Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De stalen bloempot


De stalen bloempot Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over De stalen bloempot verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 9,04

Reactie no. 22
NaamStroopwafelman
Leeftijd28
Cijfer8
RecensieIk ben verdeeld over dit verhaal.

Aan de ene kant: Eigenlijk ben ik het eens met de slechteriken. Waarom een kathedraal op Amoras als de Katholieke kerk in al die jaren strijd tussen Vetten en Mageren niets anders deed dan toekijken en zichzelf verrijken? De vrede op Amoras is niet alleen te danken aan onze vrienden, Sus Antigoon en het tot inkeer komen van Jef Blaaskop, maar vooral aan de Amorasbevolking die ook ná hun rol was uitgespeeld hun verschillen bijlegden en een gezonde samenleving stichtten. Dat moet voorwaar geen gemakkelijke opgave geweest zijn! Zij verdienen het monument, niet de kerk. De meritocratische Stalen Bloempotters begrijpen dat beter dan onze helden zelf. Natuurlijk zijn hun middelen extremistisch en hun verafgoding van het gebabbel verdacht. Maar ze stellen oprechte misstanden aan de kaak en dat Suske hun motivatie afdoet als "heidense prietpraat" is beslist een brug te ver.

Aan de andere kant: Dit album bevat de beste Suske- en Wiskegrap ooit. U weet welke ik bedoel. Die met de bijl, de kaars en het ruimtegebrek. Vaak gekopiëerd, nimmer overtroffen. Toch maar een acht.

Datumdonderdag 14 april 2016 09:08

Reactie no. 21
NaamLambik
Leeftijd12
Cijfer9
RecensieDe Stalen Bloempot... Een van mijn favoriete albums! Een briljante terugkeer naar het eiland Amoras, met oude en nieuwe karakters! Wat ik wel erg jammer vind is dat Sus Antigoon er niet in zit, maar aan de andere kant maak dat het verhaal wel een stuk spannender...

De Stalen Bloempotters waren erg leuke vijanden, en het mysterie van de drie mannen was ook erg goed! Ik wist sowieso dat Jef Blaaskop er iets mee te maken had, wat nogal logisch was sinds een van de nieuwe karakters Alowisius Blaaskop heette.

Het verhaal is extreem spannend, en het feit dat (zoals Mark al zei) de lezer elke keer op het verkeerde been wordt gezet. Amoras was erg mooi getekend, en de kathedraal was prachtig. Het stuk met Lambik's lange nek vond ik een beetje overdreven, maar wel best grappig.

Verder zit het verhaal ook vol met humor. Ik hield van Vandersteen's "wegens plaatsgebrek" grappen en de andere 'vierde wand' gags. Ook het feit dat Lambik "Op het Eiland Amoras" had gelezen (zeggende dat er albums van Suske en Wiske in de Suske en Wiske wereld worden gemaakt) vond ik ook geniaal bedacht, en ik ben erg blij dat dit ook in latere verhalen weer terugkomt.

Kortom een briljant verhaal. Net geen 10 omdat het niet helemaal 100% perfect was, maar toch een van mijn favoriete albums aller tijde! :D

Datumzondag 01 februari 2015 15:38

Reactie no. 20
NaamDanielle
Leeftijd9
Cijfer10
RecensieIk vind dit een top album ook leuk dat het op het eiland amoras afspeelt ook leuk dat Suske de hoofdrol speelt dat mag van mij best wel wat vaker gebeuren en het mag ook wat vaker op Amoras afspelen
Datumdonderdag 13 juni 2013 20:07

Reactie no. 19
Naamtobias
Leeftijd30
Cijfer10
RecensieÉén van mijn favorieten.
Het verhaal loopt goed en spannend, er zit veel geheimzinnigheid in. Je blijft doorlezen omdat het verhaal je meesleept.
Leuk om Suske eens in de hoofdrol te zien spelen.
Ook weer een goede dosis humor.
Datumdonderdag 23 mei 2013 08:20

