Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De hippe heksen


De hippe heksen Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over De hippe heksen verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 7,36

Reactie no. 22
NaamJ. Joffer
Leeftijd40
Cijfer7
RecensieOp een typisch sprookjesachtige Suske en Wiske-manier belanden onze vrienden domweg in de 17e eeuw, op een Engels kanaaleiland. Het eiland wordt voornamelijk bevolkt door vriendelijke vrouwtjes die zich in hun vrije tijd toeleggen op hekserij, en die door dom toeval Sidonia aanzien voor een maangodin. Wat volgt is een vermakelijke vertelling waarin verder een maffe gouverneur en een schurkachtige heksenjager ten tonele worden gevoerd. Er is een aardige dosis kritiek aan het adres van politici, altijd leuk. Sidonia mag leren toveren, Lambik mag heldhaftig doen, Sus en Wis mogen knokkend uit een kasteel ontsnappen. De heksenjager verkoopt zowaar zijn ziel aan de duivel (altijd handig als die vlakbij in een hutje in het bos woont) en Jerom wordt ingevlogen als engel.
Wat vinden we ervan? Het is allemaal erg vermakelijk, en met sjeu in beeld gebracht. Niet geniaal, maar prima leesvoer voor de zondagmiddag, en soms hoeft Suske en Wiske niet meer te zijn dan dat.
Datumzondag 29 november 2020 12:28

Reactie no. 21
NaamInti
Leeftijd42
Cijfer8
RecensiePrima vondst die Sluier van het Verleden. Als Lambik en Suske en Wiske door de tunnel achter de Sluier varen, vallen ze in slaap. Dit lijkt niet het geval geweest te zijn bij Sidonia op haar ton. Wel mooi dat we vernemen dat er naar de 17e eeuw gereisd werd, maar we komen niet te weten welk jaar het precies is
Op strook 13-14 redden Suske en Wiske een meeuw uit een olievlek en maken hem schoon. Dit verhaal verscheen begin februari 1983 in de krant. In die periode kwamen lekke olietankers geregeld in het nieuws. Vermoedelijk wordt hier verwezen naar de Amoco Cadiz die vijf jaar eerder in 1978 in Bretagne een enorme milieuramp veroorzaakte, waarvan heden ten dage nog steeds de gevolgen zichtbaar zijn
Op strook 171 wordt duidelijk hoe ver Powersik wil gaan door z'n ziel aan de duivel te verkopen. Het is alleen jammer dat Solpher meer weg heeft van een trol dan van een duivel. Daardoor komt hij ietwat lachwekkend over
Op het eind van het verhaal als ze weer in het heden zijn, denkt Jerom dat ze alles gedroomd hebben. Aan het begin van de reis bevond hij zich echter niet aan boord van het schip, maar nu wel en dat lijkt hij niet vreemd te vinden
Datumzaterdag 07 november 2020 07:18

Reactie no. 20
NaamRemco
Leeftijd49
Cijfer9
RecensieEen heksen verhaal, wederom een dankbaar onderwerp voor de Suske en Wiske reeks. Het putten uit sagen, legendes, geloven en andere fenomenen is een zeer geschikte bron. De magie komt in dezen al direct om de hoek kijken door de ton en de sprekende meeuw. Na acht bladzijden zitten we al in het midden van het sprookje. Ik vind het ook zeer passend om Sidonia als heks te bombarderen. Het geeft haar karakter extra cachet. Suske en Wiske en Lambik moeten Sidonia achterna om haar terug te vinden, niet wetende dat de dame in kwestie in een sprankelend verhaal is verweven. Het is een leuk, makkelijk te verteren vertelling die op een ludieke manier inzicht geeft in de heksenjacht die eeuwen geleden plaatsvond alhier. Veel dingen kloppen namelijk: de jacht, het verdrinken en de conclusie die daaruit getrokken wordt, het heffen van belastingen enzovoorts. Daarbij is het geen geschiedkundig verhaal. De humor is leuk en vaak op de typisch subtiel rake manier gedaan, de bekende Vandersteen/ Geerts humor. Voorbeeld zijn de sterkere woordgrappen ( vooral de typische Babylonische spraakverwarring na de aanval van de schapen) maar ook de manier waarop Suske en Wiske als kapper aan de slag gaan. Ook de marionetten van Simpleton ( wat vertelt een naam…) zijn erg leuk. Heldhaftigheid is ook aanwezig: Suske is buitengewoon moedig als hij de heksen onder water redt ( hij kan kennelijk lang zijn adem inhouden ook vraag ik mij af of water echt wel zo helder is) en de ontsnapping uit het kasteel, hetzelfde geldt voor onze grote heldin, Wiske. Simpleton komt tot inkeer door toverij. Dat is, in dit geval, een plausibele reden om tot inkeer te komen. Hij heeft niet in één keer het licht gezien. Het verkopen van de ziel door Powersik ( Powersick: machstziek) is ook erg leuk. Jerom lost weer veel op aan het eind; weliswaar op een leuke manier. Ik denk wel dat het leuk was geweest om Sidonia het met haar gebrekkige toverkunst dit te laten doen, maar ja…dan had ik het album moeten schrijven. Dat kon Geerts toch beter. Hoe de helden terug gaan naar de realiteit is ook sterk gedaan. In al zijn eenvoud is dit een sterk album.
Datumdonderdag 08 oktober 2020 21:22

