Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De hellegathonden


De hellegathonden Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over De hellegathonden verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 9,06

Reactie no. 29
NaamWilly
Leeftijd102
Cijfer10
RecensieDit harde verhaal blijft bij iedere herlezing winnen. Steeds leer je er iets bij, over geschiedenis en over jezelf! Een onderschat meesterwerk.
Datumwoensdag 06 januari 2016 03:22

Reactie no. 28
NaamBofor!
Leeftijd31
Cijfer8
RecensieWat mij betreft 'een niet opvallend. maar wel goed verhaal.' De koude sfeer waarin de hardwerkende arbeiders leefde wordt goed neergezet (oa. op blz. 21, 25 en 29) Vanwege de sfeer heeft het album waarschijnlijk wat minder humor: "Dat Jerom praat tegen een bezemsteel ipv. Sidonia is wat afgezaagd(blz. 35) Geslaagdere humor is er op blz. 43, 44, bovenaan blz. 45 en 49) Ook de mooie tekeningen zijn opvallend.

Afgezien van strook 3 waarin er een stripwolkje zonder tekst is zijn er verder geen slordigheden. Het verhaal bevat geen tegenstrijdigheden en loopt erg goed. Ik kan ik niet anders dan tot de conclusie komen dat dit gewoon zonder opsmuk een goed album is.

Datumzaterdag 28 december 2013 12:45

Reactie no. 27
NaamRick Wiselaar
Leeftijd26
Cijfer8
RecensieDit verhaal spreekt mij erg aan. Het verhaal bezit een kille sfeer. Het verhaal wordt prachtig verteld, het zit steengoed in elkaar, uitgewerkt in mooie tekeningen! Dit is zonder meer een van de betere verhalen van Geerts. Op een koude en sneeuwachtige winterdag, zoals vandaag dit pareltje uit de boekenkast trekken is het beste wat een mens kan doen!
Datumzondag 20 januari 2013 22:31

Reactie no. 26
NaamJules Vismale
Leeftijd42
Cijfer10
RecensieEindelijk weer een album waarin een wijze geschiedenisles aan de lezers wordt gegeven! Lambik belandt door toedoen van de overgrootvader van Barabas (die hij had uitgelachen) in 1900 waar de grootkapitalistische fabrikanten hun arbeiders nog steeds uitbuiten. Barabas sr, werd door die eerste groep eveneens slecht behandeld daar hij aan het occulte deed en maakte daar misbruik van door de arbeiderslonen te laten stelen door zijn wrede hellegathonden. Lambik wordt bijna het slachtoffer van de uitgebuite arbeiders maar komt met zijn vrienden snel op het spoor van Barabas sr. die ze met grote moeite (hij blijkt toch geen echte schurk te zijn) tot inkeer brengen. Het was overigens raar dat hij bijna in de oven belandde waarin Barabas sr. de hellegathonden schiep maar toch overleefde. Zijn geest had schijnbaar ook niet meteen rust gevonden, in tegenstelling tot andere "vervloekten" uit eerdere albums van Suske en Wiske, die hun fouten ook moesten herstellen. Professor Barabas had moeten weten dat echte slechtheid in zijn familie niet voorkomt daar deze namelijk zijn eigen uitvindingen nooit misbruikt om er zelf beter van te worden!
Datumwoensdag 20 juni 2012 22:09

Reactie no. 25
NaamRoland
Leeftijd37
Cijfer8
RecensieDit verhaal doet me altijd aan de film Daens denken en omgekeerd!
Alsook aan de kracht van de albums van Robert en Bertrand als ook daar uitgebuite en kromgewerkte arbeiders na de zoveelste vernedering en droge boterham het aan de stok krijgen met een gemeenschappelijke vijand.
Het gegeven van de duistere voorvader van professor Barabas en de gebakken Hellegathonden die de lonen stelen lijken me ook zo uit de koker van Willy Vandersteen te komen. Maakt ook niet uit wie het verhaal bedacht. Het is af, knap getekend en brengt, naar oude Vandersteen-traditie, een stukje Vlaamse geschiedenis naar boven overgoten met een pittig actualiteitssausje.
Datumvrijdag 18 mei 2012 19:07

