Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

Lambiorix


Lambiorix Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over Lambiorix verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 8,60

Reactie no. 22
NaamJules Vismale
Leeftijd46
Cijfer8
RecensieLambiorix, de voorvader van Lambik, doet me met zijn strijd tegen de Romeinen (zij zijn alleen aan het begin van dit album te zien) denken aan koning Richard Leeuwenhart die op kruistocht gaat en hierna een verderfelijk figuur zoals zijn broer John of Jan zijn plaats inpikt! Arrivix staat model voor prins John en hij weet Lambik gemakkelijk met valsspelen via het dobbelspel te verleiden. Nou vindt ik het nogal gek dat Suske, Wiske en Sidonia, nadat zij door een soort "tyrannosaurus" worden ontvoerd met het doel om door deze verslonden te worden hierna gered worden door de goedaardige (?) dinosaurus Dudela! Zij lijkt op een kruising tussen een brontosaurus en een stegosaurus en eet dan beslist ook geen vlees! Dudela is feitelijk gewoon een klein kind. De druïde weet steeds te ontkomen aan de volgelingen van Arrevix, nadat deze met ijzeren vuist over de Eburonen reageert, al is het me niet duidelijk wiesteeds de vreemde vrijschutter is die zich tegen de tirannie van Arrevix verzet. Was het namelijk Lambik of Lambiorix, vermomd als vrijschutter, die de nieuwsgierige en brutale Wiske over de knie nam om haar een welverdiend pak voor haar broek te geven? Lambik en de vrijschutter vallen in handen van Arrevix die zakken gestolen koolzaad heeft vervangen door giftige planten en brand sticht maar er wederom in slaagt om de vrienden te misleiden. Als zij in de val van Arrevix lopen ontsnapt Lambik en probeert de eerste Suske en Wiske in de klauwen van een wolf te lokken hoewel in het desbetreffende strookje een grote vertraging zit! Zodra er drie vrijschutters opduiken ontstaan er de nodige verwarring en blijken twee van hen, na hun gevangenname, Lambik en de druïde te zijn! Als de echte vrijschutter verschijnt en Arrivix verslaat blijkt het namelijk Lambiorix te wezen die aan de Romeinen ontsnapte en terugkeerde om zonder bloedvergieten het bewind van Arrivix ten val te brengen. Deze lijkt tot inkeer te komen en verbouwd in het vervolg zelf koolzaad in plaats daar anderen over te benijden of te bestelen. De vrienden worden door de druïde terug naar huis gestuurd, nagewuifd door Dudela, en zij lijken het avontuur al bijna vergeten te zijn!
Datumdonderdag 31 maart 2016 21:35

Reactie no. 21
NaamPaul Riezebos
Leeftijd15
Cijfer8
RecensieIk heb dit verhaal op dezelfde dag gelezen als het album "De rillende rots." Wat een verschil! je ziet heel goed dat de verhalen en de tekenstijl duidelijk zijn veranderd door de jaren heen. Met het voordeel voor Lambiorix.

Het verhaal:
In het begin is het eigenlijk al duidelijk wat er gaat gebeuren: Arrivix verovert de troon. Daar is op zich niks mis mee want dat hebben heel veel suske en wiske albums. Een oerdomme lambik komt ook wel vaker voor. Maar je kunt toch wel bedenken dat als je om geld uit de 20e eeuw dobbelt je tegenstander toch afhaakt? Ach ja, dat is Lambik. Misschien is het wel vaker opgevallen: Verhalen waarin een dier meespeelt (Meestal verlaten door zijn moeder.) die suske en wiske opnemen, slaan erg aan. Dat gebeurde ook deze keer bij het monstertje Dudela die ook weer een grote rol in dit verhaal gaat spelen.
Door een spel te verliezen verliest Lambik het leiderschap. (typisch). Ook in dit verhaal is Lambik weer dapper, hij is weer een van de helden. Wat ook aanslaat is dat ook sidonia, de huisvrouw, een belangrijke en dappere rol speelt. (In de laatste albums wordt ze juist meer afgeschilderd al een hulpeloze vrouw, Het bubbelende bad.) Het optreden van de geheimzinnige sluipschutter(s) maakt het verhaal dan weer geheimzinnig. Dappere acties en opsluitingen laten het verhaal goed lopen.
Een vrolijk Happy end met een hoop bekendmakingen en beslissingen laat het verhaal zoals dat in dit soort suske en wiske albums wel vaker gaat tot een goed einde lopen zonder vragen. Een 9

De tekeningen.
Ik heb grote bewonderingen voor de tekenkunst van de eerdere s&W albums. ook hier weer goed gedaan met details en simpele tekeningen op de goede plekken. Een 7

Humor
Juiste hoeveelheid, juiste plaats. Ook hier een goede voldoende: een 8.

Verder: Leerzaam en meeslepend.