Reactie no. 18
NaamJPM
Leeftijd27
Cijfer10
RecensieWeer een uitstekend "Suske en Wiske" verhaal, wat steevast deel uitmaakt van mijn toptien (een stuk of 2 albums verander ik steeds in de hitparade, maar wat wil je met zoveel goede albums). Dat komt omdat dit album alles heeft wat mij zo aanspreekt in de reeks: humor, sfeer, geheimzinnigheid, avontuur, vriendschap en geweldige locaties. Al deze zaken zijn hier tip top in orde. Het is ook leuk dat de vriendenclub weer op Amoras terechtkomt, het verhaal is ook origineel en verder wil ik niet teveel van de inhoud verklappen. Vindt je Suske en Wiske leuk, dan moet je ook deze zeker lezen/in je collectie hebben.
Datumwoensdag 25 januari 2012 13:00

Reactie no. 17
NaamJules Vismale
Leeftijd40
Cijfer8
RecensieIk kan me niet helemaal een goede voorstelling maken over dit album (overigens wél mooi) waarin een aantal dingen niet lijken te kloppen. Waarom ontvoeren de Stalen Bloempotters eigenlijk Wiske? Enkel en alleen omdat zo ooit koningin was van Amoras terwijl zij niets afwist over deze sekte en niet eens hun plannen had kunnen dwarsbomen. Dat Suske gedwongen wordt om koning te worden omdat hij de afstammeling van Sus Antigoon is, de stichter van Amoras wat een kopie is van het oude Antwerpen, bewijst dat zij het deden om misbruik van Suske te maken terwijl de inwoners van het eiland wél rechtschapen waren . De stadshouder Alowisius Blaaskop wil dolgraag een kathedraal bouwen voor het geloof terwijl zijn boze tweelingsbroer Dokus Blaaskop, de leider van de Stalen Bloempotten, een Toren van Babbelar (Babel) wil bouwen die tot aan de hemel moest komen wat feitelijk pure grootsheidswaanzin was! En dat er bijna gewoon moordpartijen voor moesten gaan plaatsvinden was gewoon krankzinnig te noemen! Daarbij snap ik niet dat Suske, Wiske en Lambik hun oude tegenstander Jef Blaaskop (de oudere broer van Alowisius en Dokus) haast waren vergeten al was hij wél tot inkeer gekomen, zelfs zonder het tovergeneesmiddel van de alchimist Kanegem. Het zou prachtig zijn geweest als hij er alle schurken in de verhalen van Suske en Wiske mee tot inkeer had kunnen brengen wat maar met een klein aantal boeven gebeurde (Thijs, Ali-ben-Salami. P.Histon, D.Hikkop en zelfs kort Krimson, de Zwarte Madam, Savantas, Kludde, Lange Wapper en ook eens Theofiel!) als de ban van het kwaad verbrak.
Datumzondag 6 februari 2011 14:05

Reactie no. 16
NaamMark
Leeftijd37
Cijfer9
RecensieWederom een goed verhaal dat zich op Amoras afspeelt. Wat me opviel in het begin van het verhaal was de steeds maar terugkerende discussie of de koning wel of niet zou komen. Maar na het lezen van de achtergrond van dit verhaal (bedankt Alain) werd me duidelijk dat dit een reflectie van de Belgische koningskwestie van dat moment (1950) was.

Het is een spannend verhaal waarbij je meerdere malen op het verkeerde been wordt gezet wie nu goed en wie slecht (en bloempot-aanhanger) is. De tekeningen zijn goed en gedetailleerd al hebben S&W een nogal wisselend postuur: de ene keer zijn het kinderen, de andere keer (vooral in actie-scene's) volwassenen.

Datumwoensdag 29 december 2010 09:52

Reactie no. 15
NaamRoy
Leeftijd11
Cijfer9
RecensieIk vind het een goed album. Alleen kwam het verhaal in het begin wel wat traag op gang, zoals Sandstorm al zei. Alleen ik merkte op dat op een gegeven mometn in het album wordt gezegd dat Lambik's kiespijn tot een goed einde zal leiden.
Alleen ik zie in het latere verhaal geen verwijzing daarnaar. Ook het eigenwijze karakter van Wiske kwam weer goed naar boven, wat voor de meeste humor in het boek zorgt. Ook de doldwaze acties van Tanta Sidonia mochten er bij wezen. Ook leuk hoe je op een gegeven moment een postduif ziet, die dan ook een bloempot draagt. Ik vind dit een topalbum.
Datumdonderdag 13 augustus 2009 07:46

