Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De zappende ziel


De zappende ziel Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over De zappende ziel verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 7,38

Reactie no. 26
NaamRemco
Leeftijd48
Cijfer7
RecensieEen aardig verhaal uit de moderne tijd, hoewel het zich afspeelt in de klassieke tijd. Het verhaal is toch beter dan vele andere uit de zelfde periode. Het verhaal loopt lekker en wordt nergens flauw. Daarbij krijgen we een aardige inkijk in de legende van de Knossos van Rhodos. Leuk dat het moderne zappen zo in een klassiek verhaal wordt gepast. Het teddybeertej vond ik leuk gevonden maar in de oudheid had men toch nog nooit van een teddybeer gehoord?
Toch zijn veel tekeningen leeg ( in het begin) en de kleuren flets maard at is inherent aan de moderne tijd. Voor mij is de stijl van de jaren '70 nog steeds de beste ( evt. die van de jaren '60)
Datummaandag 09 maart 2020 19:28

Reactie no. 25
NaamHenmii
Leeftijd31
Cijfer7
RecensieEindelijk weer eens een album dat zich afspeelt in het oude Griekenland (na het heerlijke kortverhaal Knokken in Knossos). En ik heb er ook nog iets van opgestoken. Leuk verhaal.
Datumzondag 27 september 2015 22:36

Reactie no. 24
NaamKrimson
Leeftijd13
Cijfer7
RecensieMet Het Zappende Ziel is na De Stuivende Stad weer een redelijk goede prestatie geleverd, maar perfect is het boek zeker niet.
Het verhaal is erg druk en alles loopt erg door elkaar heen, maar de tekeningen en de vele figuren uit de Griekse mythologie zijn wel weer goed.
Al bij al geen slecht album, maar ook geen toppertje.
Datummaandag 25 november 2013 16:51

Reactie no. 23
NaamSWFAN
Leeftijd32
Cijfer9
RecensieUitgelezen in 4 keer in 3 dagen met 1 dag overgeslagen.
Na het positieve 310 was 311 weer een flinke domper terug en ben dus ook zeer blij dat dit ik dit album nog beter vind dan 310.
In het begin dacht ik nog o dit word weer een verhaal met te verf achtige tekeningen, maar dat was snel weg. Uiteindelijk roept het verhaal en de tekeningen net als bij 305 en 3010 wederom aan Paul Geerts denken en misschien dat ook nog ergens beetje van Vandersteen insluipt zoals ik dat ook bij 309 vond. Ook ter verbetering van 309, de titel doet er toe en had bij het 309 geen baat bij om te weten wie het is deze keer wel.
De cover verandering is een goede keuze geweest, ondanks die spoiler. Omdat ik de rest zo goed vond, vond ik dat uit eindelijk niet zo erg als ik gedacht dat ik zou gaan vinden.
Jerom en Lambik zijn echt weer op hun plaats, even was de neiging er weer dat Jerom alles zou oplossen.
Een grapje over Mobiele telefoon vind ik echt weer het grootste minpunt van dit album. Nog een mindpunt is de tekst dat 2 dagen later suggereert en een personage dat alles probeert op te schrijven en die ook op Barabas lijkt vind ik ook minder.
8.5/10!!
Datumvrijdag 25 januari 2013 10:48

Reactie no. 22
NaamHerman
Leeftijd20
Cijfer6
RecensieDe periode waarin de Suske en Wiske reeks zich bevind is op zijn allerminst gezegd rumoerig. Per album verschilt het weer wat de kwaliteit zal worden. Gelukkig kan ik zeggen dat dit verhaal wel redelijk gelukt is.

We beginnen met de cover. Deze oogt gelikt en straalt spanning uit zoals het hoort bij een Suske en Wiske album.

