Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De circusbaron


De circusbaron Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over De circusbaron verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 9,44

Reactie no. 38
NaamIngrid
Leeftijd27
Cijfer10
RecensieUitstekend en spannend verhaal. Het verhaal blijft sterkt, zakt nergens in, je wil weten hoe het afloop. Ik vond het einde wel wat onverwacht, zeer goed, gebeurd niet vaak!
Ijzersterk verhaal, 1 van de beste verhalen.
Datumdinsdag 15 december 2015 19:00

Reactie no. 37
NaamMark
Leeftijd41
Cijfer9
RecensieSpannend album, één van de hoogtepunten van Vandersteen's carriere. Een verhaal dat leest als een thriller, spannend om te achterhalen wie wel en niet te vertrouwen zijn in het circus. Daarnaast een stapel fantastische uitgewerkte gags, zoals Jerom die met de olifant in de hand de brand gaat blussen.
Enige waarbij ik mijn wenkbrauwen moest fronsen is dat achteraf bleek dat de Tegenspionage agent lange tijd zich als tijger had vermomd en er dus in de leeuwenkooi willens en wetens de staart van de leeuw heeft gebeten wat tot Lambik's dood had kunnen leiden. De tekeningen in dit verhaal zijn weer gedetailleerd en goed verzorgd.
Datumzaterdag 20 december 2014 06:21

Reactie no. 36
NaamCaspar
Leeftijd41
Cijfer10
RecensieSuperspannend verhaal dat ik in mijn jeugd heb stukgelezen. Met name de geheimzinnigheid met die zwarte wagen etc. kon ik toen (en nu ook nog) erg waarderen. Aanrader, één van de beste albums uit de reeks.
Datumzondag 27 april 2014 15:16

Reactie no. 35
Naamkristian
Leeftijd10
Cijfer10
RecensieDit album zit zeker in mijn top 10!
Het is de allereerste S&W die ik heb gelezen! Heel veel spanning, goed uitgewerkt en met een onzichtbaar personage!
Datumzaterdag 9 juni 2012 09:00

Reactie no. 34
NaamJPM
Leeftijd27
Cijfer10
RecensieQua spanning, avontuur en sfeer is dit één van de beste (rode) albums. Jerom wordt ontvoerd en zijn vrienden laten het er niet bij zitten, maar gaan op onderzoek uit. Hun speurtocht brengt Lambik, Sidonia en Suske en Wiske bij een circus. Daar gaan ze in uiteenlopende rollen aan de slag, om de geheimen te ontrafelen en Jerom te vinden en te bevrijden. Er zijn echter nogal wat verdachte types aanwezig, die ook vrij meedogenloos te werk gaan. Wie kunnen ze vertrouwen en wie vormen er een bedreiging? ondertussen moeten ze ook gewoon blijven optreden, want: The show must go on. Een spectaculair verhaal, met een echte detective/thriller stijl als thema. Al met al een uitstekende 'Suke en Wiske.'
Datumvrijdag 15 juli 2011 09:55

Reactie no. 33
NaamWerner Fischer
Leeftijd49
Cijfer9
RecensieSamen met 'De Gouden Cirkel' is dit voor mij het beste Sus en Wisalbum. Tijdens een zomervakantie, ik was 16 jaar, heb ik het élke dag opnieuw gelezen. Het bevat thriller- en detective-elementen, en natuurlijk de gebruikelijke humor. Na een halve eeuw heeft het nog niets van zijn frisheid en originaliteit verloren. Het bewijs wordt geleverd door het feit dat elke generatie het opnieuw ontdekt. In mijn tijd waren strips nog in sommige elitaire middens taboe, wegens niet opvoedkundig verantwoord. Juist voor jongere lezers is dit soort albums een opstap naar het échte crime-werk. In de lagere school zouden leerkrachten dit moeten aanprijzen.
Datumvrijdag 3 juni 2011 15:45

Reactie no. 32
NaamAxel
Leeftijd15
Cijfer10
RecensieDit album is één van de beste albums van sew (Suske En Wiske). Leuk verhaal, de spanning wordt ook opgebouwd, ook weet je niet wie de onzichtbare is, plaats is ook leuk ...
Hier valt niets negatief over te zeggen alleen de reden van de zwarte caravan viel tegen. Maar dat kan niet beletten om de 10 uit te rijken.
(ps: sidonia was geen banaan maar een raket!) (ik weet niet wie het had gezegd maar ze is dus een raket.)
Datummaandag 21 maart 2011 17:32

