Suske en Wiske op het WWW

Inleiding


Suske en Wiske multimedia Sinds de opkomst van de computer voor thuisgebruik hebben al heel wat stripfiguren hun opwachting op het beeldscherm van de PC gemaakt. Spelletjes van De Smurfen, Kuifje en vele Disney-figuren zijn al geruime tijd in de winkels verkrijgbaar.

De Standaard Uitgeverij heeft zich op dit front lang stil gehouden. Pas in 1998 werd het eerste computerprogramma gelanceerd met stripfiguren van deze uitgever in de hoofdrol. Het hoeft geen verbazing te wekken dat Suske en Wiske werden uitverkozen om bij deze introductie de eerste viool te spelen. Dit duo is immers al sinds jaar en dag één van de peilers waar de striptak van de Standaard Uitgeverij op leunt.
Overigens waagde de SU de eerste stappen in de digitale wereld niet zonder steun. De bedrijven Canvas multi-media en A.W. Bruna Multimedia waren de partners bij deze onderneming.

De eerste cd-rom die in 1998 op de markt verscheen was Stripmaker. Met dit programma konden de Suske en Wiske-liefhebbers zelf avonturen van hun favoriete striphelden maken waarbij ze gebruik konden maken van originele tekeningen van Studio Vandersteen.
Tegelijk met Stripmaker werd ook een platformspel uitgebracht met de titel De roekeloze ruimtereis. Hiermee was het eerste interactieve avontuur van Suske en Wiske een feit.
De volgende uitgave in de reeks cd-rom's was de Familiequiz, die in 1999 verscheen. Later in dat jaar konden de liefhebbers opnieuw naar de winkel. Dit keer voor een tweede platformspel, Het geheim van de farao. De volgende uitgave voor de PC werd de Printkit.

Eind 2003 werd een verzamel-cdrom uitgebracht met spelletjes en screensavers van diverse stripfiguren. Het schijfje kwam alleen in Belgiƫ op de markt met de titel Strip-spelletjessensatie.

De Standaard Uitgeverij heeft onder andere reclame gemaakt voor hun nieuwe multimedia collectie door middel van een aantal Verrassings-rom's die werden ingesloten bij een paar Suske en Wiske-albums. Ook A.W. Bruna heeft deze reclamemethode gehanteerd. Deze uitgever bracht een Actie-rom uit waarop onder meer een demo van de Stripmaker stond.

In november 2002 verscheen er voor het eerst een Gameboy-spel, De tijdtemmers, terwijl in 2003 het pc-spel De digitale dromenmachine werd uitgebracht.
Inhakend op de animatiefilm De Texas Rakkers verschijnt in 2009 een game voor de Nintendo DS.

Van al de bovenstaande uitgaven vind u een beschrijving op deze pagina's. Bij de spelletjes worden bovendien nog enkele tips en codes vermeld die van pas kunnen komen bij het spelen.