Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

Het bevroren vuur


Het bevroren vuur Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over Het bevroren vuur verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 8,70

Reactie no. 27
NaamJules Vismale
Leeftijd45
Cijfer8
RecensieLambik leert in het begin de geschiedenis van de Vikingen kennen door een Snek, een soort van Vikingschip. Zodra hij zich gedraagt als een ruwe zeebonk wordt Lambik wederom autoritair en arrogant en kan hij met de Rolmops het andere schip niet doen zinken. Pinguïn, de aanvankelijke vijandige nar, deelt de vrienden de geschiedenis mee over koning Hermelijn, koningin Sirhena, hun 12 dochtertjes en Frisko, de Viking, allemaal vernoemd naar ijs. De betoverde koningin lokt de 12 prinsesjes (zij noemen Lambik steeds de "Dikke meneer") naar zich toe waarbij ze bijna het slachtoffer van wolven, een ijsbeer en een walvis worden al kiest deze laatste partij voor de vrienden. Dan duikt, als de vrienden met de Vikingen strijden, een geheimzinnige sneeuwvrouw op die zich wel erg tegenstrijdig gedraagt jegens de vrienden en Frisko al lokt zij deze in diens handen. Via vermenselijkte lemmingen wordt langzaam de identiteit van de sneeuwvrouw duidelijk daar zij ooit een machtige koningin was en ook de moeder van Frisko! Zij was vervloekt omdat de sneeuwvrouw dezelfde fouten maakte als veel moeders doen en dat is hun kinderen oververwennen, verkeerd gedrag van hen gedogen, overbeschermen en dus zo verkeerd bezig blijft. Uiteindelijk lijkt Lambik zich op te offeren voor zijn vrienden en ontdoet de sneeuwvrouw Frisko van zijn slechtheid. Het IJsland wordt weer ontdaan van het ijs en groen en op het einde blijkt dat de schoonste naam in ieders mond 'moeder' is. Alleen is het me onduidelijk gebleven hoe vuur zou kunnen bevriezen!
Datumwoensdag 30 december 2015 23:23

Reactie no. 26
Naamwolfje
Leeftijd-
Cijfer10
RecensieIk vind het echt een hele leuke maar dan ook spannende strip. Ookal wordt wel een stuk minder spander als ze in frigoria aan komen.
En ik be het helemaal met spookje eens het is gwn een hele grappige strip voral de eerste 15 pagina's omdat Lambik een ruwe zeebonk is dat vind ik nogwel het grappigst.
Zoals dat Lambik zegt HEL DONDERS ZOUT EN PEKEL het is de snek kom we steken met de rolmops in zee ik vind het geniaal en heel grappig. En pingwin, hermelijn, de 4 drielingen, frishko en naatuurlijk de lemmingen als bij karakters vullen het helemaal.
Daarom deze recensie een hele dikke 10.
Datumdinsdag 26 augustus 2014 21:04

Reactie no. 25
NaamSpookje
Leeftijd--
Cijfer10
RecensieIk vind het Bevroren Vuur persoonlijk een van de beste verhalen van suske en wiske en dit komt gewoonweg door de eerste 15 bladzijden. De sfeer van Lambik als visser is gewoon zo goed neergezet.Nadat ze Frigoria bereiken wordt het verhaal wel iets minder maar lager als een 10 kan ik hier niet voor geven! Dit is echt een van mijn persoonlijke favorieten.
Datumdonderdag 24 juli 2014 08:33

Reactie no. 24
NaamJPM
Leeftijd27
Cijfer8
RecensieDit is een leuke "Suske en Wiske". Eén van de zaken uit de serie die mij aanspreekt is vaak de sfeer. Dan heb ik het over spannende of geheimzinnige avonturen, maar zeker ook over de onderlinge band tussen onze vrienden. Soms botert het eventjes niet, maar uiteindelijk is het de warme vriendschap die niet verloren gaat. En in dit verhaal wordt deze warmte letterlijk getoond en speelt dan ook een belangrijke rol. Samen nemen Lambik, tante Sidonia en Suske en Wiske het op tegen een bende ijskoude schurken die de vrouw van de koning gevangen genomen hebben. De dochterjes van het koninklijke stel maken de klus er echter niet gemakkelijker op. Een mooi verhaal met een goede boodschap.
Datumdonderdag 19 mei 2011 09:01

Reactie no. 23
NaamMark
Leeftijd37
Cijfer8
RecensieEen heel apart album dat in de eerste helft een ongeloofelijke grap-dichtheid en dan ook nog van hoog niveau kent. Lambik laat zich hier weer zien zoals we hem kennen: Als hij gevraagd wordt om het mysterie van de geheimzinnige snek op te lossen draaft hij helemaal door als 'ruwe zeebonk'.