Reactie no. 31
NaamJules Vismale
Leeftijd40
Cijfer10
RecensieDe circusbaron uit 1954 is zeker een prachtig verhaal waarbij duidelijk wordt dat Jerom niet onoverwinnelijk is. Als Lambik zich als clown aanmeld bij circus Fantasar lukt het hem niet echt om het geheim van de zwarte wagen op te lossen. Het aantal schurken dat er in meespeelde en illegaal naar petroleum boorde: de Onzichtbare (in werkelijkheid Roberto de goochelaar), de (naamloze) ringmeester, Jack de scherpschutter en Tazzan de leeuwentemmer vond ik alleen bedroevend klein al leek Radja de tijger meer op een reusachtige huiskat. De buikspreker B. Rabbel (alias agent P. Akkeman) kroop letterlijk en figuurlijk in zijn huid maar hoe hij op dezelfde manier als de tijger kon lopen (brullen deed hij overigens niet) is mij vrij onduidelijk. En waarom Suske en Wiske hun tante Sidonia overhaalden om voor maanraket te spelen snap ik evenmin.
Datumzondag 12 september 2010 23:15

Reactie no. 30
NaamLuc
Leeftijd49
Cijfer9
RecensieHet album is terecht één van de hoogtepunten van Vandersteen, een verhaal dat leest als een thriller, spannend met een dosis fantastische uitgewerkte gags. Ik denk dan bv aan een hongerige Lambik die tijdens een achtervolging boterhammetjes koopt en dan per vergissing in de wagen van de achtervolgers stapt, het balanceren van de jeep boven op de opgehaalde brug, enz. Het mooie fijne tekenwerk en enscenering, het is allemaal top. Niettegenstaande voelde ik altijd een paar problemen aan in het scenario.
Bij de ontvoering van Jerom in de middag werd het hele politieapparaat gewaarschuwd en wachten ze een tijd af. Dan op een nacht een telefoon van een wegenwachter. Snel zijn onze vrienden ter plaatste. De ontvoerder heeft dus blijkbaar enorm veel tijd verspild, ja waaraan eigenlijk, om nog na een halve dag (dezelfde nacht) of zelfs anderhalve dag (de nacht erop) pas ergens in de velden te zijn die onze vrienden vrij snel bereiken.
Bij de apotheose, de laatste circusavond met de brand, moet het circus wel heel erg afgelegen staan, want de volledige politiemacht heeft uren nodig om het circus te bereiken. Dat belet niet dat het circus tot de nok is gevuld met publiek, en dat er waterleiding was bij de poging de brand te blussen. Hadden ze in het België van de jaren vijftig zo weinig rijkswachters, dat ze die vanuit het hele land moesten optrommelen? De spion in de huid van de tijger Radja moet eigenlijk een bloederige bedoening zijn geweest en een ramp voor de man om in die houding dagen door te brengen. Is er eigenlijk iets over vind ik.

De kwaliteit van het verhaal maakt zeer veel goed, het zijn dus van die haken en ogen die je met plezier bij neemt, maar die misschien toch had kunnen vermeden worden.

Daarom toch maar een negen.

Datumzaterdag 26 december 2009 21:49

Reactie no. 29
NaamMarretje
Leeftijd11
Cijfer9
Recensiekijk,dit is een verhaal waar je lekker weg kunt dromen haha.
lambik als clown en sidonia als banaan.
Datumzaterdag 5 september 2009 13:12

Reactie no. 28
NaamRobin
Leeftijd12
Cijfer8
RecensieLeuk album. Lekker een ouderwetse Vandersteen-strip. De tekeningen zijn ook mooi gedaan.
Ik heb weer lekker genoten van deze..
Datumdinsdag 7 april 2009 17:19

Reactie no. 27
NaamLuuk
Leeftijd14
Cijfer10
RecensieGeweldig album. Een leuk verhaal met een goede opbouw en een heel verrassende ontknoping. Blijft tot de laatste bladzijde spannend! Echt een topper!!
Datumzondag 7 december 2008 16:46

Reactie no. 26
NaamSandstorm
Leeftijd30
Cijfer10
RecensieWat mij betreft één van de beste S&W die tot dan waren verschenen. Het circus is een kleurrijk decor, maar tegelijkertijd ademt het een beklemmende sfeer uit. Het verhaal blijft boeien tot het einde en verdient daarom een 10.
Datummaandag 10 november 2008 23:00

