Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

Sulamith Schiff


Synopsis van een onvoltooid verhaal.

Marc Verhaegen met Suske en Wiske In het commentaar dat Marc Verhaegen gaf op zijn ontslag bij Studio Vandersteen noemde hij een aantal punten waarover hij van mening verschilde met de erven Vandersteen. Eén van zijn ideeën die niet in goede aarde vielen was een gepland verhaal over een Joods meisje dat in de tweede wereldoorlog om het leven kwam in een concentratiekamp. De naam van het meisje zou ook de titel van het verhaal worden, Sulamith Schiff

In een interview dat op maandag 28 februari in de krant De Morgen verscheen vertelde Marc vrij uitgebreid over dit verhaal:
"... de deining werd nog groter met Sulamith Schiff. 'Dat is een meisje dat ooit in Heide Kalmthout leefde. Ergens bij de verbouwingen van een huis vielen er enkele jaren geleden brieven uit het plafond. Die bleken van Sulamith Schiff. Ze waren gericht aan haar vader. Uit onderzoek bleek later dat beiden na een razzia zijn gedeporteerd. Prachtig verhaal. Ik had in die tijd een tentoonstelling over joods speelgoed tijdens de bezetting bezocht. Via een oud popje wilde ik Suske en Wiske in contact brengen met Sulamith. Ze zouden via de teletijdmachine net voor de oorlog met haar in contact komen, maar door Lambiks technisch falen zouden ze tijdsprongen maken en zelfs in de periode terechtkomen toen joden sociaal beperkt werden, niet meer op de tram of de bibliotheek mochten. (Erg emotioneel) Dat verhaal raakte mij. Als ik erin zou slagen om dat verhaal op een kindvriendelijke manier te verwerken, zo dacht ik, dan schrijf je geschiedenis.'
Maar het bleek niet bespreekbaar. 'Ik heb toen een stukje van het testament van Vandersteen mogen lezen. De passages die ik mocht lezen, handelden over de figuren en de verhalen. Een verhaal als dat van Schiff kon niet. In die periode waren er net die aanslagen tegenover de joodse kinderen in Wilrijk. Premier Verhofstadt heeft toen gezegd dat de kinderen in de school opnieuw hun geschiedenis zouden moeten leren. Toen heb ik het idee weer opgerakeld. Maar toen ik ging researchen in de Mechelse Dossin Kazerne (joods verzets- en deportatiemuseum, GDW), werd dat meteen overgebriefd aan de erven. Officieel klonk het dat het verhaal technisch te zwak zou zijn, maar dat is onzin. Ik heb het scenario naar Didier Seeuws van het kabinet van Verhofstadt gestuurd en die liet verstaan dat dit was wat de minister bedoelde. Ward Adriaens, conservator van de Mechelse Dossin Kazerne, vond het een ontroerend verhaal.
"

Omdat Marc veel nieuwsgierige reacties kreeg naar aanleiding van dit verhaal heeft hij de Fameuze Fanclub gevraagd om de synopsis van het verhaal op internet te publiceren. De fanclub heeft aan dit verzoek voldoen en daarom was de opzet voor het verhaal vanaf maandag 28 februari een paar dagen in zijn geheel op de site van de club te lezen.
Begin maart is het scenario weer verwijderd.

Op 12 april 2005 viel er een nieuwe ontwikkeling rond dit verhaal te noteren. In het programma PaPaul vertelde Marc Verhaegen toen dat hij het oorspronkelijke idee heeft omgewerkt tot een nieuwe strip die zal gaan verschijnen in de jeugdkrant Kidsweek.