Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De amoureuze Amazone


De amoureuze Amazone Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over De amoureuze Amazone verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 6,74

Reactie no. 35
NaamHans Versig
Leeftijd37
Cijfer6
RecensieHet begin van dit verhaal is eigenlijk best leuk, met klassieke S&W-humor en -scenario's. Ook de uitvinding door Lambik van een nieuwe brandstof op water is interessant. Halverwege worden echter opeens alle boeven opgepakt door de politie die uit het niets komt en draait het verhaal volledig om. De tweede helft gaat echt helemaal nergens over.
Lambik is plots op de planeet Meem-Sjoos beland. Kan dat ook al met de teletijdmachine, reizen naar een andere planeet, of moeten we veronderstellen dat dit de aarde is over 1000 jaar? En was het oorspronkelijke plan van S&W, Sidonia en Jerom dan om die boeven naar die planeet toe te flitsen? Dat is eigenlijk een doodvonnis. En waarom dan precies daarheen?
Het is ook bijzonder vaag dat Jerom vervolgens lekker aan zijn motor blijft werken terwijl Lambik, Suske en Wiske zwaar in de problemen zitten op een andere planeet. Tante Sidonia mag het vervolgens oplossen en dat doet ze door de leider van de onderdrukkers te repareren als die een mechanisch probleem heeft. Opeens verandert dan al zijn negatieve energie in positieve energie. Echt een bijzonder ongeloofwaardig en een gehaast einde.
Ik heb toch nog een 6 gegeven omdat ik de eerste helft wel erg geslaagd vond. Zegmaar een 8 voor de eerste helft en een 4 voor de tweede helft. De tekeningen zijn wel mooi, zoals altijd bij de albums rond deze nummers.
Datumdonderdag 02 december 2021 19:18

Reactie no. 34
NaamInti
Leeftijd42
Cijfer8
RecensieDit verhaal uit 1977-1978 zou oorspronkelijk afspelen ten tijde van het Oude Griekenland. Maar het verhaal werd halverwege omgegooid, toen de film STAR WARS, na een wat aarzelende start, een enorm succes werd. De bommenwerpers lijken sprekend op de Star Destroyer uit die film
De jaloersheid van Sidonia als een knappe vrouw verliefd wordt op Lambik (of andersom) is een beetje cliché en is is meerdere verhalen te vinden. De nogal botte opmerkingen van Wiske helpen ook niet erg
Lambik is op zoek naar een alternatief voor benzine. Dit is een verwijzing naar de oliecrisis in die periode. Alleen is niet duidelijk wat (volgens de aankondiging) ook het Oude Griekenland en meer bepaald de Amazones er bij kwamen doen. Die Amazones uit de aankondiging duiken later op in DE KADULLE CUPIDO
Het is ook vreemd hoe het kan dat je met de teletijdmachine naar een andere planeet kan reizen. Al zou het inderdaad kunnen, zoals eerder werd opgemerkt, dat Meem-Sjoos eigenlijk de aarde ver in de toekomst is
Datumdonderdag 29 juli 2021 05:52

Reactie no. 33
NaamBoesterink
Leeftijd41
Cijfer4
RecensieLaatst dit verhaal na 10+ jaar weer eens herlezen. Suske en Wiske onder Geerts schommelt toch wel erg in kwaliteit zeg. Albums zoals het delta duel vindt ik nog wel leuk, maar deze, verschrikkelijk... Sidonia was nooit de knapste, maar het kapstok/plank gehalte is in deze verhalen zo ontzettend hoog geworden. Misschien ben ik ouderwets, maar geef mij maar de oude Sidonie, die zit te breien op de bank en een lekker volks hoedje opheeft. Eeuwig zonde dat de serie zo 'Nederlands' en degelijk is geworden sinds eind jaren 50. Het album is eigenlijk in tweeen op te delen, en leest dan ook snel weg. Apaetr verhaallijn, vooral als ze naar de robotplaneet worden geflitst. Het album was beter geweest als Lambik, Sidonia en Sjenoffel in dezelfde trant verder waren gegaan.
Datumdonderdag 24 juni 2021 00:09

