Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De drakenprinter


De drakenprinter Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over De drakenprinter verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 6,78

Reactie no. 14
NaamAnna
Leeftijd42
Cijfer7
RecensieDe albums worden de laatste tijd wel weer een beetje beter. Na een zeer goed album komt hier eigenlijk een ietsje slechter album, maar toch nog goed. Er zit goede humor in en het verhaal op zich is zeker niet slecht. Alleen de tekeningen konden wel beter. Het ziet er tot nu toe goed uit, ik hoop dat er nog zeker een paar albums komen dat op dit niveau worden gemaakt.
Datummaandag 03 juli 2023 17:27

Reactie no. 13
NaamInti
Leeftijd43
Cijfer8
RecensieBehoorlijk opmerkelijk begin van het verhaal. Een vijftal verhalen beginnen en eindigen vrijwel meteen. Het heeft natuurlijk met de plot van het eigenlijke verhaal te maken, maar zoiets werkt alleen goed in album. In de krant komt het een beetje verwarrend over
Een paar van die stukjes hebben een item dat het denkelijk heel goed zou doen als volwaardig verhaal
We vernemen weer eens dat Jerom eigenlijk uit de oertijd komt en dat hij ooit betoverd werd door een sjamaan wat hem oersterk maakte. Leuk dat in die scène Jerom even te zien is als Slapjanus en als z'n allereerste verschijning uit DE DOLLE MUSKETIERS
Dat de kop van de angst-draak lijkt op het hoofd van Jerom, dat is tot daar aan toe, maar dan zou het logischer zijn als hij z'n ogen ook dicht had
We zien op strook 40 de draak voor het eerst wazig op een scherm. Daarna zijn enkel stukjes van hem te zien. Pas op strook 86 is hij volledig te zien. Op die manier wordt de lezer nieuwsgierig gehouden
Wel een beetje vreemd dat de vacht van Lambiks angst-aap blauw is
Dit is één van de zeldzame keren dat de einde-knipoog niet door Wiske gegeven wordt. Deze keer doet de geheimzinnige het. Wat doet hij eigenlijk in het verhaal? Behalve Lambik voor schut proberen te zetten, heeft hij niet echt een rol. Pas op het eind zien we z'n gezicht. Hij is ongetwijfeld iemand van het tekenteam, maar er wordt niet gezegd wie (niet iedereen kent alle tekenaars). De suggestie van recensie 12 dat het om Vandersteen gaat, lijkt toch wel wat vergezocht. Of anders heb ik hem verkeerd begrepen
Datumzondag 10 oktober 2021 20:13

Reactie no. 12
NaamAriën
Leeftijd36
Cijfer6
RecensieEen vermakelijk verhaal, maar het breekt toch behoorlijk door de 'vierde wand' van het verhaal wat de geloofwaardigheid doet afnemen. Ze weten dat ze zelf stripverhalen beleven, en dat wordt iets te veel doorgeschemerd.
Het begin is opmerkelijk, en je hebt geen flauw idee waar het over gaat, maar na de eerste paar pagina's wordt het beter en komt het verhaal tot stand. Ook is het interessant om te zien hoe er wordt teruggeblikt in de geschiedenis van Jerom.
Enige wat tussentijds blijft storen is de onbekende personage die zelf macht lijkt te hebben over het verloop van het verhaal. Maar dan is er een hoop actie en achtervolging waarbij je toch op het puntje van je stoel zit.
Helaas is het eind slecht afgewerkt en behoorlijk afgeraffeld. Waarom heeft Barabas opeens faalangst, en waarom verdwijnen die monsters opeens? Daar had wel wat dieper in op mogen gaan.
Pluspuntje voor de computerschermen van Barabas, de doorgewinterde IT-er herkent wel dat Barabas zich met Linux bezighoudt, en systeemprocessen volgt ;-)
Oh ja, de naam van de onbekende personage wordt niet genoemd, maar dit is natuurlijk de moderne versie van geestelijk vader Willy Vandersteen. De stijl van de bril herkende ik al meteen.
Datummaandag 30 augustus 2021 20:13