Reactie no. 19
NaamJules Vismale
Leeftijd46
Cijfer9
RecensieHet mag erg opmerkelijk zijn dat in dit album van Suske en Wiske een stel oudere heksen de indruk maken alsof ze hippe vrouwen zijn. Sidonia vindt het een eer om hun leidster te zijn al proberen Suske en Wiske Lord Simpelton (gouverneur), die op heksen jaagt, tot inkeer te brengen, zo niet zijn verderfelijke raadsheer Powersik. Deze wil de belastingen verhogen, jaagt met middeleeuwse methodes op de heksen en verkoopt zijn ziel daarvoor aan de duivel die later de strijd met de heksen aangaat! Hij lijkt sterk op een duivel die alleen een vermomming was uit Paling & Ko en de laatste speelde deze duivel. Als Jerom naar het eiland komt met betoverde vleugels verslaat hij de duivel, Powersik en diens handlangers maar wat de duivel daarna met Powersik wil doen, na hem mee te voeren, is erg onduidelijk en dit wordt deze keer niet door de vrienden verhinderd.
Datumzaterdag 30 april 2016 21:19

Reactie no. 18
NaamBofor!
Leeftijd31
Cijfer5
RecensieZo veelbelovend als de titel is, zo saai is de verhaallijn. Tante Sidonia komt per toeval in het verleden terecht bij een stel heksen die bezig zijn een maantempel te bouwen. Die maantempel moet eeuwige vrede tussen de mensen bevorderen. Vervolgens is er een raadsheer die een verbond sluit met de duivel en een staatsgreep pleegt. Uiteindelijk komt Jerom, die met behulp van Sidonia naar het verleden komt de zaak redden, wat een erg simpele oplossing is. De manier waarop men in het verleden terecht komt is wel aardig maar doet me wel denken aan het avontuur van de 'vergeten vallei.'

Naast de heksen bevinden zich in het verleden: Lord Simpelton die regeert en met marionetten speelt. Misschien een leuk gevonden referentie mbt. hoe de regering de burgers maar belastingen oplegt zonder dat ze daar eigenlijk invloed op hebben. De belastingbetaler als marionet voor de regering die bepaald en met een ander z'n centen betaald? De naam Simpelton, misschien afkomstig van simpel E 100 000,--? Er wordt meerdere keren gerefereerd naar belastingen zoals op blz. 17.

De tekeningen en dan met name de figuren zijn erg wisselend van kwaliteit. In het begin zijn ze lelijk, vanaf blz. 11 wordt het beter, halverwege blz. 17 zijn ze weer lelijk en vanaf blz. 20 zijn ze weer mooi.

Nu ik het meerdere keren gelezen heb blijft het verhaal me pas bij. Ik heb vaak moeite om het album door te komen omdat er mijn inziens te weinig gebeurd. Ook de wisselende kwaliteit van de tekeningen is ook irriterend. De manieren waarop de spot wordt gedreven met de 'gedwongen belastingbetaler' kan het geheel niet opwaarderen naar een voldoende.

Datumzaterdag 02 november 2013 11:15

Reactie no. 17
NaamMark
Leeftijd38
Cijfer7
RecensieLeuk maar niet heel bijzonder verhaal. De tekeningen zijn weer prachtig maar zoals eerder aangehaald geldt dat vooral vanaf pagina 11 als Eugeen Goossens de inkting overneemt. De tekeningen van de eerste 7 pagina's vind ik persoonlijk duidelijk minder.
Datumzondag 27 november 2011 12:40

Reactie no. 16
NaamWilly
Leeftijd98
Cijfer8
RecensieDe bijna totale afwezigheid van Jerom geeft me het goede oude tijd gevoel, ook is er geen teletijdmachine die onze vrienden wegflitst als het gevaarlijk wordt. Paul Geerts heeft weer doordacht topwerk geleverd!

Ook de twee zo verschillende inkters storen me niet, integendeel, ik zie graag het ambachtelijke persoonlijke tekenwerk. Tegenwoordig is het allemaal zo glad en zo computergestuurd, bah.

Datumdinsdag 26 april 2011 23:25

Reactie no. 15
NaamTara
Leeftijd32
Cijfer9
RecensieEen van mijn favoriete Suskes en Wiskes! Het verhaal is leuk van begin tot eind en de tekeningen zijn mooi. Kortom een Suske en Wiske uit de goede oude tijd die ik al meerdere malen gelezen heb
Datumdonderdag 17 september 2009 07:42

Reactie no. 14
NaamSam
Leeftijd17
Cijfer10
RecensieLeuk verhaal dat ik al dikwijls herlezen heb met een grappige Lambik als werfleider, alleen jammer dat Jerom op het einde alles simpel komt oplossen.
DatumSun Sep 30 13:24:43 2007

