Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De klinkende klokken


De klinkende klokken Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over De klinkende klokken verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 6,37

Reactie no. 16
NaamJ. Joffer
Leeftijd40
Cijfer5
RecensieDoordat een of andere Chinese prinses haar verdorven ziel in een grote klok legt, zijn alle andere klokken ter wereld pardoes ontregeld, met chaos als gevolg. Bij onze vrienden duikt een paradijsvogel op, die de ziel van de oude klokkenmaker bevat die de klok heeft gemaakt. De Gyronef wordt van stal gehaald en de club kan naar China om orde op zaken te stellen.
Tja, de grappen zijn flauw, Paul Geerts begint hier met zijn ergerlijke weetjesbombardementen ('De Chinese muur is 2450 lang en dateert uit de 15e eeuw tijdens de Ming-dynastie...') en de actie is slaapverwekkend. En hoe kunnen onze vrienden bij Sidonia's klok tot middernacht wachten, ik dacht dat alle klokken waren ontregeld? Dan komen ook nog alle klokken uit de verzameling van de prinses zomaar tot leven, zonder duidelijke reden. Als ik tijdens het lezen ga spieken of we al bijna bij het einde zijn, is dat geen goed teken. Het is allemaal flauw en ondermaats.
Datumzondag 03 januari 2021 11:11

Reactie no. 15
NaamWuske
Leeftijd45
Cijfer3
RecensieHoe kan dit album zo hoog scoren? Het is allemaal zeer flauw. Zeker als je de relatief veel sterkere delen van een album of 10 ervoor beschouwt. Er gebeurt vrijwel niets wat niet in eerdere verhalen gebeurt.
Overigens, het kan niet anders dan dat er binnen Studio Vandersteen een wedstrijd is geweest voor wie de meest tenenkrommende clichenamen kon bedenken voor de Chinezen in dit verhaal. Wansne Wang Pang? Loem-Pia? Tching Tchangs Plaing? Pffft.
Nog iets positiefs? De tekeningen, en met name de achtergronden, zijn mooi. Ook de eerste bladzijden zijn wel sterk. Zodra het verhaal zich naar China verplaatst stort het echter in.
Datumzondag 29 november 2020 08:24

Reactie no. 14
NaamRemco
Leeftijd49
Cijfer7
RecensieOok deze keer gaan we weer naar China. De introductie is leuk: Lambik koopt een verjaardagscadeau voor Sidonia. Verjaardagen zijn altijd een bron voor avontuur, zie bijvoorbeeld de “Toffe Tamboer”. Wel erg ondankbaar van Sidonia dat zij dit….uit de kluiten gewassen geschenk…zo lauw ontvangt. Natuurlijk is deze klok de introductie naar het verloop in China. Via een paradijsvogel ( of eigenlijk een betoverde duif) start deze reis. Deze vogel zorgt voor de enige humor in dit sprookje want ook dit verhaal is een sprookje. Alleen heb ik interessantere sprookjes in de S&W serie gelezen. De ontknoping is leuk maar op een gegeven moment heb je het vergevingsverhaal ook wel gehad. Voor de rest zijn de tekeningen mooi en gedetailleerd maar de kleuren flets, geen van de helden springt uit het verhaal en de episode heeft weinig humor. Ik snap niet waarom Tsching Tsjaaing Plaang met alle geweld de klok moest hebben. Ik merk een beetje aan dit verhaal dat Paul moe begon te worden. Een aardig verhaal maar niet meer dan dat.
Datumdonderdag 05 november 2020 15:13

Reactie no. 13
NaamDejan
Leeftijd44
Cijfer7
RecensieHet verhaal leest zeer gemakkelijk weg en de humor is ruimschoots aanwezig. Een aardig album !
Datumdonderdag 08 juni 2017 21:33

Reactie no. 12
NaamStefanO
Leeftijd33
Cijfer5
RecensiePlot was op zich niet slecht, maar het verhaal is niet sterk uitgewerkt, met veel clichés, zwakke (bij-)personages en ook weinig goede humor. De scène met Sidonia en de yeti was op zich een aardig idee maar had veel beter kunnen uitgewerkt. Lambik vind ik in dit verhaal niet leuk, eerder ronduit irritant.
Datumzondag 13 oktober 2013 20:02

Reactie no. 11
NaamMark
Leeftijd39
Cijfer7
RecensieRedelijk album met goede tekeningen. Het verhaal is erg voorspelbaar en volgt de lijnen die we al zo vaak hebben gezien. Leuk intermezzo is de ontmoeting met de yeti die in tegenstelling tot album Sagarmatha nu wel act de presence geeft.
Datumzondag 25 november 2012 11:34

Reactie no. 10
NaamCaspar
Leeftijd39
Cijfer8
RecensieLeuk verhaal met voldoende spanning en humor. Ik vind het altijd wel aardig als S&W naar (het oude) China gaan. Het verhaal zelf gaat niet heel diep, maar hangt nu eens niet van de plotwendingen aan elkaar en de tekeningen zijn mooi. Een welverdiende 8.
Datummaandag 30 april 2012 13:51

Reactie no. 9
NaamAlbert
Leeftijd28
Cijfer8
RecensieDit album laat een reis avontuur zien van Suske en Wiske dat goed onderbouwd is met de tekeningen. Het verhaal is leuk en interessant.
Datumvrijdag 15 mei 2009 00:44

Reactie no. 8
NaamV. Ritas
Leeftijd17
Cijfer4
RecensieDoor en door middelmatig, nergens een mooie vondst te vinden die er in vergelijkbare albums als 'de vlijtige vlinder' er nog wel enigzins waren. De hele familie gaat gewoon met zn allen naar China om met mevrouw af te rekenen. Jerom speelt dan maar weer eens voor deus ex machina door het hele zootje op te rollen vanuit het niets. Geerts grossiert weer eens in doodsaaie clichés, waarna het verhaal ermee eindigt dat de slechte prinses zich dan maar met
Daarnaast is de grap van 'Wang-snee-wang-pang' te kinderachtig voor woorden, net zoals de aankondigingsstrook.