Reactie no. 32
NaamRemco
Leeftijd48
Cijfer9
RecensieDit album weer uit de kast getrokken. Afgezien van de actualiteit, ontdek ik dat dit gewoonweg een steengoed album is. Het feit dat de thematiek van het album juist nu speelt is van goot balng maar ook de logica van het verhaal en de kracht van de personages. In dit geval met Sidonia als hoogtepunt. Ik heb het eerder aangehaald dat Suske en zij te veel aan de kant staan terwijl zij wezenlijk onderdeel zijn van de serie. Zij kunnen een enorm sterke invloed hebben zoals Suske in voor mij het beste album ooit, “Het ros Bazhaar” en Sidonia , onder andere, in dit album. In de vroege albums was Sidonia een oude tante wat ze nu ook weer is geworden. Hier niet: eindelijk de grote heldin die zelfs Lambik aan de kant schuift. De liefde tussen hen past uitstekend. Deze liefde is uitstekend in het thema “benzinevervanger” verweven. Lambik trekt gespuis aan dat een wig tussen hem en, in dit geval, Sidonia drijft. Dit is een logisch voortvloeisel uit de ontdekking van een nieuw soort “benzine”. Het spel van Sidonia is fenomenaal. Ook is Suske leuk als onnozele hals met zijn typische mannen ongevoeligheid ( ik zeg niet dat alle mannen zo zijn, integendeel). Memorabel is zij op de motor, vloog ze eerder van een dergelijke motor af…nu blijft ze zitten. Tuurlijk speelt ook Lambik zijn rol met verve en Wiske die alles doorheeft doet het ook erg goed. Jerom en Barabas komen in actie indien nodig. De bijfiguren zijn heel sterk met Sjenoffel als hoogtepunt. Ze lijkt een beetje op de de vriendin die Lambik in “De gekke gokker” had. Op een ludieke manier wordt er naar een andere planeet geflitst. Heb ik iets gemist of kon er alleen maar naar het verleden worden geflitst? Het is toch een teletijdmachine…geen teleruimtemachine? Desalniettemin vervolgt het verhaal zich op de planeet Meem-Sjoos. Misschien was het zelfs beter om het verhaal te vervolgen op een andere planeet dan bij de Oude Grieken, zoals ik in de afdeling “het verhaal” las. De thematiek zet zich hier voor in een verder gevorderd stadium; als iemand een waardevol iets bezit kan die daar macht mee uitoefenen en, zoals een mens eigen, een ander uitbuiten. Aan het eind komt er uiteraard weer berouw en zouden we allemaal ons lesje moeten hebben geleerd. Helaas is gebleken dat anno 2020 pas echt naar alternatieve brandstoffen wordt gekeken en dat de mens zelf nog even gek is als destijds. De tekeningen zijn uitstekend en het gebruik van blauw en oranje op Meem-Sjoos werkt zeer sterk.Vraag is wel waarom je en kist in een zogenaamd café zou gooien en of een auto lekke banden krijgt van spijkers vraag ik mij af: de punten staan immers niet omhoog… Maar goed al met al een zeer goed album. Een beetje vreemd maar wel lekker zou een reclameslagzin vor dit boek kunnen zijn. Bovenal: hulde aan Sidonia!
Datummaandag 03 augustus 2020 18:19

Reactie no. 31
NaamT8T
Leeftijd45
Cijfer8
RecensieMijn liefde voor sci-fi en mobiel vervoer komt mooi in album 169 samen.
Als fan van Sidonia heb ik veel met Tante te doen.
Ook met het milieu dat zo verwoest word door onverstandig met een planeet om te gaan.
Album 169 blijft actueel, en is leerzaam voor iedereen.

Lambik vind de peut te duur, maar het heeft ook een goede kant, want zo word er beter mee om gesprongen.
Als lezer overweeg ik elektrisch vervoer om mij duurzaam te gaan verplaatsen, scheid ik netjes het afval plastiek, en eet ik meer groenten om de Co2 voetafdruk te verminderen, zo word de aarde geen planeet als Moom Foos of zoiets.

B igmonny verliest, G oodpeople wint.

