Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

Prinses Zagemeel


Prinses Zagemeel Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over Prinses Zagemeel verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 8,68

Reactie no. 19
NaamJorrit
Leeftijd32
Cijfer9
RecensieHet is in dit album dat Willy Vandersteen écht een dijk van een verhaal neerzet, waarmee hij de trend zette voor de vele Suske en Wiske-albums die hij nog zou maken. Hij was wel in deze periode nog duidelijk zoekende naar de beste combinatie van hoofdfiguren (zo komen alleen Suske, Wiske en Lambik aan bod, en niet te vergeten Schanulleke), maar het is in dit album dat deze combinatie van personages zo fantastisch werkt.
Het verhaal is ook erg sterk en typerend voor de stijl van Vandersteen, met fantastische gebeurtenissen en een sprookjesachtige sfeer. Lambik als half paard, een geest in de gedaante van alleen wasgoed, de zeef met de rovers: stuk voor stuk klassiekers wat mij betreft.
Aan humor ontbreekt het ook absoluut niet in dit album.
Prinses Zagemeel is het album dat wat mij betreft de doorbraak van de serie betekent.
Datumdonderdag 12 februari 2015 13:15

Reactie no. 18
NaamWilly
Leeftijd101
Cijfer10
RecensieHet eerste echte avontuur, met de kern Lambik, Wiske en Suske. Geen Sidonie en natuurlijk nog geen Jerom. Eigenlijk een voorloper van de Blauwe Reeks. Gelukkig is dit verhaal niet hertekend, op 1 uitzondering na: de opgeblazen IJzertoren op het einde, die in de Rode Reeks vervangen is door wat huisjes die Brussel moeten voorstellen.
Datumwoensdag 03 september 2014 21:42

Reactie no. 17
NaamDanny
Leeftijd30
Cijfer9
RecensiePrinses Zagemeel is wat mij betreft het eerste echte volwaardige Suske en Wiske verhaal van Vandersteen.
Het is hier dat Willy zijn personages een echt sprookjes achtig avontuur laat beleven in een exotische locatie, ook weet hij feilloos diverse zaken de ongenschijnlijk niks met elkaar te maken hebben (Schanulleke en de prinses bijv.) tot 1 samenhangend verhaal samen te smelten. tel daarbij de humor op en de prachtige cover. en je komt er niet aan dit album op zn minst een 9 te geven. 9.5
Datummaandag 29 april 2013 22:34

Reactie no. 16
NaamJules Vismale
Leeftijd40
Cijfer10
RecensieAl is het verhaal over Prinses Zagemeel op dezelfde manier getekend als de Bokkerijders, leuk is het zeker! Sidi-ben-Moka is als tchouk-tchouk veel sentimenteler dan op het moment wanneer hij tegenover Ali-ben-Salami komt te staan die zijn rivaal is in de liefde daar zij beiden prinses Shehera-Sa-Gamell begeren. Als Lambik door een vreemde toverspreuk in een centaur (half mens, half paard) veranderd lijkt het bijna of hij Chinees praat daar hij de r als een l uitspreekt, net zoals de oude Chinezen, in plaats van Arabisch. De hyena lijkt steeds uit de dood op te staan en de 40 rovers en de reus Poze-khes-oep zijn niets anders dan geesten. Dat de tovenaar Ali-ben-Salami steeds het aantal schorpioenen verduizendvoudigd in zijn woorden als hij zich opwindt kun je best komisch noemen! Waar Schanulleke echter vandaan kwam voor ze met het zaagsel (waarin zich de geest van Shehera-Sa-Gamell bevindt) werd opgevuld blijft onvermeld maar geesten zijn ook niet te vernietigen wat Ali-ben-Salami tot zijn schade en schande ondervindt en daardoor komt hij wel tot inkeer. Lambik wordt weer normaal hoewel Suske, Wiske en hijzelf hun primitieve lichaamsbouw niet kwijtraken en daarom vraag ik me af hoe zij allen in een modernere versie eruit hadden gezien.
Datumvrijdag 14 januari 2011 21:18