Reactie no. 24
NaamMark
Leeftijd39
Cijfer9
RecensieVerhalen waarin sociale misstanden naar voren komen spreken mij altijd aan en dus ook dit album. Lambik komt in Boom van 1900 terecht waar hij door omstandigheden wordt aangezien als dief van de loongelden van de lokale arme arbeiders. Het blijkt dat een voorvader van Barabas hier een grote rol in speelt en S&W proberen dit mysterie op te lossen. Een spannend verhaal ontrolt zich, met goede (maar vanwege de wat simpele decors niet uitmuntende) tekeningen.
Datumzondag 8 april 2012 12:21

Reactie no. 23
NaamRobin
Leeftijd12
Cijfer9
RecensieTop album, ieder personage zit in zijn eigen vertrouwde rol de humor is soms ook wel en de overgrootvader van Barabas is een goed personage.
Datumzondag 24 mei 2009 12:47

Reactie no. 22
Naamnatasha
Leeftijd12
Cijfer10
Recensieeen goeje strip veel humor !en met geestige personages
wij hebben de strip moeten lezen voor aardrijkskunde en het was beter dan de excursie
CHAPEAU !!!!!!!!
Datumdinsdag 24 maart 2009 19:33

Reactie no. 21
Naambart van der kroon
Leeftijd44
Cijfer9
RecensieVerhaal = steengoed. Een Lambik die gekidnapt naar het verleden, daar op schlemielige wijze in de problemen geraakt. Een woedende menigte tegen zich krijgt. Hij geraakt in hopeloze situatie. De vrienden die via prof. barabas tijdmachine hem te hulp schieten. Verdelen de taken bijzonder goed. Ieder met zijn kwaliteiten gaat op zoek naar Lambik. Al gauw komen ze erachter dat er een schurk is opgepakt die de lonen van de steenbouwers steelt. De vrienden kunnen de schurk wel levend villen. Totdat blijkt dat Lambik door pure pech de schurk blijkt te zijn. Als ze erachter komen wie werkelijk verantwoordelijk is voor het stelen van de lonen, bedenken onze vrienden een list en verschalken de grootvader van professor barabas. De grootvader is beoefenaar van de zwarte magie. Hij boetseert van klei honden, die gooit hij in het hellevuur en komen de honden tot leven. Goed getekend. Ik heb dit verhaal zwaar onderschat. Volgende keer zet ik hem beslist in mijn top 10
Datumdinsdag 24 maart 2009 15:21

Reactie no. 20
NaamRichard
Leeftijd38
Cijfer8
RecensieEen goed geschreven en getekend album.
De tijdsgeest zit mooi in het verhaal verweven en het is tot op het einde spannend. Petje af voor een tof album!
Datumwoensdag 31 december 2008 16:39

Reactie no. 19
NaamLuuk
Leeftijd14
Cijfer9
RecensieCover: 8.2
Verhaal: 9.6
Tekeningen: 8.5
Humor: 7.5
Gemiddeld: 8.5

Een erg aangrijpend verhaal. Het geeft een goed beeld van de toestanden in de 20e eeuw in Europa, dus dat is een pluspunt (+0.3). De verschillende personages voegen iets toe aan het verhaal (+0.2). Het verhaal is origineel en mooi bedacht.

8.5 + 0.3 + 0.2 = 9
Een echt TOPalbum!

