Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De zingende zwammen


Vorige Index
Index
Volgende

Rode reeks no. 110 (1e druk: 1970)
Voor het eerst in album verschenen in 1960

De zingende zwammen Dit voor ouders eigenlijk beklemmende verhaal speelt zich chronologisch af na De gouden cirkel. Bij de heruitgaven werd er echter niet opgepast en verscheen dit verhaal in de reguliere rode reeks als nr. 110. De gouden cirkel verscheen in de rode reeks als nr. 118.

De voorpublicatie startte donderdag 19 mei 1960 en eindigde op 26 september 1960. Om het verhaal vantevoren te promoten verscheen er op zaterdag 14 mei 1960 een aankondigingsplaatje en op woensdag 18 mei 1960 de aankondigingsstrook.
Het album verscheen in de loop van het jaar 1960.

De invloeden voor het maken van dit verhaal heeft Willy Vandersteen dit keer duidelijk in de aankondigingsstrook gemeld ; het waren namelijkl de TV-programma´s Highway-patrol, een Amerikaanse misdaadserie, en Blijf jong.
Ook laat Willy met een knipoogje de eerste commerciële perikelen zien rond de Suske en Wiske-reeks, nl. het door Karel Weyler, een gewezen advocaat, ontworpen spel : "Op Jerommeke".
Dit spel bestaat uit een handvat met hierop het hoofd van Jerom met zijn karakteristieke lange neus. Aan het hoofd bevestigd is een lang koordje of elastiekje en hieraan zit een ring vast. Het doel van het spel is die ring op de neus van Jerom te krijgen. Voor Suske en Wiske- verzamelaars is dit spel nu ondertussen een fel begeerd en óók prijzig item!
Grappig voor de Suske en Wiske-kenners zijn ook de personages, die opduiken in het tehuis voor feeën, tovenaars enz. Men ziet er bekende personages en tegenstanders uit vroegere verhalen, zoals Sus Antigoon, de Zwarte Madam, het Spaanse spook, het zeemeerminnetje Nikki, een spookje uit De spokenjagers en de alchimist uit De duistere diamant.

Jerom met het 'Op Jerommeke'-spel 'Op Jerommeke'

Samenvatting

Na het "gouden cirkel"-avontuur maakt Lambik eens een uitje in het park, waar hij de eendjes wil voeren. Tijdens het voeren moet Lambik voor een tijdje op een klein meisje passen. Het meisje verdwijnt echter spoorloos! Lambik wordt nu beschuldigd van kinderroof. Hij vlucht het park uit, maar wordt uiteindelijk toch door de politie ingerekend. Suske, Wiske en Jerom speuren een getuige van de kinderroof op en deze vertelt hen, dat het meisje werd opgeslokt door een vliegende paddestoelvormige ballon! Lambik wordt nu vrijgelaten, omdat de getuige tevens de vader van het verdwenen meisje probeerde af te persen. De vader van het verdwenen meisje, mijnheer Daelmans, neemt contact op met onze vrienden en beweert, dat hij de afperser gelooft. Onze vrienden beloven de zaak tot de bodem te gaan uitzoeken.
Door toeval ontdekt Wiske zo'n vliegende paddestoelvormige ballon en komt te weten dat die op de kermis verkocht worden door de gezusters Feriteel, drie nogal merkwaardige dames, die knettergek zijn op Jerom.

Ondertussen verdwijnen er weer drie kinderen, na het kopen van de paddestoelballons, maar dit keer op de kermis. Bang dat de omzet erdoor zou kunnen dalen, worden onze vrienden als oppas ingezet op de kermis. Ze waken overal over kinderen die zo´n ballon gekocht hebben. Het mag niet baten, er verdwijnt weer een kind. Suske vindt het kind op een autokerkhof, vastgebonden in de kofferbak van een schrootauto. `s Nachts gaan onze vrienden op de loer liggen en BINGO, de ontvoerder komt. Deze weet te ontsnappen, maar Jerom heeft het autonummer gezien. De dag er na wordt de auto per toeval ontdekt op de kermis. Deze blijkt van de mensen te zijn, die de autoscootertent bezitten. Deze waren jaloers op het succes van de Feriteeltjes en wilden door de ontvoering bereiken, dat de zaak van de Feriteeltjes ten gronde gaat.

Het leven op de kermis gaat verder en er komt een nieuwe attractie bij, een Indische goochelaar met zijn helper. Sidonia vind hem echter verdacht, omdat hij overal staat te luistervinken. Inderdaad is hij erbij als Kiki, het dochtertje van de kermisclown Grog, de woonwagen van de Feriteeltjes verlaat met een paddestoelballon. Kiki verdwijnt! Jerom stormt hierop de woonwagen van de Indiërs in en vindt er een schoentje van Kiki.
Suske en Wiske rijden in één van Highwaypatrolautootje achter de paddestoel aan en komen op een militair domein. De inzittenden van een mysterieuze 2CV, oftewel een lelijke eend, kapen de ballon echter voor hun neus weg. Suske beschiet de wegrijdende auto met een paar rake schoten en Wiske vekent het terrein waar de paddestoelballon wilde landen. Dat was namelijk in een heksenkring!. (Een heksenkring is een kring, bestaande uit paddestoelen.) Wiske vindt dit merkwaardig, maar voor Suske is dat toeval. De twee krijgen ruzie, maar vinden uit, dat de zwammen geluiden maken, alsof ze zingen. Suske neemt het geluid op en daarna gaan ze naar hun wagen, waar ze te horen krijgen, dat de 2CV op de kermis aangekomen is, nl bij de verdachte Indiërs.

De verbolgen kermislieden omcirkelen de barak van de goochelaars en roken hen uit. Kiki komt er springlevend uit en de goochelaars worden overmeesterd. De goochelaars maken zich nu bekend en zijn niemand anders als mijnheer Daelmans en de met het onderzoek opgdragen politiecommisaris. Dezen berichten, dat Kiki werkelijk in de ballon opgesloten zat, dus zijn de Feriteeltjes de daders.
De Feriteeltjes zijn in werkelijkheid feeën, die door ouderdom niet meer goed kunnen toveren. Ze vluchten door de lucht op houten paarden naar de heksenkring, om het ongewilde kwaad weer goed te maken. Hierbij worden ze gehinderd door de fee Fantasia, die hen meeneemt naar het tehuis voor feeën, tovenaars en geesten.
Beneden op aarde huilen de ouders om de verdwenen kinderen en wetenschappers onderzoeken het fenomeen der zingende zwammen. Toevallig horen de ouders de opname van de zingende zwammen en herkennen de stemmen van hun kinderen.
Hoog boven in het tehuis van de feeën, geesten etc. huilen de Feriteeltjes bittere tranen om het leed wat ze de ouders van de verdwenen kinderen aangedaan hebben. Sus Antigoon (!) neemt het voor de Feriteeltjes op, de fee Fantasia laat zich vermurwen en tovert de kinderen weer om.


Tekst: Alain Stienen

Aankondiging in 'De Standaard'