Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De woeste wespen


De woeste wespen Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over De woeste wespen verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 7,35

Reactie no. 15
NaamBofor!
Leeftijd31
Cijfer7
RecensieEen leuk album met daarin een verrassende terugkeer van één van mijn favoriete schurken, Bofor. Verder is het album ook op bepaalde plekken leerzaam: Op blz. 22 krijgen we mee wat 'klonen is,' verder krijgen we dingen mee over vermeerdering en genetische manipulatie. ook de inleiding van het verhaal is erg origineel gevonden.

Verder vinden we ook de nodige humor zoals op:
-blz. 4: de malle reactie van de professor.
-blz. 11 /strook 38: Lambik die weer eens interessant wil doen.
-blz. 15: Wiske die denkt hoe ze Barabas moet aanpakken nadat hij de snelgroeier hard tegen zijn hoofd heeft aangekregen.

Vraagtekens had ik wel bij:
-Hoe Lambik kon weten: "Hoe de eigenaar van de orgelpijp eruit zag" en dat hij gelijk wist dat het om Bofor ging.
-het is ook wel erg toevallig dat Suske een brandveilig pak opvangt (blz. 49) en even later insekticiden en een sproeier vindt (blz. 50)

Dit geeft toch een onafgewerkte, afgeraffelde indruk aan het verhaal.
Ook de manier waarop Bofor de sluipwespen tam weet te krijgen is wel erg voor de hand liggend. Hoewel het geen topper is, is het geheel nog wel een voldoende waard.

Datummaandag 11 augustus 2014 19:06

Reactie no. 14
NaamMark
Leeftijd39
Cijfer7
RecensieEen redelijk album met een van de leukste tegenstanders uit de S&W-reeks: Bofor. Het verhaal is niet heel hoogstaand maar bevat wel leuke elementen. Wat opvalt is de aggresieve manier waarop oa Barabas en Wiske met de anderen omgaan. De tekeningen zijn goed maar niet van het niveau van voorgaande albums.
Datumzaterdag 3 november 2012 20:52

Reactie no. 13
NaamJPM
Leeftijd27
Cijfer10
RecensieDe 'Woeste wespen' zijn weer een hele leuke Suske en Wiske, en het verhaal speelt zich ook grotendeels in Nederland af. Het begin van het verhaal is prima, lekker geheimzinnig, maar met een belangrijke hint, zeker voor de Suske en Wiske kenners. De schurk die het pad van onze vrienden kruist blijkt namelijk een oude bekende te zijn. Ook wat mij betreft mag deze figuur nog wel eens terugkeren, zeker in de kwaliteit van dit verhaal of beter nog: van het 'Delta duel'. De samenwerking tussen Lambik en Jerom is goed en dit levert een leuke sfeer op. Dit album verdiend eigenlijk een dikverdiende acht, maar krijgt nu wat bonuspunten om het gemiddelde recht te zetten
Datumvrijdag 23 december 2011 08:25

Reactie no. 12
Naamguido krijt
Leeftijd16
Cijfer7
Recensieik vind dit album een 7 waardig, omdat ik daar verschillende redenen voor heb. het was toevallig dat ik dit album uit de kast pakte samen met een ander album die ik ook nooit eerder gelezen had, en dat album was toevallig het delta duel, ik las eerst het delta duel omdat die mij leuker leek, daarna kwam dit verhaal en ik herkende bofor gelijk. dat mag natuurlijk niks verwijten van het verhaal zelf, omdat ik die 2 albums per toeval tegelijk pakte. ik ben het ook eens met een aantal mensen hier en dat is het overdreven gedrag van wiske en haar streken. en dan ook wat ze zegt tegen suske als ze er stiekem tussenuit wilt : 'je houd je bek dicht of ik bijt je neus er af', waar slaat dat in hemelsnaam op? ook het overdreven gedrag van barabas vind ik ook een minpunt voor het verhaal, ik wou eerst een 6,5 geven maar omdat je dat niet kunt geven en jerom en lambik een leuk team vormen met detectiefje spelen toch een 7
Datumzaterdag 4 september 2010 18:03

Reactie no. 11
NaamBart De Grande
Leeftijd17
Cijfer6
RecensieDit album zei mij in feite erg weinig, het is zo een van die albums waarvan er eigenlijk haast niks in mijn geheugen blijft hangen. Ik vind dat Lambik en Jerom wel een leuke rol hebben, maar Barabas vind ik bij momenten serieus overdreven, evenals Wiske met haar streken. Overigens rond deze periode waren de verhalen net iets minder tot er natuurlijk het fantastische verhaal "De parel in de Lotusbloem" uitkwam. Ik had ook de indruk dat het voor de tekenaar moeilijk was om zijn verhaal vol te tekenen (ook 212 stroken in plaats van 220 stroken in die tijd). De strijd met Bofor blijft maar aanslepen en de lezer weet ook direct wie de onbekende man met zijn orgeltje is (toch als je het album het Delta-duel gelezen hebt). Dat Lambik en Jerom er zolang over doen om dat te ontdekken is een beetje belachelijk. Misschien een beetje veel kritiek want er zijn zeker slechtere albums, maar toch: een mager zesje.
DatumThu Aug  9 14:01:30 2007