Reactie no. 13
NaamTimothy
Leeftijd11
Cijfer10
RecensieEen hip album. Ik ben blij dat ze de naam van heksen niet zwart maken in dit album maar wit. Dit album is duidelijk behekst want ik ken het bijna uit mijn hoofd. Maar met mijn computer muis tover ik nu een 10.
DatumSat Sep 16 21:18:53 2006

Reactie no. 12
NaamLuc
Leeftijd45
Cijfer6
RecensieDit is weer een verhaal in de categorie "gaat wel". Het verhaal leest vlot en er komt zeker humor in voor, maar heeft al bij al toch te weinig nieuwigheden of verrassingen te bieden. Een doorsnee verhaal met doorsnee tekeningen dat dan ook een doorsnee cijfer verdient.
DatumFri May 26 20:53:46 2006

Reactie no. 11
NaamJoris
Leeftijd31
Cijfer8
RecensieGewoon een leuk verhaal. Hij is blijven hangen na al die jaren. Sidonia deed het goed als heks
DatumSat Dec  3 04:11:20 2005

Reactie no. 10
NaamHarmen
Leeftijd14
Cijfer5
Recensieniet echt een leuk album, weinig humor, en het einde bij de heksen is helemaal niks.
wel mooie plaatjes verder.
DatumFri Jun  3 14:03:20 2005

Reactie no. 9
Naamjippe
Leeftijd10
Cijfer6
Recensieerg goed maar...een beetje TE veel fantasie
DatumFri Feb 25 16:25:53 2005

Reactie no. 8
Naam Cavaller
Leeftijd 18
Cijfer 6
Recensie Wel een aardig verhaal, al is het wel erg fantasie vol, en heb ik t gevoel dat ik dit gisteravond gedroomt kon hebben
Datum Mon Dec 20 18:40:32 2004

Reactie no. 7
Naam Peter Hoekstra
Leeftijd 24
Cijfer 7
Recensie Zoals al eerder gezegd, een strip van 13 in een dozijn. Leuk om een keer te lezen, maar niets speciaals.
Datum Thu Sep 23 12:15:19 2004

Reactie no. 6
Naam amber hofman
Leeftijd 10
Cijfer 9
Recensie Heel erg leuk ik heb het dan ook al erg vaak gelezen, en er zit fantasie en toch een stukje geschiedenis in.
Datum Tue Mar 16 18:06:27 2004

Reactie no. 5
Naam Timo Meurs
Leeftijd 12
Cijfer 8
Recensie Best goed album! Best leuk verhaal! Best mooi getekend! etc. Een 8 lijkt me dus een best goed punt voor dit album
Datum Sat Mar 6 16:53:54 2004

Reactie no. 4
Naam Alain Stienen
Leeftijd 39
Cijfer 6
Recensie Het verhaal op zich is wel aardig, al is het er ene, waarvan er dertien in een dozijn gaan. Het grote probleem echter bij dit verhaal is, hier zijn weer twee verschillende mensen aan het werk geweest, die de tekeningen van Paul Geerts (het verhaal is trouwens uit de hand van Paul) in inkt gezet hebben, nl. Eugeen Goossens en Eric de Rop. Dit is trouwens niet het enigste verhaal, waar dat gebeurd is, ik denk hier ook b.v. aan "De botte botaknol", "De woelige wadden", "De gouden ganzenveer" e.a. Waaraan zoiets ligt, dat Paul een destijds een tweede inktenaar ertoe bij getrokken heeft om de verhalen in inkt te zetten, kan men alleen maar naar gissen of het hem persoonlijk vragen. Maar... hij doet er de (en vooral de zwakke) verhalen géén goeds mee!
Datum Sat Feb 28 11:53:01 2004

Reactie no. 3
Naam martijn van gool
Leeftijd 12
Cijfer 9
Recensie dit is mijn favoriete album. het is namelijk een leuk verhaal. ik vind het altijd leuk als het in de geschiedenis is. en ik vind het leuk dat sidonia nu een heks is.
Datum Wed Feb 18 17:06:56 2004

Reactie no. 2
Naam Arjan van der Jagt
Leeftijd 16
Cijfer 5
Recensie Ik geef Ronald gelijk in zijn waardering.
Het verhaal doet me eigenlijk niets, dus ook een vijf.
Datum Sun Feb 15 17:27:14 2004

Reactie no. 1
Naam Ronald Stolk
Leeftijd 28
Cijfer 5
Recensie Schijnbaar een soort van trend in deze periode om opzichtelijk verschillende tekenstijlen toe te passen in deze albums. Vanaf pagina 11 wordt de voor die tijd herkenbare tekenstijl toegepast en dat zijn toch 7 kantjes matig tekenwerk! Hoe en waarom is mij volstrekt onduidelijk (2 strijd tussen vandersteen en geerts?)
Verder is het verhaal niet bijster bijzonder hoewel er glimlachmomenten te ontwaren zijn (sus en wis als schaap en de daaropvolgende versprekingen), maar meer dan een 4 en een half is het niet waard. Aangezien ik positief ingesteld ben, rond ik halve punten naar boven af, dus een 5.
Datum Tue Jul 29 12:34:04 2003