Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

Het machtige monument


Het machtige monument Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over Het machtige monument verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 5,89

Reactie no. 39
NaamHans Versig
Leeftijd37
Cijfer5
RecensieHet is een vrij zwak verhaal dat erg lijkt op enkele andere verhalen van het tekenaarsduo. De tekeningen zijn simpel, de personages wat plat en karikaturistisch. Het is leuk dat Krimson er weer in voorkomt, maar uiteindelijk stelt ook hij weinig voor in dit albumpje. Het is een kinderverhaaltje en meer niet.
Datumwoensdag 24 november 2021 08:12

Reactie no. 38
NaamRemco
Leeftijd49
Cijfer4
RecensieDe middelmatigheid zet zich nog even door: zelfs dit jubileumalbum valt ten prooi aan de halfslachtige benaderingswijze van de makers. Simpel gezegd: ook dit is geen blijvertje. De titel jubileumalbum onwaardig. Het verhaal begint met Suske en Wiske die met een kinderreisje meegaan naar het Atomium ( ik vraag me af waarom Suske en Wiske dat doen), waarbij eensklaps de ballenconstructie verdwijnt. Er schijnt een verknipte geest achter te zitten die rekwisieten van de wereldtentoonstelling 1958 verzamelt. Dit lijkt heel erg op een aflevering van de surrealistische spionageserie van wijlen de Avengers met John Steed en Emma Peel. De laatste is dit jaar van ons verscheiden en de eerde al een paar jaar eerder. In deze serie waren dergelijke plot normaal: een gek verkleint auto’s en ministers om een dwaas doel te rechtvaardigen. Hier komt dit raar over, bovendien is het idee dus niet origineel. Nadat het Atomium is verdwenen zijn we bijna het hele boek het niet zo machtige monument aan het zoeken, we eindigen de zoektocht in een raar niet bestaand koninkrijkje van een verknipt despoot. Net als de Avengers kun je in deze gekte doortrekken mits je dat goed doet: de makers van de serie konden dat wel, Studio100 niet. Met jaren ’60 auto’s ( wanneer stappen we eens af van die slecht getekende Fiat 500 en die stomme Beetle?…ok, de laatste geen jaren ‘60) en dito raketten kom je er niet. Als je de DVDs van “De Wrekers” nakijkt, doe dat dan goed. Het blijft een ongeloofwaardige flauwe bedoening. Het album staat bol van slechte humor, drukte, suffe vermommingen, ongeloofwaardige bijfiguren. Krimson komt er wel heel bekaaid van af. Nooit is het spannend en nooit is het leuk. Een jubileum onwaardig.
Datumvrijdag 04 december 2020 23:12

Reactie no. 37
NaamInti
Leeftijd37
Cijfer8
RecensieDe plot van dit 300e verhaal is niet bijster origineel. Het is namelijk een herwerking van het in 1964 verschenen JEROM verhaal DE VREEMDE VERZAMELING, waarin ook het Atomium wordt gestolen

De diefstal gebeurt op vrijwel dezelfde manier. De dader is dezelfde: Krimson. En de reden voor de diefstal is ongeveer hetzelfde. Eveneens komt in beide een agent voor die dezelfde opmerking maakt na de diefstal

Het levende borstbeeld van Willy Vandersteen is wel grappig, maar toch nogal vergezocht

Lambik als minister maakt een aantal verwijzingen naar de toenmalige Belgische politiek

Op de Expo kan op de achtergrond het silhouet van de Sidonia uit DE ZWARTE ZWAAN gezien worden. Ook Willy Vandersteen is te zien die het Atomium bekijkt en het iets voor een later verhaal vindt. Dit is natuurlijk een grappige verwijzing naar het eerdergenoemde JEROM verhaal.

Datumvrijdag 27 november 2015 07:09

Reactie no. 36
NaamHenmii
Leeftijd31
Cijfer7
RecensieLeuk album, met het atomium in de hoofdrol en een verrassende ontknoping.
Datumdonderdag 15 oktober 2015 08:01

Reactie no. 35
Naambart van der kroon
Leeftijd48
Cijfer8
RecensieIk vind het een leuk en spannend verhaal. Er zitten hele leuke grappen in. Vooral de douaniers heb ik erg om moeten lachen. Er zitten ook zeker minpunten in. In deze wil ik noemen dat Barabas ontdekt hoe gevaarlijk de uitvinding is. De verkleinde atomen zullen weer uitzichzelf groter worden en uiteindelijk ontploffen met als ge- volgen vergelijkbaar aan een atoom- bom. Met dit gegeven wordt verder niets gedaan. En dat verbaast mij. Een gemiste kans. Het enige puntje van kritiek heeft een kleine invloed op het cijfer. Het haalt de 9 niet.
Datumzondag 1 juli 2012 14:12

Reactie no. 34
NaamRichard
Leeftijd19
Cijfer3
RecensieZo ontzettend simpel getekend, zulke overdreven karakters en wat een slap verhaal (om nog maar niet te spreken van de vreselijk flauwe humor die om te janken is). Ik had meer verwacht van het jubileumalbum!
Datumvrijdag 1 april 2011 15:08

Reactie no. 33
Naamdennis
Leeftijd12
Cijfer6
Recensiesorry, maar dit is het zelfde als de joviale gille en het babbelende bad, gewoon niet zo goed.
Datumzondag 26 december 2010 19:47

Reactie no. 32
NaamMarretje
Leeftijd11
Cijfer9
Recensienummer 300 ik dacht (voor die uitkwam) dit word weer feest vieren met allemaal oude boeven en vrienden...
ik kocht hem,dat valt tegen maar nooit vroeg oordelen.
Dat had ik dus gedaan,de aankondiging haha grappig met lambik.
begin van het verhaal,rommelig maar viel eigenlijk wel mee.
de cover vind ik ook best mooi.
ook was het verassend (en had ik eeuwen om gevraagd) krimson!!
yippie eindelijk en de teletijdmachine.
en ook willy vandersteen als traditie

cover: 8
verhaal 8
tekeningen 9
aankoniging 10

Datummaandag 7 september 2009 16:53

Reactie no. 31
NaamJeroen de Munter
Leeftijd27
Cijfer7
RecensieBlijkbaar zijn de lezers erg verdeeld over dit album: gaande van zware onvoldoendes tot ongeziene hoogtes met zelfs 9's à volonté.
Ikzelf hou het gematigd op een 7tje.
Redenen te over om dat punt te ondersteunen:
+ Dit duo tekenaars/scenaristen is een verademing na Verhaegen. Geen Blote Belgen, Big Mothers en Verdwenen Vertellers meer, maar terug ouderwets op avontuur. Op avontuur in vreemde landen en met vreemde capriolen. Voor een niet tekenaar zoals ik aardig getekend en leuk ingekleurd. Ook de poging om er humor in te krijgen (al moet dat voor mijn part niet: in toppers als "De Gezanten van Mars" en 'De Bronzen Sleutel' was er ook geen humor), lukt meer en meer.
- En toch blijf ik op mijn honger zitten: dat ik Jommeke beu ben geworden, daar zit mijn leeftijd ondertussen voor iets tussen. Die tot treurens toe uitgemolken en van alle creativiteit verscholen verhalen kan ik ondertussen beter zelf verzinnen. Met S en W is het maar net ietsje beter: het schijnen plots strips voor kinderen te zijn geworden. En dit terwijl albums als 'De Poenschepper' etc dat overduidelijk niet zijn. Ook de karakters zouden beter gelijk blijven, zonder dan weer in het andere extreem (clichés) te vallen. Aan dit alles, en zeker aan de flauwe moppen, is nog heel wat werk.
Al bij al geef ik de scenaristen (nog steeds) het voordeel van de twijfel met dit album.
Datumdinsdag 26 mei 2009 15:21