Het tweede deel van het verhaal haalt het hoge niveau helaas niet meer en valt de spanning wat weg.

Datumwoensdag 29 december 2010 14:29

Reactie no. 22
NaamPhilippe
Leeftijd22
Cijfer9
RecensieWat een prachtige tekeningen! Er valt zoveel te zien op elk plaatje! Zo worden ze helaas niet meer getekend...
Datummaandag 2 november 2009 11:31

Reactie no. 21
NaamSandstorm
Leeftijd30
Cijfer9
RecensieSterk album, volgens mij nog beter dan één van de fel bejubelde voorgangers De Ringelingschat.
Wederom een verhaal met spanning, mysterie en vooral erg geslaagde bijfiguren zoals Pingwing, de Lemmings, de kwaadaardige Friskho en de schattige maar ondeugende prinsesjes. De grappen in dit verhaal zijn erg leuk maar dan vooral in de originele versie. In het A.N. is het iets minder. Het valt me ook op dat er veel verwijzingen naar de politiek (Koningskwestie, UNO...)van toen in dit verhaal zijn opgenomen, het lijkt soms wel een Nero. Een niet te missen klassieker.
Datummaandag 6 oktober 2008 21:48

Reactie no. 20
NaamV. Ritas
Leeftijd17
Cijfer8
RecensieErg leuk album, sfeervol getekend en niet-clichématische personages (de 'sympathieke walvis' bijvoorbeeld), en het begin is inderdaad hilarisch, met Lambik die weer schittert als in de blauwe reeks. Helaas zakt het tegen het einde wel wat in, maar de sneeuwvrouw was wel weer goed gevonden.
Datumdonderdag 7 augustus 2008 13:15

Reactie no. 19
NaamFlora
Leeftijd
Cijfer9
RecensieEen zeer leuk album (al zijn ze dat natuurlijk allemaal ;)). De snek is gaaf, en ook al die prinsesjes zijn schattig. En wat dacht je van de geheimzinnige sneeuwvrouw?! Wederom een echt Suske en Wiske-album vol humor en mysterie. :D
DatumSun Dec 24 17:23:04 2006

Reactie no. 18
NaamHans
Leeftijd43
Cijfer10
RecensieWat mij betreft een legendarisch album vanwege de eerste pakweg 15 bladzijden. Daarin staan de beste grappen uit de hele S&W serie - en dat wil wat zeggen.
-Het zogenaamde citaat uit het woordenboek, dat begint met:  "Snek. Aardig woord."
-Lambik als garnalenvisser, het is zo ongelooflijk goed gekarakteriseerd, die geforceerde ruwheid (tegen S&W: "naar bed of ik schop je erheen"; tegen Sidonia: "onder mijn diepliggende ogen uit"), het is hilarisch, vooral omdat S&W en Sidonia doodkalm blijven.
-Sidonia die op de Rolmops (!) in het want klautert "met de lenigheid van een nieuwe strijkplank"
- Lambik: "Wat doet nu de zeebonk als hij niet zeebonkt?"
En zo gaat het bladzijden lang door.
Ik herinner me nog goed dat mijn moeder, toen ze me dit verhaal lang geleden voorlas, regelmatig in lachen uitbarstte. Het overkwam mij laatst ook, toen ik het na vele jaren herlas.
Wat een genie, VanderSteen. Een dikke 10, hoewel het tweede deel wat minder sterk is, maar dan kan het album toch al niet meer kapot. 
DatumFri Oct 13 00:57:25 2006