Het verhaal om te beginnen is erg leuk. Verschillende personages en leuke uitdieping in het verhaal zelf. Waar ik niet over te spreken ben is de te lange achtervolging in het begin van het verhaal. Het verhaal word zo kuntsmatig uitgerekt en dat moet juist niet met een Suske en Wiske verhaal. Wat wel leuk is, is dat ze naar Griekenland gaan van het verleden, dit juist weer goed geslaagd. Wat echter weer tegen zit is het feit dat Lambik constant als idioot weer neergezet. Lambik is een held en dat komt niet goed naar voren. Laat Lambik een wat meer serieuzere spelen dan de plaatselijke dorpsgek. Ook zijn er in dit album weer wat leuke grappen maar soms zijn het helaas de flauwe grappen die de overhand hebben en dat past niet bij Suske en Wiske. Ik heb bij voorbaat al jaren het gevoel dat de Suske en Wiske albums steeds kinderlijker en oppervlakkiger worden, zeer spijtig dat dat nu ook weer het geval is.

De tekeningen zijn dan weer vrij goed. Ik zie meer levendigheid maar ook zo nu en dan het amateurisme waarmee de tekenaar bezig is. Af en toe is het de haast van de tekeningen die er meer uitspringt dan de kwaliteit en dat vind ik jammer. Het is wederom het kinderlijke dat het voordeel krijgt boven kwaliteit en daarom voelen sommige tekingen echt leeg aan.

Ik geef dit album een ruime 6 omdat het op bepaalde vlakken tot volwassen en toegankelijk is voor iedereen maar het album vervalt veels te vaak in het kinderlijke wat de volwassenen meestal niet leuk vinden. Ook vond ik het album veels te dun. Ze moeten overstappen op 3 albums in het jaar en ervoor zorgen dat de albums langer worden en meer een volwassen karakter krijgen die voor meer mensen toegankelijk is. Diep het verhaal wat meer uit, zorg voor subtiele grappen, maak van de tekeningen echte kunst en dan komt het wel goed met de reeks want momenteel vind ik Suske en Wiske nog een beetje snotteren.

Datummaandag 2 januari 2012 09:08

Reactie no. 21
Naamdennis
Leeftijd12
Cijfer7
RecensieOmslag : 8

Aankondiging : 6 (het was een beetje onduidelijk, bijv. de minotaurus en de filosoof speelde maar hele kleine rollen, terwijl je dat niet verwacht als ze in de aankondiging staan)

Verhaal : 7(ik had meer van het verhaal verwacht)

gemiddeld dus een 7.

Verderre minpunten : Ik ergerde me een beetje ( tegenwoordig steeds vaker bij de de S&W's) aan die overdreven vele en onnodigge bewegingslijnen!!!

Datumvrijdag 22 juli 2011 17:49

Reactie no. 20
NaamWouter
Leeftijd16
Cijfer6
RecensieNet een zes. Vooral voor het verhaal.
Het verhaal is goed, behalve de ellenlange achtervolging tussen Lambik, Jerom en de zappende ziel.
Helaas zijn de tekeningen niet altijd even goed. Dirk Stallaert mag dan een goede tekenaar zijn, bij Suske en Wiske vind ik het nog steeds niet geweldig. Ze stralen geen echte gevoelens uit en bewegen veel te houterig. Bij Luc word dat juist steeds beter.
Qua verhaallijn heb ik echt de indruk dat Suske en Wiske aan het terugkomen is. Nu hopen dat het met de tekeningen ook gaat lukken. (Heb er wel vertrouwen in, De kwakende queen en Het leidende Lijden lijken goed te worden)
Datumvrijdag 27 mei 2011 16:02

Reactie no. 19
Naamrichard
Leeftijd40
Cijfer5
RecensieEen bijna voldoende voor dit album. Het wordt in ieder geval een kleeeeiiiin beetje beter dan de laatste paar albums. De "nieuwe" studio Vandersteen heeft met dit verhaal weer een redelijk stukje productiewerk afgeleverd met als doelgroep 12 jaar en jonger.

Waarom deze negatieve houding t.o.v. dit album?
Een veeeeeel te lang uitgesmeerd begin. Die van voorwerp naar voorwerp schietende "ziel" is een pagina of wat wel leuk maar om hier meer dan 10 pagina's mee vol te gooien, dat leek aan te tonen dat ze niet genoeg materiaal hadden voor een album.

