Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

Lambik Baba


Lambik Baba Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over Lambik Baba verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 7,73

Reactie no. 15
Naamhenmii
Leeftijd32
Cijfer7
RecensieRommelig verhaal.
Datumzondag 18 december 2016 15:19

Reactie no. 14
NaamInti
Leeftijd37
Cijfer9
RecensiePrachtig verhaal. Het onderwerp is goed gekozen, en de reden waarom Wiske een kindje uit India wil adopteren is helaas nog steeds erg actueel

Hier en daar wordt iets te nadrukkelijk reclame gemaakt voor Foster Parents Plan

Sidonia zegt dat ze geen broer heeft, dus moet Wiske de dochter van haar zus zijn

Barabas heeft een nieuwe uitvinding: een mini-versie van de teletijdmachine. Hoewel deze veel handiger is, wordt hij eigenlijk vrij weinig gebruikt

Sai Baba zegt tegen Lambik dat het 1900 is, maar vreemd genoeg reist later in het verhaal de rest naar 1902. Het kan natuurlijk dat Sai Baba zich vergist heeft

Op strook 127 lijken de tekstballonnen van de demonen Ego en Pretentie op de verkeerde plaats te staan

Er klopt iets niet helemaal. Hoewel er naar het verleden wordt gereisd, lijkt de verhaallijn in beide tijdperken gewoon verder gezet te worden. Hoe kunnen Shiva en Sai Baba nu weten waarvoor ze werkelijk naar India kwamen? Shiva is een god en Sai Baba een heilige, maar toch...

Vreemd, India stond tot 1947 onder mandaat van Groot-Brittannië. Toch is er in het verleden geen enkele Brit te zien

Hoewel het van steen is, lijkt het offerbeeld in de mijn toch een eigen leven te hebben, of is dat maar een indruk?

Datumwoensdag 18 november 2015 14:15

Reactie no. 13
NaamMark
Leeftijd39
Cijfer7
RecensieStandaard album waarbij S&W in India terecht komen om hun Forster Parents kind willen gaan bezoeken, maar door gedoe op het vliegveld (na de pagina KLM-reclame) Lambik naar het verleden wordt geflitst. Daar leren we Sai Baba en het hindoeisme wat beter kennen. Maar veel vertelelementen lijken zo uit andere albums te zijn overgenomen en tesamen met het Temple of Doom-achtige slot komt op mij niet zo geinspireerd over. Tekeningen zijn weer prima in orde.
Datumzondag 25 november 2012 06:26

Reactie no. 12
NaamCliff
Leeftijd22
Cijfer8
RecensieEen óntzettend goed album vind ik zelf. Niet alleen de tekeningen vind ik echt van het meest hoogstaande niveau van de hele reeks zowat., ook de karakters vind ik ontzettend goed uitgewerkt, en met name Wiske. Het verhaal kent variatie genoeg om boeiend te blijven en zowel humor als spanning wisselen elkaar prima af.

Maar er zijn ook wat mindere puntjes. Op het einde wordt het allemaal een beetje te wazig en te makkelijk. Overal is die gewijde as wel goed voor en dat het beeld van de drie demonen (waarvan ik het heel leuk vind dat ze in deze vorm terugkomen) vernietigd wordt door met zijn alle liefde uit te stralen is me net te slap. Ook het onderonsje met Lambik en de goden vind ik flauw.

Maar dat weerhoudt het er niet van dat ik het een hoogstandje vind, ik heb het met ontzettend veel plezier gelezen.

Datummaandag 13 oktober 2008 12:13

Reactie no. 11
Naamrobin breuls
Leeftijd10
Cijfer10
Recensieleuk album het is wel al een tijdje geleden dat ik hem las dit was volgens mij mijn vijfde of zesde album maar ik weet wel dat hij super leuk was en dat ik hem met plezier uitgelezen heb dus een dikke 10!
DatumSun Apr 22 21:00:58 2007

Reactie no. 10
Naamiljababa
Leeftijd14
Cijfer10
Recensiedit vind ik de leukste suske en wiske strip die er is!
DatumTue May 16 16:28:32 2006

Reactie no. 9
NaamArnold
Leeftijd33
Cijfer4
RecensieIk vind dit een heel mager verhaal. Op een of andere manier mis ik een rode draad. Af en toe vraag ik me af 'waar gaat het eigenlijk over?'  en 'Wat zijn ze aan het doen?'.
De vrienden zijn voor een deel op zoek naar Lambik en voor een deel gaat het over kinderarbeid. Maar het komt gewoon niet goed uit de verf. Verder is het verhaal ook niet spannend.
Afgezien van Lambik hebben de overige leden geen eigen scenes.  Ze zijn daardoor als karakters bijna uitwisselbaar geworden.
Paul heeft duidelijk zijn best gedaan, maar voor mij blijft het een plat verhaal en komen de tekeningen niet tot leven. Een 4 voor de moeite zou ik zeggen.
DatumSun Nov 27 20:49:13 2005

