Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

Studio Vandersteen

De huidige medewerkers


Index
Intro


Studio Vandersteen in 2005 Tot begin 2005 was er altijd 1 persoon binnen de Studio die de eindverantwoording voor zowel tekeningen als scenario's had. Uiteraard was Willy Vandersteen zelf de eerste die deze rol vervulde. Na hem waren Paul Geerts en Marc Verhaegen degenen die als "peetvader" van Suske en Wiske optraden.
Vanaf 2005 is de structuur van de Studio gewijzigd. De leiding is nu in handen van een duo. Peter Van Gucht is de eerst verantwoordelijke man voor de scenario's terwijl Luc Morjaeu de leiding heeft over de tekenaars.
Net als hun voorgangers hebben de huidige leiders de steun van een team assistenten die ervoor zorgen dat Suske en Wiske avonturen kunnen blijven beleven.

Eric De Rop

Eric De Rop

De zoon van Eduard De Rop is een waardig opvolger van zijn vader gebleken. het tekenen van het korte verhaal De bevende berken vormde voor hem de start van zijn medewerking aan de Suske en Wiske-reeks. Sinds 1986 is hij nu de vaste inkter van Suske en Wiske en als zodanig drukt hij een eigen stempel op de reeks.
Zijn dienstverband bij Studio Vandersteen begon overigens al in 1970 toen hij als tekenaar van de reeksen Bessy en Jerom in Kalmthout begon te werken. Later heeft hij ook nog meegewerkt aan De familie Snoek en De Geuzen.
Vele jaren werkte hij, naast Suske en Wiske ook, samen met Patty Klein, aan de gag-strip Schanulleke.
Voor het Suske en Wiske weekblad tekende hij een aantal aflevering van de strip Ribbedebie, over de belevenissen van een tovenaarsleerling.

Dirk Stallaert

Vanaf januari 2006 werkt Dirk Stallaert als tekenaar mee aan Suske en Wiske. De op 28 december 1955 in Brussel geboren Stallaert was eerder betrokken bij Dirk Stallaert twee andere bekende Vlaamse stripreeksen. Als assistent van Marc Sleen tekende hij jarenlang de avonturen van Nero. Na het stoppen van die reeks stapte hij over naar Kiekeboe, van Merho.
Voordat hij in 2003 ging samenwerken met Merho waren er al berichten dat Stallaert aan de slag zou gaan bij Studio Vandersteen. De overstap ging op dat moment niet door maar in de loop van 2005 werd bekend dat hij waarschijnlijk toch Suske en Wiske zou gaan tekenen.

Het tekenwerk voor Kiekeboe werd goed ontvangen en Merho was daar ook zeer tevreden over. Stallaert besloot desondanks om toch te kiezen voor Suske en Wiske. Hij bleef het zelf moeilijk vinden om de stijl van Merho in de vingers te krijgen. Omdat hij met Suske en Wiske is opgegroeid hoopt hij dat de inwerking bij deze strip hem makkelijker af zal gaan. Ook de werkdruk (drie pagina's per week) werd door hem als te hoog beschouwd omdat hij hierdoor nauwelijks tijd over hield om zijn eigen werk te maken.
Vanaf 2006 wil Stallaert zijn prioriteiten anders stellen. Zijn eigen reeksen (o.a. Plankgas en Plastronneke en Mieleke Melleke Mol) komen op de eerste plaats en daarnaast zal hij voor Studio Vandersteen werken. In het verleden vormde het studiowerk de hoofdmoot van zijn bezigheden.

De favoriete Suske en Wiske verhalen van Dirk zijn: De gouden cirkel, Het hondenparadijs, De koddige kater, De Ringelingschat, De IJzeren Schelvis, Het sprekende testament, De windmakers, De wilde weldoener, De kaartendans en De nerveuze Nerviërs. Hij zou graag terugkeren naar de stijl van halverwege de jaren '60, zowel qua verhaal als qua tekenstijl maar tekent hierbij aan dat het beleid van de studio niet in zijn handen ligt.

Hoewel Dirk officieel pas in januari 2006 bij Studio Vandersteen aan de slag gaat heeft hij ook in 2005 al wat werk voor de Studio verricht. In het vijfde album van De grappen van Lambik is een aantal gags opgenomen die al door hem getekend zijn.

Foto: Patrick Van Cleemput

Bruno De Roover

Bruno De Roover

Begin 2003 begon De Roover als freelance medewerker bij Studio Vandersteen. Zijn taak bestaat in eerste instantie vooral uit het uitwerken van de blauwe schetsen die Marc Verhaegen maakt voor korte verhalen van Suske en Wiske.
Bruno De Roover is op 7 september 1972 geboren in Brugge. Hij studeerde communicatiewetenschappen (pers en voorlichting) aan het Hoger Instituut voor Bedrijfsopleiding in Gent en grafische vormgeving aan het Sint-Lucas in dezelfde plaats. In 2000 begon hij als tekenaar bij Studio 100, de makers van bekende kinderprogramma's en strips van Kabouter Plop, Samson en Gert en Wizzy & Woppy. Verder maakte hij ook nog een reclamestrip voor Deceuninck, tekeningen voor een dagtrip-cd-rom bij dagblad De Morgen en ontwierp hij tekeningen en de lay-out voor diverse websites.
Met de strip Flosj in het Vlaams Parlement won De Roover in 2002 de stripontwerpwedstrijd van het Parlement.
Eind 2005 verliet De Roover Studio Vandersteen weer omdat hij meer tijd wilde hebben voor eigen projecten. In een interview met de Stripspeciaalzaak vertelt hij hierover:
"... ik ben ondertussen een vijftal maanden geleden gestopt [met het werken voor Studio Vandersteen]. Met spijt in het hart, want het was een grote eer om aan Suske en Wiske te mogen meewerken, maar de kriebels om een eigen ding te maken werden te groot. Ik tekende Sus en Wis ook na mijn vaste job bij Studio 100 en dus was er weinig of geen plaats meer voor een eigen project.
Ik blijf Sus en Wis wel nog op de voet volgen nu. Ik vind wat Luc Morjeau en PUG maken hele goeie Vandersteen-revisited-verhalen. De juiste spirit zit er weer in. Ik raad iedereen aan die Sus en Wis uit het oog is verloren om de nieuwe albums te lezen."
Het afscheid van Bruno bij de Studio was niet definitief. In 2006 werkte hij alweer mee aan de scenario's van enkel korte verhalen. Ook schreef hij samen met Peter Van Gucht aan het scenario van De kaperkoters.

