten dat Jerom eigenlijk een (ooit ingevroren geraakte) oermens is. Dit sluit perfect aan bij zijn voorkomen in DE DOLLE MUSKETIERS. Ook vernemen we dat hij niet van nature zo sterk is. Hij was ooit een klein zwak kind dat door de magie van een sjamaan bovenmenselijk sterk werd. Hoe Jerom er uit zag als kleine jongen zien we in DE SLIMME SLAPJANUS

Dit zou wel een paar leuke spin-offs kunnen opleveren:
een serie over Jerom als zwak jongetje tot hij door de sjamaan betoverd werd
een serie over Jerom na z'n betovering tot het punt dat hij gevangen raakt in een ijsblok
een serie over Jerom die gevonden wordt door hertog Le Handru en als geheim wapen gebruikt wordt, tot de anderen naar de 16e eeuw reizen in DE DOLLE MUSKETIERS

Datummaandag 18 januari 2016 14:06

Reactie no. 16
NaamDe yeti
Leeftijd16
Cijfer10
RecensieEen van de allereerste albums van Geerts, en volgens mij behoren zijn eerste drie ook zeker tot zijn besten. Vooral dit album bevalt mij enorm. Er is een geheimzinnige mergpijp, Jerom die herenigd wordt met zijn moeder, wat erg leuke momenten oplevert en Krimson die op macht uit is. Daarbij is er nog Lambik die maar niet gewend raakt aan de trap van de hovercraft, wat steeds weer voor grappige momenten zorgt.

Wat een beetje toevallig is is dat Krimson net zo'n hovercraft als Barabas blijkt te hebben en ook dat de mergpijp waarmee Jerom 'grootgebracht is' door Barabas wordt gevonden, maar beide doen niet af aan dit geweldige album.

Datumdinsdag 06 mei 2014 12:47

Reactie no. 15
NaamWendy
Leeftijd43
Cijfer6
RecensieJerom wordt herenigd met zijn moeder. Ik weet het niet, dit avontuur heeft mij nooit echt kunnen boeien ondanks het het relatief hoge gemiddelde. Soms werkt het waarschijnlijk gewoon niet of dat tijdreizen heeft niet mijn voorkeur, terug naar de prehistorie hier.
Datumzaterdag 22 maart 2014 16:19

Reactie no. 14
NaamKrimson
Leeftijd13
Cijfer8
RecensieEen van de beste Suske en Wiske verhalen van 1970-1980 met veel vaart in het verhaal met eens Jerom als hoofdrol speler.
Krimson speelt ook weer geweldig en zal na dit album meer voor komen dan zijn 3 verscheiningen hiervoor.
Al bij al een erg uitstekend album waar niks mis mee is.
Datummaandag 25 november 2013 16:46

Reactie no. 13
Naamtobias
Leeftijd30
Cijfer8
RecensieGeslaagd verhaal met goede tekeningen.
Leuk om de geschiedenis van Jerom eens beter te leren kennen, en grappig om hem als klein kind behandeld te zien worden door zijn moeder.
De humor in dit album is ook uitstekend
Datumdonderdag 23 mei 2013 05:36

Reactie no. 12
NaamJPM
Leeftijd27
Cijfer5
RecensieDit album vind ik niet geslaagd, het verhaal spreekt me niet aan. En ook Jeroms belevenissen overtuigen mij niet van het tegendeel. Daarom scoort het bij mij een onvoldoende.
Datumvrijdag 9 maart 2012 08:57

Reactie no. 11
NaamSandstorm
Leeftijd33
Cijfer8
RecensieNet als de boze boomzalver bevat dit album terug een iets 'zwaarder' moment zoals de scene bij het graf van de vader van Jerom. Bij Vandersteen was het eerder zeldzaam dat de dood zo expliciet in beeld kwam.
Het verhaal zelf mag er zijn. We komen iets meer te weten over het verleden van Jerom, en oude vijand Krimson past perfect als schurk in dit verhaal. Alhoewel sommigen menen dat Geerts minder gevoel voor humor heeft dan Vandersteen, vind ik de grapjes van de gierige Lambik toch erg geslaagd. Een 8.
Datumzondag 6 november 2011 20:16