Datumzondag 07 juni 2020 18:47

Reactie no. 30
NaamMark
Leeftijd45
Cijfer7
RecensieEen wat eigenaardig album waarin Lambik een alternatief voor benzine lijkt te hebben gevonden en hij met een nieuwe vriendin Sidonia op het hart trapt. Echter ze wordt ontmaskerd als handlangster van de olieindustrie wat ertoe leidt dat iedereen naar de toekomst wordt geflitst waar opeens een Star Wars achtig verhaal tussen de goeden en slechten van start gaat. Een wel zeer eigenaardige overgang, ook vreemd dat een mobiel opgestelde teletijdmachine was bedoeld om de mafioso van de olieindustrie uit te schakelen.
Datumzaterdag 27 oktober 2018 06:53

Reactie no. 29
NaamWendy
Leeftijd43
Cijfer9
RecensieDit is toch wel een sub-top-favoriet.
Lambik is weer lekker bezig en een stevige rol voor tante Sidonia.
Tevens één van mijn favoriete albumcovers.
Datumzaterdag 22 maart 2014 15:28

Reactie no. 28
NaamSandstorm
Leeftijd34
Cijfer8
RecensieIn dit album krijgt Lambik nog eens last van grootheidswaanzin en ziet hij even zijn vrienden niet staan. Zijn 'affaire' met de ordinaire Sjenoffel doet natuurlijk heel wat stof opwaaien, vooral bij de jaloerse Sidonia. Misschien vinden sommige lezers het gedrag van Lambik, en dan vooral zijn vermeende relatie met Sjenoffel, wel wat te ver gaan, maar ik vind het wonderwel passen bij het karakter van Lambik.
Het laatste stuk van het album is er wel wat bijgesleurd, maar stoort niet heel erg. Het is echter de manier waarop ze op de vreemde planeet komen die me wat stoort. De teletijdmachine inschakelen om zich van de boeven te 'ontdoen' vind ik niet passen bij S & W. Waren ze dan van plan om die boeven eeuwig op die planeet te laten? Maar toch een 8 omdat ik het een leuk en vlot album vind.
Datumzondag 23 september 2012 14:15

Reactie no. 27
NaamJPM
Leeftijd27
Cijfer5
RecensieDit is wat mij betreft niet een heel leuk album De verliefdheid van Sidonia op Lambik en de daarmee gepaard gaande jaloezie en liefdesverdriet, vind ik altijd vreselijk vervelend. Met liefde is niets mis, maar ze zijn gewoon goede vrienden en zo moet het ook blijven. Met de twee settings van het verhaal heb ik geen problemen, de combinatie vind ik wel kunnen. Maar het eerste is zo overheersend dat ik het geen voldoende kan geven. Geef mij maar de albums waar de ouderwetse vriendschap tussen de hoofdpersonages centraal staat.
Datumvrijdag 8 juli 2011 13:05

Reactie no. 26
NaamJules Vismale
Leeftijd40
Cijfer7
RecensieDe amoureuze Amazone laat duidelijk zien dat Lambik en Sidonia nog steeds een soort haat-liefdeverhouding hebben met elkaar, net zoals Donald Duck dat heeft met Katrien. Lambik wil inderdaad een brandstofformule maken met het doel deze met anderen te doelen waarbij hij deze keer niet zelfzuchtig is. Met hulp van Jerom verjaagd hij de opdringerige crimineel B.Igmoney (Grootgeld) en diens handlangers maar Lambik laat zich helaas wél verleiden door de feeks Sjenoffel die werkt voor de schurk. Iets soortgelijks kwam ook voor in het statige standbeeld waar Lambik eveneens werd misleid door de veel mooiere Verdello die óók op eigenbelang uit was en dus niét op de liefde van Lambik! De reden waarom Verdello de muiltjes en de hoofddoek van de godin Atlanta wilde bemachtigen bleef alleen onduidelijk maar misschien om de toverkracht die erin schuilde. Lambik lijkt Sidonia jaloers te willen maken waar hij haast in slaagt totdat Suske en Wiske ontdekken dat Sjenoffel hém bedriegt, net als de eerder genoemde Verdello. De akelige Sjenoffel en haar baas B.Igmoney worden deze keer gepakt door de politie en niet door de helden die ontdekken dat Lambik op de planeet Meem-Sjoos moet toezien hoe robots elkaar onderdrukken om brandstof. Onbedoeld verslaat Lambik met zijn formule de vloot van de leider van de Usurpa's, Meka-Nik, als die de stad van de slavenrobots Bi-Donvils in puin willen gooien en later wordt de brandstof eerlijk onder hen verdeeld. Het ware beter dat wij mensen net zo goed konden leren van de fouten die robots maken daar zij evenmin perfect zijn!
Datumzondag 20 maart 2011 23:03

Reactie no. 25
Naamwyame
Leeftijd39
Cijfer10
Recensiemijn favoriete S&W album! de relatie tussen Lambiek en Sjenoffel en de jaloers reactie van Sidonia zijn best grappig! de grappigste moment ooit voor mij in de heel S&W serie! de moderne-retro design van de Meka Nik planeet is ook heel mooi en interessant.
Datumzondag 27 december 2009 15:25

