Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De lachende wolf


De lachende wolf Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over De lachende wolf verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 7,80

Reactie no. 21
Naamalexken
Leeftijd50
Cijfer9
Recensieeen zeer goed album met die typsche absurde van der steen humor . ik vroeg me wel af sidonia schiet op spook jhon die achteraf geen spook blijkt te zijn. dus had die dood moeten zijn. ook suske wordt in gedaante van hert vanuit een helicopter beschoten en geraakt en weer geen vuiltje aan de lucht.toch goed geamuzeert met dit album
Datumdonderdag 8 september 2011 19:25

Reactie no. 20
NaamMark
Leeftijd37
Cijfer6
RecensieNa de 'Sterrenplukkers' wederom een matig verhaal dat zich nu in het verre Alaska afspeelt. Het verhaal begint met twee bladzijdes welke helemaal niets met het uiteindelijke verhaal te maken hebben. Het gedoe rondom de blokhut zonder ramen en deuren neemt wel een erg groot gedeelte van dit verhaal in beslag. Daarnaast is het feit dat Sidonia de geheimzinnige in de blokhut blijkt te zijn wel erg voorspelbaar en wordt er wel een erg vage reden gegeven waarom ze niet bekend wilde worden.

De tekeningen zijn redelijk maar kunnen niet voorkomen dat ik dit album met 'net voldoende' beoordeel.

Datumwoensdag 29 december 2010 18:03

Reactie no. 19
NaamFrank
Leeftijd38
Cijfer10
RecensieDit is natuurlijk een bril-jant verhaal. De gekte die van elke bladzijde afspringt, het gedurfde absurdisme maar dan wèl binnen een spannend en tamelijk strak verhaal (kom daar de laatste 150 albums eens om). Het laat zien hoeveel lef Vandersteen als verteller had en wat voor vakman hij was. Heerlijk verhaal. Minpuntje (dat toch niet voor aftrek zorgt, want de rest blijft ijzersterk): Sidonia-in-de-blokhut, die zichzelf tegen de klippen op als geheimzinnige blijft ontkennen. Maar wij zijn geen kniesoren, wij zijn fans.
Datumdinsdag 14 december 2010 16:33

Reactie no. 18
NaamJules Vismale
Leeftijd40
Cijfer3
RecensieDeze strip over de lachende wolf vindt ik één van de slechtste verhalen van Suske & Wiske! Hoewel er zeker komische personen in voorkomen (Rosse John en Big Snowbel) en grappige scenes laat Sidonia zich hierin van haar allerslechtse kant zien! Ze is ontzettend aggressief tegenover haar omgeving, verraderlijk en ontpopt zich als een soort Duitse soldaat uit WO I door met een machinegeweer talloze wolven sadistisch neer te maaien! In dit verhaal wordt de wolf nog steeds gezien als een bloeddorstig monster uit sprookjes als Roodkapje, de zeven geitjes en de drie biggetjes. Overigens werd de wolf Kazhan misbruikt om de kariboekuddes uit te laten roeien door die wolven al was dat vrijwel onmogelijk geweest! Ik vind het net als "De gekke gokker" een vreselijk album dat mijn huis nóóit in zal komen!
Datumzondag 12 december 2010 14:18

Reactie no. 17
NaamRobin
Leeftijd12
Cijfer7
RecensieOpzicht vond ik het een leuk album, goede tekenstijl en leuke humor. Maar.. al die ruzie's werden een beetje te snel afgeraffeld vond ik persoonlijk.. alsof Sidonia zo erg haar vrienden zou verraden als hier, ze leek dan ook wel een echte ''schurk'' in het verhaal, en dat terwijl ik haar toch liever in haar normale ''vriendelijke'' rol zie. Lambik redt de boel nog wel een beetje, zijn stommiteiten en humor brengen je als lezer toch af en toe een grote glimlach op.. Suske en Wiske.. je ziet al aan de cover dat het Herten worden en opzicht vond ik het niet storen. Die indiaan was misschien een beetje overbodig.. en gewoon te voorspelbaar dat zij en Rosse John eigenlijk helemaal niet zo slecht zijn. Zoals ik al zei : veel te voorspelbaar, maar opzicht vond ik het toch een leuk album om gelezen te hebben.
Datumzondag 7 juni 2009 12:43

