Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De olijke olifant


De olijke olifant Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over De olijke olifant verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 8,88

Reactie no. 18
NaamMark
Leeftijd45
Cijfer8
RecensieGoed lopend verhaal over Wiske die op zoek is naar zichzelf en daarom zich met de teletijdmachine naar het olifiantenleger van Hannibal flitst. Opvallend zijn de matige tekeningen in dit album: Met veel dunnere inktlijnen dan normaal en de lange smallere gezichten, vaak met veel oogwit getekend, wijken de plaatjes flink van de gangbare albums af.
Datumzaterdag 27 oktober 2018 06:54

Reactie no. 17
NaamKrimson
Leeftijd13
Cijfer8
RecensieDe Olijke Olifant is en blijft een van de beste en avontuurlijkste Suske en Wiske albums die er zijn.
Het verhaal is erg goed uitgewerkt en de personages en locaties erg goed in beeld gebracht.
Top album waar niks mis mee is.
Datumdinsdag 24 december 2013 17:49

Reactie no. 16
NaamSandstorm
Leeftijd34
Cijfer10
RecensieDit is een album dat bijna volledig door Wiske wordt gedragen, en het resultaat mag er zijn. Solo-uitstappen van 1 personage vind ik immers niet altijd even geslaagd (b.v. Jerom in de nerveuze Nerviërs).
Wiske wordt geconfronteerd met een soort identiteitscrisis, typisch voor tieners. Dit levert boeiende interactie op met de andere personages. De lotgevallen van Wiske bij de Kelten en Hannibal zijn nu eens ontroerend, dan spannend en soms irritant. Of met andere woorden, Wiske wordt met verschillende aspecten van haar karakter geconfronteerd. Het olifantje Surus is een leuke aanvulling, maar natuurlijk draait het verhaal vooral rond Wiske. Eén van Geerts zijn beste verhalen tot nu toe.
Datumzondag 23 september 2012 14:36

Reactie no. 15
NaamBen
Leeftijd21
Cijfer8
RecensieEen meer dan degelijk album dat voorbijraast en steeds boeiend blijft. Een koppige Wiske als spil werkt telkens weer. Ook steelt Surus de olifant de harten van de lezers onmiddellijk.
Enige punt van kritiek zijn de spelfouten in het album.
Datumdonderdag 27 oktober 2011 17:47

Reactie no. 14
NaamMar van Waardenburg
Leeftijd39
Cijfer10
RecensieEen van de beste albums.
Wiske en Suske zijn onafscheidelijke metgezellen, maar dit album benadrukt dat ze toch allebei individuele personen zijn met eigen behoeften en ontwikkelingen.
Zo cool dat Wiske aan zichzelf gaat twijfelen en volkomen zelfstandig op avontuur gaat om erachter te komen wie ze eigenlijk is.
Ik vind het een heel gewaagd thema voor een "kinder"strip en erg goed en vermakelijk uitgewerkt.
Datumvrijdag 17 juni 2011 17:50

Reactie no. 13
NaamJeroen De Munter
Leeftijd27
Cijfer10
RecensieEen schitterend boek van Geerts, boordevol wijsheden, geschiedenis en leuke, diepgaande intriges. Origineel en met passende passages en dialogen.
Datumdinsdag 26 mei 2009 15:02

Reactie no. 12
NaamRick Wiselaar
Leeftijd22
Cijfer8
RecensieLeuk album, een ook een positieve uitschieter in een periode waarin over het algemeen maar matige albums verschenen
Datumzaterdag 20 september 2008 14:08

Reactie no. 11
NaamBarry
Leeftijd27
Cijfer8
RecensieWiske is in dit verhaal als vanouds op dreef, een glansrol.
Verhaal leest vlot weg, bied genoeg avontuur en de inmenging van Hannibal geeft het verhaal net dat beetje extra. Enig minpuntje vind ik persoonlijk het iet wat kinderachtige olifantje Surus.
DatumTue Jun 26 10:25:05 2007

Reactie no. 10
NaamPieke
Leeftijd29
Cijfer9
RecensieEen goed scenario, met als uitgangspunt de zoektocht van Wiske naar haarzelf. Een glansrol voor Wiske!
DatumSat Sep  9 21:35:46 2006

Reactie no. 9
NaamLuc
Leeftijd45
Cijfer7
RecensieDegelijk verhaal met Wiske in de hoofdrol die in een identiteitscrisis verkeert en zich in het verleden laat flitsen om met Hannibal over de Alpen te trekken. Aan de tekeningen schort er echter wat : de motor van Suske, het gezicht van de agent die van prent tot prent verschilt (zie strook 15) en het olifantje dat - en hier deel ik de mening van Alain Stienen - wat kitscherig getekend is. Ook de lettering is niet altijd verzorgd te noemen. Maar het verhaal is wel één van de betere uit die mindere periode van S & W.
DatumMon Mar 13 18:15:34 2006

Reactie no. 8
Naamjoris
Leeftijd31
Cijfer8
RecensieDit is een leuk en interessant verhaal. Wiske die weg loopt van huis was spannend. Het historische aspect van Hannibal die over de alpen trekt erg interessant. Ik vind alleen die olifant nogal overdreven vandaar maar een 8.
DatumSat Dec  3 04:58:38 2005