Reactie no. 15
NaamMark
Leeftijd37
Cijfer8
RecensieNa 'Op het eiland Amoras' en enkele mindere tussenliggende albums, is dit het tweede album waarin Willy Vandersteen met een ijzersterk verhaal uitpakt.
Er gebeurt erg veel in dit album en het is knap dat het doel van het avontuur: Schanulleke terugvinden en Lambik's gedaanteverandering ongedaan maken, niet uit het oog worden verloren. Ook de karakters komen prima tot hun recht met impulsieve en moederlijke Wiske, heldhaftige en beschermende Suske en ijdele, dommige Lambik.
Vandersteen laat hier duidelijk progressie zien want naast het goede verhaal worden de tekeningen steeds beter en ook de decors laten meer detail zien.
Datumzaterdag 4 december 2010 11:10

Reactie no. 14
NaamRobin
Leeftijd12
Cijfer8
RecensieErg vermakelijk album, Lambik's transformatie is leuk en stoort bijlange niet zo erg als in bijv. ''De Witte Uil'' verder Suske en Wiske ook goed in hun rol, ook een paar grappige nieuwe karakters.. Wat ik wel raar vindt is dat Wiske (en Suske ook) heel erg voor de dieren zijn maar in dit album denkt Wiske met trots een Hyena (niet het aardigste dier, maar toch) te doden.. beetje vaag.. Maar het mag de pret niet drukken dat zeker niet ik heb me namelijk heel goed vermaakt.
Datumdinsdag 2 juni 2009 19:26

Reactie no. 13
NaamSandstorm
Leeftijd30
Cijfer9
RecensieDit album is een klassieker. De metamorfose van Lambik in een half paard is erg geslaagd en grappig. Alle bijfiguren zijn geslaagd en getuigen van veel inspiratie van de auteur.
Het is mij opgevallen dat er in de oude verhalen voor de tweede maal een personage sterft. In dit verhaal Sidi-Ben-Mokka (die wel verder wordt neergezet als geest) en Savantas in de sprietatoom. Wat me ook is opgevallen is dat dit album zo veel meer charme heeft in zn oorspronkelijke vorm. Vergelijk maar eens de tekst van de reus Poze-Khes-Oep in de twee versies (bv een paardje = een jujuke).
Datumvrijdag 18 juli 2008 23:11

Reactie no. 12
NaamSam
Leeftijd17
Cijfer7
Recensiebest wel een leuk verhaal, zoals zovelen van willy vandersteen is ook dit sprookjesachtig en die waren meestal van een goed niveau
DatumThu Sep 13 15:26:21 2007

Reactie no. 11
NaamEvelien
Leeftijd11
Cijfer9
RecensieEen geweldig verhaal!!
(Jammer dat men na dit album is vergeten dat Schanulleke gevuld is met paardenhaar. Er wordt in volgende albums steeds verwezen naar haar zaagsel.)
Alleen dat spraakgebrek van Lambik is raar. Ik had het leuker gevonden als hij tussen zijn woorden door hinnikte!!
Maar verder een heel goed album!!
DatumSun May  7 11:10:33 2006

Reactie no. 10
Naamdavid
Leeftijd14
Cijfer10
Recensieik verzamel de strips van suske en wiske al een tijdje en ik heb en nu ongeveer 110 maar dit is de beste van allesmaal vindt ik daaroom een dikke 10
DatumWed Jan  4 15:42:12 2006

Reactie no. 9
NaamSjef Villrvoije
Leeftijd45
Cijfer9
RecensieGeweldig wat betreft het verhaal, de orginaliteit een van mijn favoriete boeken allertijden
DatumSun May 15 00:09:40 2005

Reactie no. 8
Naamflotser
Leeftijd29
Cijfer10
RecensieIk verzamel nu al een tijdje de herdrukken van de originele Sus & Wissen bij het Nieuwsblad. Zo kwam ik dus aan Prinses Zagemeel in twee kleurtjes (bruin en blauw) en in 't oorspronkelijk "schoon Vlaams".
In de oorspronkelijke reeks, gaan er een achttal pareltjes van albums Prinses Zagemeel vooraf, maar dit album vind ik de eerste echte knaller. Non stop humor, spanning en mysterie: een cliffhanger elke twee strookjes en, voor de eerste keer, een perfect opgebouwd verhaal in een leuke setting. Het hilarische dialect is bovendien extra punten waard, maar de teller gaat helaas maar tot 10.
DatumSun Apr 10 22:34:30 2005