Reactie no. 24
NaamBruno Devlies
Leeftijd39
Cijfer5
RecensieHet verhaal is duidelijk getekend tegen de achtergrond van de oliecrisis in de jaren '70, het heeft hetzelfde uitgangspunt als "De grasmobiel",de klassieker van Jommeke. Uiteraard heeft het Jommekes-verhaal zijn zwaktes en werd het duidelijk getekend voor een andere doelgroep, maar het verhaal dat Jef Nys realiseerde, is in het geheel genomen veel logischer dan dat van de Studio.

"De amoureuze amazone" opent sterk, maar halverwege slabakt het verhaal enorm. Bovendien is het vergezocht: een politiemacht die uit het niets verschijnt om de bende van B.Igmoney op te pakken, Lambik die naar een onbekende planeet geflitst wordt... Mijns inziens ware het logischer geweest om onze vrienden na het verdwijnen van B.Igmoney in de clinch te laten gaan met Arabische oliesjeiks, zoals dat ook in het Jommekes-verhaal het geval is.

Het ligt wellicht ook wel aan mij hoor, maar het tweede deel van het verhaal spreekt mij absoluut niet aan. Ik heb immers een hartsgrondige hekel aan SF-toestanden...

Omwille van het sterke begin en het vergezochte einde, geef ik dit album een billijke score van 5/10.

Datummaandag 7 september 2009 13:54

Reactie no. 23
NaamRobbert
Leeftijd32
Cijfer7
RecensieGoed verhaal. Fantastische tekeningen, prachtige sixties vormgeving (zie cover).
Datummaandag 7 september 2009 03:00

Reactie no. 22
NaamJ. Joffer
Leeftijd28
Cijfer8
RecensieDit album is een interessant geval. Kort gezegd komt het erop neer dat Lambik een middel vindt om brandstof te winnen uit water, wat hem de aandacht oplevert van een bende schurken en van ene Sjenoffel: een zwartgelokte schone die Bik inpalmt om op die manier achter het geheim van de formule te komen. Na 35 pagina's verhaal worden de schurken echter plotseling door de politie opgepakt en wordt de actie ineens verplaatst naar een door robots bevolkte science-fictionplaneet: Meem-Sjoos ("même chose" = "hetzelfde" in het Frans). Hier onderdrukt het ene robotvolk het andere ("Hou maar op, ik ken dat!") maar Biks wonderbrandstof kan dat gaan veranderen.
Ik geef toe, de overgang is abrupt, maar er loopt een rode draad door het verhaal: door met Sjenoffel te sjansen trapt Lambik op het hart van Sidonia. Trots verdraagt ze het liefdesverdriet, tot het moment is gekomen om alsnog haar beminde te vergeven en te redden. En het is misschien daarom dat ik dit zo'n leuk album vind. De driehoeksverhouding met Bik, Sjenoffel en goeie ouwe tante Sidonia wordt verdraaid sterk neergezet, en het thema van de amoureuze amazone wordt goed uitgespeeld. Een van de weinige albums waarin de onbeantwoorde liefde van Sidonia voor Bik mooi gestalte krijgt. Compliment voor Paul Geerts dus!
En ik weet het, aanvankelijk was gepland om de actie niet in een Star-Wars-setting af te laten spelen, maar in de Griekse oudheid. Je kunt het een knieval voor de actualiteit van 1977 vinden, maar geef toe, wat hadden de Oude Grieken met een vervanger voor benzine gemoeten? De strijd tussen de Usurpa's en de Bi-Donvils (bidonville = krottenwijk in het Frans) is een prima allegorie voor zowel de milieugevolgen van auto's als de verhouding tussen eerste en derde wereld. Dit verhaal zit slimmer in elkaar dan je op het eerste gezicht zou denken.
Het is een van de betere albums uit de late jaren zeventig, en ik vind het wel een acht waard. Het gezicht van Lambik als hij Sjenoffel komt introduceren alleen al, hilarisch!
Datumdinsdag 10 juni 2008 23:24

Reactie no. 21
Naamsven
Leeftijd33
Cijfer7
RecensieEen mooi verhaal waar ik vroeger in verdronk. Niet mijn favoriete album, maar een goede middenmooter.
DatumSun Sep  2 15:00:18 2007