Reactie no. 11
NaamHenmii
Leeftijd37
Cijfer7
RecensieIk was bang dat dit album een reboot zou betekenen voor Jerom, maar daar ziet het niet naar uit. Best een leuk verhaal, wel wat te vergelijken met De slimme slapjanus (maar dat album is natuurlijk veel beter en ook langer). De geheimzinnige bedreiger voegt trouwens niet veel aan het verhaal toe.
Datumdinsdag 06 juli 2021 07:50

Reactie no. 10
NaamMark
Leeftijd52
Cijfer8
RecensieIets minder dan de vorige albums, maar nog steeds een album dat het herlezen waard is. Origineel hoe de scenarist en tekenaar omgaan met de kritiek dat de aanwezigheid van Jerom het verhaal soms tot een te makkelijk einde brengt. Weer een topper in het Suske en Wiske-oevre!
Datummaandag 05 juli 2021 22:52

Reactie no. 9
NaamBruno
Leeftijd60
Cijfer2
RecensieDit album zit echt in de top 10 slechtste albums. Er zit een moraal in om angst te overwinnen. Ik had gehoopt dat de moralistische albums een beetje tot het verleden zijn gaan behoren. Verder is het onduidelijk wie de geheimzinnige achter de computer is en wat die wil; de geprinte angst van Lambik is verder helemaal niet uitgewerkt. Het boek wordt voor het overgrote deel gevuld met een slappe vulling om op een kolderieke draak te jagen, die uiteindelijk in het 'niet' oplost. Zonde van het geld!
Datumvrijdag 18 juni 2021 13:05

Reactie no. 8
NaamLeendert
Leeftijd47
Cijfer8
RecensieEen mooi verhaal. Echt weer Suske en Wiske en ik vind het knap dat er steeds weer een leuk verhaal uit de grote hoed wordt getoverd. Het is leuk dat Jerom weer een hoofdrol krijgt en die verhalen uit het begin die steeds snel beeindigen doordat Jerom de held moet uithangen, is ook heel goed gevonden.
Wat ik ook prettig vond is dat er niet domweg grof gevloekt werd maar dat in de stijl van Vandersteen en Geerts er grappig mee om werd gegaan. Zeker het Miljaar is grappig. Dat maakt Lambiks onnozelheid groter en zo moet het zijn.
Luc heeft Lambik eindelijk wat meer in de vingers. Hij heeft niet meer de sullige onnozele uitdrukking die hij lange tijd in het begin van de nieuwe stijl had. Suske is ook beter. Wiske is voor mij nog wel echt een ander persoon.
Wel was voor mij niet echt duidelijk waarom Lambik ook zijn angst wilde uitprinten.
Wel jammer hier op deze site dat er alleen maar 40+ mensen (mijn incluis) reacties geven terwijl toch de doelgroep kinderen is....
Datumwoensdag 09 juni 2021 21:13

Reactie no. 7
NaamPaysbart
Leeftijd52
Cijfer4
RecensieNa twee leuke albums helaas weer een misser. Slap verhaal dat Studio 100 niveau niet kan overstijgen. Geen bijzondere tekeningen. En geen uitleg over Lambik’s figuur die uit printer komt…..
Datumwoensdag 09 juni 2021 16:47

Reactie no. 6
NaamMark
Leeftijd42
Cijfer5
RecensieNa een sterke serie een iets mindere loot aan de boom. Een album dat op het gebied van tekeningen prima mee kan. Op dat gebied een dikke voldoende. En ook het verhaal is, in de kern, zo slecht niet. Toch geef ik het een onvoldoende en dat ligt voor een groot deel aan mijn eigen smaak. Ik ben doorgaans al geen fan van verhalen waarin het er wel erg dik bovenop ligt dat de figuren zich ervan bewust zijn dat ze in een strip figureren, en ook de deus-ex-machina in de vorm van een scenarist of tekenaar die zich met het verhaal bemoeit (denk ook aan de Belhamel-bende, de Briesende Bruid) heb ik altijd een goedkoop trucje gevonden. De start van dit album is over-cartoonesk. Nogmaals: het is een kwestie van smaak. Daardoor zal ik dit album, in tegenstelling tot de twee voorgangers, niet snel opnieuw uit de kast pakken.
Datummaandag 07 juni 2021 06:35