Reactie no. 7
Naamfiepke
Leeftijd7
Cijfer9
Recensiegeinig dat lambik een half paard wordt.ik vindt het raar dat schanulleke een prinses is in dit album.
DatumSat Apr 9 09:59:18 2005

Reactie no. 6
Naam Antoon van Ham
Leeftijd 24
Cijfer 8
Recensie Het verhaal ‘de koning drinkt’ speelde Lambik als één van de belangrijkste hoofdrolspelers niet mee, maar hem miste ik daar niet. In dit verhaal is Tante Sidonia niet terug te vinden en haar mis ik wel. Hoewel haar rol wel vaker heel klein is, vind ik het toch belangrijk dat zij zich even laat zien. Ze had toch minimaal Suske, Wiske en Lambik kunnen uitzwaaien als ze weer op reis gaan. Dit is eigenlijk het enige minpuntje. De gehele Oosterse sfeer met verwijzingen naar Sheherazade en Ali Baba en de vele obstakels die ze moeten overwinnen om de twee geliefden de eeuwige rust te laten geven, vind ik heel goed.
Datum Sat Feb 12 19:01:58 2005

Reactie no. 5
Naam jippe
Leeftijd 10
Cijfer 7
Recensie dit is wel goed maar.....waarom sidonia niet?? waarom prof.barabas niet???? ze laten hun gewoon in hun sop gaar koken.en dat is het enigste van dit album wat ik stom vindt.
Datum Sun Feb 6 12:40:35 2005

Reactie no. 4
Naam Nathan Bergen
Leeftijd 13
Cijfer 3
Recensie ik snap niet hoe jullie dit album een 10 kunnen geven!? het is gewoon slecht! humor: 0,0 ! ik heb gewoon dit boek niet uitgelezen van miserie! en lambik zijn spraakgebrek was ook ambetant! een drietje
Datum Wed Dec 29 12:34:46 2004

Reactie no. 3
Naam Henk Schillemans
Leeftijd 32
Cijfer 10
Recensie Een prima avonturenverhaal uit Vandersteens beginjaren. Het verhaal blijft van het begin tot het einde boeien. Ook is er veel humor, mede door de vele woordspelingen. De tekeningen zijn ook al een stuk beter dan in de voorgaande albums en weten goed een Oosterse sfeer te scheppen.
Datum Wed Dec 29 10:21:32 2004

Reactie no. 2
Naam Arjan van der Jagt
Leeftijd 15
Cijfer 10
Recensie Echt fantastisch hoe Vandersteen hier de personages dieper en beter uitwerkt.
Het verhaal is ontzettend orgineel (Lambik als paard, plaats van bestemming:de woestijn enz) en blijft spannend.Ik las dit verhaal een keer laat in de avond en ik was erg moe.En ik dacht keer op keer, nog één bladzijde, nog één bladzijde!Tot ik bij de laatste bladzijde was en dit klassieke 'sprookjes'verhaal was beeindigt.
Mijn complimenten hiervoor, er werd in de jaren 40 al duidelijk dat Vandersteen het helemaal zal maken in de stripwereld!
Datum Thu May 8 14:48:28 2003

Reactie no. 1
Naam Alain Stienen
Leeftijd 38
Cijfer 10
Recensie De verwerking van de sprookjes uit duizend-en-een-nacht op een Vandersteense manier is een uiterst amusant album om te lezen! De vele woordspelingen (Het begint al met de titel)en ook de visuele grappen zijn hier in dit album legioen!
Net zoals bij de "De zwarte madam" zie je gewoon, hoe Willy Vandersteen zich verhaal- en tekentechnisch begon te ontwikkelen en wat er uit geworden is, weet iedereen!
Datum Wed May 7 16:35:35 2003