Reactie no. 20
NaamLuc
Leeftijd46
Cijfer5
RecensieZoals velen zeggen, dit is een album met twee gezichten. Het eerste gedeelte is best genietbaar met Lambik die een alternatieve energiebron uitvindt, de verleidelijke Sjenoffel en een jaloerse en verdrietige Sidonia. Maar wanneer Lambik naar een andere planeet geflitst wordt  (kan men met de teletijdmachine ook naar de toekomst reizen ?) krijgen we een geheel ander plot met robots en ruimteschepen. Een misplaatste poging om hier, met Star Wars in het achterhoofd, science fiction te verwerken wat het verhaal beslist geen goed doet. Vanwege het leuke eerste deel toch nog een 5.
DatumSat May  5 20:11:28 2007

Reactie no. 19
NaamTimothy
Leeftijd11
Cijfer6
RecensieHet gebeurt niet vaak maar dit album zal ik spijtig genoeg toch een slechte recensie moeten geven. Ten eerste vond ik de vervormde spreekwoorden zoals 'Als de liefde in de vrouw is dan is de wijsheid in de kan'. Ook vond ik Sjenoffel erg slecht gevonden. Ik kon gewoon niet geloven dat hij op haar verliefd is geworden. Ook vond ik het een lelijke streek van Barabas om Lambik te laten poetsen terwijl hij aan het experimenteren was. Het was Lambiks uitvinding en Barabas had gezegt dat Lambik dat hij met de toestellen en zo mocht werken. Het enige echte leuke gedeeldte vond ik in de toekomst. Voor de rest zei het album mij niet veel. Daarom maar een 6. Sorry.
DatumMon Jan  1 16:00:28 2007

Reactie no. 18
Naamkarst
Leeftijd24
Cijfer7
RecensieOok ik ben het eens met de meerderheid van de mensen die hier een recensie hebben geschreven over dit verhaal.
Het eerste stuk zit erg goed in elkaar en lees ik met veel plezier.
Hoewel ik het tweede stuk niet zo slecht vind als iedereen beweert, vind ik het zeker geen geweldig stuk om te lezen.
Misschien denk ik er te veel bij na, maar ik vind het toch erg vreemd dat je opeens  met de teletijdmachine naar een andere planeet kunt reizen zonder dat daar ooit een uitleg aan is vooraf gegaan.
Sjenoffel vind ik een erg leuk figuur en het verdriet van Sidonia is erg goed uitgebeeld, maar ja het tweede deel is gewoon jammer.
Ik had het veel interresanter gevonden als ze daar een apart en beter uitgewerkt verhaal van hadden gemaakt.
Ik ben trouwens ook erg nieuwsgierig naar hoe het originele verhaal met de griekse elementen erin was uitgepakt zoals de bedoeling was. Maar dat zullen we wel nooit weten.
Zo zie je maar, soms moet je niet met de hype meedoen, maar gewoon je eigen weg volgen
DatumSat Oct  7 02:47:46 2006

Reactie no. 17
NaamJeroen de Munter
Leeftijd24
Cijfer7
Recensieeen 7 omdat ik voor het eerste deel een 9 geef en voor het tweede deel een 5... het is dan ook een bond allegaartje geworden vind ik.
Het ruimtegedoe verbrodde het prima begin.
DatumWed Jun  7 17:21:56 2006

Reactie no. 16
NaamPaysBart
Leeftijd38
Cijfer7
RecensieDe titel dekt niet geheel de lading maar al met al een leuk album.
Ik snap dat de meeste het zien als "2" delen, maar het is een keer iets anders dan de geschiedenis induiken. Nu eens een keer naar een andere planeet. Ik heb me vermaakt (en vond Sidonia zo sneu...)
DatumMon Apr 10 22:36:14 2006

Reactie no. 15
NaamJan P.
Leeftijd32
Cijfer5
RecensieHet begint uitstekend: Lambik vind met behulp van Professor Barabas een goedje uit dat de plaats in kan nemen van het milieu- en geldverkwistende benzine. Zoals verwacht bij deze strip zijn er kapers op de kust die er vanalles aan doen om de formule te bemachtigen. Zo wordt er ook een kreng ingezet met de naam Sjenoffel om Lambik te paaien. Hij wordt ontvoerd en beland per ongeluk op een of andere planeet vanwaar ik de naam niet eens meer weet. Dit is ook precies waar de fout zit; Het zijn 2 totaal verschillende, aanelkaar geplakte verhalen die weinig met elkaar van doen hebben, behalve het basisgegeven. Het komt over als een mislukt experiment. Zoals hier al gezegt is was alles wat met de ruimte te maken had toendertijd 'in' en het lijkt wel of er hier op het laatste moment besloten is het roer om te gooien en het verhaal actueel (voor die tijd) te maken. Zo wordt je van het een op het andere moment uit de goeie opbouw van het 1ste gedeelte getrokken en ergens neergepleurd waar de robots er niet uitzien en waar een vluchtig scenariootje op papier is gekwakt. En dat is jammer.
DatumSat Mar 25 12:47:43 2006