Datumdinsdag 30 december 2008 19:48

Reactie no. 18
NaamMark
Leeftijd29
Cijfer9
RecensieAlbum 194 tot 223 behoren mijns inziens tot de creme de la creme van het na-Vandersteense tijdperk (een enkele misser daar gelaten zoals de Eenzame Eenhoorn en de Wervelende Waterzak; hoewel van de meester zelf!). Absolute top qua verhaallijn en tekeningen. De artiesten van tegenwoordig zijn het spoor meer dan bijster; lees deze albums door en zie hoe een echt stripverhaal in elkaar zit! De Hellegathonden is emotioneel sterk (zoals ook de Dreigende Dinges dat was) en de verhaallijn is divers. Er hangt een sinistere sfeer door het hele album. TOP TOP TOP!
Datumwoensdag 27 augustus 2008 13:06

Reactie no. 17
NaamLArs van BEkkum
Leeftijd30
Cijfer9
RecensieHeerlijk kil sfeertje in dit album. Het verhaal is origineel en heeft een goed plot. Echt een topper. Meer van dit soort (krachtige krans) albums aub!!!!!
Datumdonderdag 12 juni 2008 02:23

Reactie no. 16
NaamJan P.
Leeftijd34
Cijfer10
RecensieEen van de allerbeste Paul Geerts-verhalen. Deze krijgt een dikke pluim. Het is uitstekend gesitueerd en het leven van de lagere klasse wordt zeer ontroerend in beeld gebracht. Hier is duidelijk tijd en informatie in gestoken op artistiek hoog niveau.
Datummaandag 24 maart 2008 15:29

Reactie no. 15
NaamTimothy
Leeftijd12
Cijfer10
RecensieDit album is weer een pracht verhaal. Het vertelt ook de trieste geschiedenis van de 20ste eeuw. Met een hard beeld wanneer Sidonia het lijkje van het jonge kindje ziet. De hellegathonden is een mooi en ook wat aangrijpend verhaal.
DatumMon Jun 11 19:38:45 2007

Reactie no. 14
NaamHerman Loots
Leeftijd15
Cijfer10
Recensiegewoon aan de top. goeie tekeingen goed verhaal en leuke humor. het bevalt me gewoon goed.
DatumTue Apr 10 17:56:34 2007

Reactie no. 13
NaamFreek Smid
Leeftijd29
Cijfer9
RecensieHet verhaal is spannend en laat duidelijk de problemen in vroegere tijden zien. Daarnaast is er ook weer een terugreflectie op de huidige maatschappij. Dit alles verpakt in een zeer spannend verhaal over duivelse creaturen die de armen hun geld afhandig maken. Een lust om te lezen
DatumFri Feb  2 20:13:50 2007

Reactie no. 12
NaamBarry
Leeftijd27
Cijfer9
RecensiePrima album met een goed en spannend verhaal, met tevens een sociale achtergrond en leuke personages zoals de opa van Barabas en zijn bijbehorende monsters. Tekeningen ook prima in orde, kortom een zéér geslaagde S&W!
DatumTue Dec 26 22:31:06 2006

Reactie no. 11
NaamSamuel
Leeftijd16
Cijfer10
RecensieDit verhaal  vind ik hoogst orgineel, ik vind het een droevige, speciale sfeer hebben, ik vind het iets 'serieuzer' dan andere albums, deels doordat het begint met de geestenwereld, in het midden gaat over armoede, een volksopstand, en op het eind iemand die sterft.
dit alles is overgoten met zalige humor, prachtige tekeningen, en ontroerende sferen, Super geslaagt!
DatumSat Dec 16 17:48:48 2006

Reactie no. 10
NaamBarry
Leeftijd26
Cijfer9
RecensieUitstekend verhaal! Mooie setting en omgeving, spanning, aktie en avontuur, het zit er allemaal in. Tekeningen ook mooi. Kortom, een klasse album!
DatumTue Dec  5 23:03:53 2006