Reactie no. 30
NaamCarlo
Leeftijd37
Cijfer6
RecensieIk zal niet allerlei commentaren herhalen. Bovendien kan je niet verwachten dat het niveau van Vandersteen en Geurts zomaar gehaald wordt. Volgens mij is iedereen het er wel over eens dat dat van klassieke hoogte was.

Maar over dit album:
+ veel leuke aspecten die aan oudere albums doen denken (koninkrijkje, uitvindingen)
+ iedereen speelt een rol en niemand overdadig
+ krimson
- geen jubileum niveau als 'Het gouden paard, Het spaanse spook of Amoris van Amoras, )
- waarom steeds weer Willy Vandersteen terug, doe dat alleen bij uitzondering?
- Waarom was het mini-atomium levend? Er is geen enkele aanwijzing dat dit zou gebeuren en doet ook niets in het verhaal. (alleen de referentie naar Willy Vandersteen openen)

Al met al: niet wat ik van een jubileum-album verwacht had, maar sinds ik het verlangen naar de Vandersteen en Geurts tijd heb laten gaan, wel een leuk verhaal.

Datummaandag 22 december 2008 14:06

Reactie no. 29
NaamJ. Joffer
Leeftijd28
Cijfer4
RecensieBlijkbaar was er reden voor een Suske en Wiske over het Atomium. Welja, laat ik maar weer eens een album van ze kopen. Er is een aardige plot in elkaar gestoken: maffe koning van een ministaatje in de bergen is verzot op alles wat met de wereldtentoonstelling van 1958 te maken heeft, dus een gekke professor steelt het Atomium voor hem. Er is een zekere grapdichtheid, dus echt vervelen doet het verhaal niet.
Echter (er is uiteraard een "maar"), de personages zijn nog altijd van bordkarton. Diepgang? Die is er niet. Tekenwerk? Lange halen, snel thuis. Verhaal? De voorgaande recensenten hebben de stortvloed aan onlogische wendingen en omissies al uitgebreid besproken.
De nieuwe generatie S&W's zijn haastig op de computer gemaakte kinderverhaaltjes, van het niveau van de gemiddelde Italiaanse Donald Duck. Dat krijg je ervan als je Suske en Wiske gaat maken in "Studio 100"-stijl: hersenloze, zielloze onzin. Dit soort lopendebandwerk heeft blijkbaar de toekomst: we zullen er maar aan moeten wennen dat er nooit meer een echt goede Sus en Wis gemaakt zal worden.
Datumwoensdag 22 oktober 2008 17:29

Reactie no. 28
NaamRobin
Leeftijd11
Cijfer6
RecensieGaat wel, niet geweldig wel leuk.
Datumzaterdag 23 augustus 2008 17:41

Reactie no. 27
Naamarie
Leeftijd49
Cijfer10
Recensieik vind dit een goed album zeker voor de het studio 100 duo
Datumvrijdag 15 augustus 2008 15:36

Reactie no. 26
Naamarie
Leeftijd16
Cijfer8
Recensieik vind dit een goede strip voor het 'studio 100' duo ze gaan erop vooruit. de tekeningen konden wel wat beter maar het gaat erop vooruit. het verhaal is ook leuker om te lezen dan bijv. nummer 288 'het slapende goud', goed het was wel hun eerste nummer maar dit is wel een heel stuk beter voornamelijk omdat het antonium in het middelpunt staat. alleen vindt ik de titel er niet god bij passen de oorspronkelijke titel 'de dansende dozen' er beter bij passen verder vindt ik hel leuk dat Krimson ook weer eens meedoet al bij al heb ik wel de hoop dat er weer echte klassiekers uitkomen al zal dat wel niet zo zijn vrees ik.
Datumwoensdag 13 augustus 2008 21:43

Reactie no. 25
NaamJan
Leeftijd17
Cijfer4
RecensieNummer 300 ! Wow ! Een heuse prestatie, jongens ! Maar eigenlijk niet echt een reden om te feesten, als je het album hebt gelezen. Laat de champagnefles maar dicht, doe de slingers maar weg, en vervang de rijkgevulde fazant maar door een arme diepvrieskip.

Het feestelijk jubileumalbum is een prutswerkje geworden !

1. Het verhaal is (zoals de vorige) flauw, voorspelbaar, en ontstaan zonder fantasie of originele inspiratie. Men neemt weer het concept van een film (hier is dat James Bond, men deed dit ook al bij 'De Kaperkoters') wat niet echt van klasse getuigt.
Daarnaast is de afloop weer ontgoochelend, waarmee ik bedoel dat de hele strip door van hot naar her gelopen wordt en dan op het einde in enkele plaatjes de plot komt.
Men voert ook Vandersteen weer op, iets wat passend is in een jubileumalbum. Helaas past hij helemaal niet in het verhaal, en hij heeft niet eens een grote rol. Hij komt even dag zeggen en verdwijnt weer ! In 'De krasse kroko' had hij tenminste een grotere rol ! Dat moest hier ook zo zijn !
Tot slot: Krimson. Onze crimineel van dienst vermomt zich als Mohlekul. Dat is origineel en creeert spanning, maar het idee van vermommen komt in elke nieuwe strip voor ! (de curieuze neuzen: barabas, de joviale gille: de dief, enz.)

Het concept is ook zeer eenvoudig (het Atomium) en ik sluit mij aan bij degenen die van mening zijn dat een verre reis een veel beter verhaal had kunnen leveren.

De personages zijn verschrikkelijk. Het zijn echte karikaturen. Lambik vertelt domme grappen en (zoals gezegd door andere recensisten) is zijn genialiteit kwijt waarmee hij in oude albums schitterde. Jerom is de domme kracht van dienst die enkel in de strip loopt om wat krachttoertjes uit te halen. Ook Sidonia loopt er bij als het vijfde wiel aan de wagen en zorgt samen met Lambik en Jerom voor wat bladvulling. De koning zelf is weggeplukt uit een onnozel kinderverhaal en past niet in Suske en Wiske !
De enigen die dus terecht in het album voorkomen zijn Suske en Wiske, en ze doen het warempel nog goed ook ! (alleen jammer dat het 2 mini-Bonds zijn)

De tekenstijl is goed, maar in een feestelijk jubileumalbum verwacht je toch eens een groot kadertje van misschien zelfs een halve bladzijde met een mooi uitzicht of verborgen humor of...