Reactie no. 25
NaamRick Wiselaar
Leeftijd22
Cijfer9
RecensieSuper verhaal, een van de eerste suske en wiske stripboeken die ik had
Blijft leuk om te herlezen
Datumzondag 1 juni 2008 20:43

Reactie no. 24
NaamJ. Joffer
Leeftijd27
Cijfer9
RecensieAltijd weer een leuk album om te herlezen, de Circusbaron. Het is het eerste album waarin Jerom voor een lange tijd wordt uitgeschakeld (hij is bezig met ontvoerd te zijn), zodat hij niet met bruut geweld een oplossing kan forceren. Er zouden nog vele albums in deze traditie volgen, want Jerom bleek al snel zowel een zegen als een vloek voor de makers van de Suske en Wiske-verhalen. Hoe dan ook, nadat Jerom gekidnapt is door onbekende snoodaards, nemen onze helden een baan bij een uiterst verdacht circus. Wat volgt is een ingenieus kat-en-muisspel tussen onze vrienden en de geheimzinnige circusdirectie, compleet met geheime deuren en doorgezaagde kettingen. Menigeen wordt voor de leeuwen geworpen.
Er zitten leuke grappen in ("Je hebt de eer met de grootste clown aller tijden te spreken! Wablief? Ja, met Lambik! Kijk hoe weet jij dat?") en slimme vondsten, en het geheel is geraffineerd in elkaar gestoken. Hartverwarmend is trouwens de kleine scène bij de poppenkast, waar Lambik eerst wordt uitgelachen door het jeugdige publiek, waarna hij alsnog in hun armen wordt gesloten. Van mij mogen ze vandaag weer beginnen met het maken van dit soort S&W's.
Datummaandag 19 november 2007 00:35

Reactie no. 23
NaamZappa
Leeftijd43
Cijfer10
RecensieDit is een echte klassieker, die ik vanaf mijn jeugdjaren al vele malen heb gelezen...en ook nog vaak zal doen.
Er zit een geheimzinnig circus sfeertje in zoals alleen Vandersteen dat kon....het verveelt ook nergens.
Lambik als clown is natuurlijk ook helemaal top, net als Sidonie als levende kogel.
Tekeningen zijn ook Vandersteens.........oftewel..een echte klassieker !
DatumWed Oct 17 22:41:23 2007

Reactie no. 22
NaamIngrid
Leeftijd19
Cijfer10
RecensiePrachtig tijdloos verhaal. Het verhaal is orgineel, spannend en tijdloos, het einde is verassend en onverwacht, je ziet het niet aankomen, ik kan dit verhaal nog heel vaak lezen zonder dat het gaat vervelen, dit verhaal is echt een klassieker, deze moet je echt hebben in je verzameling!!
DatumTue Jul 10 19:37:41 2007

Reactie no. 21
NaamTimothy
Leeftijd11
Cijfer10
RecensieZeg je Suske en Wiske toppers dan zeg je 'De circusbaron'. Dit album is een pracht album. Een album dat je MOET lezen. Een 10 is nog te weinig!
DatumSat Sep 16 21:11:57 2006

Reactie no. 20
NaamJustin Bean de Baas
Leeftijd10
Cijfer7
RecensieDit is een van de eerste Suske en Wiske die ik ooit zelf heb gekocht. Het is een leuk verhaal, dit is een van de eerste en daarom vind ik dat het een beetje beroerd is getekend, maar door de spanning en de humor krijgt het van mij een 7.
DatumTue Apr 11 13:16:32 2006

Reactie no. 19
NaamMichiel
Leeftijd16
Cijfer10
RecensieIk las de recencies van dit boek en kreeg meteen weer zin om het te lezen en ik vond het weer super sterk. Het verhaal zit niet eens zo bijzonder in elkaar maar het is gewoon zo leuk om dit boek te lezen. Ik blijf maar tienen geven voor die oude boeken en dat doe ik omdat ze gewoon super leuk zijn.
DatumSun Oct 16 15:28:31 2005