Datumzondag 26 februari 2012 13:10

Reactie no. 20
NaamDaniel
Leeftijd25
Cijfer9
RecensieVerhaaltechnisch zeer sterk en blijft boeien.
Het helpt mee dat dit album is hertekend en daardoor minder oubollig aanvoelt dan de meeste oudere suske en wiske albums.
Het lijkt erop dat Vandersteen zijn meest gebruikte trucs (gemaskerde figuren, anachronismen, hoofdpersonen dood wanen etc.) maximaal heeft ingezet.

Met een realistische kijk zou je het album lager kunnen waarderen vanwege inconsequenties (met name de paradox van het tijdreizen) maar als je zoekt naar heerlijk amusement heb je aan Lambiorix het juiste album.

Datumvrijdag 16 september 2011 16:50

Reactie no. 19
NaamJPM
Leeftijd27
Cijfer8
RecensieDit is een leuk verhaal, Lambik, tante Sidonia en Suske en Wiske komen weer eens in het verleden terecht. Lambik krijgt de opdracht om het volk van Lambiorix, bij zijn afwezigheid, te beschermen tegen de Romeinen. Al gauw blijkt de grootste vijand zich onder het volk zelf te bevinden. Lambik begint nogal zwak in dit verhaal, maar gelukkig weet hij zich uiteindelijk wel te herpakken zodat hij het volk toch kan helpen. De vijand is echter sluw en gemeen en alle (gemaskerde) hulp is dan ook welkom in de poging om hem te verslaan. Een 8.
Datumvrijdag 15 april 2011 10:40

Reactie no. 18
NaamMark
Leeftijd37
Cijfer8
RecensieHeel leuk verhaal waarin S&W naar het verleden overgehaald worden om een voorvader van Lambik uit de brand te helpen. Uiteindelijk weten maar liefst 4 gemaskerden de situatie, die natuurlijk uit de hand is gelopen weer te herstellen.
Kortom een goed album, alleen jammer dat in de vierkleurendruk vanaf bladzijde 50 Suske en Wiske wel heel slecht worden getekend, amateuristisch eigenlijk.
Datumdonderdag 16 december 2010 13:05

Reactie no. 17
NaamJeroen de Munter
Leeftijd27
Cijfer4
RecensieIngrijpen in het verleden zorgt voor fouten want zulke zaken hebben invloed op het heden. Daardoor kan ik mij als rationeel iemand te weinig inleven in de verhalen, wat nochtans nodig is wil ik het goed vinden.
Daar waar in andere verhalen zo veel nadruk wordt gelegd op de culturen en de geschiedenis van bepaalde volkeren en periodes, wordt hier alles een groot anachronisme.
Neen, ik ben niet enthousiast.
Datumdinsdag 26 mei 2009 15:24

Reactie no. 16
NaamRobin
Leeftijd12
Cijfer8
RecensieIk vond het een geweldig album. Het personage van Lambik is geweldig bedacht, er gebeuren ook veel spannende dingen. Aanrader!
Datumdonderdag 23 april 2009 17:01

Reactie no. 15
NaamSandstorm
Leeftijd30
Cijfer9
RecensieDit album houdt je tot het eind in zijn greep. Veel actie en humor en natuurlijk de vele gemaskerden. Op het eind komt het wat verwarrend met al die gemaskerden, maar toch knap gevonden van Vandersteen.
Datumvrijdag 12 september 2008 23:43

Reactie no. 12
NaamPascal van der Eerden
Leeftijd16
Cijfer10
RecensieLambiorix is absoluut een van de beste albums die Vandersteen ooit maakte, en laten we zeggen dat het na hem bergafwaarts is gegaan.
Dit album kan qua verhaal ook zeker de blauwe reeks evenaren! Het is gewoonweg een kunstwerk, ik had tot het laatst niet door wie nou precies welke gemaskerde was, en lambik is hier ook weer geniaal bezig (om tien stompen en een kneep gokken).
Het mijn mening maar, maar ik geef het een 10!
Datumdinsdag 12 februari 2008 16:10

Reactie no. 11
NaamSam
Leeftijd17
Cijfer9
RecensieEen heel goed album met de verschillende gemaskerden, de eerste keer dat ik het las was het niet zo direct te herhalen wie wanneer de gemaskerde was. Lambik laat zich hier meespelen door het gokken en dat zal later nog een paar keer gebeuren, denk maar aan De Gekke Gokker bijvoorbeeld.
DatumThu Sep 13 15:35:38 2007

Reactie no. 10
NaamJ. Joffer
Leeftijd26
Cijfer8
RecensieZouden Goscinny en Uderzo wel eens Suske en Wiske gelezen hebben? Feit is dat in 1949 Vandersteen al een Gallische stam ten tonele voert, met gevleugelde helmen, druïdes, Romeinen en al. Zelfs de namen eindigen op -ix!
Lambik en kornuiten worden naar 54 voor Christus geflitst om Biks voorvader Lambiorix uit de brand te helpen. Dit resulteert al snel in een Robin Hood-verhaal compleet met dorpen in het woud, sterke staaltjes met pijl en boog en maar liefst vier (!) gemaskerde geheimzinnigaards.
Classic Vandersteen kortom, compleet met de nodige anachronismen (aardappels, dinosaurussen), maar daar waren de makers van Asterix ook nooit vies van. Er valt ook veel te lachen trouwens.
DatumWed Oct  4 13:06:23 2006