Reactie no. 16
NaamJeroen de Munter
Leeftijd27
Cijfer2
RecensieLisanne schreef:
"Een verhaal dat al langdradig en saai begint met een brief in een diepvriezer (hoe verzinnen ze het?) omdat 'anders de inkt uitloopt', vervolgens een dode die niet dood schijnt te zijn, een indiaanse vrouw die kan toveren en een Sidonia die zomaar eventjes een houten barak in elkaar timmert alsof het niets is, waarna Lambik zo'n 4 pagina's lang achter de identiteit van 'de persoon in de mantel' probeert te komen om dan uiteindelijk te ontdekken (wat iedereen al lang wist natuurlijk) dat het Sidonia is, die heel deze maskarade opzette omdat 'Lambik anders in de weg liep' (terwijl hij nu uiteraard véél meer in de wegliep dan indien ze hem op de hoogte had gebracht...) Kompleet ongeloofwaardig verhaal met de kleine wolf, die elke andere aftroeft en reageert op wat signalen en schijnt te lachen.... Kortom: extreem vergezocht, ongeloofwaardig, niet samenhangend, veel bladvulling en weinig inhoud."
=+< Inderdaad: ik citeer haar volledig. Ik ben het dan ook volkomen met haar eens. Een onrealistisch, niets zeggend, bij zijn haren getrokken verhaal zonder diepgang.
Datumdinsdag 26 mei 2009 15:27

Reactie no. 15
NaamSandstorm
Leeftijd30
Cijfer8
RecensieLeuk album met veel geheimzinnigheden zoals we van Vandersteen gewoon zijn. Wel vreemd dat Sidonia, die in de blokhut zit, toch steeds briefjes geeft aan Lambik waarin ze hem overtuigt dat zij niet in de hut zit. Als lezer weet je ook wel dat zij erin zit, dus die briefjes hadden blijkbaar als enig nut de lezer wat op een dwaalspoor te brengen. Deze vondst lijkt me dan toch niet echt geslaagd, maar voor de rest is het zeker een goed album dat meedere herlezingen waar is.
En het lijkt wel of de familieleden van Sidonia allemaal in de beginperiode van S & W opduiken.
Datumzondag 19 oktober 2008 21:17

Reactie no. 14
NaamLuc
Leeftijd47
Cijfer8
RecensieOngetwijfeld een sterk album vanwege de spanning, de actie en de geheimzinnigheid, de uitzonderlijke locatie (Alaska), Vandersteens voorliefde voor de natuur wat tot uiting komt in de duidelijke uitleg over de egel en de strijd tegen de kariboejacht, en tenslotte de vele geslaagde grappen zoals de twee wolven die elkaar opvreten en de voetstappen rond de boom. Dat Sidonia de geheimzinnige in de blokhut blijkt te zijn was wel voorspelbaar en een minpunt in dit album.
Het tekenwerk mag er ook zijn, maar is toch wat minder dan zijn voorganger "de Sterrenplukkers". Zo valt het mij op dat de figuren vaak met O-benen getekend zijn.
DatumSat Oct 13 23:41:20 2007

Reactie no. 13
NaamLisanne
Leeftijd18
Cijfer2
RecensieEen verhaal dat al langdradig en saai begint met een brief in een diepvriezer (hoe verzinnen ze het?) omdat 'anders de inkt uitloopt', vervolgens een dode die niet dood schijnt te zijn, een indiaanse vrouw die kan toveren en een Sidonia die zomaar eventjes een houten barak in elkaar timmert alsof het niets is, waarna Lambik zo'n 4 pagina's lang achter de identiteit van 'de persoon in de mantel' probeert te komen om dan uiteindelijk te ontdekken (wat iedereen al lang wist natuurlijk) dat het Sidonia is, die heel deze maskarade opzette omdat 'Lambik anders in de weg liep' (terwijl hij nu uiteraard véél meer in de wegliep dan indien ze hem op de hoogte had gebracht...) Kompleet ongeloofwaardig verhaal met de kleine wolf, die elke andere aftroeft en reageert op wat signalen en schijnt te lachen....
Kortom: extreem vergezocht, ongeloofwaardig, niet samenhangend, veel bladvulling en weinig inhoud.
DatumSun Feb  4 11:44:31 2007