Ik zou het verhaal eigenlijk een 2 of een 3 geven, maar aangezien het sowieso moeilijk is om nog iets niet-clichématisch te verzinnen na meer dan honderd albums, toch maar een 4 dan maar.

Datumdonderdag 7 augustus 2008 13:28

Reactie no. 7
NaamDiederick
Leeftijd13
Cijfer9
RecensieIk vond het verhaal zelf wel leuk, mooie tekeningen, maar er is wel weinig humor in het verhaal, dat wel.
DatumFri Jul 20 12:38:05 2007

Reactie no. 6
NaamTimothy
Leeftijd11
Cijfer7
RecensieDit album had inderdaad beter gekunt. Er waren in dit album zoveel leuke ideetjes maar ze werden niet afgewerkt. Zoals die levende klokken.Wat was de aanleiding hiertoe? Maar ook waarom hebben jullie dit gedaan? Je kon er zoveel kanten mee op maar toch lieten jullie het maar even zien. Nee, volgens mij is dit album niet met erg grote aandacht gemaakt. Het enige dat echt meevalt zijn de tekeningen van China en hier en daar wat fragmenten uit het verhaal. Maar voor de rest stelt het niet veel voor.
DatumWed Jan  3 12:07:08 2007

Reactie no. 5
NaamPaysBart
Leeftijd38
Cijfer7
RecensieIk ben het met de andere eens: het verhaal lijkt wat snel in elkaar geflanst. De tekeningen van China zijn mooi, maar het verhaal is te slap
DatumTue Jan  3 18:52:00 2006

Reactie no. 4
NaamJan P.
Leeftijd31
Cijfer5
RecensieEen snel inmekaar geflanst verhaal, het is te simpel en voorspelbaar. Onlogica is op vele plaatsen toegepast om het verhaal sneller te laten verlopen en de vijand geeft het wel erg snel op. Nee, er zijn toch echt wel betere albums te vinden in de reeks.
DatumMon Mar  7 00:47:38 2005

Reactie no. 3
Naam Peter Hoekstra
Leeftijd 24
Cijfer 7
Recensie Een matig verhaal, met een uitgemolken idee. Een vergeten land in china uit de tijd van de mandarijnen, waar heb ik dat meer gelezen. Het is verder in het verhaal niet alleen de duif die sneller dan het licht gaat, ook het verhaal zelf is veel te snel. De humor is ook niet echt te vinden en al met al vind ik dit een beetje een snel afgerammeld verhaal zonder moraal en niet goed onderbouwd in elkaar gezet. Ik had inderdaad liever een rol van Krimson gezien zoals de Krimson Crisis alleen dit keer dat hij alle klokken manipuleert. Helaas. De details en de tekeningen zjn verder wel dik in orde, daarom een 7.
Datum Fri Sep 24 08:54:18 2004

Reactie no. 2
Naam Arjan van der Jagt
Leeftijd 16
Cijfer 7
Recensie Een niet echt boeiend verhaal.
Daarentegen goede tekeningen, vooral die klok van die oude Chinees is zeer gedetailleerd getekend.
Daarom toch nog een zeven.
Datum Sun May 9 13:12:41 2004

Reactie no. 1
Naam Alain Stienen
Leeftijd 39
Cijfer 6
Recensie Overal op de wereld staat de klokken stil!!! Onze vrienden ontdekken er de oorzaak ervan in een vergeten rijk in China.
Een matig verhaal met diverse ongerijmdheden! De klokken op de hele wereld staan stil! Hoe is het mogelijk? Deze kunstgreep heeft Paul zich uitgedacht, om onze vrienden naar China en dan nog wel in een vergeten rijk, waar de Chinezen nog zoals in de tijd der Mandarijnen (zucht!)leven, te brengen. Je merkt, dat de formule van Paul om nieuwe en creatieve S+W-verhalen (vooral sinds nr. 199 "De tamme tumi") te brengen, langzaam slijtage vertoont! Een tweede keer binnen in èèn jaar presenteert hij ons een door mensen vergeten samenleving (de andere was die in "De scherpe schorpioen")! Waarom moet dat altijd een een of ander vergeten rijk zijn? Er zijn al genoeg in het S+W-universum! Denk maar aan "De witte uil" (trouwens ook in China! Als Paul zich dit vergeten rijk uitgeleend zou hebben voor dit verhaal, zou ik dat eerder geaccepteerd hebben!), "De stemmenrover" (in Japan), "Het zingende nijlpaard" (Egypte), "De malle mergpijp" (een onderaardse prehistorische wereld), "De glanzende gletsjer" (tevens een prehistorisch rijk) en daarbij vergeet ik er beslist nog enkele (oh ja! Wat is dan het eiland Amoras?) Wat ik hiermee wil zeggen is gewoonweg, dat Paul hier niet op zijn best is! Alles laat het een beetje afweten. Zelfs de humor is niet zo sterk als in de voorgaande verhalen! En dan dat met die klokken, die overal op de wereld stil staan! Hij had dit gegeven beter kunnen gebruiken voor een science-fiction - achtig misdaadverhaal, waar b.v. Krimson weer eens de wereldheerschappij aanstreeft! Dat zou beter geweest zijn! Maar ja!
Datum Mon Mar 1 16:19:15 2004