Reactie no. 10
Naammarretje
Leeftijd12
Cijfer8
Recensieleuk verhaal dat ook een keer in het teken staat van jerom! jerom is lambik met zijn bespaar gedoe en heel de samenleving zat. profeesor b vind een mergpijp en hij onderzoekt het. krimson is er ook wat leuk! vooral met vliegtuig in en uit! jerom moet snachts opassen en krimson schiet vergif,jerom gaat weer terug naar zijn geboorteplaats orgineel!
Datummaandag 7 juni 2010 15:53

Reactie no. 9
Naamrobin breuls
Leeftijd10
Cijfer8
RecensieMooi verhaal vooral Jerom heeft een goede rol in het album!
DatumWed Jun  6 16:36:20 2007

Reactie no. 8
NaamJarvin
Leeftijd15 jaar
Cijfer8
RecensieLeuk album dat zich in het verleden afspeelt.
Op blz.  26, 27 en 28 van dit boek zit Jerom hoog, in een lege container. Wiske klimt naar boven, om hem een potje anijs te brengen. Als ze boven is, ziet ze een wolk met daarin moe Mie, Jerom, en Schannuleke wegvliegen. Wiske begint te huilen omdat haar popje weg is. Lambik komt naar boven om Wiske te halen, maar botst tegen haar aan, waardoor hij naar beneden valt. Normaal gesproken zou hij recht naar beneden moeten vallen, maar dat is niet zo, hij valt schuin naar beneden, de container in....
DatumMon Oct 17 12:13:40 2005

Reactie no. 7
Naam Jippe
Leeftijd 10
Cijfer 8
Recensie ja....avontuur maar soms....een beetje kinderachtig.
Datum Sun Feb 6 18:44:26 2005

Reactie no. 6
Naam Peter Hoekstra
Leeftijd 24
Cijfer 9
Recensie Een daverend goed album waarin de oorsprong van Jerom helder en kloppend met het verhaal uit "De dolle musketiers" wordt verteld. Tevens mooi om te zien hoe jerom met zijn emotie omgaat. Verder is het tekentechnisch perfect verzorgd, mooie tekeningen en kleuren en de humor is geweldig en lekker ouderwets. Een topper!
Datum Tue Sep 28 14:10:31 2004

Reactie no. 5
Naam lianne hooijmans
Leeftijd 26
Cijfer 10
Recensie ik vindt dit zo'n leuk verhaal omdat het in het verre verleden afspeelt en er ook dino's enzo in voor komen zo vindt ik de slimme slapjanus ook erg leuk
Datum Thu Mar 25 16:55:52 2004

Reactie no. 4
Naam Joe
Leeftijd 26
Cijfer 9
Recensie Heerlijk verhaal... punt!
Datum Mon Jun 9 19:10:03 2003

Reactie no. 3
Naam Verstaen Jan
Leeftijd 21
Cijfer 7
Recensie origineel verhaal en Lambik die last heeft van de trap is op zijn Vandersteens.
Datum Fri May 23 11:39:07 2003

Reactie no. 2
Naam Arjan van der Jagt
Leeftijd 15
Cijfer 9
Recensie Een reis door het verleden zijn we gewend in de Suske en Wiske reeks.Maar in de prehistorie?
Harstikke orgineel!De moeder van Jerom en Jerom als een klein jongetje, harstikke leuki bedacht!
De kleine Jerom duikt nogmaals op in de slimme slapjanus maar dit verhaal spreekt mij meer aan.
Ik geef mijn gemiddelde voor een Vandersteen, een negen.
Datum Fri May 9 11:56:14 2003

Reactie no. 1
Naam Alain Stienen
Leeftijd 38
Cijfer 9
Recensie Een prachtig verhaal, waar we eindelijk iets over Jeroms oorsprong ervaren! Gebaseerd is dit verhaal zoals het ook bij "het Mini-mierennest" het geval was op een verhaal van de Franse Science-Fiction auteur Jules Verne; hier bij dit verhaal is het nl. "De reis naar het middelpunt van de Aarde".
Maar in tegenstelling tot "het Mini-mierennest" heeft "De malle mergpijp" geen boodschap! Het biedt alleen maar "entertainment"! Erg is dat niet, want daarvoor krijg je meer als genoeg geboden: Moe Mie, Krimson, sauriers, holbewoners, goed doordachte grappen (Lambik is hierbij onovertroffen.)en een zeer emotionele Jerom in een hoofrol!
Datum Fri May 2 09:42:18 2003