Tja, al bij al is het een goed album van de nieuwe prutsers... ik bedoel tekenaars; maar een slecht album van de reeks

Even had ik hoop, maar nu bedenk ik triest dat ik even goed een Jommeke had kunnen lezen (die trouwens qua verhaal en qua tekenstijl Suske en Wiske begint te overstijgen ! Jef Nys is gestopt maar de overname verliep naadloos, er is geen enkel verschil in tekeningen en het verhaal blijft een verhaal ) !!

Datumvrijdag 8 augustus 2008 11:02

Reactie no. 24
NaamPeter
Leeftijd40
Cijfer1
RecensieMet ongeloof heb ik nummer 300 gelezen. Hoe is het mogelijk om zo'n leuke, goedlopende strip in enkele jaren naar de Filistijnen te helpen? Sinds de aanstelling van het nieuwe team, is er nog geen enkele strip op niveau en kwaliteit verschenen. Hoe krijgen ze het voor elkaar!
Dit nummer, wat een hoogtepunt had moeten zijn, onderstreept nog maar eens de ongeschiktheid van het teken team en de ondeskundigheid van de erven van Vandersteen betreft marketing en behouden van hun lezers-schare.
De doelgroep is van 'alle leeftijden' naar 'kinderen en nog jonger' gegaan. Iets wat je ook wel kunt zien, de jongsten (en de die-hard fans die alles slikken voor zoete koek) proberen nog krampachtig het albumcijfer op een voldoende te houden, door hoge cijfers te geven.
Maar wat een voorganger ook al zei: Een 7 of hoger geven is een regelrechte belediging voor albums als: Angst op de Amsterdam of De zwarte madam. Die verdienen het wél om hoge cijfers te krijgen.

De tekeningen in dit album zijn wederom erg simplistisch en niet overtuigend. Krimson bijvoorbeeld, lijkt niet op Krimson. Het is een karikatuur van zichzelf.
Het verhaal op zich is onderhoudend, maar niet meer dan dat. Ik kan het nog net opbrengen om het verhaal uit te lezen.
Er zijn geen échte emoties te bekennen. De diepgang is zo plat als het papier waarop het gedrukt staat. Personages hebben allen last van identiteitskrisis en zo kan ik wel door gaan.

Conclussie: als ik de échte Suske en Wiske wil lezen, dan pak ik wel een nummer van voor dit nieuwe team.

Datumdonderdag 7 augustus 2008 12:08

Reactie no. 23
NaamJan
Leeftijd12
Cijfer9
RecensieEen heel leuke strip, Studio Vandersteen gaat er op vooruit i.v.m goeie verhalen !! Leuk is ook dat er sommige actualiteit-grapjes in zitten ! DOE ZO VOORT, STUDIO VANDERSTEEN !!!!
Datumdinsdag 29 juli 2008 15:04

Reactie no. 22
NaamAlbert
Leeftijd28
Cijfer3
RecensieIk moet het net als anderen het toch even kwijt. waar zijn ze toch gebleven? die goede oude suske en wiske en hun fantastische avonturen? Het leek er even op dat ze uit een put kwamen maar dit album heeft de deksel ervan weer wijd open gezet. Dit is album 300 jongens, niemand behaald zo'n mijlpaal meestal. ze hadden beter album 245 opnieuw kunnen uitbrengen. misschien een keer een idee om de lezers een eigen verzonnen verhaal in te sturen? zo zien jullie ook eens wat de lezers van jullie verwachten.

maar goed, ik blijf hopen naar de volgende nummers..

Datumzaterdag 26 juli 2008 22:47

Reactie no. 21
NaamJan P.
Leeftijd34
Cijfer5
RecensieHOERA! NUMMER 300!!! Je kan dan haast niet wachten om de strip te lezen! Wat krijgen wij? Tegenvaller 1: Het is een dun boekje. Te dun. Geen 70+ bladzijdes? Jammer! Tegenvaller 2: Een flauw en onbeduidend gegeven: Het Atonium. Poeh poeh! Klinkt belangrijk! Ik bedoel maar... Who gives a f...?? Hebben we daar nou zolang op moeten wachten? De vorige tekenaars gooiden er een reis tegenaan of iets dergelijks om met de juiste inspiratie te komen om de toch niet onbelangrijke uitgave van gepaste sier te voorzien. Verder voel ik geen emotie bij de personages. Wiske is een schim van de vroegere Wiske hier, maar eigenlijk geldt het ook voor de andere personages en de nadruk ligt hier weer teveel op flauwe grapjes rondom Lambik. Het lijkt wel de enige drijfveer te zijn voor het huidige team om een strip aan op te hangen. De Grote Lambik-Show. Omdat het voor het team een redelijke strip is geef ik geen echte onvoldoende, maar om het feit dat het een jubileum-editie is, die normaal gezien minstens een 8 moet garanderen, vind ik dit gewoon een prulwerkje. Ontzettend flauw, deze nummer 300!
Datumvrijdag 25 juli 2008 22:55

Reactie no. 20
NaamRichard
Leeftijd43
Cijfer7
RecensieToch wat een tegenvallend verhaal, had er zeker meer van verwacht.
Waarom er niet echt een jubileumalbum van gemaakt, zoals in de stijl van De raap van Rubens of De 7 schaken........?
Tekenwerk is wel aardig, maar veel is hetzelfde....de inkleuring vind ik ook saai....wordt niet echt een groot kleurenpallet gebruikt. Op naar het volgende album maar weer.........
Datumvrijdag 25 juli 2008 11:03

Reactie no. 19
NaamRubain
Leeftijd25
Cijfer5
RecensieMet verbazing lees ik de andere recensies en zie ik de quoteringen: 8en en 9ens!! Ongelooflijk. Inderdaad is dit één van de betere albums van het nieuwe team (én allround van de periode na Stiefvader Paul Geerts) maar toch. Dit album kan niet op hetzelfde niveau gequoteerd worden als de Krimsoncrisis, de kleurenkladder, laat staan De schat van Beersel en andere meesterwerken!!!!

Ik ben al 15 jaar enorme fan van Suske en Wiske en heb, zoals zovelen, langzaamaan de degressieve kwaliteit van de albums aanzien. Eerst de verkorting van het aantal bladzijden, daarna de simplifiering en de mediatisering van de verhalen, de (afschuwelijke) verandering van klederdracht, die foute kaft (en verschrikkelijke achterkaft) en dien nu inderdaad vast te stellen dat opnieuw in het nummer 300 geen voldoende werk gestoken is.

Ze hadden er beter mee gestopt na pakweg nummer 250.

Anyway, het album zelf vind ik dus opnieuw niet goed. Het verhaal is mij te veel geforceerd. Waarom steekt die dief dat doosje in de boom? De plotwendingen zijn gewoon geforceerd en immens voorspelbaar. Inderdaad is Lambik eigenzinnig maar hij is toch ook nog zoveel meer?? Lambik was in het verleden soms ook wel echt geniaal! Laat de figuur toch niet wegzakken als de meelopende grappenmaker (iets waar andere tekenaars zich al aan gezondigd hebben.)