Reactie no. 9
NaamJustin Bean de Baas
Leeftijd
Cijfer10
RecensieEen sterk album. Zeer goed. Dit is het eerste album waarbij ik meteen doorhad wie de ''geheimzinnige'' was, in dit geval de scherpschutter. Dat vond ik jammer maar het is een 9,5 waard, en dan afgerond naar boven.
DatumFri Apr 21 08:02:35 2006

Reactie no. 8
NaamChristine
Leeftijd24
Cijfer9
RecensieIk vond dat stuk met Dudela juist wel leuk, maar ik ben dan ook gek op dieren. Ik vond het vooral grappig dat zo'n groot monster zich als zo een klein babietje kan gedragen.
DatumMon May 9 17:40:01 2005

Reactie no. 7
NaamAntoon van Ham
Leeftijd24
Cijfer8
RecensieEen heel leuk verhaal. Het is misschien wat vreemd dat in de tijd dat de Romeinen een deel van het land bezetten er nog prehistorische wezens te vinden zijn, maar ik vind het prima verwerkt in het verhaal. Ik heb me helemaal niet gestoord aan Dudele; integendeel ik vind de manier waarop Sidonia het verzorgt wel komisch. Ook grappig vind ik de manier waarop Lambik dubbel spel speelt, door Arrivix eerst helemaal in te pakken. Het enigste minpuntje voor mijn gevoel zijn de vier gemaskerden. Naar mijn idee zijn het er teveel om later nog simpel te achterhalen welke persoon, eerder welke gemaskerde was.
DatumThu Feb 24 20:26:20 2005

Reactie no. 6
Naam Pieter-Jan Borgelioen
Leeftijd 15
Cijfer 9
Recensie Ik heb de originele versie eindelijk in mijn handen gekregen en gelezen. En ik vond het prachtig.
Weet er eigenlijk iemand waarom ze deze strip hertekend hebben???
Datum Sat Feb 12 18:02:15 2005

Reactie no. 5
Naam Henk Schillemans
Leeftijd 32
Cijfer 9
Recensie Een prima verhaal uit Vandersteens gouden periode: veel avontuur dat volgens een goede opbouw verloopt (niet te snel, maar ook niet langdradig), voldoende humor en prachtige tekeningen (ten minste in de originele versie, de hertekende versie is echt een stuk minder). De klassieke gemaskerde geheimzinnige is hier meer dan aanwezig (4 stuks). Ik ben het wel met de anderen eens dat de dinosaurus overbodig is. Al met al een dikke negen.
Datum Sun Dec 19 16:04:30 2004

Reactie no. 4
Naam Peter Hoekstra
Leeftijd 24
Cijfer 9
Recensie Een goed verhaal met een typische rol voor Lambik. Het verhaal begint ook eingenlijk meteen in het verleden waar onze vrienden naar toe gehaald worden door de Druide van Lambiorix. Verder loopt het verhaal goed en heeft precies de goede lengte om lekker vlot te lezen. Om het verhaal nog iets extra`s te geven is er de gemaskerde, waarna er opeens meer ten tonele verschijnen. Uiteindelijk is de echte gemaskerde uiteraard Lambiorix. Het enige minpunt zijn de dino`s die er in voorkomen wat voor mij het peil en authentieke van het verhaal onderuit halen. Vooral Dudela  had van mij geschrapt mogen worden. Al met al , een 9!
Datum Tue Sep 28 13:31:35 2004

Reactie no. 3
Naam Timo Meurs
Leeftijd 12
Cijfer 9
Recensie Ook ik vind dit album zeer goed! Heel leuk bedacht verhaal. Het was ook heel leuk met die scherpschutters. Je wist echt niet wie wie was. Dat was lekker spannend. Het album is ook redelijk goed getekend en er zit ook volop humor in. Er is dus eigenlijk niks slechts aan dit album. Toch heb ik betere albums gelezen, maar dit album raad ik je zeker aan!
Datum Sun Mar 7 11:01:43 2004

Reactie no. 2
Naam Arjan van der Jagt
Leeftijd 16
Cijfer 10
Recensie Ik vind dit verhaal ook zeer goed.
De verhaallijn is messcherp met natuurlijk de typische Vandersteen-humor.
Alles is prima uitgewerkt en het verhaal is er dus één om te herlezen, absoluut.
Datum Mon Feb 16 16:46:05 2004

Reactie no. 1
Naam Natalie Van Leeuwen
Leeftijd 23
Cijfer 10
Recensie Altijd prachtig als een verhaal zich in het verleden afspeelt. Een mooi verhaal, alhoewel het gedeelte met Dudela de Dinosaurus baby kon best wel uitgegomd kon worden. Veel spanning met de Scherpschutters: "Wie van de vier???" spanning. Uitstekend album
Datum Tue Sep 30 03:33:22 2003