Reactie no. 12
NaamTom
Leeftijd29
Cijfer8
RecensieIk was denk een jaar of acht toen ik dit verhaal las en vond het vooral magisch. Die rare neef van Sidonia die een geest is, maar toch weer niet. De rol van Sidonia die ik niet goed kon plaaten (is ze nu goed of slecht?), Lambik hangend in die kariboehuid en zoals al genoemd die wolven die elkaar opvreten. Raar, maar mooi en magisch.
DatumTue Aug 15 10:45:46 2006

Reactie no. 11
NaamAri
Leeftijd23
Cijfer6
RecensieIn tegenstelling tot veel andere lezers, vind ik dit verhaal één van de slechtere die Willy Vandersteen heeft getekend. Het staat mijlenver van toppers als wattman, prinses zagemeel of het hondeparadijs.
Pluspunten zijn de maffe humor (inderdaad, de twee wolven die elkaar opvreten is een klassieker!), de geheimzinnigheid (de voetstappen die rond de boom heengaan enz ... ) en de oude tekenstijl, die gelukkig ook in de kleurenversie bewaard is gebleven.
Groot minpunt vind ik het verhaal. Het lijkt hier echt alsof Willy Vandersteen zichzelf elke ochtend afvroeg: "wat ga ik vandaag weer bedenken om dit verhaal een strook verder de helpen?"
Vooral de geheimzinnige in de blokhut, is één groot gebrek aan origanaliteit. We weten dat het Sidonia moet zijn, want het kan niemand anders zijn, en we worden heel de tijd wijsgemaakt dat het Sidonia niet is omdat dat op de briefjes staat, en uiteindelijk blijkt het spijtig genoeg inderdaad gewoon Sidonia te zijn ...
Terwijl ik als lezer eigenlijk uitkeek naar een verassende ontknoping (als het Sidonia niet is, wie kan het dan in hemelsnaam zijn?).
Ook hier blijkt uit andere albums dat Willy Vandersteen veel originelere "onbekenden" uit zijn hoed kon toveren (de derde man in de stalen bloempot, de wolk in de zwarte madam, de beer in bibbergoud of zelfs Feesles in het brommende brons)
Toch een zes, want zelfs met een belabberd scenario, is het een fijn album om te lezen.
DatumWed Feb 1 21:39:35 2006

Reactie no. 10
NaamJ. Joffer
Leeftijd25
Cijfer10
RecensieSamen met De Sterrenplukkers een van de aller, allerbeste S&W's. Spanning, grappen, magie en weer een flinke dosis Vandersteen-geheimzinnigheid. Een vreemde gloed hangt er rond dit album, door de nogal politiek-incorrecte jacht op pelzen en door de absurdste humor ooit gezien bij S&W. Twee wolven die elkaar opeten?
Een album  dat iedereen móét hebben!
DatumFri Sep 30 14:36:12 2005

Reactie no. 9
Naamharmen
Leeftijd14
Cijfer9
Recensiegoed album, goeie humor, leuk verhaal, maar er zijn betere, dus geen 10 van mij.
DatumSat Mar 26 17:28:47 2005

Reactie no. 8
NaamAntoon van Ham
Leeftijd24
Cijfer8
RecensieEen mooi en vooral ook heel grappig verhaal. Het bevat ook hele vreemde dingen met als toppunt wel de twee wolven die elkaar opvreten tot er niets meer van over blijft. Toen ik het voor het eerst las kon het verhaal me nog niet zo boeien, maar ik ben het steeds meer gaan waarderen. Het verhaal vind ik nog steeds niet helemaal geweldig, maar de grappen maken heel veel goed. In dit verhaal komt ook duidelijk de liefde van Willy Vandersteen voor de natuur naar voren. Vooral de manier waarop hij in het begin de egel en de adder beschrijft, maar later ook de wolven en kariboes.
DatumWed Mar 16 18:21:59 2005