Uiteindelijk wordt de grootste vijand van de helden nog als verrassing ten tonele gebracht. Maar Krimson vermomde zich toch niet altijd??? In de grootse tijden bracht hij zichzelf als een machtig man ten tonele (Het rijmende paard, De kwaaie kwieten, de krimsoncrisis). De figuur van Krimson dient niet steeds een ongekende vijand te zijn, integendeel; hij moet gevreesd worden.

En ten slotte: breng de figuur van de Meester niet te pas en te onpas ten tonele. Vroeger was het een echte verrassing als mijnheer Vandersteen in de strip zelf verscheen, nu is dat ook al veel minder.

Kortom: geheel het Magische Rijk van Suske en Wiske is gemediatiseerd, verbasterd en verloederd. En dat is dramatisch.

Ik hoop niet meer op beterschap. Ik houd me voor de strips niet meer te kopen (maar ik weet dat ik het toch niet zal kunnen laten).

Datumdinsdag 22 juli 2008 16:09

Reactie no. 18
Naampeter kelder
Leeftijd30
Cijfer4
RecensieVoor een jubileumuitgave is dit een bijzonder zwak verhaal. S&W is, uitgezonderd spaarzame hoogtepunten, afgegleden tot het niveau van een kinderstrip, waarin geen ruimte meer is voor maatschappelijke ontwikkelingen, diepgang en echte verhalen. Het verhaal heeft wederom de diepgang van een drooggevallen plas op straat en kan me geen moment echt boeien. Ik word doodmoe van alle flauwe woordspelingen, taalgrapjes en andere onzinnige opmerkingen en tekeningen in het verhaal. Jammer dat de erfenis van Willy Vandersteen, Paul Geerts en Marc Verhaegen door de erven Vandersteen zodanig wordt verkwanseld dat ze uiteindelijk haar eigen ondergang tegemoet gaat. De tekeningen zijn onder de maat, verhoudingen kloppen nog steeds niet en aan details wordt al helemaal niet meer gedacht.
Jammer, jammer, jammer.
Op de ingeslagen weg doorgaan betekent uiteindelijk het einde van de serie.
De jeugd zal weinig interesse hebben in deze albums en de vaste schare fans zal steeds verder afnemen.
Datumwoensdag 9 juli 2008 12:23

Reactie no. 17
NaamMark
Leeftijd29
Cijfer4
RecensieMatig, dat is het woord. De middelmaat regeert, zo blijkt ook uit de cijfers die gegeven worden voor dit album. Hoewel ik er eigenlijk klaar mee was, heb ik het album toch maar gekocht (was nog best lastig te vinden trouwens, met die nieuwe voorkant die wel heel veel weg heeft van de Speelgoedzaaier). Stop alsjeblieft meteen met die verschrikkelijk irritante semi-grappige commentaren die je tegenkomt in de teksten en de ballonnetjes. Graag eerst een goed verhaal, en de grappen zien we dan wel weer. En dat verhaal is weer eens los zand; op zich niet slecht, maar de echte geheimzinnigheid ontbreekt. Ik blijf herhalen: stop acht bladzijdes meer in een album en je kunt echt goede verhaallijnen uitwerken. Nu is alles 'opeens' en 'out of the blue'. Dat het een stripverhaal is wil nog niet zeggen dat je geen rekening hoeft te houden met hoe dingen in het echt gebeuren. Ik vond bijvoorbeeld de reactie na het verdwijnen van het Atomium nogal lauw. Ik wordt van dit soort verhalen nou niet echt enthousiast en vrees dat als we zo doorgaan album 400 niet eens meer zal verschijnen.
Datummaandag 7 juli 2008 13:09

Reactie no. 16
NaamMRuiter
Leeftijd30
Cijfer2
RecensieEcht een drama, nummer 300. Erg snel uit te lezen, en niet uitnodigend om nogmaals door te kijken. Ik erger me erg aan de tekenstijl, zo grof, zo lomp, zo liefdeloos eigenlijk. Ik vraag me af waar Suske en Wikse en hun vrienden zijn.

Het atomium, de wereldtentoonstelling van 58. Wiske zegt: Expresso wat? en kijkt met Suske erg verbaasd. Ze leefden al (in de STRIPWERELD) in die tijd en weten natuurlijk wat het is....tante Sidonia was er gids en ging daarom niet mee op avontuur in Spanje! Ik snap wel dat het een beetje lastig is, Suske en Wiske zijn kinderen en dus nog geen 50 jaar oud...maar toch had dit anders opgelost kunnen worden. Lambik en Jerom interviewden destijds Bessy, een ander stripfiguur van Willy Vandersteen, tante Sidonia regelde de ontmoeting...geen enkele verwijzing hiernaar (nr 300!).

De autootjes zijn echt belachelijk, ze kunnen wel....maar dan alleen in Khulewitz. In België rijden tegenwoordig SUV's. De mensen hebben geen namen meer, een onbekende leraar...hoe kennen Suske en Wiske hem? Ze zouden nooit met een vreemde meegaan, maar weer geen enkele uitleg. Het wapen wordt gevonden, maar de politie laat de (ook naamloze) dief rustig zijn mosselen in een restaurant nuttigen?

Ik moest wel glimlachen om de eigenwijze Lambik, die toch de doos open doet. Maar verder vindt ik de personages erg karakterloos. Het lijkt alsof ze niet in deze tijd kunnen leven. Dat was vroeger wel anders, duidelijke karakters, ze waren arbeiders en keken sceptisch naar de grootmachten (regering, directeuren van bedrijven) en de wereld (oorlog, onderdrukking, kernbommen, milieuvervuiling). Door hun karakter was de strip zo leuk, zo herkenbaar. Maar ze zijn zichzelf niet meer. Luxe alom, zeer zeker geen volkstuintje meer waar Lambik en Jerom komen helpen...niet dat dat echt moet. In het echte landschap zijn de tuintjes ook verdwenen bij de huizen. Maar de grote schoonmaak is ook niet echt meer normaal, en tante Sidonia heeft geen nieuwe rol gekregen wat haar hele dagen bezig kan houden. Suske en Wiske achter de computer is nog wel ok, ik vindt helemaal niet dat de strip zich in de jaren 50 moet afspelen, maar er wordt gewoon niks mee gedaan.
Het enige herkenbare was eigenlijk de grap met de douanebeambten, alhoewel niet letterlijk...leek hij gewoon gekopieerd uit een oud verhaal helaas.

Krimson? volgens mij bedachten de schrijvers dit ook pas op het laatste moment. Een uitvinding verkopen? Krimson zou de buitenlandse investeerders verkleinen en ontvoeren oid, het is een meesterbrein...geen kruimeldief. Een wapen waar hij kan overwinnen verkopen, totaal ongeloofwaardig. En als hij het wapen verliest nadat hij neerstort, gaat hij er vandoor zonder de bewusteloze professor, de enige man die het wapen opnieuw kan bouwen.