Erik Meynen

Erik Meynen De naam van Erik Meynen komt voor het eerst voor op het titelblad van De Europummel waar zijn naam wordt vermeld naast die van Marc Verhaegen.
De intrede van Meynen bij de Studio had voordat het album verscheen al flink wat stof doen opwaaien.

De op 18 december 1957 in Kapellen geboren Erik Meynen heeft al diverse strips op zijn naam staan. In 1978 tekende hij als vakantiebaantje het decor van een aflevering van Kiekeboe (Kiekeboe in Carré). Vanaf 1980 werkte hij samen met Pjotr aan de avonturen van Tommy Gun & Marion Lee.
Na een korte pauze ging hij in 1987 weer aan de slag voor het blad LAVA waarvoor hij de tekeningn maakte bij scenario's die werden geschreven door Kamagurka.
Erik is echter vooral bekend geworden door de politieke cartoons die hij maakte voor de weekbladen Panorama en Het laatste Nieuws . Voor de bundeling van deze cartoons, onder de titel De jaren van Dehaene ontving hij in 1999 de Bronzen Adhemar uitgereikt, de belangrijkste stripprijs in Vlaanderen.
Naast Peter Van Gucht neemt Erik Meynen tegenwoordig in de Studio de scenario's voor zijn rekening.

Tom Wilequet

Tom Wilequet

Met het in dienst treden van Tom Wilequet in september 2002 werkte er voor het eerst sinds jaren weer een familielid van Willy Vandersteen op de studio.
Tom werd op 25 december 1959 geboren als eerste kleinkind van de schepper van Suske en Wiske. In de jaren '80 van de vorige eeuw begon hij zijn loopbaan als vormgever voor het franstalige weekblad Flair te Brussel. Later stapte hij over naar de nederlandstalige redactie van dat tijdschrift in Antwerpen. Gedurende deze periode was hij ook actief als illustrator en cartoonist voor diverse dag-en weekbladen.
Begin jaren '90 werkte hij als freelancer voor verschillende bladen van de TUM (Tijdschriften Uitgevers Maatschappij, later Mediaxis) en als vormgever van drukwerk voor bedrijven en handelszaken. In het midden van hetzelfde decennium startte hij met een webdesign-bureau.

Tom is bij Studio Vandersteen in dienst als Office Manager. Zijn taak omvat de dagelijkse werking van de studio, de administratie en de contacten met de uitgeverij en "derden". Hij verzorgt de scans en de algemene opmaak van de platen voor aanlevering van het materiaal voor de kranten en de albums. Het Suske & Wiske lettertype is door hem bewerkt tot een Mac postscript-font waarmee de teksten en tekstballonnen nu in PhotoShop worden geplaatst.
Tevens houdt hij zich bezig met het inscannen, bewerken en inkleuren van diverse illustraties. Als webdesigner heeft hij ook de taak gekregen om een website te maken voor Studio Vandersteen. Deze site zal mogelijk in 2005 online komen en zal onder andere veel informatie bevatten over de geschiedenis van de studio.


Sabine De Meyer

Sabine De Meyer

Vrijwel gelijk met Isabelle Van Laerhoven is nog een tweede freelance medewerkster aan de slag gegaan bij Studio Vandersteen. Sabine De Meyer werkt vanaf begin 2006 ook als inkleurster. Zij is de echtgenote van stripmaker Luc Cromheecke, de tekenaar van Roboboy. Die strip wordt ook daar haar ingekleurd.
Sabine werkt in eerste instantie vooral aan de reeks De grappen van Lambik.

Jeroen Bullaert

Jeroen Bullaert

De op 8 januari 1981 te Brugge geboren Jeroen Bullaert volgde een opleiding grafische vormgeving en illustratie aan de Sint-Lucas Hogeschool te Gent. Na zijn afstuderen in 2006 kon hij direct aan de slag als assistent van Dirk Stallaert. Voor deze tekenaar verzorgde hij onder andere de inkting van de reeks Plankgas en Plastronneke.
In 2009 werd hij aangetrokken als medwerker van Studio Vandersteen. Ook hier werkte hij vooral samen met Stallaert. Hij was verantwoordelijk voor het inktwerk en decors van veel verhalen uit TrosKompas, zoals Krimson Break, Juffertje Janboel en Taxi Tata.
In de hoofdreeks werkte hij onder meer aan albums als De zappende ziel en Suske de rat.
Voor Het vurige Vitamitje tekende hij zowel de figuren als de decors.Logo Studio Vandersteen