Suske en Wiske op het WWW

De dappere duinduikers


De dappere duinduikers Samen met Suske en Wiske-album 269, De stugge Stuyvesant kon in mei 2001 een cd-rom met het korte verhaal De dappere duinduikers worden gekocht. Dit avontuur verscheen voor het eerst in druk in het tweede Suske en Wiske Familiestripboek dat uitkwam in 1988. Voor deze uitgave heeft men niet volstaan met enkel het digitaliseren en op cd-rom zetten van de plaatjes. Er is een interactieve strip gemaakt waarbij de gebruiker actie moet ondernemen om het verhaal te kunnen lezen.

In augustus 2000 maakte de Standaard Uitgeverij voor het eerst in de pers bekend dat men werkte aan het uitbrengen van interactieve Suske en Wiske-strips. Erik Cuypers, algemeen directeur van de uitgeverij, zei hierover in De Gazet van Antwerpen: "We gaan interactieve Suske en Wiske-strips maken. Hoeveel weten we nog niet, maar elke titel zal toch een investering vragen van twee tot drie miljoen frank. Let wel, het zal een strip blijven. Iets dat moet gelezen worden. On line via webtechnologie of off line op een computerscherm - daar zijn we nog niet helemaal uit - kan je dan stripstroken lezen waarvan de helderheid enorm zal zijn. De eerste demo-versie is in elk geval spectaculair. Doorheen de rit komen de Een screenshot van het verhaal kinderen wel animatie tegen: spelletjes, geluid, beweging... Op dit moment twijfelen we nog of die spelletjes het verhaal zelf anders kunnen doen eindigen of dat alle wegen uiteindelijk samenkomen in éénzelfde einde. Enfin, de kinderen zullen met de strip spelen, maar tegelijkertijd ook het verhaal blijven lezen. Zo kunnen we het erfgoed van Vandersteen naar een nieuw platform tillen."

De inhoud van De dappere duinduikers is voor deze uitgave niet gewijzigd. Aan de plaatjes zijn echter beweging en (geluids)effecten toegevoegd. De lezer krijgt steeds een plaatje voorgeschoteld en moet daarin klikken om de bijbehorende tekstballonnen of het volgende kader te kunnen zien. Via een menu, dat verschijnt na het aanklikken van het hoofd van Sidonia, is het mogelijk om een aantal pagina's vooruit te bladeren.
Level 2 van het spel Naast het verhaal spelen de duinduikers ook nog een hoofdrol in een spel dat op de cd is opgenomen. In een variant op het bekende spel "kistje duwen" moeten de duikertjes proberen om hun prinses te redden. De speler moet de figuurtjes door een labyrinth van rotsblokken leiden naar de plaats waar de prinses zich bevindt. Door de juiste blokken opzij te duwen kan men de missie tot een goed einde brengen. De duikers worden echter verpletterd door de vallende rotsblokken wanneer de situatie niet goed wordt ingeschat.

Vanaf oktober 2001 is de inhoud van deze cd-rom, zowel verhaal als spel, ook op het internet terug te vinden. Op de site van Clickx! wordt het verhaal in afleveringen geplaatst en kan het spel worden gespeeld.Suske en Wiske op het WWW