Het beeld wat opeens tot leven kwam...nee, niet wat ik graag zie. De "kracht van Willy Vandersteen" had het atomium nog kunnen laten stilstaan (of gewoon bewonderd stilstaan om het beeld te bekijken, waarna het gevangen werd), maar dit vond ik niet zoals het zou moeten in suske en wiske-verhalen. Geen enkele andere sprookjesachtige gebeurtenis namelijk, het bleek ook niet te komen doordat het atomium het beeld aanraakte.

Het koninkrijk kan ook nog wel mijn goedkeuring krijgen, maar waar is het volk? Het volk wil niet meewerken aan de bouw, maar waarom niet? Is het te ouderwets in hun ogen, of wordt er juist teveel geld voor gebruikt, of heeft Krimson ze gewoon weggestuurd? Zoveel losse eindjes in mijn ogen.

Ik denk dat ik gewoon te oud ben, of in ieder geval niet langer de doelgroep. Erg jammer. Volgens mij heeft de strip juist zoveel albums gehaald, door te zijn wat het was.

Ik kan niet hoger komen dan een 2, dit omdat ik vermoed dat ik op de achtergrond de kuif van tante Sidonia (als gids?) zie op de wereldtentoonstelling 58 als de vrienden aankomen in het verleden.

Datumzondag 6 juli 2008 22:03

Reactie no. 15
NaamBarry
Leeftijd28
Cijfer6
RecensieSuske & Wiske nummer 300, een jubileum, een mijlpaal. Daarbij hoort een dijk van een verhaal maar dat komt er niet echt uit helaas. Hoewel het verhaal de nodige vaart bevat, kan het me weinig boeien, ik kan er weinig mee. Een beetje standaard verhaal, zonder echte spanning, maar juist met teveel stomme grappen. Beetje simpel uitgewerkt allemaal, was meer van te maken denk ik. Wel leuk dat alle hoofdpersonen er in voorkomen en ook Krimson en zelfs de heer Vandersteen nog een klein rolletje hebben.
Datumwoensdag 2 juli 2008 22:52

Reactie no. 14
NaamMarc Ulemie
Leeftijd39
Cijfer8
RecensieDit heb ik de eerste keer gelezen, nou ik vond het geweldig. Lambik ziet er voor 't eerst echt als vanouds uit en heerneemt zijn posen. Sidonia krijgt zomaar haar ouwe kop terug, hoera. Jerom is steeds vaker een betrouwbare makker, maar vergeet niet dat hij Lambik helpt. Dat hij dan meteen als loopwagen fungeert, nou ja. Suske heeft wat van zijn flair terug maar komt voorlopig meisjesachtig over en Wiske is daardoor wat onderdrukt. Zij is echt wel mondiger en zegvaardiger en wijst vaak genoeg naar haar hoofd. Zoals in line 117 had ze vanaf het 2de plaatje gewoon moeten doorlopen zonder schrikachtig te zijn. Die aanzet die ze heeft, is juist de goeie.
Datumzondag 29 juni 2008 23:53

Reactie no. 13
NaamTalitha
Leeftijd29
Cijfer2
RecensieOei, oei, oei, zoveel reclame voor gemaakt, zo groots gepresenteerd, en dan zo slecht getekend album afleveren.
Studio Vandersteen: Schaam jullie! Dat hebben jullie voorgangers met speciale uitgaven wel 10x beter gedaan.
Ook ik verbaas me over de hoge cijfers die gegeven worden. Het is vergeleken bij de vorige tekenaars maar een matig album.
Het verhaal is is aardig gelukt. Zowaar humor die ook leuk is, maar helaas ook weer een tal van kinderlijke grappen. Het is mij duidelijk dat ik niet meer bij de doelgroep hoor. Sidonia is weer terug, en wat doen we met haar? We geven haar een naai-setje dan heeft ze wat te doen in de strip. :-S
Krimson mag ook mee doen, jammer alleen dat hij niet op Krimson. En zo kan ik wel verder gaan.
Bij een strip zijn de tekeningen zeer belangrijk, en dat is iets dat dit team niet onder de knie heeft. Het verhaal is net aan voldoende, maar dan ook net.
Ze willen de oude lezers kwijt, wel het is jullie gelukt om kwijt te zijn.
Datumzondag 29 juni 2008 14:04

Reactie no. 12
NaamIJpe
Leeftijd36
Cijfer5
RecensieHad wel wat meer verwacht van een jubileumalbum, een langer en dikker verhaal zoals vroeger vaker gebeurde zoals de Raap van Rubens e.d.
Jammer, jammer, jammer, de jeugd wordt denk ik zo niet meer warm of koud van S&W.
Datumzondag 29 juni 2008 00:14

Reactie no. 11
NaamJarich
Leeftijd17
Cijfer6
RecensieEen redelijk album, inderdaad. Het verhaal loopt redelijk vlot en is goed te volgen, al is het in het begin nog wat rommelig, de vaart komt er gelukkig wel in nadat ze in het koninkrijk beland zijn. Het slot vond ik ook wel te pruimen, hoewel het een beetje een anti-climax was, was het wel goed gevonden.

Er zaten een paar goede grappen in, maar het aantal grappen is gelukkig ook wat teruggedraaid. Wel jammer dat Lambik alleen maar onnozel moet doen en domme woordgrapjes moet maken, ik snap niet hoe die geacht worden grappig te zijn (grappen over 'hetzelfde laken een pak', erg 'leuk')

De tekeningen waren over het algemeen in orde maar ook niet erg sfeervol, er had zeker meer uit gehaald kunnen worden.

Al met al zeker geen slechte strip, maar als jubileumalbum vond ik het toch ietwat tegenvallen (de rol van Vandersteen vond ik ook ietwat geforceerd overkomen).

Datumzaterdag 28 juni 2008 13:57

Reactie no. 10
NaamMichiel
Leeftijd34
Cijfer5
RecensieNummer 300, het laatste album wat ik uit de reguliere reeks van Suske en Wiske zal kopen. Ik heb er lang over nagedacht, maar de tegenvallende albums van het duo “Studio 100” hebben me nooit weten te overtuigen om fan te worden van hún variant op Suske en Wiske.
Vandaag heb ik dus nummer 300 gekocht en gelezen inmiddels. Stiekem hoop je op een overweldigende come back van je helden, zo overweldigend dat je gaat twijfelen om te stoppen met de strip.

Allereerst verbaas ik mij over de zeer hoge cijfers die hier gegeven worden voor deze strip, vergelijk het met Vandersteen/Geerts/Verheagen strips die regelmatig ook kritische cijfers kregen, dan vind ik het hossanna-gehalte te veel waard die deze strip verdiend.