Probleem is dat dit niet het geval is. Na dit uitgesmeerde begin gaan we ineens in sneltrein vaart het verhaaltje afraffelen.

Ook het veel te hoge aantal flauwe woordgrappen geeft het verhaal nou ook niet bepaald meer klasse.

De tekeningen zijn rakelings beter dan de laatste paar albums dus dat trekt mijn cijfer dan nog richting voldoende

Ik denk dat de huidige schrijver eens wat oude suske en wiskes moet gaan lezen om te zien hoe het moet en vervolgens met wat meer respect met m'n favoriete helden verhalen gaan maken.

Datumzondag 15 mei 2011 23:36

Reactie no. 18
NaamSimon
Leeftijd16
Cijfer8
RecensieIk keek enorm uit naar dit album. Een verhaal dat zich afspeelt in het oude Griekenland is altijd fascinerend. Het verhaal kwam snel op gang, alhoewel de achtervolging van de ziel wat korter had gemogen.
De tekeningen waren mooi en heel verzorgd. Als je goed oplette, merkte je ook vaak de stijl van Dirk Stallaert in de figuren.
De personages waren goed uitgewerkt. De Griekse filosoof was grappig en werpt alle zekerheden rond filosofie omver. De verwijzing naar Plato was goed gevonden. Matahara zat ook goed in elkaar, maar leek enkele fysieke gelijkenissen met de Watersater te tonen. Koning Demetrios had alles wat een slechterik nodig heeft en ook Zeus was goed uitgewerkt.
Alles bij elkaar dus een 8.5 maar dat zit niet in de keuzes. Daarom een 8, een 9 reserveer ik liever voor een echt goed en strak album waarin alle Vandersteenelementen weer aan bod komen.
Ps.: De Kolos van Rhodos was echt mooi getekend, jammer dat hij er niet meer staat.
Datumzondag 8 mei 2011 10:10

Reactie no. 17
NaamMarc Ulemie
Leeftijd42
Cijfer10
RecensieJa, nou zie ik karakter en ik herken de figuren. De acties zijn goed gekozen, vooral Jerom, en je ziet goed, dat Lambik juist makkelijker ligt, ook al is hij eenvoudig neergezet. Blijkbaar is een bijrol waarin hij allerlei actie van Jerom verwacht, nog geen gekke hoofdrol.

Na de prominentie in de halve Havelaar lijken Suske en Wiske toch weer wat naar de achtergrond te zakken, en dat komt de reservering ten goede, waarin ze emotioneel wat serieuzer en vastberaden, en zelfs verantwoordelijk en beredeneerd overkomen.

Er moet ook actie worden uitbesteed. De levendige verpersoonlijkingen Totallos en Minotaurus blijven een aantal pagina's lang in beweging en dichten het actiegat waarin anders Suske en Wiske zouden vallen. Hun rol had ook met tripjes in het culturele en in de oudheidverkenning opgelost kunnen worden, maar dat wordt direct zo particulier, in plaats ervan zitten Suske en Wiske in een bootje en bezoeken een doolhof. De overige exploraties van het dorp en de omgeving zijn netjes met gidsen opgelost, eindigend op -os. Alouvaizestonlos, Bontenos, Xendeklos. Doordat er zo veel meer buitenfiguren komen, zie je meer draaiing en dat is verder gunstig uitgevallen, want onze hoofdpersonen kunnen hun gewende staatje verlaten en maken door de buitenfiguren meer van de ruimte gebruik, nemen meer waar en omschrijven dan beter. Dat die externe beweging, zowel van buitenfiguren alsook van de mythen, de ruimtebenutting ten goede komt, merk je ook bij de verlevendiging der voorwerpen. Het idee is simpel: zet iets neer wat al beweegt, en maak er verder gebruik van in de interactie. Elke scene is al belangwekkend vanwege de interesse van Tante, of van de professor erin of van Lambik, die met koel beraad eindelijk weer de goedbedoelde maar verkeerde actie onderneemt. Dat de ruimtebenutting ook werkt, blijkt aan het halt dat er geregeld aan wordt geroepen door autoritairen (Complementa). Heel mooi toneel, heel goed gecreëerd en door de magere uitdossing te combineren met attentie voor historische actie is er pas doel getroffen in het visuele. De figuren staan centraal en behouden waardigheid, iets dat serieus ten goede komt aan tragischen, en niet opgaat in fatalen of radicalen. Schitterende menselijke rollen winnen van betekenisloze stommerikken, die hun hart verliezen door de ruimtereis, waarin ze weer eens beland zijn. Is ongelofelijk goed gelukt! Vandaar de 10.