Reactie no. 14
Naamjoris
Leeftijd31
Cijfer10
RecensieEen 10 omdat ik geen 11 kan geven. Dit is inderdaad een verhaal in 2 delen.
Het aardse gedeelte is gewoon een erg leuk en goed S-W verhaal. Ik vond lambik geweldig met zijn uitvinding. Het schijnt dat we tegenwoordig al aardig dicht bij zijn uitvinding in de buurt komen met de motor op waterstof. Lambik die natuurlijk blind valt voor de charmes van die vrouw en daarmee Sidonia veel verdriet doet. Ik vond het ontzettend zielig voor haar. De val die ze zetten voor de boeven met de teletijd machine was geweldig, jammer alleen dat ze niet wisten dat Lambik mee geflitst werd.  Dit voorval was voor mij wat minder erg want hierdoor breekt het 2e gedeelte aan:
De planeet Meem-Sjoos (was de naam wel vergeten maar dat stond gelukkig hieronder). Als groot STARWARS fan heb ik dit gedeelte van het boek natuurlijk helemaal stuk gelezen. De sfeer op die planeet, de kleuren, de steden, de ruimteschepen, de arme kleine en de grote sterke robots,  Lambik die met zijn uitvinding de oude ruimtescheepjes op de schroothoop toch weer tot leven kan wekken ik vond en vind het gewoon geweldig! Dit is na het Kregelige Ketje voor mij de beste. Ik denk dat ik hem morgen uit de kast ga halen om nog eens te lezen!
DatumSat Dec  3 05:12:58 2005

Reactie no. 13
NaamMaurice
Leeftijd33
Cijfer7
RecensieEen album, dat lijkt te bestaan uit twee afzonderlijke verhalen (die zich verhouden als de gulden snede). Ze lijken geen samenhang te hebben, maar dat is er wel. Voor Sidonia is het een kans haar loserschap in het eerste deel geheel recht te zetten door als heldin door het Usurpasland te razen, voor Lambik om hier wel succesvol te zijn met zijn olievervanger, wat heaas mislukt, omdat hij zich stroop om de mond laat smeren door de leider van de Usurpa's. Daarnaast laat het verhaal zien, dat welke brandstofproblemen we ook zullen krijgen, de eerlijke verdeling het belangrijkst is. Of je nou alle olie opeist of het alleenrecht op een formule wil uitoefenen, betere uitvindingen zullen de wereld niet beter maken.

De planeet Meem-Sjoos (Même chose), "hetzelfde", is in feite de aarde een aantal eeuwen later, wanneer die volledig is uitgewoond door de mensen. De oranje lucht en de autokerkhofachtige sfeer, die ik me daarbij voorstel, heb ik uit dit album. Het laat zien, waar onze energieverslaving toe kan leiden.

De teletijdmachine is een apparaat om vierdimensionaal mee te reizen. Je kunt ermee naar het Antwerpen van 300 jaar eerder reizen, maar ook naar een planeet in 1978 vanuit 1978. Tele = ver, slaat puur op afstand en tijd heeft met het tijdreizen te maken.

DatumSat Aug 27 15:54:30 2005

Reactie no. 12
Naamfiepke
Leeftijd7
Cijfer7
Recensiehaha,leuk album omdat ze naar een soort andere wereld gaan
DatumMon Jul  4 13:10:55 2005

Reactie no. 11
NaamPaikea
Leeftijd26
Cijfer7
RecensieIndd, het boek bevat 2 totààl verschillende delen, en ja, het eerste deel is een klassiek S&W-verhaal, maar waarom zou dat eigenlijk slecht zijn? Ik geef toe: het 1ste deel lees ik ook het liefst. Ik heb ook medelijden met arme Sidonia die niet jaloers is, maar gewoon een totààl gebroken hart heeft! Hoedanook, door de plotse wending van het verhaal krijgen we eens een totaal ander concept in de klassieke lijn van S&W. Misschien iets om onze ogen te openen...? Zeker een originele gedachte, Paul of Willy! (Ik weet niet van wie dit boek is... :-S )
DatumThu Apr 7 17:13:00 2005

