Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De pompenplanters


De pompenplanters Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over De pompenplanters verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 7,60

Reactie no. 10
NaamSpruijt
Leeftijd32
Cijfer10
RecensieAangrijpend en mooi verhaal, met ook nog aardig wat humor erin. Daardoor zou je gerust kunnen zeggen dat echt alles erin zit. Het mooiste moment vindt ik als Wiske zich huilend in Lambik's armen stort en zegt dat ze op deze planeet niet meer wil leven. Dit is een moment wat me zeer heeft aangegrepen. Wie heeft niet zo'n moment gekend? Waarschijnlijk was Wiske het favoriete personage van Paul Geerts, ook gezien zijn eerbetoon aan Willy in de Parel in de Lotusbloem, waarop zij in een visioen op een bloem zit, en toch min of meer de hoofdrol speelt.
Datumdonderdag 06 juli 2017 16:58

Reactie no. 9
NaamSandstorm
Leeftijd34
Cijfer6
RecensieDe pompenplanters is zo'n typisch verhaal met een boodschap, met andere woorden we krijgen dus veel gemoraliseer. Maar op zich stoort dat niet zo. De aliens vond ik in begin wat bij de haren getrokken, maar uiteindelijk past het wel in het verhaal.
Net als in het vorig deel krijgen we weer veel humor in dit album. De grappen met Lambik en de inboorlingen in de hoofdrol doen wat denken aan de gramme huurling. Ik vermeld ook nog even dat Lambik, Suske en Wiske een perfect trio vormen voor dit album. Sidonia en Jerom worden zeker niet gemist.
Normaal stoor ik me niet zo aan tekeningen, maar dit is het eerste verhaal in een lange rij waarin verschillende inkters aan het werk zijn, en dat merk je overduidelijk. Het resultaat komt amateuristisch over, maar ik trek geen punten af omdat er nog veel dergelijke albums volgen. En tenslotte nog dit, sommige inboorlingen lijken wel meer groen dan bruin (zie oa strook 116, tweede plaatje).
Datumwoensdag 3 oktober 2012 20:56

Reactie no. 8
NaamMark
Leeftijd39
Cijfer7
RecensieSolide album waarin Lambik's ambitie als fotograaf, op jacht naar de UFO, en S&W's wens om Unicef te helpen met het plaatsen van waterpompjes wordt gecombineerd tot een reis naar Bolivia. De gebeurtenissen in dit album volgen elkaar logisch op en de tekeningen zijn redelijk.

Alleen de belerende, pagina-durende, monoloog van de buitenaardsen over het gedrag van de aardbewoners is wat teveel van het goede en komt naar mijn smaak te vaak terug in de S&W reeks. Dan heb ik toch liever de meer subtielere verwerking van de 'boodschap' zoals ook een paar keer in de reeks wordt gebruikt.

Datumvrijdag 6 april 2012 13:03

Reactie no. 7
NaamJ. Joffer
Leeftijd28
Cijfer7
RecensieNoem mij maar een rare, maar ik vind dit een leuk album. De grapdichtheid is, zeker voor Geerts, buitengewoon hoog, de plot zit slim in elkaar en Geerts weet menigmaal een gevoelige snaar te raken. Het kan niet anders of Wiske was zijn lievelingspersonage, zo ijzingwekkend goed brengt hij haar tot leven als ze het onrecht in de wereld aan de kaak stelt.
Het verhaal: namens Unicef gaan onze vrienden waterpompen plaatsen in Bolivia, niet ver van een plek waar een Ufo is geland. Op geld beluste schurken winnen ter plekke diamant en terroriseren het dorpje (Tjikatjikaboem genaamd, een plek die ik op de landkaart vast niet op hoef te gaan zoeken). Gelukkig bemoeien de buitenaardsen zich ermee, in de gedaante van het mysterieuze meisje Paz. En bespeuren we daar verder nog een eerbetoon aan Jean-Claude van Damme?
Het leest vlotjes weg en de laatste paar pagina's zijn zowaar door Eugeen Goossens geïnkt, met klasse. Het tekenwerk is verder niet bijzonder, dus geen mooie plaatjes van de Andes maar het standaard oerwoud-achtergrondje uit de Vandersteen-stal. De Ufo is natuurlijk typisch jaren zeventig en ziet er ook zo uit. Dat alles drukt het cijfer naar beneden.
Datumdonderdag 22 mei 2008 19:59

Reactie no. 6
Naam jippe
Leeftijd 10
Cijfer 5
Recensie eigenlijk een 5 1/2...maar dat kan niet.de carriëre van lambik als fotograaf vindt ik heel leuk.maar dat met die stickers vindt ik heel leuk.
Datum Sun Feb 6 12:46:29 2005

Reactie no. 5
Naam Harmen Smilde
Leeftijd 13
Cijfer 9
Recensie ik vind het een heel goed verhaal dat laat zien dat er mensen zijn die niet zo gezond kunnen (eten en) drinkeneen dikke 9!
Datum Sat Oct 23 15:39:21 2004

Reactie no. 4
Naam Verstaen Jan
Leeftijd 22
Cijfer 8
Recensie rustig opgebouwde en uitgewerkte grappen, goed thema en leuke tekeningen, en hier en daar een vleugje geheimzinnigheid.
Datum Sun Mar 7 13:11:22 2004

Reactie no. 3
Naam Arjan van der Jagt
Leeftijd 16
Cijfer 7
Recensie Het verhaal is op zich niet slecht, maar ik vind het niet echt een interessant thema.
Maar wel een dikke zeven.
Datum Sun Feb 15 17:57:59 2004

Reactie no. 2
Naam Jan
Leeftijd 24
Cijfer 7
Recensie Gewoon een leuk verhaal waar Jerom heel gunstig aan de kant wordt geschoven waardoor er meer spanning komt.
Dit is echt zo'n album wat me niet snel verveelt.
Een mooie tip is om het eens mee te nemen op vakantie en rustig in een uitklapstoeltje voor je tent in het zonnetje te lezen.
De finale is op zich ook goed, maar niet echt mijn smaak.
Maar het hoort nu in het verhaal omdat Paz nou eenmaal een belangrijke rol speelt.
De makers van Suske en Wiske zijn blijkbaar gelukkig met buitenaardse wezens die komen vertellen hoe we onze aarde vergooien want in 'Het grote gat' en 'De bonte bollen' zien we ook iets dergelijks gebeuren op het einde.

Verder wil ik alleen maar zeggen dat dit ook een aanrader is!

Datum Sun Sep 7 19:35:10 2003

Reactie no. 1
Naam Chowan Nikolaas
Leeftijd 12
Cijfer 10
Recensie Dit is een leuk verhaal met die kinderen uit Bolivie en UNICEF.
Datum Sat Sep 6 20:16:07 2003