Datumdonderdag 5 mei 2011 01:58

Reactie no. 16
NaamWilco
Leeftijd39
Cijfer8
RecensieAls Suske en Wiske lezer ben ik opgegroeid met Paul Geerts. Ik heb me de laatste jaren dan ook ontzettend lopen ergeren aan de kwaliteit van de albums. Toch moet ik eerlijk bekennen dat ik de laatstse paar albums best leuk vind. De tekeningen blijven echter nog wel van een bedenkelijk niveau. Zolang de verhalen zich echter in het verleden afspelen en er geen kinderachtige auto's moeten worden getekend valt dit nog wel mee. Dit album vond ik leuk en komt in de buurt van een Halve Havelaar. Ik hoop dat deze stijgende lijn wordt voortgezet.
Datummaandag 25 april 2011 08:44

Reactie no. 15
Naamdennis
Leeftijd12
Cijfer9
Recensiedit album behoort niet tot een van de beste, want de grappen waren een beetje flauw, en ik denk dat het verhaal ook wel iets spannender kon. maar omdat ik voor de rest geen kritiek heb geef ik het toch een 9.
Datumzondag 3 april 2011 14:50

Reactie no. 14
NaamMark
Leeftijd32
Cijfer6
RecensieEen voorzichtig zesje, laten we zeggen een 5 1/2. Ik hield na het lezen een dubbel gevoel over aan dit album. Een aantal dingen die me opvielen:
1. een relatief lang en uitgekauwd beginstuk; je valt ook echt in het verhaal. Ik hou meer van een gedegen opbouw (maar dat is persoonlijk);
2. een vlot verhaal op zich. Hier en der wel wat kort door de bocht en, zoals we gewend zijn inmiddels, het hangt van toevalligheden aan elkaar;
3. moet nu echt in elke zin/elk plaatje een woordgrap? (retorische vraag, niet beantwoorden aub).
Ik wil wel zeggen dat ik het thema op zich sterk vond, de laatste grap zelfs super (een lollig open einde). Ik blijf (tegen beter weten in?) hopen op een verhaal met meer diepgang. De Kwakende Queen dan maar?
Datumvrijdag 1 april 2011 13:26

Reactie no. 13
NaamAien
Leeftijd25
Cijfer7
RecensieWederom een redelijk geslaagd album!

Het tempo van het verhaal ligt goed, al vond ik sommige situaties wel erg snel gaan, vooral in de tweede helft van het verhaal. erg jammer, want hierdoor verliezen de verhalen hun impact.

De hoofdpersonen kwamen goed tot hun recht en konden redelijk goed zichzelf zijn (al vond ik de opmerking van Jerom dat hij de kleedkamer van het naaktmodel in wilde wel erg raar).

Het grootste probleem dat ik met dit verhaal had was dat er zo veel historische en mythologische figuren kwamen opdraven dat het soms karikaturen werden. Het was beter geweest, als er wat minder waren verschenen en degene die over waren gebleven wat beter werden uitgewerkt, waardoor bijvoorbeeld ook kinderen er echt wat van konden leren.

Afgezien daarvan vond ik het een leuk album. Het las lekker weg en de Griekse setting werkte erg verfrissend. Ook de woordgrapjes in de namen (Trosselos) waren over het algemeen erg leuk gevonden.