Reactie no. 10
Naam jippe van niel
Leeftijd 10
Cijfer 6
Recensie het begint leuk maar bij het einde vindt ik er niks meer aan.de amoureuze amazone vindt ik eigelijk geen titel voor dit verhaal.je krijgt hierin:
sjenoffel en dat ruimte gedoe+de andere personen die wel bij sjenoffel horen.
lambik wordt naar de ruimte geflitst met de teletijdmachine van prof.barabas!maar dat vindt ik nou raar!met de teletijdmachine kun je toch niet de ruimte in?
even de andere personen in dit verhaal zonder lambik:
suske=is weer een soort achtergrond
wiske=achtergrond 2
sidonia=klaar om lambik te helpen
barabas(prof)=???????????

een verhaal van niks(alhoewel is het wel een 6 waard.

Datum Fri Jan 14 15:58:14 2005

Reactie no. 9
Naam Peter Hoekstra
Leeftijd 24
Cijfer 6
Recensie Zoals de meeste recensies al zeggen, de titel slaat hier volledig de plank mis. Het inderdaad meer weg van de kadulle cupido, maar dat terzijde. Het begin van het verhaal is uitstekend. Lambik die weer met een project bezig is wat uiteindelijk weer de nodige spanningen oplevert waarna Lambik er uiteraard weer met een kwaaie kop er tussen uit trekt. Vervolgens terug komt als "rijke stinkerd ;-)" en opeens met vriendin. Goed verzonnen, en goed uitgewerkt. Zekr als lambiks vriendin tot een bende behoort die de formule van water tot brandstof wil buit maken. Tot zo ver een puur S&W verhaal waar je lekker ingedoken blijft. Maar dan de fout, het Star Wars gedeelte.. Opeens zit je niet meer in het orginele verhaal, maar in iets heel anders. Ruimteschepen en 2 Robot volken. (Waarom moeten dat altijd Robots zijn?) Verder een beetje dom om ruimteschepen te laten bombarderen want dan is wel meteen het scifi weg, maar goed. Nee, vanaf dit gedeelte valt het verhaal uiteen. Het wordt opeens te snel afgerammeld, en echt iets orgineel komt er niet in voor en wat helemaal beschamend is, is dat Sidonia de hoofd robot "maakt" maar dat er iets fout gaat en vervolgens geen kwade maar een goede is geworden. Bah!. Daarom een 6`je omdat het eerste begin uitstekend is, maar het laatste deel, een goedkoop aftreksel is geworden van de "hype" van de tijd dat deze S&W gemaakt is
Datum Thu Sep 16 09:23:10 2004

Reactie no. 8
Naam Hans Tukker
Leeftijd 13
Cijfer 9
Recensie Ik vind het een leuk verhaal, maar ik dat kan wel komen omdat ik ook een Star Wars-fan ben. Ik vind wel dat de titel duidelijker had gemogen. En het zou ook leuk zijn als er een apart verhaal werd gemaakt over het verslaan van de Usurpa's!
Datum Fri Jul 2 16:14:45 2004

Reactie no. 7
Naam Bart De Grande
Leeftijd 14
Cijfer 7
Recensie Als je de titel hoort, ga je je wel een compleet ander verhaal indenken als dit. Het heeft amper iets te maken met de amazones. Het eerste deel van het verhaal verdient volgens mij toch een 9, Lambik die verliefd wordt op die Sjenoffel, en Sidonia die jaloers, vormen een leuk begin. Lambik die met de teletijdmachine op een andere planeet terechtkomt, ik wist niet dat je met de teletijdmachine dat kon. Nuja voor dat deel een 5 toch maar. Het einde is wat te snel uitgewerkt.
Dus, toch een degelijke 7.
Datum Tue Dec 30 14:39:05 2003

Reactie no. 6
Naam Sabine
Cijfer 7
Recensie Het gedeelte in de toekomst vind ik drie keer niks, maar de eerste helft is absoluut okay. Sjenoffel is grappig, een verliefde Lambik is weleens leuk om te zien en Sidonia is leuk als ze jaloers is.
Datum Sun Aug 24 18:38:20 2003