Reactie no. 8
NaamEli Dirkx
Leeftijd14
Cijfer8
RecensieZoals Marc Nickmans al zei, dit lijkt inderdaad op een Indiana Jones film.
Dit is toch wel een redelijk goed verhaal, vind ik, en Saï Baba was er goed in verwerkt.
DatumFri Sep 23 23:00:28 2005

Reactie no. 7
NaamEszie
Leeftijd14
Cijfer9
RecensieIk vind het een tof album! Het is leuk om Lambik te zien die voor een (schijn) heilige speelt. Maar ik moet toe geven dat die goden wel heel goed getekend zijn!
DatumSun Sep 11 19:19:57 2005

Reactie no. 6
Naam Marc Nickmans
Leeftijd 22
Cijfer 8
Recensie Heeft een beetje weg van de Indiana Jones-film: "The Temple of Doom"!
Datum Sun Dec 5 01:16:42 2004

Reactie no. 5
Naam Peter Hoekstra
Leeftijd 24
Cijfer 8
Recensie een emotioneel politiek album waar veel moderne onderwerpen op een stripwijze belicht worden zoals het foster parents plan en kinderarbeid. Lambik weer in de oude rol van goede heilige zoals in "De wilde weldoener". Gezien dat het een "serieus" album is waar S&W strijden tegen het onrechte is er weinig humor in het album in tegenstelling tot andere albums. Verder zijn de tekeningen en kleuren gewoon top! Het verhaal loopt goed en ook hier heeft Paul zich goed gedocumenteerd en onderzoek gedaan naar India en zijn goden, gebruiken en geschiedenis. Een 8 door het goede verhaal en door op een "goede" manier geconfronteerd te worden met de werkelijkheid.
Datum Tue Sep 28 13:20:57 2004

Reactie no. 4
Naam martijn van gool
Leeftijd 12
Cijfer 5
Recensie dit vind ik niet zo leuk. lambik is zo vervelend en ook het verhaal vind ik niet zo leuk. ik vind het wel leuk met die drie goden waar lambik dan tegen moet strijden!
Datum Wed Feb 18 17:09:55 2004

Reactie no. 3
Naam Arjan van der Jagt
Leeftijd 16
Cijfer 7
Recensie Geen mager zesje van mij, maar een afgeronde zeven.
Ik vind Lambik zijn rol in dit verhaal nou niet echt humoristisch.
De tekeningen zijn super, de humor mag er ook zijn maar een klassieker vind ik het niet.
Maar dat hoeft ook niet elk album te zijn natuurlijk!
Datum Mon Feb 16 16:52:29 2004

Reactie no. 2
Naam Jeroen Dera
Leeftijd 16
Cijfer 6
Recensie Het begint allemaal heel aardig, maar dan slaat het sentiment weer eens toe. Ik houd van sadistische verhalen, niet van slijmverhalen. Wat ik dan bij Suske en Wiske te zoeken heb, weet ik zelf ook niet. Een mager zesje.
Datum Tue Jul 29 15:15:26 2003

Reactie no. 1
Naam Alain Stienen
Leeftijd 38
Cijfer 10
Recensie Bij het lezen van dit verhaal zullen de meesten erna denken: " Hé, dat komt me toch bekend enigszins bekend voor? Was daar niet nog eens "De wilde weldoener"?". Lambik heeft in beide verhalen hetzelfde plunje aan en beide verhalen spelen zich af in India, maar dan houden de vergelijkingen op. Dit verhaal gaat nl. andere wegen op als "De wilde weldoener". Het geeft veel van de cultuur en mythologie van de hindoes weer en het laat ons een man zien, die tegen het einde van de 19e en begin van de 20 eeuw op sociaal en op religieus niveau een belangrijke rol speelde, nl. Sai Baba!  Hij predikte nl. geweldloosheid en was open voor alle religies. Deze man was zodoende niet alleen geliefd bij de Hindoes, maar ook bij de Islamieten, die vooral in het noorden van India zeer talrijk zijn. Dit is opmerkelijk, want Gandhi (politiek leider, die India in de onafhankelijkheid van het Britse Empire na de 2e Wereldoorlog leidde.) had nauwelijks aanhangers onder de Islamieten, ofschoon hij de zelfde doelstellingen had als Sai Baba. Ghandi kon zodoende de afsplijting va de toenmalige provincie Pakistan niet verhinderen. Dit gebeurde in 1947 en verklaart ook de vele betwistingen tussen deze landen. Gandhi zelf werd in 1948 door een fanatische Hindoe vermoord.
De sociale bewogenheid, die in de S + W-reeks altijd een centrale rol speelt, komt ook dit keer weer te voorschijn met Foster Parents Plan en is tevens de aanleiding voor dit prachtige verhaal vol met humoristische hoogstandjes.
Datum Fri Jun 20 12:22:35 2003