Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

Suske en Wiske Infographics

5: De Kleurrijke Covers


Datum: 5 april 2018

De Kleurrijke Covers

Over de Infographic

De Kleurrijke Covers is de vijfde verschijning in een reeks van zes infographics over Willy Vandersteen's populaire stripboekenreeks Suske en Wiske. In De Kleurrijke Covers is te zien wie (of wat) er het vaakste op albumcover van een verhaal verscheen.

De Kleurrijke Covers is gebaseerd op 377 verhalen gepubliceerd binnen de stripreeks Suske en Wiske. Tot de 377 adembenemende avonturen bestudeerd behoren de 276 albums uit de vierkleurenreeks (van De Poenschepper uit 1966 tot De Zwarte Zwevers uit 2017) en 101 kortverhalen, speciale uitgaven en reclame uitgaven getekend door Studio Vandersteen en uitgegeven door de Standaard Uitgeverij tussen 1945 en 2018. Albums uit de spin-off reeksen De Grappen van Lambik, Jerom, Schanulleke, Klein Suske en Wiske, Junior Suske en Wiske, Amoras, J.Rom en De Kronieken van Amoras zijn niet meegenomen in de telling.

De Kleurrijke Covers

De meeste albums binnen de Suske en Wiske reeks tonen het gelegenheidspersonage uit de titel op hun cover, zoals op de covers van De Gezanten Van Mars (1955), De Olijke Olifant (1978), Het Witte Wief (1990) en De Planeetvreter (2017). Op de tweede plaats staan de hoofdpersonages: 74 keer werd een personage zowel in de titel genoemd als afgebeeld op de cover. Voorbeelden hiervan zijn De Witte Uil (1948), De Raap van Rubens (1976) en De Tragische Tante (2014). Ook de titelobjecten uit albums verschenen regelmatig op de albumcover, zoals op de covers van De IJzeren Schelvis (1954), De Junglebloem (1967), De Malle Mergpijp (1972) en De Zwarte Tulp (2014). De titulaire locaties, nevenpersonages en gebeurtenissen sluiten het geheel af.

De Kleurrijke Coverhelden

Ongeacht of zij als titelpersonage gebruikt werden verschenen zowel de reeks haar hoofd- als nevenpersonages regelmatig op de cover. Wiske werd maar liefst 339 op de cover van een album afgebeeld, waarmee zij met stip bovenaan staat. Suske en Lambik volgen met respectievelijk 324 en 210 covers. Wiske, Suske en Lambik worden vervolgens op afstand gevolgd door Sidonia en Jerom, wie respectievelijk 94 en 93 keer afgebeeld werden. Opvallend is dat Schanulleke drie keer zo vaak op de cover van een album verscheen als professor Barabas, die juist in veel meer verhalen meespeelde dan Schanulleke.

De Bonte Bijfiguren

Niet alleen Schanulleke, maar ook Krimson verscheen vaker op een albumcover dan professor Barabas. Hij staat daarmee bovenaan de ranglijst van op de cover afgebeelde nevenpersonages. Naast Krimson en Vitamitje is voor weinig nevenpersonages de eer weggelegd regelmatig op een albumcover te verschijnen.

Deze infographic is ontworpen door Pim Razenberg (PPJR Productions, ppjr.nl), gebaseerd op de lay-out van de albums uit de 'Rode Reeks'.
'Suske en Wiske' is een merk van Standaard Uitgeverij.


Klik op de onderstaande afbeeldingen om de overige Infographics te bekijken.
Bekijk ook de titellijst voor een overzicht van de 377 verhalen waarop deze overzichten zijn gebaseerd.

De Prachtige Personages De Bonte Bijfiguren
De Uitmuntende Uitvindingen De Talrijke Titels De Statige Statistieken