Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De bonkige baarden


De bonkige baarden Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over De bonkige baarden verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 7,52

Reactie no. 18
NaamBofor!
Leeftijd31
Cijfer9
RecensieDe cover, de vooraankondiging waarin duidelijk wordt waarvan de titel van 'de bonkige baarden' is afgeleid, (namelijk van het kinderliedje 'Al die willen te kaap'ren varen') beloofde niet veel goeds toen ik het album voor de eerste keer onder ogen kreeg.

Maar gelijk van het begin af aan zit de humor er gelijk al in met Lambik en naarmate het verhaal vordert ontplooit het zich tot een leuk, origineel verhaal waarin we nog wat dingen meekrijgen van de IJslandse visvaart.
Daarnaast wordt nog eens onderhuids meegegeven dat gezinsliefde uiteindelijk ook tijd kan overwinnen.

Opvallend in goede zin is ook:
-de actie van Tante Sidonia op blz. 13.
-de tact van Jerom op blz. 37.
-de jaloerse Wiske op oa. blz. 41.
-Jerom die op een goed moment wordt uitgeschakeld blz. 48.
-Nikki en de zeekoning weer eens terugzien.
-Lambik is het hele album door in vorm.

Vraagtekens heb ik bij:
-De reactie van Wiske op blz, 25, 26 is misschien wat overdreven.
-Die honderd jaar dat men in een onderzeese luchtbel leefde en dat Korneel gezocht heeft, is misschien wat aan de lange kant.
-Verbaasd was ik dat al die gezinnen en hun bagage in de ijslandsuite pasten.
-Waarom S&W hun aandenken, het schaalmodel van 'De melanie' aan het museum schonken is me ook een beetje een raadsel.
-Het grapje aan het einde met de karakollen is een beetje voorspelbaar.

Ondanks deze vraagtekens heb ik waardering voor de humor, het originele, informatieve plot en de 'eigen sfeer' die het album heeft. Ik vind het een topper.

Datummaandag 18 november 2013 22:55

Reactie no. 17
NaamMark
Leeftijd39
Cijfer9
RecensieEen prima album waarin veel gebeurt en opvallend veel humor bevat, bv Lambik die weer volledig doordraaft als ze een schip hebben gekregen en even later in zijn "Bevroren Vuur" ruwe zeebonk-outfit wel eens even de orders zal uitdelen.
De cover is een beetje vlak als je naar het hoofd van Jerom en S&W kijkt, maar de rest van dit album is weer uitstekend getekend. Door de hoge verhaaldichtheid en prima plaatjes een hoog cijfer als waardering.
Datumzondag 8 april 2012 11:55

Reactie no. 16
Naamlebske
Leeftijd16
Cijfer7
RecensieMooi verhaal, maar met veel dingen die niet hadden gehoeven. Het leuke (de avonturen en humor onder water) laat lang (!) op zich wachten, via een boot die eerst nog vekregen moet worden, een geschifte zeeman en een museum, maar als het is gekomen is het genieten. Wel jammer dat sommige dingen erin staan die wel weggelaten hadden mogen worden: het model van de zeilboot wordt nog aan het museum gegeven (waarom? waarom bewaren ze het zelf niet lekker?), en ook raar en niets-toevoegend is dat het belangrijke medicijn weg is en dat Neptunus een noodvoorraad moet gebruiken. Paginavulling?
Datumvrijdag 4 november 2011 21:47

Reactie no. 14
NaamFrédéric
Leeftijd32
Cijfer6
RecensieAl die willen te kaapren varen moeten mannen met baarden zijn... Inderdaad ditmaal een verhaal over de zee en de Ijslandvaart...
Het begin is flauw (net iets te veel reclame), maar het wordt sterker naargelang het verhaal van de schipper wordt verteld, met daarbij oog voor detail. Op de tekeningen valt trouwens niets aan te merken.
Maar toch, waarom die fluit waardoor die schipper niet ouder wordt, en waarom blijft iedereen in die luchtbel even oud? Omdat het een strip is??? Hoe dan ook: de karakters van de hoofdpersonages zijn ditmaal op het randje: Wiske is te jaloers op Suske en reageert ook nog eens te heftig (een bijl???), net zoals Lambik dat doet versus Jerom (strook 186), en Sidonia die half zot wordt....
Conclusie: best wel onderhoudend album, maar geen hoogvlieger, een voldoende (6) dus.
Datumzondag 20 februari 2011 22:23

Reactie no. 13
NaamLuuk
Leeftijd14
Cijfer8
RecensieCover: 7.8
Verhaal: 8.5
Tekeningen: 9
Humor: 7
Gemiddeld: 8.1

De cover ziet er gewoon goed uit. Het verhaal is leuk bedacht en er is ook echt iets goeds mee gedaan. De tekeningen vond ik erg geslaagd in dit album, vooral de tekeningen onder water. De humor vond ik ok. Al met al dus een dikke 8!

