Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De mooie millirem


Vorige Index
Index
Volgende

Rode reeks no. 204 (1e druk: november 1985)

De mooie millirem Dit verhaal is kenmerkend voor iets, wat de samenleving sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog bezighoudt; nl. de atoombom en de radioaktieve straling ervan.
Al voor de Tweede Wereldoorlog begon, was theoretisch het splijten van uraniumatomen al mogelijk. Onder leiding van Robert Oppenheimer werden tijdens de Tweede Wereldoorlog in het geheim in de woestijn van New Mexico proeven gedaan en met succes. Na de val van Adolf Hitler en zijn fascistisch Duitsland begin mei 1945 was alleen Japan nog bezig met oorlog tegen de Geallieerden. Om deze oorlog ten einde te brengen zonden de Amerikanen een bommenwerper met name Enola Gay richting Japan. Aan boord de eerste atoombom, die bewust tegen mensen gericht was. Op de 6e augustus 1945 viel de bom op Hiroshima en op de 9e augustus de tweede op de stad Nagasaki. Het einde van de Tweede Wereldoorlog was hiermee bezegeld!
Niet lang daarna ontstonden er spanningen tussen de vroegere geallieerden (De V.S., de Britten en de Fransen aan de ene kant en de communistische Sowjet-Unie aan de andere kant.) door uiteenlopende politieke opvattingen. Toen echter ook de Sowjets in het bezit van de atoombom kwamen, laaiden de spanningen nog meer op. Men noemde dit dan ook de Koude oorlog.
In de jaren 60/70 begon men de enorme energie, die bij het splijten van uraniumatomen ontstaat, te gebruiken als stroom in zogenaamde kerncentrales, om niet meer zo afhankelijk te zijn van aardolie. Het grootste gedeelte van de aardolievoorraad was en is nl. in vaste handen van de Arabieren. Echter wordt er van zijde van milieugroeperingen en wetenschappers altijd op de dreigende gevaren van een mogelijke kernramp in zo´n centrale gewezen. Bij een kernramp ontstaat er teveel energie en kunnen er grote hoeveelheden radioaktiviteit optreden, zonder dit te kunnen beheersen!
Door films zoals The China Syndrome (met Micheal Douglas en Jack Lemmon in de hoofdrollen.) en The day after en ook door video-clips van rock-en popgroepen van o.a. Ultravox (het Dancing with tears in my eyes met het beklemmende einde) en Franky Goes To Hollywood (met het sarcastische en tevens hilarische Two Tribes) werd de samenleving alert op het atoomprobleem gehouden.

Het verhaal van Paul Geerts verscheen als als voorpublikatie in De Standaard  vanaf de 20e april 1985 tot 31 augustus 1985. Het album kwam in november 1985 uit. In dit verhaal wordt op een sprookjesachtige manier verwezen naar de zege van kernsplijting, maar ook naar de gevaren, die er van uitgaan.
Of Paul Geerts zich er toen bewust van was dat dit verhaal een historische gebeurtenis vooraf zou gaan?
Een half jaar na het verschijnen van De mooie Millirem als album gebeurde in de Oekraiense kerncentrale Tchernobyl, dat wat altijd voor onmogelijk werd gehouden;...de kernramp!
Er ontsnapte een ontzaglijke hoeveelheid aan radioactieve straling en verspreidde zich over Oost-, Noord- en grote delen van West-Europa. Kinderen werden binnen gehouden en mochten niet meer op straat spelen. Grote hoeveelheden melk werden weggegooid. Fruit en groentes liet men verwelken uit angst voor deze straling. De mensen en ook de natuur rond Tchernobyl lijden nog heden ten dage door de radioactieve straling. Mutaties, zowel bij mensen, dieren en planten zijn heel gewoon.
Tevens leidde het drama rond Tchernobyl nog iets anders in. De toenmalige leider Gorbatchov merkte hoe broos het communistische Sowjetregime geworden was en om zijn volk te helpen opende hij voorzichtig de grenzen naar het (kapitalistische) Westen om deviezen het land in te krijgen. Het gevolg daarvan was de val van het regime. Op 9 november 1989 viel de muur in het gedeelde Berlijn en werd dit weer één stad!

Samenvatting

Jerom werkt in een kerncentrale. Onze vrienden gaan hem bezoeken, maar Lambik laat door onvoorzichtigheid Millirem, een radioaktiefje vrij.
In het dorpje bij de centrale wordt Fientje, de bezitster van een porceleinwinkeltje, belagerd door de liefdeszieke generaal Bombast en Bhult, zijn butler. Onze vrienden helpen Fientje Bombast op afstand te houden. Verbolgen hierover tovert Bombast een leger met tinnen soldaatjes. Hiermee wil hij hij bereiken, dat Fientje met hem trouwt, of anders laat hij de centrale bombarderen. Millirem grijpt in en vernietigt de soldaatjes, daarna gaat ze terug naar de centrale. Liefde schijnt toch sterker te zijn en Fientje trouwt met Bombast.



Tekst: Alain Stienen

Aankondiging