Datumzaterdag 26 maart 2011 20:51

Reactie no. 12
NaamNico
Leeftijd21
Cijfer7
RecensieTsja, en dan was daar de Zappende Ziel. Niet de meest indrukwekkende titel. Toch al met al een gemiddeld verhaal. Zeker voor dit team nog aan de aardige kant. Maar het blijven allemaal maar gemiddelde verhalen. Ik heb geloof ik de laatste 6 verhalen wel een '7' gegeven en nu ik die wat vaker gelezen heb, ben ik nogal eens coulant geweest. Toch geef ik ook hier weer een die '7'.

Dit verhaal begint ontzettend druk met een onnodig lange achtervolging waardoor het tweede, interessante deel in een miniem aantal pagina's is gepropt wat mijn leesplezier niet bevorderde. Te veel moest er te snel en vaak te toevallig gebeuren. Dat vond ik ook al bij het vorige album. Denk aan de pijl en boog, die suske ineens mee heeft gekregen, denk aan de vergeten lunch van Matahara, ook zo'n onlogischheidje. Het blijf allemaal hangen in 'aardig'.

De platen zijn over het algemeen mooi. De tekenstijl van Morjeau komt me wel altijd wat drukker over. Wellicht omdat ik met de stijl van Marc Verhagen ben opgegroeid ben ik anders gewend. Maar dat is stijl, daar kun je niet iemand op afrekenen. Dus ondanks de drukte van de platen, zijn die platen veelal wel mooi. Ik erger me wel heel erg aan de misvormde hoofden van sommige karakters zo nu en dan. Vooral S&W en Barabas. Aan Jerom en Sidonia ergerde ik me voor het eerst niet. Inkleuring is wederom prima. Mooi gedaan. Daarnaast is de grapdichtheid weer behoorlijk toegenomen. Dat is jammer en storend zo nu en dan. Een goed verhaal hoeft geen grap om het plaatje te hebben. Ook niet voor een 'jongere doelgroep'.

Al met al een aardige voldoende. Een 7 omdat het geen draak van een album is. De Kwakende Queen ziet er veelbelovend uit. Eens kijken of dit team in staat is de 7-tjes te ontstijgen.

Datumvrijdag 25 maart 2011 22:06

Reactie no. 11
NaamR | S
Leeftijd15
Cijfer8
RecensieHet begin was een beetje ''rommelig'
Maar verder zeker een aanrader
Datumwoensdag 23 maart 2011 17:02

Reactie no. 10
NaamFrédéric
Leeftijd32
Cijfer8
RecensieBest een aardig album, vooral als je, zoals ik erg in geschiedenis geïnteresseerd bent.
Het verhaal: erg goed gevonden, die twee zielen die bij elkaar moeten komen, goed uitgewerkte sfeer van het oude Griekenland. Alleen, waarom zo'n lange inleiding (zeker 6 pagina's te lang). Het zappen van voorwerp naar voorwerp OK, geen probleem, maar zie ook de Stervende Ster. Daarnaast: vergelijk dit album eens met de cadulle cupido, waar de Centauren meer uitgewerkt zijn. Niettemin 7/10.
Info en moraal: je leert hier een heleboel over het oude Griekenland (Godenwereld, hubris,Demetrios,...)en de moraal (liefdesverhaal) zit ook goed. 9/10
Humor: goed gebalanceerd. 8/10
Tekeningen: mogen er zijn, de kolos is mooi getekend. 8/10
Conclusie: 8/10 een zeer genietbaar album dat je zeker een halfuur ontspanning geeft.
Datumdinsdag 22 maart 2011 20:08