Reactie no. 5
NaamRemco
Leeftijd49
Cijfer8
RecensieWat opvalt in dit verhaal is de originele aanpak. Het lijkt wel “Kiekeboeaans”. Het begin is ronduit goed getroffen. Hier spreekt een heel sterke zelfspot uit. Dikwijls is aangehaald dat Jerom een zeer moeilijk persoon om in de reeks te verwerken. Op deze manier verwerk je hem er toch in en sta je een zeer welkom kijkje in de psyche van de stripfiguren toe. Het worden meer karakters. Het verwijzen naar “ de mergpijp” werkt ook sterk. Ik zag ook lijnen naar het fabuleuze “ Cromimi”. Het blijkt dat er met het verleden van Jerom nog best wat aan te vangen valt. Erg leuk. Het verhaal neemt mij erg mee maar ik vind de draak en de aap van Lambik wel neigen naar het kinderachtige. Neigen naar…dus het is nog acceptabel. De betekenis van deze dieren is wel terecht: de verwezenlijking van de angsten van onze spelers. Ingenieus gevonden. Sommige eindconclusies zijn ook erg goed getrokken: bik en Rommeke zijn beste vrienden. De humor is vaak leuk en niet flauw. Zelfspot is het woord voor succes voor S&W. Het is jammer dat het duo Morjeau/ Gught er zo lang over heeft gedaan om op dreef te komen: dit is wederom een goed album.
Datumzaterdag 05 juni 2021 21:41

Reactie no. 4
NaamDejan
Leeftijd48
Cijfer7
RecensieEen amusant en vermakelijk album. Niets bijzonders, een gewone Suske en Wiske zonder dieperliggende gedachtes.
Datumvrijdag 04 juni 2021 17:16

Reactie no. 3
NaamAlexander
Leeftijd52
Cijfer9
RecensieDe Drakenprinter; een bijzonder origineel verhaal rondom een eeuwig en universeel menselijk probleem, ANGST. Daarom ook zo herkenbaar voor een ieder. De spanning én de humor, prima gedoseerd overigens, ontbreken zeker niet, in tegendeel. Eigentijds (de 3D printer) en dynamisch, maar niet gehaast. Tezamen met fraaie tekeningen en mooie kleuren wederom één van de betere afleveringen van de hand van het duo van Gucht/Morjaeu.
Datumdonderdag 03 juni 2021 21:17

Reactie no. 2
NaamFilip Vanderstichele
Leeftijd55
Cijfer8
RecensieGoed gevonden. Origineel verhaal ! Ligt in de lijn van verwachtingen. Laatste jaren veel op vooruit gegaan. Niet meer zo kinderachtig als vroeger. Tekenstijl zeer goed. Prima, doe zo voort.
Datumdonderdag 03 juni 2021 12:45

Reactie no. 1
NaamRobin
Leeftijd20
Cijfer8
RecensieDe studio is goed op weg om een aantal sterke verhalen neer te zetten. De Fluitende Olifant was een sterk begin, de Zalige Ziener was bijna te vergelijken met een Vandersteen klassieker (vind ik) en nu is het de beurt aan de Drakenprinter. Een avontuur in de Jungle, wat ik altijd hele sterke verhalen vind (denk aan De Vliegende Rivier, Suskewiet en Mami Wata). Deze keer zijn we in Zuid-Amerika, waar Professor Barabas een geheim labo heeft. Waarom horen we nu pas over dat labo? Dat labo is reusachtig. Maar goed, terug naar het avontuur. Doormiddel van een oude uitvinding van Barabas kan hij angsten omzetten in echte wezens. Het album leest lekker weg en houdt zich door kleine scenè overgangen interessant om te blijven lezen. Iets wat ik bij voorgaande albums erg miste (De Zwijgende Zwollem, Het Lekkere Lab etc.). Tekeningen zijn als vanouds erg prachtig en lijken steeds gedetailleerder, maar in dit album wil ik een speciaal compliment maken naar de inkleuring! Prachtig!

Kortom: een heerlijk S&W verhaal met de juiste dosis humor, avontuur en informatie waar zowel nieuwe fan als oude/ervaren fan zich in kan vastbijten!

Datumdonderdag 03 juni 2021 09:28