Reactie no. 17
Naamkarst
Leeftijd24
Cijfer8
RecensieIk vind dit een erg goed verhaal.
Ik heb erg om Lambik zijn kuren als ruwe zeebonk moeten lachen. Gelukkig heeft hij het later in het verhaal ruimschoots goed kunnen maken. Ik ben altijd erg geinterreseert in zeemeerminnen en dat er in dit verhaal 1 meedoet vind ik dan ook erg leuk. Dat zijn dan ook vaak gelijk mijn  lievelings-albums.
Eigenlijk is de rest al gezegd, zoals de namen van de kinderen en het thema moederliefde, daarom wil ik het dan ook hierbij laten.
DatumSat Oct  7 02:24:54 2006

Reactie no. 16
NaamEls Balcaen
Leeftijd12
Cijfer10
RecensieHet bevroren vuur vindt ik (persoonlijk) de beste strip van Suske en Wiske. De humor die er in staat is echt heel leuk. En het verhaal met die kindjes, die koning, en die prachtige koningin.
DatumMon Sep 18 19:51:18 2006

Reactie no. 15
NaamTimothy
Leeftijd11
Cijfer9
RecensieSuper goed album,de grappen zijn goed,de 12 kindjes waren goed gevonden en de rest ook.Wat mij betrefd een albim dat goud waard is.
DatumMon Sep 18 19:04:00 2006

Reactie no. 14
NaamNisen Jimmy
Leeftijd33
Cijfer10
RecensieVoor mij het beste album !!! Eigenlijk een 12 waard
DatumFri Mar 24 10:36:41 2006

Reactie no. 13
NaamLuc
Leeftijd45
Cijfer9
RecensieVoor mij is dit album wel een klassieker. Een prachtig verhaal met spanning, humor en de nodige geheimzinnigheid. Grappig zijn ook de namen (Frigoria, Frishko en die van de prinsesjes, hoe verzon Vandersteen het ?). Als dit album vergelijkt met "de Zwarte Madam" merk je trouwens dat de tekeningen met sprongen erop vooruit zijn gegaan : de tekeningen zijn vloeiender en trefzekerder met beter verzorgde decors.
DatumWed Feb 15 22:48:33 2006

Reactie no. 12
NaamJ. Joffer
Leeftijd25
Cijfer7
Recensie De intro met Lambik als zeebonk is hilarisch, maar daarna vind ik het verhaal toch een beetje inzakken en doet het allemaal een beetje plichtmatig aan. Ik mis de geniale vondsten die Vandersteen in deze periode vaak had. Al met al prima, maar niet super. Een zeven.
DatumFri Sep 30 14:32:31 2005

Reactie no. 11
NaamMatthias
Leeftijd12
Cijfer9
RecensieIk weet nog dat ik einde 2004 dit album in mijn Frans handboek vond, waarbij het verhaal in het kort in het Frans duidelijk werd gemaakt. Ik was direct gecharmeerd door dit verhaal. Lambik die een verhaal aan 12 kinderen aan het vertellen was en ik dacht : Ik moet weten hoe dit afloopt, dus ik ging dit album kopen en was erg verrast, z'on knap album, door mijn Frans boek ben ik eigenlijk een beetje *een beetje veel :s* verslaafd geraakt aan suske en wiske, en ik hoop dat suske en wiske hun charme nooit kwijtgeraakt en aan studio vandersteen : DOE ZO VOORT!!
DatumSun May 22 09:41:15 2005

Reactie no. 10
NaamHarmen Smilde
Leeftijd14
Cijfer8
Recensieheel leuk album, heel spannend en grappig ook, iets vind ik niet leuk, kweet niet wat.
maar een 8 is dit toch echt wel waard, vooral als ik het weer vergelijk met de albums van tegenwoordig!
een 8 dus van mij.
DatumWed May 4 17:27:23 2005

Reactie no. 9
NaamAntoon van Ham
Leeftijd24
Cijfer8
RecensieEen leuk verhaal, maar toch wel wat minder dan ‘de ringelingschat’ of ‘de sterrenplukkers’. Naar mijn idee is het verhaal wat minder uitgewerkt dan andere verhalen. Zo vind ik het eigenlijk nergens heel spannend worden, nogal een tegenstelling met het vorige verhaal ‘de tuf-tuf-club’. Toch heeft het verhaal wel weer een geheimzinnig karakter in de sneeuwvrouw. Wat ik wel goed vind zijn de tekeningen en meer nog de humor. Heel leuk verzonnen zijn de namen van de vier drielingen, maar ook Lambik als de stoere zeeman en als tandarts. Het leukst vind ik toch wel zijn strijd met Sidonia op de snek.
DatumMon Mar 14 18:26:01 2005