Ik heb de strip gelezen en ik zal moeten toegeven dat het verhaal daadwerkelijk ergens op lijkt. Ze beleven een James bond-achtige avontuur waarbij de vaart er redelijk in blijft. De bedenkers van deze strip hebben het ook nog eens slim gespeeld door hun simpelheid van tekenen te combineren met het terug grijpen naar de oude Vandersteen strips. Ze lenen het een en ander uit de oude tijden: Het sprietatoom (alleen heet het nu iets anders), een mini staat met douanes bij een hef boom en al. Handig gedaan dit terug grijpen naar nostalgie. Alleen verbloemd het hun kundigheid in tekenen niet. Achtergronden zijn niet of matig uitgewerkt, een groot gemis, iets wat de andere drie tekenaars wel in de vingers hadden. Suske en Wiske lijken op verre familie leden van hun zelf, maar niet op hun zelf. Lambik lijkt wat in elkaar gedrukt; Jerom is iets minder opgeblazen maar nog steeds simplistisch getekend. Ook lijkt de kwaliteit per bladzijde te verschillen voor de personages. De ene bladzijde netjes en helder en de andere bladzijde had ik het gevoel of ik te veel gedronken had, maar het was toch echt de tekening die dronken was. Emoties tekenen bij Suske en Wiske is kennelijk ook een moeilijk iets. Ik kreeg soms ook de indruk dat bijfiguren beter getekend waren dan de hoofdfiguren. Ik laat in het midden of dit komt door hun zelf opgelegde massa productie of door gebrek aan vaardigheid.
Het vervelende van het slechte teken werk is dat het al 50% van de magie weg neemt. De andere 50% zit in het verhaal. Hier ben ik wat positievere over. Het verhaal is vlot en leuk. Diepte zit er niet, waardoor het als geheel wat oppervlakkig blijft. Maar toch ze beleven een spannend avontuur en naast de vele flauwe grapjes (ze kunnen het niet laten) zaten er ook daadwerkelijk grappen in die bij mij een glimlacht ontlokte. Niet alles is geweldig: Lambik moet kennelijk een karikatuur zijn en is meer clown dan mens, hoewel het in deze strip iets beter is. Positieve is dat de strip weer wat meer draaide om Suske en Wiske. Nummer 300 was de eerste strip van het duo waarbij ik geen wegleg neigingen kreeg. Heeft het me over de streep gekregen en mij overtuigd dat de strip onder leiding van het nieuwe team ook leuk kan zijn? Nee, helaas niet. Ondanks dat de strip leuk is, is het ook niet meer dan dat. Het is verworden in een strip. Eentje die ik wel eens uit de kast trek bij de bibliotheek van een of andere onbekende tekenaar/schrijver; ik lees ze, vindt het vermakend, breng het terug naar de bieb en ben alweer vergeten van wie het was of hoe de strip heette.
De magie is weg, dat is helaas bij dit nieuwe team gebeurd, en ik ben bang dat ze het ook nooit meer er in krijgen. Voor de jeugdigen onder ons is deze vernieuwde Suske en Wiske misschien nog wel te pruimen, maar voor deze oudere jongere is er iets meer voor nodig.
En weet je, ik ben ook zeer bang dat het niveau van nummer 300 meteen ook het maximale is wat ze kunnen halen, dat verontrust mij.
Ik zal altijd Suske en Wiske fan blijven, maar niet van deze Suske en Wiske. Ik stop bij dit album en zal wachten tot de Studio op een dag een waardige opvolger(s) vind.
Ik zal positief zijn en zal voor mij doen een hoog cijfer aan ze geven: een 5 omdat het verhaal hun beste was.

Datumvrijdag 27 juni 2008 22:38

Reactie no. 9
NaamAndrew
Leeftijd16
Cijfer7
RecensiePlezant met Krimson. Het verhaal was ook best goed. De grappen waren soms wel wat teveel en dom. De tekeningen gaan ook meer richting een kinderstrip...kzelf had toch meer verwacht van het 300ste stripverhaal.
Vandaar mijn 7 punten .
Datumvrijdag 27 juni 2008 21:42

Reactie no. 8
NaamNico
Leeftijd18
Cijfer7
RecensieAllereerst in het algemeen over dit verhaal. Het nieuw team is nu enkele albums onderweg, en je kunt merken dat ze de smaak langzamerhand een beetje te pakken krijgen. De tekeningen worden beter, de verhalen worden beter en soms is de waarde van dit 300e album dan ook gewoon goed.
Album 300: Het machtige monument, een jubileum. Het album zal nog geen monument worden, maar het team heeft zeker weer een stap in de goed richting gezet. Wat op en aanmerkingen en tips.
Verhaal:
-Het verhaal begint. (niet voor het eerst bij dit team) met een overdaad aan grappen. Waren deze grappen in eerdere albums nog matig, hier zijn de grappen, snel en goed uitgewerkt.
-Wat ook nog steeds terugkomt zijn de talloze versprekingen van mensen (Meestal Lambik, nu gelukkig niet meer, maar nu de leraar, de nachtwaker en de dief). Deze versprekingen blijven irritant.
-Grappen worden langzaamaan in de albums steeds beter verwerkt, bijvoorbeeld als Barabas zegt “dit is een atoompers” strook 22. De reactie van Lambik en Jerommeke is erg sterk gevonden.
-Kleine foutjes zitten er nog wel in. (bijv hoe S&W weten dan atomium in het doosje zit (buiten plaatje erop) terwijl ze het niet open gemaakt hebben?!
-Klein foutje 2: Waarom hoort Barabas zijn alarm niet? (strook 46)
-Verwijzingen naar laatste Belgische verkiezingen zijn erg leuk gevonden en goed geïntergreerd. Met de politiek mag best eens wat gelachen worden, dit hoeft niet irritant te zijn. Maar houdt het wel zo als hier objectief!
-Leuk dat Krimson in het Jubileumalbum voorkomt, al lijkt hij plots wel veel ouder geworden en heeft hij in heel het album geen pil geslikt. Let op karakters!!
Plaatjes:
-Kaft: neutraal, spreekt niet uitermate aan.
-Aankondiging is wel leuk.
-Auto’s zijn nog een beter Studio100, kijk eens naar bussen/auto’s zoals Geerts die maakte in albums 210-250
-S&W karakters worden weer wat in ere hersteld.
-Paleis van de koning, mooi in sfeer van Expo 58
-Strook 91, leuk weer eens een verwijzing naar een eerder album
-TIP! Probeer ook eens plaatjes groter dan een strookgrote. Zo krijg je meer variatie en hoef je grote dingen niet minimaal uit te werken. (dan maar een wat dikker album. Dat mag best!!)
-Leuk laatste strook, eerbetoon Vandersteen en zijn loopbaan. (Kuifje (tijdschrift) Familie Snoek)
Inkleuring:
-Achtergronden mooi, OK dat witte achtergronden er bijna niet meer zijn. Ook al soms zeer eenvoudig opgevuld.
-Schaduwweergave klopt niet altijd (strook 28 plaatje 3)
-Foutje! Als Jerom in een doosje wordt opgesloten heeft hij zijn pruik op. Later, als Krimson en de dief de doosjes inpakken, heeft hij die plots niet meer!
Extra opmerkingen:
-Strook 35: Net als in De Krasse Kroko, irritant extra tekstblokje (dit is wel een irritant politiek grapje)
-Mooi Vandersteen in het verhaal verwerkt.
-Eerste agent bij het atomium is flauw, maar de douane agenten zijn werkelijk elke keer sterk. Goede grap!
-Klassieke grap als Lambik deur probeert in te lopen, mooie draai aan gegeven.
Totaal: Verhaal: 7.4 Plaatjes: 7.2 Inkleuring: 6.7 Extra+0.6 :3 = 7.3

Een dikke 7 dus. Zet deze stijgende lijn voort!