Reactie no. 14
NaamSandstorm
Leeftijd30
Cijfer8
RecensieEen verhaal vol mysterie, spanning en humor. Het verhaal komt wel wat traag op gang en vanaf dat ze op Amoras zijn komt het pas echt maar op gang, vandaar toch maar een 8, maar het blijft wel een topper.
Datumzaterdag 20 september 2008 14:01

Reactie no. 13
NaamFreek Smid
Leeftijd29
Cijfer9
RecensieMagistraal album. Het zit goed in elkaar, het verveelt niet en is getekend in de mooie, volkse stijl van Vandersteen. De personages spelen een goede rol die hen op het lijf geschreven lijkt te zijn.
Pas veel later begreep ik dat dit album een reaktie is op een maatschappelijke discussie omtrent de kathedraal in Antwerpen (het precieze hoe en wat weet ik niet meer). Briljant van Vandersteen om deze (?) discussie naar Amoras te verplaatsen om zo toch een maatschappelijke discussie te bespreken zonder mensen tegen de schenen te schoppen. Een moderne fabel dus. Briljant!!
DatumFri Feb  2 19:51:12 2007

Reactie no. 12
NaamTimothy
Leeftijd12
Cijfer9
RecensieMijn felicitaties aan de schrijver want met dit album heeft hij nog maar eens de hoofd vogel afgeschoten. Eén van 9 punten.
DatumFri Feb  2 17:43:33 2007

Reactie no. 11
NaamSamuel
Leeftijd16
Cijfer10
Recensieschi-tte-rend album!
-meer heb ik niet te zeggen!
DatumSat Dec 16 17:41:00 2006

Reactie no. 10
NaamEvelien
Leeftijd11
Cijfer9
RecensieIk heb me echt Dood gelachen om die grap met de bijl.
Verder is het verhaal ook goed.
Een top verhaal!!
DatumWed Apr 12 12:20:15 2006

Reactie no. 9
NaamIngrid
Leeftijd17
Cijfer9
RecensieDe allereerste Suske en Wiske.
Ik vond het vroeger een gaaf verhaal gaaf en heb em bijna stuk gelezen, jaren later las ik hem weer en het blijkft gewoon een spannend verhaal vooral het einde is heel verassend. De humor is ook heel leuk.
DatumFri Jul 15 19:31:10 2005

Reactie no. 8
NaamAntoon van Ham
Leeftijd24
Cijfer10
RecensieMagistraal, voor mij is dit één van de beste verhalen ooit in de reeks van Suske en Wiske. Het gaat mij daarbij niet alleen om de verhaallijn met de gebroeders Blaaskop en Bloempotters, het exotische/Middeleeuwse Amoras, de prachtige tekeningen, de humor en de vele verwijzingen naar de Koningskwestie die in die tijd speelde. Het mooiste hier vind ik de rol van Suske. Waar hij in andere verhalen toch wat op de achtergrond blijft, heeft hij hier een echte hoofdrol en vervult hij met kracht en vol passie en idealen de rol van koning. Ook Lambik, als bouwmeester van de kathedraal, heeft hier een prachtige rol.
DatumWed Mar 2 20:14:50 2005

Reactie no. 7
Naam jippe
Leeftijd 10
Cijfer 7
Recensie dit is wel goed maar een beetje TE ouderwets.en daar hou ik niet van.het avontuur zelf vindt ik een 5 waard.en dan nog 2 punten voor de garpjes van lambik in dit album.een 7
Datum Fri Feb 4 16:29:36 2005

Reactie no. 6
Naam Vincent Punie
Leeftijd 13
Cijfer 9
Recensie Echt een goed, lekker ouderwets Vandersteen-album. Persoonlijk vind ik het zelfs nog beter dan 'Op het eiland Amoras', vooral door het spannende en mysterieuze dat dit album heeft.
Datum Sun Jan 23 10:19:10 2005

Reactie no. 5
Naam Nic.
Leeftijd 12
Cijfer 10
Recensie zeer goede tekenstijl. in het begin van de stri vind je een verwijzing naar de broer van wiske (rikki).je zou het einde echt niet kunnen weten vooraf.
Datum Wed Nov 24 13:42:55 2004