Reactie no. 9
NaamR.Poels
Leeftijd33
Cijfer7
RecensieIk ben persoonlijk geen fan van albums waar lange, slapstickachtige achtervolgingen in verwerkt zijn. Hoewel ik bijvoorbeeld buitengewoon gecharmeerd ben van de reeks Kiekeboe, vind ik een album als "De Taart" werkelijk vreselijk. (Heb het derhalve ook nooit meer herlezen.) Evenals in "De tijdbobijn" bevat ook dit album weer een achtervolging die in mijn ogen echt veel te lang duurt. Ik snap best dat kinderen dit amusant vinden, maar ík wordt er niet warm of koud van ! Het album begint ook pas echt als deze dwaze tocht erop zit. Vanaf dan start een zeer redelijk avontuur in mijn ogen. Tekeningen zijn prima, inkleuring erg verzorgd, en een scenario dat goed te pruimen valt. Door de legende van Troje van stal te halen, is er in mijn ogen weer eens een album dat een bestaand historisch feit als basis heeft, en dat zijn in mijn ogen toch de betere albums. Enkel de cartoony- minotaurus vond ik persoonlijk een gemiste kans. Wanneer verschijnen er nog eens echte gevaarlijke monsters in Suske en Wiske ? ( Marc Verhagen heeft dit in mijn ogen voorgoed verbruid voor de rest van de reeks !!!) Deze half- stier haalt het in gevaarlijkheid toch lang niet bij bijvoorbeeld de onderwaterstier uit "Het Bretoense Broertje". Daar mag wat mij betreft nog wat beter naar gekeken worden. Jammer. Soit. Indien men de achtervolging had weggelaten, en hierdoor wat meer aandacht was uitgegaan naar de hoofdlijn van het verhaal was mijn beoordeling wat hoger geweest, maar ondanks dat een verdiensteljke 7 !
Datummaandag 21 maart 2011 19:57

Reactie no. 8
NaamNard
Leeftijd11
Cijfer8
Recensietoen ik de titel zag dacht ik dat dit album niks zou worden.
toen ik het album uit had dacht ik er heel anders over.
ik vond het begin ongelofelijk slap (tot die achtervolging was afgelopen) maar daarna vond ik het een goed scenario zeker voor Peter Van Gucht en Luc Morjaeu,natuurlijk zijn de goede oude vandersteens en geerts veel beter maar van de laatste 15 albums was deze toch het een naar beste(beter is de halve Havelaar) album.
scenario 7
tekeningen 9
samen 8
Datumzondag 20 maart 2011 08:55

Reactie no. 7
NaamNisen Jimmy
Leeftijd38
Cijfer9
RecensieOndanks de negatieve commentaren hieronder gegeven vind ik het een goed album, een enorme vooruitgang !!
Doe op dezelfde piste verder
Een dikke negen (als ik vergelijk met andere albums uit de "moderne" reeks
Datumvrijdag 18 maart 2011 16:30

Reactie no. 6
NaamKaj Peters
Leeftijd25
Cijfer7
RecensieIk ben blij dat ze weer ouderwetse avonturen maken rond Suske en Wiske, maar De Zappende Ziel is net te slap om mij te kunnen bekoren. Net als bij het vorige album is het een goed idee dat verzandt in een gemakzuchtige reeks aan actie-momenten waarbij weinig ruimte is voor een schets van de sfeer. Wel fijn is dat het album, zoals het hoort, een geschiedenisles geeft aan de lezer. Dit hoort ook bij de traditie van onze helden en is te lang overschaduwd geweest door andere zaken.
Datumdonderdag 17 maart 2011 11:30

Reactie no. 5
NaamAlbert
Leeftijd30
Cijfer6
RecensieIk vond dat het verhaal een beetje te summier was, een beetje te voorspellend en niet verrassend. Dit keer dus een iets lager cijfer maar nog net wel een voldoende.
Datummaandag 14 maart 2011 10:17

Reactie no. 4
NaamVincent
Leeftijd13
Cijfer9
RecensieHoewel de titel niet echt veelbelovend leek en achteraf gezien slechts gedeeltelijk toepasselijk was bij het verhaal (zielEN was misschien beter geweest), vond ik het toch een zeer goed album. Vrijwel alleen maar mooie tekeningen dit keer -zelfs op de voorkant- vooral de tekening van de uit de zee opdoemende Kolos die een halve pagina in beslag nam. Ook leuk dat er veel herkenbare dingen uit de Griekse mythologie inzitten, bijvoorbeeld bij het stukje waarin Totallos zijn verhaal doet kun je de goden goed herkennen en onderscheiden. Ondanks het feit dat er een boel Griekse namen in voor komen, zijn ze niet allemaal zo voor de hand liggend als ze anders wel eens zijn. Ook de humor en de karakters zaten weer precies op het goede niveau en al met al is dit een geweldige strip. Eigenlijk een 9,5, maar om dat omhoog af te ronden naar een 10, vond ik net een tikkeltje te veel, zelfs voor zo'n goede strip als deze.
Datumzondag 13 maart 2011 11:10