Reactie no. 10
NaamEvelien
Leeftijd12
Cijfer8
RecensieEen leuk verhaal! Het begin vind ik wat flauw (een pijp van 700 km hoog op je hoofd krijgen en het overleven? Yeah right...) maar het word steeds spannender. Wel jammer dat je "Het delta duel" ook moet lezen om dit verhaal helemaal te snappen. Maar het is leuk, spannend, en het leest lekker weg. Dus een 8.
DatumSat Mar 31 18:25:04 2007

Reactie no. 9
Naamsarina (beter bekend als suske,wiske freak)
Leeftijd11
Cijfer10
Recensiegeen enkel album is perfect maar deze wel!!
Hij is vol humor humor en nog eens humor!
lambik holmes is echt kei leuk!
het enige wat niet zo leuk was is dat je ook het album "het delta duel" moet hebben omdat je het anders niet zo snapt.
die bofor is wel dik zeg!
DatumSat Aug 19 20:00:07 2006

Reactie no. 8
NaamJeroen de Munter
Leeftijd24
Cijfer8
RecensieEen zwaar onderschat boek, dat na de magische '200' een van de weinige hoogtepunten vormt van S en W nog. Het is grappig, mooi getekend, origineel en best spannend. De immer sterke Jerom voorkomt echter een origineel einde, vandaar 10 -2 =8
DatumWed Jun  7 16:47:39 2006

Reactie no. 7
NaamLuc
Leeftijd45
Cijfer6
RecensieHet verhaal leest wel vlot, er komt humor in voor en de tekeningen zijn O.K., maar het album heeft weinig nieuws te bieden, laat staan een boodschap.
DatumMon Mar 13 17:51:15 2006

Reactie no. 6
NaamJippe Van Niel
Leeftijd10
Cijfer6
RecensieVreselijk matig album.Maar toch een 6.Ik wou het eerst een 6,5 geven omdat een soort sherlock holmes kloon er in voor komt maar dat kan op deze site niet dus ik moest kiezen tussen een 6 en een 7.
DatumWed Oct 19 17:35:08 2005

Reactie no. 5
NaamVincent Lamme
Leeftijd30
Cijfer6
RecensieWat jammer is dat het verhaal niet helemaal klopt. De scheve toren van Monster bestaat helemaal niet. Die scheve toren staat in het nabij gelegen De Lier en lijkt (dat wel) qua vorm op die van Monster. de getekende omgeving is wel weer helemaal Monster, dus slordige researchfout!
DatumTue Sep  6 10:39:07 2005

Reactie no. 4
NaamHarmen
Leeftijd14
Cijfer6
RecensieEen goed album, maar, zoals hiervoor al gezegd, te simpel.
De humor in dit album valt me ook een beetje tegen.
een 6, niet hoger, maar ook zeker niet lager.
DatumTue Jun 28 22:07:30 2005

Reactie no. 3
Naam Arjan van der Jagt
Leeftijd 16
Cijfer 6
Recensie Te simpel. Dat gedoe met die wespen spreekt me niet echt aan. Geen slecht album, zeker niet, maar bij lange na geen topper. Daarvoor heeft het simpelweg te weinig voor in huis.
Datum Thu Oct 7 20:00:01 2004

Reactie no. 2
Naam Jan
Leeftijd 25
Cijfer 8
Recensie Zoals sommige mensen wel of totaal niet merken probeer ik op een vrij serieuze manier een recensie te schrijven voor een album van Suske en Wiske. Men zal mij zelden betrappen op een punten berekening die puur bedoeld is om het gemiddelde omhoog te brengen om de reden dat ik een eventueel in mijn ogen te laag beoordeeld album wil belonen. (men zal mij overigens vrij vaak betrappen op slecht opgebouwde lange zinnen die taalkundig vaak niet kloppen)

Met dit uitgangspunt heeft dit verhaal een tien.
Toch zijn er wel wat dingen die vreemd over komen.
Nu heb ik geen flauw idee hoe zwaar een orgelpijp doorgaans is of aanvoelt. Hier zal ik ook niet snel achter komen aangezien mijn interesse voor orgels minimaal is. Hoewel ik zelf in het weekend vaak drankorgel ben wou ik toch eerst maar eens mijn gitaar een beetje onder de knie krijgen.
Dit terzijde.
Op het moment dat Bofor (jaja, één van de tegenstanders uit het delta duel is terug) zijn orgelpijp vanaf het wolkendek verliest beland deze op het hoofd van professor Barabas. Hoewel er wel vaker onrealistische dingen gebeuren in de reeks, zoals in dit verhaal ook, lijkt het mij dat een orgelpijp die van een dergelijke hoogte met zoveel vaart dodelijk zou moeten zijn. Gelukkig overleeft Barabas dit en is alleen gestoord geworden.
Zowel Lambik als Jerom denken Bofor te herkennen als hij min of meer incognito zijn orgelpijp komt zoeken. Best vreemd want de meeste Suske en Wiske lezers zullen hem toch meteen herkennen. Verder is het gewoon een leuk verhaal maar geen topper.
Eigenlijk zou dit album in mijn oordeel een 6 of hooguit een 7 verdienen. Ik vind de amusementswaarde echter zo hoog dat ik er rustig een 8 voor durf te geven.
Geen cijfer om het gemiddelde in stand te houden, maar mijn absolute waardering!!!

Datum Sat Sep 25 18:49:39 2004

Reactie no. 1
Naam dominique
Leeftijd 13
Cijfer 9
Recensie het is een mooi boek. deze keer begint het boek eens met barabas!!!!
Datum Sat Aug 14 17:07:32 2004