Datumvrijdag 27 juni 2008 15:10

Reactie no. 7
NaamE Winkelman
Leeftijd35
Cijfer3
RecensieDaar kijk je dan als (oude) fan naar uit, nummer 300. Ik verwachtte íets van aandacht voor deze gebeurtenis. Extra pagina's, oude bekenden, mooiere tekeningen... IETS.... Wat krijg je? Een (niet erg sterk) doorsnee verhaal, waarin de personages maar weer eens verkleind worden.
Ik weet nog dat AMORIS VAN AMORAS uitkwam. Dát was pas een jubileum!
Ik vind dat het nieuwe team het lang niet zo slecht doet, maar dit valt gewoon erg tegen.
Datumvrijdag 27 juni 2008 11:46

Reactie no. 6
NaamR.Poels
Leeftijd31
Cijfer8
RecensieEen groot pluspunt van het nieuwe team van Sus en Wis, is dat er weer Vlaamse invloeden spelen in de verhalen. Een titel als "De curieuze Neuzen" wordt door mij, als Neederlandsche Vlaanderenliefhebber zeer gewaardeerd. (Dit was trouwens ook één van de weinig pluspunten van dat album, de inhoud was dramatisch !) Dan nu een album rond het Atomium...
Hoewel ik het bouwwerk nooit van dichtbij heb mogen aanschouwen kan ik me voorstellen dat België met recht fier is op dit kanppe staaltje architectuur. Een mooie gelegenheid om het te laten figureren in het 300e album. Hoewel het een zeer genietbaar album is zijn er toch wat minpuntjes. Ik ben door Marc Verhaegen bijzonder moe geworden aan allerlei rare verkleedpartijen en vermommingen voor Suske en Wiske en Co. In dit album wordt er wederom gebruik gemaakt van erg ondermaatse en stupide verkleedpartijen. (Ik weet wel, het heeft te maken met het feit dat tante Sidonie moet improviseren doordat ze alleen haar naaigerief bij heeft, maar toch ! Verder vind ik het erg jammer dat achtergronden niet echt overtuigend zijn. Vandersteen, maar vooral Geerts, en toch ook Verhaegen maakten van bestaande bouwwerken vaak indrukwekkende achtergronden, iets dat door de huidige tekenaar steeds opnieuw vermeden wordt. Leende "De Elfstedenstunt " zich voor prima uitgewerkte Friese gebouwen... niets van dat alles. Hetzelfde geldt voor de achtergronden in "Het Babbelende Bad". Helaas blijven we steeds opnieuw verstoken van mooie achtergronden, zoals door Geerts en Verhaegen steevast met een dunnere lijn getekend, zodat je geprikkeld werd om veel van die natuurgebieden gebouwen of andere zaken in het echt te willen zien. Een en ander blijft toch te cartoonesk, en dat is jammer. Ook bij tekeningen van verkeerssituaties heb ik toch echt de indruk een kinderstripje te lezen, al die bolle automobieltjes.... ze kunnen me maar niet overtuigen. De wereld van Suske en Wiske is té weinig realistisch meer. Tot zover het gezaag over het tekenwerk.
Toch zijn er ook pluspunten over het tekenwerk te noemen, en dat vind ik de uitwerking van de figuren. Deze waren de afgelopen jaren steeds gedrongenerer en (daar is het woord alweer...) cartoonesk. Ik heb de indruk dat de tekenaars de figuren steeds beter onder controle krijgen, en het is een verademing om te zien hoe ze worden neergepenseeld. De houdingen en bewegingen zijn af en toe wat houterig, maar dit stoort geen moment want Vandersteen was soms ook wat star in het plaatsen van zijn figuren.
Het scenario van dit verhaal is prima te noemen. Oké, hier en daar wat flauwe grapjes, , maar gelukkig ook genoeg leuke. Verder zijn er allerlei ouderwetse ingrediënten weer aanwezig, die al zo lang weg waren uit de verhalen, dat ze weer pretig zijn om te lezen. (De nieuwsgierigheid van Lambik, een vreemde koning in een Oost-Europees staatje (leentjebuur gespeeld bij "De Speelgoedzaaier"?) en natuurlijk de aanwezigheid van Krimson !)
Al met al een leuk album, maar toch kan ik me niet aan de indruk ontrukken dat men voor de 300e episode nét een beetje meer uit de kast had kunnen halen, met name op tekengebied !
Datumdonderdag 26 juni 2008 22:04

Reactie no. 5
NaamAien Hime
Leeftijd22
Cijfer8
RecensieIk moet zeggen dat ik het met Max eens ben. Dit album is zeker een van de beste albums van de nieuwe studio. Voornamelijk het tempo van het verhaal ligt goed, en de personages zitten goed in hun vel en lijken op zichzelf.

Ik ben ook blij te zien dat alle 5 de hoofdpersonages in dit verhaal verwerkt zijn; voornamelijk Sidonia werd nog al eens thuis gelaten.

Minpunt vind ik nog altijd wel het hoge aantal grappen; Suske en Wiske is niet alleen een comedy-strip! Spanning, persoonlijk 'drama' en avontuur horen er net zo zeer bij en in de albums van de studio willen die nog wel eens lijden onder de grote hoeveelheid grappen die niet allemaal gepast zijn. Hierdoor worden de personages, en dan voornamelijk Lambik, soms een karikatuur van zichzelf.
Toch vind ik het niveau van de grapjes over de gehele linie gezien wel omhoog gegaan.

Het tekenwerk vond ik niet echt verbeterd; soms vind ik sommige tekeningen wel erg vluchtig gemaakt (voornamelijk de achtergrond soms) en voornamelijk Lambik vind ik nog altijd te mollig.

Het einde verraste me; ik had absoluut niet door dat Moluhkuhl Krimson was! Kudos aan het team hiervoor, want in de vorige albums zat er weinig verassends in.

Al met al dus zeker een verbetering ten opzichte van de vorige albums, vandaar de 8, maar er is nog altijd veel ruimte voor verbetering.

Datumdonderdag 26 juni 2008 20:02

Reactie no. 4
NaamKaj Peters
Leeftijd23
Cijfer7
RecensieIk had hier eigenlijk een dramatisch afscheid van de serie ingepland, maar een album als dit geeft toch nieuwe hoop. Het is vooralsnog mijn derde favoriete van het nieuwe team ( op 2. staat De Kaperkoters en op 1. De Joviale Gille ).