Reactie no. 3
NaamAnoniem
Leeftijd12
Cijfer10
RecensieLambik zit in de prehistorie met de vernieuwde teletijdarmband. Als hij terug naar 1 maart 2011 gaat zapt hij een ziel uit het verleden mee, die Lambik dus heeft opgepikt toen hij voorbij de tijd van de Grieken vloog. De ziel zapt over naar Einsteintje, de teddybeer van Barabas. Hij vertelt dat hij Totallos heet, en dat hij zijn geliefde, Complementa genaamd, is verloren. Hij wil haar natuurlijk terug en Suske, Wiske, Jerom en Lambik reizen met de teletijdarmband naar het oude Griekenland, waar ze erachter komen dat ze in een eeuwigbrandende vlam is gezapt. Totallos zapt over naar de kolos van Rhodos, waarmee hij hoopt dat hij Complementa terugkrijgt. Of dat lukt, dat lees je in: 'De Zappende Ziel'!
Een goed album waarvan je ook veel kan leren over het oude Griekenland, dus een leuk én leerzaam verhaal van Suske en Wiske.
Mooie tekeningen, goed scenario; een 10.
Datumzaterdag 12 maart 2011 18:24

Reactie no. 2
Naamklaas
Leeftijd31
Cijfer1
RecensieWat een walgelijk album om meteen maar met de deur in huis te vallen.
Slap verhaal, irritante grappen die nog geen glimlach waard zijn en tot slot van de ramp, ontzettend kinderachtig is. Ik denk dat ik het verzamelen van deze reeks maar eens een tijdje in de koelkast zet totdat deze 2 van het team ontslagen worden of ergens anders gaan werken.

Waarom deze harde woorden?
Het verhaal zelf kan verteld worden op een halfvol getypt A4 papier. 2 geliefden worden gestraft voor de daden van anderen. 1 zwerft door de ruimte de andere op aarde, Suske en Wiske komen met Lambik en Jerom te hulp en lossen het zo eventjes op zonder al teveel moeite en tegenstand. Het verhaal begint met de zappende ziel die achtervolgt wordt door een Jerom en een Lambik. Deze achtervolging duurt van strook 20 tot strook 60, zo kan ik ook een verhaal bedenken van 184 stroken. Vliegtuigen die tot leven komen en eruit zien alsof ze zo uit een cartoon voor kinderen van 4 tot 6 jaar komen. Zeer storende woordgrapjes waar in het verleden (de afgelopen 5 jaar) veel mensen overheen zijn gevallen. Een volslagen idiote Lambik die een persiflage van zichzelf is geworden. Niks geen heldhaftigheid meer, maar platte grappen. Geen zelfopoffering voor zijn vrienden maar constant zelf slachtoffer worden van zijn eigen onbenulligheden.
Om af te sluiten zeer weinig kleurgebruik gericht om het zo snel mogelijk af te raffelen zodat het volgende verhaal weer gemaakt kan worden voorbeelden hiervan zijn de Minotaurus en de algemene bruine kleur die wordt gebruikt om het oude Griekenland te weergeven.
Hebben ze het bij standaard nou nog niet door dat de oude kwaliteitstrip ten dode is opgeschreven.
Ik koop deze albums in ieder geval niet meer nieuw want het is een verspilling van mijn geld.

Datumdonderdag 10 maart 2011 20:42

Reactie no. 1
NaamRune
Leeftijd11
Cijfer10
RecensieIK vond het een goede strip.Ik heb gemerkt dat het veel over griekenland gaat. En die ziel die zijn geliefde terug wou vinden in griekenland was ook goed. Maar gelukkig zijn ze nu toch samen.
Datumdonderdag 10 maart 2011 17:47