Reactie no. 7
Naam Peter Hoekstra
Leeftijd 24
Cijfer 9
Recensie Een leuk album vol mystery en leuke plotwendingen. Alles is goed en mooi getekend, wat het verhaal goed kracht bijzet zoals de verschillende seizoenen. Gewoon een top verhaal waaraan je kunt zien dat er veel energie en tijd is ingestoken. Goed tot de laatste bladzijde en is voor mij een dikke 9 waard! Geen 10, want er zijn nog betere albums maar op dit album is geen minpunt aan te rekenen!
Datum Tue Sep 28 12:56:45 2004

Reactie no. 6
Naam T. van Spaandonk
Leeftijd 30
Cijfer 9
Recensie Ik ben net naar de winkel geweest om weer een nieuw album te kopen.(de vorige is kapotgelezen).
Dit is een S&W die alles heeft.
Datum Mon Sep 20 18:04:25 2004

Reactie no. 5
Naam Henk Schillemans
Leeftijd 31
Cijfer 10
Recensie Een absoluut topalbum. Een tot aan het einde spannend en mysterieus verhaal met veel humor en prachtige tekeningen.
Datum Sat Jul  3 10:55:06 2004

Reactie no. 4
Naam Arno Callens
Leeftijd 15
Cijfer 10
Recensie De omgeving, de fauna en flora, de grappige personages, de onverwachte wendingen, de humor, de actie, de spanning,... Oneindig veel redenen waarom "De lachende wolf" het béste Suske & Wiske-album is! Ik heb het al enorm veel keren verslonden en het blijft me boeien! Hoed af voor Willy!
Datum Thu Jul 1 18:03:54 2004

Reactie no. 3
Naam Chuck
Leeftijd 39
Cijfer 10
Recensie Gekregen toen het uitkwam, vond het meteen fantastisch. Nu jaren later, nog steeds spannend.
Datum Fri May 14 13:10:36 2004

Reactie no. 2
Naam Arjan van der Jagt
Leeftijd 16
Cijfer 10
Recensie Ook een tien van mij.
De fantastische humor, de acties van Sidonia en het verhaal in zijn geheel, top!
Bovendien een verhaal in de zeer oude tekenstijl, dus sowieso een klassieker!
Datum Mon Feb 16 16:47:48 2004

Reactie no. 1
Naam Jaap Blom
Leeftijd 23
Cijfer 10
Recensie Superspannend verhaal is dit! Ik heb het altijd een van de tofste verhalen gevonden.

Sidonia gaat naar Alaska om de handel van haar neef - als ik het niet mis heb - over te nemen. In Alaska is het echter geheimzinnigheid (een echt Suske en Wiske woord eigenlijk) wat de klok slaat: de gevaarlijke sneeuwvlaktes met haar inwoners, de (dode) neef die soep komt eten, die vreemde indiaanse.
De grootste vraag blijft echter: Wie zit er toch in die hut? Vroeger wist ik het echt niet! Ik herinner me nog precies hoe ik met mijn jonge geest zat te denken: "Sidonia is toch dood, dus die kan het toch niet zijn; maar Sidonia kan toch niet dood zijn, want in S & W komt alles goed..."
Ondanks deze gedachten toch niet weten hoe het nou zat...Geweldig!

Tja ik kan niet anders dan dit verhaal een 10 geven. De locaties zijn geweldig, de voortdurende spanning - die verraderlijke wolf die kan lachen, de kariboedoder, magie et cetera et cetera - goede grappen en de bijpassende tekenstijl die nog ruimte overlaat voor vrije associatie.

Subliem!

Datum Tue Jun 24 23:43:24 2003