Reactie no. 9
NaamLuc
Leeftijd45
Cijfer8
RecensieBehalve dat dit verhaal zich in het verleden afspeelt, heeft het ook een sociale achtergrond. In die tijd (19e eeuw tot begin 20e eeuw) moesten de arbeiders inderdaad hard werken en werden ze onderbetaald en uitgebuit, wat toen legio was. Ze konden zich daartegen niet verzetten, omdat vakbonden of stakingen streng verboden waren. In dit verhaal worden hun lonen tot overmaat van ramp gestolen. De dader blijkt de overgrootvader te zijn van professor Barabas. Uiteraard is hij berouwvol. Een S & W moet nu eenmaal positief eindigen. Vlot verhaal met goede tekeningen. Wat de humor betreft, mocht er gerust een frisse wind binnenwaaien. Sidonia voor een bezemsteel aanzien, het is al meer dan afgezaagd! Al bij verdient dit album toch zeker een 8!
DatumSat Feb 18 18:43:09 2006

Reactie no. 8
NaamMaurice
Leeftijd33
Cijfer8
RecensieEen geslaagd jarentachtigalbum. Bij veel van de collega-jarentachtigalbums zijn de verhaalelementen er als met de haren bijgesleept, maar dit is een spannend verhaal en een goed sociaal document, dat laat zien, hoe de werkomstandigheden binnen 100 jaar enorm zijn veranderd. Altijd als ik langs Boom kom, moet ik aan dat verhaal denken.
DatumSat Aug 27 11:30:17 2005

Reactie no. 7
NaamIngrid
Leeftijd17
Cijfer8
RecensieEen ontroerend verhaal, 1 waar geen humor in hoort, de tekenigen zijn mooi.
Maar het is toch geen 1 van mijn favorieten, ik lees hem niet vaak.
Maar toch een goed album die je als S&W fan gelezen moet hebben.
DatumSat Jun 4 20:14:16 2005

Reactie no. 6
Naam Peter Hoekstra
Leeftijd 24
Cijfer 9
Recensie Een pronkstukje wederom van Paul Geerts. Het verhaal is super en draait om de opa van Barabas die als schurk en zwarte magier de streek onvelig maakte in zijn tijd. Geweldig om de opa van barabas hierin te gebruiken. Het ademt sfeer en spanning uit en blijft een genot om te lezen, een dikke 9!
Datum Thu Sep 23 12:01:31 2004

Reactie no. 5
Naam Nicolay Anneke
Leeftijd 23
Cijfer 10
Recensie [Dit is het beste verhaal door] De link met de dodenwereld, de samenhorigheid tussen de vrienden en vooral het mooie decor van de Rupelstreek. Het flatteert me omdat ik al vele jaren in Boom woon.
Datum Mon Oct 13 20:27:04 2003

Reactie no. 4
Naam Thijs Voets
Leeftijd 12
Cijfer 9
Recensie Eigenlijk een 9,5.
Heel goed verhaal!
Datum Wed Aug 20 16:09:28 2003

Reactie no. 3
Naam Joe
Leeftijd 26
Cijfer 9
Recensie Schitterend verhaal. Past mooi in de lijn van onder andere de krachtige krans!
Datum Mon Jun 9 19:13:12 2003

Reactie no. 2
Naam Arjan van der Jagt
Leeftijd 15
Cijfer 9
Recensie Prachtig, dit verhaal!
De opa van Barabas een schurk, wie had dat ooit gedacht!?
Het verhaal zwakt geen enkele keer af en heeft geen moment de neiging om in slaap te vallen.
De humor en spanning zitten er ook goed in en bij dit verhaal heb ik gewoon zoiets dat ik het vaker wil lezen.
Keer na keer... Naar mijn mening uitstekend werk van Paul.
Datum Wed May 22 19:54:21 2003

Reactie no. 1
Naam Pieter-Jan Van Lierde
Leeftijd 24
Cijfer 10
Recensie Een van de beste suske en wiskes, wat mij betreft. Geschreven in een zeer vruchtbare periode, trouwens, een hele reeks sterke verhalen die tot de krachtige krans bleef voortduren.

Een knap getekend verhaal, spannend en mysterieus met een heel interessant, leerrijk en ontroerend beeld van boom rond de eeuwwisseling.

Datum Sun May 18 16:52:25 2003