Datumdinsdag 30 december 2008 19:43

Reactie no. 12
NaamBarry
Leeftijd27
Cijfer8
RecensieLeuk verhaal, met genoeg aktie en spanning. Mooie tekeningen ook bovendien. Lees veel liever af en toe nog wat oude nummers, in plaats van de nieuwe/hedendaagse edities. Betere tekeningen, betere verhalen en niet steeds van die stomme, flauwe grappen. Gewoon een prima verhaal dus 'De Bonkige Baarden'.
DatumWed Jul 25 10:55:53 2007

Reactie no. 11
Naamj castelijns
Leeftijd19
Cijfer7
RecensieEen redelijk verhaal, dat redelijk  goed is getekent, maar niet zo goed als de ijzere schelvis
DatumSun May 20 18:31:41 2007

Reactie no. 10
NaamFreek Smid
Leeftijd29
Cijfer8
RecensieHet eerste album wat ik in eerste druk kreeg. Was het begin van mijn S&W-obsessie. Het verhaal is humoristisch en zit goed in elkaar. De tekeningen zijn ook mooi. 
DatumFri Feb  2 19:35:27 2007

Reactie no. 9
NaamIngrid
Leeftijd18
Cijfer7
RecensieIk vind het wel een redelijk verhaal, als klein kind vond ik het verhaal echt helemaal geweldig en las ik het vaak, na jaren later het weer een keer te hebben gelezen vind ik het nog steeds wel een leuk verhaal om heel af en toe weer te herlezen. Er zijn betere albums, en ook slechtere albums, daarom geef ik een 7.
DatumSun Dec  3 21:14:39 2006

Reactie no. 8
NaamEli Dirkx
Leeftijd14
Cijfer8
RecensieDit verhaal stond me echt wel aan. Dit is zoals een combinatie van Het Bevroren Vuur en De IJzeren Schelvis, en die combinatie maakt het juist goed.
DatumSat Sep 24 10:07:45 2005

Reactie no. 7
NaamHarmen
Leeftijd14
Cijfer7
Recensieleuk album, maar veel minder leuk als de ijzeren schelvis, beetje weinig humor, onder zee wel weer mooi getekent trouwens, wel weer minder dan de ijzeren schelvis, maar, ondanks dat toch een 7
DatumSat May 21 13:47:12 2005

Reactie no. 6
Naamphoenix
Cijfer6
Recensiedoet aan als vervolg op de ijzeren schelvis
DatumThu Mar 3 20:41:05 2005

Reactie no. 5
Naam Peter Hoekstra
Leeftijd 24
Cijfer 7
Recensie Leuk album. Ik kreeg deze eerst in het engels als de Bob & Bobette reeks en daarna zelf gekocht in NL versie. Leuk verhaal, het doet me allemaal alleen hetzelfde aan als de ijzeren Schelvis, waar naar mijn zin meer verhaal en actie in zit.  Al met al niet slecht, maar er had meer in kunnen zitten. Jammer voor een gemiste kans. Daarom een 7
Datum Thu Sep 16 12:54:31 2004

Reactie no. 4
Naam Niels Peelman
Leeftijd 13
Cijfer 7
Recensie Persoonlijk vind ik dit geen mooi verhaal...
Datum Sun Feb 29 11:46:53 2004

Reactie no. 3
Naam Arjan van der Jagt
Leeftijd 15
Cijfer 7
Recensie Ik sluit me bij de recensie van Jan aan.
Ik geef eigelijk een 6,5 maar dat rond ik af naar boven.
Het verhaal zegt gewoon te weinig om als een échte 'herlezer' te worden beschouwd.
Maar het is zeker geen prutswerk en dus past het gewoon thuis in de reeks.
Datum Wed Sep 24 20:09:53 2003

Reactie no. 2
Naam Jan
Leeftijd 24
Cijfer 7
Recensie Best een leuk verhaal, maar ook niet meer of minder. Gewoon leuk in de reeks. Ik heb overigens een Engelstalige recensie toegevoegd van een of andere Amerikaan. Het is namelijk op zich wel leuk om te zien hoe mensen tegen een Suske en Wiske-album aankijken in een land waar de strip in feite geen voet aan de grond krijgt en daarom daar ook vrij onbekend is.

Hij schrijft o.a. dat alles wel erg toevallig verloopt. Ben ik met hem eens maar dat zijn we hier in meer albums gewend!
Ook schrijft hij dat Lambik heel erg is afgekeken van Kapitein Haddock(Kuifje). Kan ik ook in komen, maar we mogen niet vergeten dat Willy Vandersteen redelijk werd geinspireerd door Herge en dat de strips in zijn begindagen waren toen S&W begon.

Ik wil dit stuk nog wel eens een keer vertalen als ik er tijd voor heb, maar voor de talenknobbels onder ons is hier de recensie. [...]


N.B.: Jan had hier de volledige Engelse recensie toegevoegd. In verband met ruimtebesparing is dit gedeelte van zijn inzending verwijderd. De tekst is echter in zijn geheel te lezen op de site van The comics get serious.
Datum Fri May 30 21:45:38 2003

Reactie no. 1
Naam Pieter-Jan Van Lierde
Leeftijd 24
Cijfer 10
Recensie het eerste verhaal dat ik ooit van suske en wiske las. misschien is het nostalgie, maar ik blijf het een geniaal stukje vinden, net als zo ongeveer de 10 ervoor en de 10 erna.
Een leuk, grappig verhaal met veel variatie - meer moet dat niet zijn.
Datum Thu May 29 17:00:30 2003