Reactie no. 8
Naamphoenix
Leeftijd36
Cijfer10
Recensieal sedert jaar en dag mijn favoriete album.
leuke grappen, goed verhaal en mooi getekend.
DatumThu Mar 3 20:02:06 2005

Reactie no. 7
Naam jippe
Leeftijd 9
Cijfer 7
Recensie het is lang geleden dat ik het gelezen heb maar ik weet nog dat het eigenlijk kat in de zak was toen ik hem kocht.echt niet de stijl van ons willy.al leeft hij niet meer,al zijn albums zijn pico bello maar dit is er een waar er niks in te beleven valt.wel heb ik opgeschreven een 7 maar het is eigenlijk een 6-.verder weet ik eigenlijk ook niet waarom het zo gegaan is .dan vindt ik de titel er maar weinig inpassen want je ziet eigenlijk maar 1`ding wat daar mee te maken heeft.alleen de kuren van lambik gaan nog wel hoor.dus het is voor mij een 7!!!!!!!!!
Datum Mon Nov 1 16:45:27 2004

Reactie no. 6
Naam Peter Hoekstra
Leeftijd 24
Cijfer 8
Recensie Een dikke 8. Vooral mooie goede rollen van Lambik en Wiske. Lambik dit keer als stoere zeebonk en vervolgens als held van het verhaal samen met wiske die door de liefde voor schanulleke het kasteel van bevriezen tegen gaat. Kortom, een goed verhaal, mooi getekend, goed gekleurd en vooral spannend en meeslepend!
Datum Thu Sep 16 10:48:23 2004

Reactie no. 5
Naam Bart De Grande
Leeftijd 14
Cijfer 9
Recensie Een echte klassieker voor mij. Een verhaal met vikingen en geesten is eens wat anders. De humor is ook goed, wat vooral te danken is aan Lambik en de twaalf dochtertjes van de koning. Een album met veel tekst en een sterke verhaallijn. Niet de tekeningen,maar de verhaallijn neemt hier de overhand. [...] Nuja, genoeg gezegd: een 9 voor dit verhaal.

N.B.: Algemene kritiek op de reeks uit de recensie verwijderd.

Datum Fri Jun 25 14:53:09 2004

Reactie no. 4
Naam Chowan Nikolaas
Leeftijd 12
Cijfer 9
Recensie Ik vind dit album middeleeuws spannend.
Ik vind het mooi. Maar 1 ding snap ik niet. Ze dragen koude kleding terwijl er sneeuw ligt. Vreemd.
Datum Fri Apr 9 20:49:39 2004

Reactie no. 3
Naam Alain stienen
Leeftijd 39
Cijfer 9
Recensie Een denderend avontuur, met als centraal thema (zoals in de eerste beoordeling te lezen valt): moederliefde! Veel actie, geheimzinnigheden, spanning en natuurlijk de overbekende Vandersteense humor maken deel uit van dit verhaal uit de beginjaren van de reeks, ofschoon... het verhaal niet zo dicht is van structuur als andere verhalen uit die tijd, zoals "De ringelingschat", "De sterrenplukkers" of "De Tuftuf-club"!
Datum Sat Feb 28 15:59:16 2004

Reactie no. 2
Naam Arjan van der Jagt
Leeftijd 16
Cijfer 8
Recensie Eén van de klassiekertjes van de reeks.
De tekeningen zijn in een flink andere stijl getekend dan tegenwoordig maar het verhaal en humor mag er zijn.
Kortom een acht.
Datum Sun Feb 15 13:30:08 2004

Reactie no. 1
Naam Marcel Philips
Leeftijd 29
Cijfer 8
Recensie Een leuk verhaal met zeker een diepere betekenis, waar in mijn ogen de liefde voor moeders ge-eerd wordt.
Datum Thu Dec 4 10:32:28 2003