Reactie no. 4
Naam Nathan Bergen
Leeftijd 12
Cijfer 6
Recensie een " goed in elkaar gestoken verhaal "
maar soms wel wat saai en ingewikkeld.
het einde van het verhaal was eigenlijk het beste.
humor ontbrak ook en de tekeningen zijn wel leuk ouderwets (klassiek) maar tante sidonia vind ik echt lelijk getekend. het is wel fijn dat het op eiland amoras afspeeld en ook met jef blaaskop.
een 6,5 maar ik rond het naar beneden af een 6 dus.
Datum Fri Nov 12 21:37:20 2004

Reactie no. 3
Naam Arjan van der Jagt
Leeftijd 16
Cijfer 10
Recensie Grandioos! Een Suske en Wiske uit de eerste jaren. Jammer van die hertekende voorkaft, dat haalt het klassieke weg van de strip. Maar als je eenmaal met lezen begonnen ben kom je vanzelf in die oude klassieke stijl. Superalbum!!
Datum Thu Oct  7 19:51:34 2004

Reactie no. 2
Naam stephan
Leeftijd 16
Cijfer 10
Recensie Ik vind dit een erg goed album! Leuk dat het weer op Amoras speelt en die Bloempotters vind ik helemaal leuk bedacht. Ook leuk erin verwerkt is het geheim van de Toren van de Derde Man, waardoor ze Jef Blaaskop weer ontmoeten. Echt een superalbum!
Datum Fri Jun 18 19:45:39 2004

Reactie no. 1
Naam Alain Stienen
Leeftijd 39
Cijfer 10
Recensie Suske wordt ontvoerd door een bende, uitgedost met middeleeuwse kledij en een stalen bloempot op het hoofd. Wiske, Lambik en Sidonia blijven niet bij de pakken neerzitten en gaan er met gyronef er achteraan. Ze landen uiteindelijk op het eiland Amoras, waar langzaam maar zeker een zekere welvaart ontstaan is en deze welvaart wil bezegeld worden door de bouw van een kathedraal naar het voorbeeld van Antwerpen. De bende der stalen bloempotters zijn hiertegen!
Voor de tweede keer zijn onze vrienden op het eiland Amoras, alleen Lambik is er voor de eerste keer en hebbben het meteen met grote problemen te doen! Wat me hier bij dit kanjer van een verhaal opvalt, is, dat alles geheimzinnig, ja zelfs mysterieus is. Die vele kwinkslagen in verhaal verhogen de spanning enorm. Willy zet je bewust op een zijspoor en ontsluiert de geheimzinnigheden eerst tegen het einde van het verhaal, b.v. weet je in het begin niet of Alowisius Blaaskop een goede of een slechte karakter is? Waar is eigenlijk Jef Blaaskop uit het album "Op het eiland Amoras" gebleven? Wie zijn de stalen bloempotters? Wat is Babbelar? Dit en nog veel meer vragen zijn er om opgelost te worden. Ik wil nou niet overdrijven, maar dit verhaal is net een achterbaan! Wat je wel moet weten om het verhaal nog meer te kunnen genieten, is, wat er in "Op het eiland Amoras" (Het allereerste verhaal, waar Suske opduikt.) gebeurd is! Zo heb ik dit verhaal als 8-jarig jochie ervaren en ik heb het zowel letterlijk als figuurlijk stukgelezen. De kwaliteit van de albums uit die tijd (begin jaren 70) vind ik niet zo denderend. Het papier en de kaft (dat was nog die geplastificeerde kaft) waren o.k., maar de lijm liet zeer snel los!
Wat me vroeger al opviel was, dat het hier om religieuze waardes ging en dat zich dat dan ook uit, hoe je met je medemensen omspringt. Christelijke waardes, die dus je leven bepalen! Sterke toebak voor menigeen! Nou kun je voor jezelf beslissen in hoever je het toelaat en of men het wil of niet, deze waardes zullen zich in de toekomst zich sterker gaan manifesteren!
Wat me nou eerst opvalt, sinds de heruitgave van de klassieke reeks, is de zaak met de zogenaamde Koningskwestie, begin jaren 50. Voor de Belgen toen destijds heel belangrijk, maar nu? Het is geschiedenis, maar... wel uiterst interessant! Het zegt nl. veel over de politieke gezinning van Willy Vandersteen!
Datum Mon Feb 23 19:14:23 2004