Het lijkt op een gegeven moment alsof iedereen als een kip zonder kop achter elkaar aan rent, maar op een bepaald punt slaat het een fantasievol zijweggetje in. Geheel in de geest van Vandersteen ontdekken we een Oost-Europees dwergstaatje wiens kinderlijke vorst is blijven hangen in de jaren '50. Een aardige hommage aan zowel de tekenaar als aan bouwwerk ''het Atomium''. Alleen de scheutige hoeveelheid nodeloze woordgrappen en het bedenkelijke tekenwerk, weerhouden me om hier een hoger cijfer aan te geven. Perfect is het allerminst, maar het heeft desondanks wel een ziel.

Datumdonderdag 26 juni 2008 17:14

Reactie no. 3
NaamHerman
Leeftijd16
Cijfer4
RecensieHet is zo ver, album 300 is eindelijk uit en ik heb hier naar uitgekeken. Maar nu ik het verhaal heb gelezen ben ik ervan overtuigd dat de oude Suske en Wiske albums nooit meer zullen terugkeren, er is gewoon teveel verandert en dat is niet ten goede aan de Suske en Wiske albums gekomen van de laatste tijd.

Ik begin met de cover, hij ziet er redelijk uit maar dit is nog steeds matig vergeleken met de oudere albums. Ik ben nog zo'n persoon die de oude rode cover terugwil maar goed, dat zal wel niet meer gebeuren.

Nu de inhoud, het verhaal was wederom saai en teveel moppen en grappen in gegooid die de wat oudere lezer totaal niet zal trekken denk ik. Het stukje dat het beeld van Vandersteen een kopstoot geeft aan het Atomium vindt ik persoonlijk geen eer aan Vandersteen doen. Het verhaal bouwt wederom geen echte spanning op en daarbij komt ook nog dat de grappen het verhaal zo beinvloeden dat het hele verhaal gewoon afgezaagd lijkt. Die grappen stoorden mij tot lettelijk de laatste bladzijde. Dus zoals ik wel eens vaker heb gezegd, stop met die overvloedige grappen, een verhaal wordt daar niet beter op.

Over de tekeningen ben ik kort, ze zien er wel redelijk uit maar het lijkt alsof de tekenaar van de strip ligt te slapen en daarom er ook behoorlijke slechte tekeingen tussen zitten en die doen een strip nooit goed.

Dit verhaal verdient dan wel een 4 omdat het een jubileum nummer is en dat moet wel lichtelijk beloont worden en het nog altijd niet het niveau van de ''Slapende Fout'' en de ''Blikken Blunder'' heeft bereikt en dat zegt dan wel wat. Maar het krijgt ook slechts een 4 omdat voor een jubileum nummer 300 een bar slecht verhaal is met slechts redelijke tekeningen en veels te veel grappen.

Al met al niet goed en dan ook een teleurstelling voor veel lezers.

Datumdonderdag 26 juni 2008 09:54

Reactie no. 2
NaamMax
Leeftijd13
Cijfer9
RecensieHet beste verhaal tot nu toe van Morjaeu/Van Gucht. Misschien kwam het omdat ze iets moois wilden maken van album 300, als mijlpaal, en het is hen (natuurlijk wel op hun manier, gaat nooit boven Vandersteen/Geerts niveau) zeker gelukt. Een kleine hommage aan Vandersteen verspreid over het album en een goedlopend en spannend verhaal maakt dit album een geslaagde 300. Laten we maar eens beginnen met de minpunten en daarna met de pluspunten:

- Over het algemeen: nog steeds te veel grappen, (maar er zitten nu veel meer goede bij dan voorheen), en je snapt niet voor welke grensovergang de fantasievolle douanes staan. Je snapt dus ook niet hoe ze in Oost-Europa terecht komen, en bovendien zegt Barabas op het eind dat hij de draagbare teletijdmachine heeft later overVLIEGEN, terwijl de anderen met een nachtje autorijden bestemming bereikt hebben.
- De slechte grappen: de grote knuffels in het begin van het verhaal, de verwijzing midden in plaatje 3 in strook 35 over het ministerie van toerisme (ze kunnen het niet laten...)
- De simpel met kleur opgevulde achtergrond in strook 28 (nou snap ik waarom ze 4 albums in een jaar afkrijgen)
- De regeringsplannen van Lambik (zo dom is hij echt niet hoor)
- Ook zitten er veel kleine grappen in die overbodig zijn (bijvoorbeeld de agent Janssens die de kinderen wil fouileren en de nogal domme commissaris in plaatje 3 van strook 20)
- De dief die ineens heel dik is na een schranspartij mosselen (het is nog steeds geen kleuterstrip hoor)
- De douanegrap is wel leuk maar wordt te vaak herhaald

Dan nu de plus die dit album goed maken:
+ Joepie!! Klassieke Vandersteengrappen weer terug!! Eindelijk weer een verwijzing naar het pensioen (de buschauffeur in het begin), Lambik die weer eens niet van iets af kan blijven (het dansende doosje)
+ Een Vandersteenclue in het verhaal: Een interessante, eindelijk leer je nog echt iets zoals vroeger, wetenswaardigheid over atomen en een atoompers, bovendien een eindelijk goed uitgewerkt plan van professor Mohlekuhl alias Krimson, je ziet dat Krimson hier een rol heeft die bij hem past, hij is typisch zo'n iemand die graag een atoompers wil gebruiken.
+ Ik zei het al, de comeback van Krimson (eindelijk weer eens een klassiek bijfiguur)!!! Wel raar dat hij ineens gegroeid is, komt misschien door zijn pillen, hij was toch ongeveer evengroot als S en W, maar we zagen hem al eerder in een vermomming zoals deze, in het Zoemende Ei dacht ik, dus daar is ook over na gedacht!
+ Het een na laatste plaatje, prachtig uitgewerkt. Tuurlijk, 1958, Vandersteen in zijn bloeitijd, ontzettend leuk voor de echte fans om hem, zoals hij zichzelf toendertijd portretteerde, te zien nadenken over een verhaal met het Atomium. En we zien nog meer figuren, achter Lambik meen ik Mie Pladijs ter herkennen, ik zie Leonard Snoek en zowaar Kuifje die een ijsje eet! Volgens mij is het niet Rikki, kan ook aan mij liggen. En de figuren die rechtsvooraan lopen ken ik niet, maar zullen ongetwijfeld ook stripfiguren uit die tijd zijn.
+ De koning, hij is zo naïef maar de goedheid zelve, met als jongensdroom om Expo 58 na te bouwen in Khulewitz samen met de echte Mohlekuhl. Dan wordt hij ook nog eens verrast door de draagbare teletijdmachine, een prachtig slot.

Misschien vinden de anderen het een beetje raar, maar ik heb echt van dit album genoten, en ik hoop dat het nieuwe team zo door gaat.

Datumwoensdag 25 juni 2008 19:48

Reactie no. 1
Naamlenn van engelen
Leeftijd14
Cijfer10
RecensieGEWELDIG MOOI ECHT EEN JUBILEUMUITGAVE EN LEUKE COVER EEN DIKKE 10
Datumwoensdag 25 juni 2008 18:54