Reactie no. 18
NaamSander Haga
Leeftijd28
Cijfer10
RecensieDit is het album wat mij als klein jongetje op het pad van S&W heeft gebracht. In dit album voel ik mij echt helemaal thuis. Het scenario is zeer goed opgebouwd, de tekeningen zeer goed verzorgd, de grappen spreken erg tot de verbeelding en de spanningsboog is fenomenaal. De scene waarin de circustent in de brand staat heeft het niveau van een thriller. Verder kan ik bijna geen ophaalbrug over rijden zonder te denken aan de scene waarbij de achtervolgende jeep op de rand balanceert. Wat ik ook erg grappig vondt was dat in dit album op een aantal manieren wordt gerefereerd aan het feit dat S&W en consorten stripfiguren zijn (poppenspel Pats, het album wat iemand achterlaat en zodoende de identiteit van S&W verraad. In tegenstelling tot de huidige albums kan ik dit album steeds weer opnieuw lezen en nog ontdek ik er nieuwe dingen in. Ik geloof dat Robotkop het laatste album is wat ik nog een keer nagelezen heb. De circusbaron is verreweg mijn favoriete S&W album.
DatumFri Sep 30 16:08:30 2005

Reactie no. 17
NaamTijn
Leeftijd
Cijfer10
RecensieEen van de beste albums uit de reeks. Superspannend en met een goed plot. Lambik op zijn best: idioot en toch intelligent!
DatumMon Aug  8 18:04:15 2005


Reactie no. 16
NaamJob Steneker
Leeftijd11
Cijfer10
RecensieIk vind het leuk, omdat het op de 1ste bladzijde begint en op de laatste eindigt en de spanning blijft erin.
DatumSun Jun 12 18:23:05 2005

Reactie no. 9 Naam Pinokaatje Cijfer 7 Recensie Goed album met veel spanning maar het kan niet meer op tegen de toekomstige strips. Ik vond ook de samenvatting bij deze strip aardig kort. Datum Sun Jan 30 17:38:27 2005

Reactie no. 8
Naam Nathan Bergen
Leeftijd 12
Cijfer 8
Recensie het is echt een spannend verhaal, super!
Datum Wed Dec 8 17:51:42 2004

Reactie no. 7
Naam Michiel van der Wal
Leeftijd 28
Cijfer 9
Recensie Erg goed album. Spannend, onverwacht en een album waar alle personages een belangrijke rol hebben. Een verhaal dat niet zou misstaan als basis voor een film!
Datum Tue Mar 2 23:15:22 2004

Reactie no. 6
Naam Anne
Leeftijd 12
Cijfer 10
Recensie Lekker spannend hoe Lambik in de leeuwenkooi komt, en die man die Suske&Wiske wil vermoorden.
Superrrrrrrrrr!
Datum Sat Jan 24 13:57:59 2004

Reactie no. 5
Naam m.cekic
Leeftijd 36
Cijfer 9
Recensie Is gewoon een steengoed verhaal
Datum Wed Oct 29 20:33:28 2003

Reactie no. 4
Naam Stephanie
Leeftijd 13
Cijfer 10
Recensie Dit is een uitstekend verhaal en het komt allemaal heel mooi uit, dit is dan ook wel mn favo strip het boeit en je kan er in blifijven lezen dus dat is zeker wel een 10tje waart
als er nog iemand dit boek de moeite waart vind mag je me altijd mailen, of hier ook een berichtje zetten

greetz,
Steffieke

Datum Sat Aug 30 13:15:10 2003

Reactie no. 3
Naam Sabine
Cijfer 10
Recensie Een van mijn favorieten. Er zit veel humor in, 't is spannend en de personages zijn zoals ik ze graag zie. Gek genoeg verveelt dit album nooit. Ik heb er al twee letterlijk stukgelezen en heb onlangs weer een nieuw gekocht.
Datum Sun Aug 24 18:53:56 2003

Reactie no. 2
Naam Alfred Venderbos
Leeftijd 13
Cijfer 10
Recensie Nou hier ben ik het dus helemaal mee eens, dit is één van mijn lievelingsalbums en hij blijft altijd weer leuk om opnieuw te lezen. Echt een topalbum dus!!!
Datum Sun Jul 13 22:14:36 2003

Reactie no. 1
Naam Arjan van der Jagt
Leeftijd 15
Cijfer 10
Recensie Een verhaal dat zó boeit en zó goed blijft krijgt alleen maar een tien van mij.
Suske en Wiske in het circus, Lambik als clown, allemaal zeer orgineel!
Jerom is nog die van de eerste jaren dat hij meedeed en dat staat paraat tegenover allerlei gekheid en staaltjes van hem.Dit verhaal kan ik gewoon blijven lezen en dus een tien.
Datum Mon Jun 16 07:13:12 2003