Reactie no. 5
Naam Angel Dominguez
Leeftijd 26
Cijfer 5
Recensie Een haastklus, dat is het eerste wat in me opkomt bij De Amoureuze Amazone. Het album begint prima met Lambiks speurtocht naar een alternatieve energiebron. Maar het Starwars-achtige einde? Volgens mij moest tijdens het maken van dit album er plots iets van Starwars in, om in te haken op de rage. Vanwege het leuke begin toch nog een 5.
Datum Mon Jun 30 17:57:15 2003

Reactie no. 4
Naam Arjan van der Jagt
Leeftijd 15
Cijfer 4
Recensie Ik ka hier een clompeet verhaal neer kladden maar ik kan het ook kort houden.
Het verhaal is gewoon helemaal niets.
De humor en grappen van Lambik vind ik ook tegen vallen en dit album zet gewoon geen vast plaatsje in je hoofd.
Kortom een vier voor het slecht (of niet) uitgewerkt verhaal.
Datum Thu May 22 22:01:08 2003

Reactie no. 3
Naam ferdi
Leeftijd 18
Cijfer 6
Recensie Zo leuk als het verhaal begint (Lambik´s proeven, zijn vriendin, jaloerse Sidonia) zo slecht eindigd het. Het verhaal had een andere wending moeten krijgen naar mijn idee. Dat laatste gedeeltje is er op het allerlaatste moment bij verzonnen.
Toch een 6 omdat het begin erg sterk is!
Datum Wed May 14 14:24:07 2003

Reactie no. 2
Naam Jan
Leeftijd 24
Cijfer 6
Recensie In dit geval ben ik wel wat milder dan Alain. Nou moet ik toegeven dat ik het space-gedeelte op het eind ook niet zo sterk vond/vind, maar de rest van het verhaal bied toch leuke momenten. Zoals het geexperimenteer met water als brandstof. Lambik die dat heeft uitgevonden stijgt het uiteindelijk naar zijn hoofd en scoort een vriendin. Die vriendin is natuurlijk in opdracht van een bende bezig Lambik zijn formule af te nemen. Hierdoor komt Lambik in grote problemen. Uitgaande van de theorie van Alain Stienen (reactie nr 1) denk ik dat het amazone-gebeuren later in 'De kadulle Cupido' is verwerkt.
Datum Tue May 13 21:07:25 2003

Reactie no. 1
Naam Alain Stienen
Leeftijd 38
Cijfer 4
Recensie Een nietszeggend verhaal! Het begint al bij de aankondigingsstroken! Hierin wordt beloofd dat tante Sidonia met de hulp van in Oudgriekse (!) stijl geklede dames en met de hulp van Cupido, een Griekse godbode, die door pijlen op mensen schietend liefde en hartstocht veroorzaakt (!), Lambik uit de klauwen van een bende Oude Grieken met slecht karakter (!) zal verlossen! Huh, is dit wel het juiste verhaal, denken jullie nu?
We praten inderdaad over "De amoureuze Amazone"!
Oorspronkelijk zou Paul het ook zo gemeend hebben, want Amazones zijn een stam van krijgsvrouwen! De Oude Grieken hadden meer als respect voor die vrouwen. Ze waren bedreven in zwaardvechten, boogschieten, paardrijden en in krijgskunst! Ze sneden zelfs hun borsten af, daarmee die niet in de weg waren voor de pijlkoker en de boog! Ze waren dus beslist geen katjes om zonder handschoenen aan te pakken!
Maar waarom dan robots en ruimteschepen, in plaats van Amazones en Oude Grieken?
In 1977, toen dit verhaal ontstond, brak in de bioscopen overal op de wereld oorlog uit, nl. in vom van "STARWARS"! Ik denk me, dat Paul of enthousiast over die film was of hij gedacht heeft, dat een Suske en Wiske-verhaal met "Starwars"-elementen zich beter zou verkopen!
Hoe dan ook; het verhaal is er niet beter op geworden! Tot op het moment, waar Lambik in de toekomst wordt geheveld is het verhaal leuk en amusant, maar dan... een puinhoop!
De tekeningen vind ik niet leuk! De robots zijn me te kitschig en de ruimteschepen zien uit als de imperiale sterrekruisers van "Starwars". Ik mis alleen nog Luke Skywalker en Darth Vader! Maar die zoek je dan tevergeefs!
Met die 4 van mij komt dit verhaal er nog goed vanaf!
Datum Mon May 12 18:28:42 2003