Reactie no. 7
Naam jippe
Leeftijd 10
Cijfer 10
Recensie dit is denk ik de allerbeste album van p.geerts!!!!!fantastich omdat dit echt PUUR AVONTUUR is!!!!!!!!!!!!
Datum Sun Feb 6 14:20:06 2005

Reactie no. 6
Naam Harmen Smilde
Leeftijd 13
Cijfer 9
Recensie een heel mooi verhaal dat zich in de geschiedenis afspeelt, en daardoor nog ietsje leuker wordt. Ook dat de olifant telkens de vriendschap wil houden is leuk.
Een 9 is daar een prachtig cijfer voor.
Datum Sat Oct 23 15:46:05 2004

Reactie no. 5
Naam Peter Hoekstra
Leeftijd 24
Cijfer 9
Recensie Een goed doordacht album in de lijn zoals Willy het bedoelde. Ditmaal een Wiske die in de knoop zich met zichzelf. Want wie is nu Wiske, denkt ze zelf. Hiermee doelt het dus duidelijk op de pubertijd. Dit album is dan ook een beetje de tegenhanger van "Het ros bazaar" waar suske erop uit trekt met een paard, nu Wiske die een vriendschap opbouwt met een olifant. Al met al, toch een mooi verhaal met een Wiske die zich in verschillende omstandigheden moet bewijzen, zoals ze bijvoorbeeld bij Hannibal die de alpen overtrekt. De tekningen hadde inderdaad op sommige vlakken beter gekund, maar het verhaal is gewoon top!
Datum Wed Sep 29 12:58:35 2004

Reactie no. 4
Naam Boudin
Leeftijd 26
Cijfer 10
Recensie In weerwil van wat ik eerder heb beweerd over De Tamme Tumi (zie aldaar), moet ik, na herlezing, DIT uitroepen tot het beste wat Geerts ooit heeft gemaakt. Bovendien illustreert De Olijke Olifant uitstekend wat Geerts' verhalen, ook al behouden ze de voornaamste Vandersteenkwaliteiten, zo anders maakt dan die van het Grote Voorbeeld. Bij Vandersteen immers lijkt alles zich toch af te spelen in een andere, ideëlere wereld; terwijl bij Geerts onze helden in de rauwe realiteit staan, hoezeer ook nog doorspekt met staaltjes magie. Waar de eerste meer neigt naar het spirituele, is de tweede gevoeliger voor het zintuiglijk-lichamelijke. Zo zien we Wiske, zich verstoppend in een rioolbuis, verrast worden door een plotse stroom slijkerig afvalwater waar ze bijna in verdrinkt. En dat is maar de eerste in een reeks van beproevingen die ze zal moeten doorstaan. Zulke opeenvolging van vernederingen is trouwens typisch voor een primitief inwijdingsritueel, waar het verhaal dan ook al de allure van heeft. En dan is er nog Lambik, die, zinsverbijsterd door extreme honger en kou, Schanulleke verkwanselt voor een berenhuid en een homp vlees... Verhip, het scenario lijkt wel geschreven door Frank Capra (de maker van geniaal 'stichtelijke' films als Mr Deeds goes to Town, Mr Smith goes to Washington, Meet John Doe en It's a Wonderful Life)! En met al die rake levenslessen die Wiske's halsketting spuit zouden we ons zelfs bijna verzoenen met de spreuken van de Bond Zonder Naam! Toegegeven, op grafisch vlak had het album iets consistenter gekund (Hannibal b.v. is niet altijd eender getekend), maar wie maalt daar nog om als de rest van de strip zo overrompelend goed is?

Dit is het enigste Geerts-album waar ik een tien voor over heb.

Datum Fri Aug 6 01:59:09 2004

Reactie no. 3
Naam Alain Stienen
Leeftijd 38
Cijfer 8
Recensie Nou ja, direkt hiervoor een tien te geven, vind ik iets overdreven. Het verhaal is inderdaad goed en er zit ook humor in, maar hier en daar haakt het verhaal een beetje. De tekeningen zijn niet zo bijzonder en het olifantje zelf is een beetje kitschig geraakt. Echter... is dit verhaal toch wel een van de betere uit de einde jaren 70/ begin jaren 80. Zodoende krijgt dit album een dikke 8 van mij.
Datum Sat Sep 20 17:00:12 2003

Reactie no. 2
Naam Thijs Voets
Leeftijd 12
Cijfer 10
Recensie Ik ben het helemaal met Arjan eens!
Datum Wed Aug 20 16:04:56 2003

Reactie no. 1
Naam Arjan van der Jagt
Leeftijd 15
Cijfer 10
Recensie Een Suske en Wiske zoals die hoort te zijn!
Een goed doorlopend, boeiend verhaal met de nodige actie en spanning.
De humor houden het verhaal boeiend en Wiskes reactie over zichzelf op de laatste bladzijde sluiten het verhaal perfect af.
Een tien zonder enige twijfel.
Datum Thu May 22 18:19:11 2003