Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De vliegende klomp


De vliegende klomp In 1975 deed de Provinciale VVV-Noord Brabant een beroep op Studio Vandersteen. Ze moest een verhaal rond het duo Suske en Wiske ontwikkelen met als thema dé culturele highlights die de provincie Noord-Brabant te bieden heeft.
Al eerder had Willy Vandersteen zo´n opdracht aangenomen. Zijn studio, toen nog in haar prille jeugdjaren, mocht een reisfolder in stripvorm voor de Provincie Antwerpen maken.
Die opdracht leidde tot het verhaal De rammelende rally (1958).

Paul Geerts, die de opdracht in 1975 aannam, creëerde een soortgelijk verhaal getiteld De vliegende klomp.
In hetzelfde jaar verscheen het verhaal in boekvorm. Het werd herdrukt in 1999, naar aanleiding van het toenmalige 14e Brabants stripspektakel in Valkenswaard. Deze uitgave had twee versies, namelijk een soft- en een hardcover editie.

Grappig is ook te vermelden dat in dit verhaal Suske en Wiske voor het eerst in hun nu als meer dan 60-jarig bestaan de Efteling bezochten.
Op bezoek in De Efteling "Hé, dat kan niet!. ".En de Efteling-Elfjes dan? zullen velen nu denken. Nu, dit verhaal kwam eerst een paar jaar later uit, namelijk in boekvorm in 1978.
Ook daarna bezochten onze vrienden dit recreatiepark, met name De Belhamel-Bende (1982) en in het prachtige Fata Morgana (1988).

Samenvatting

Op een avond thuis bij tante Sidonia hebben onze vrienden een probleem. Ze willen alle toeristische bezienswaardigheden van Noord-Brabant zien, maar ze weten niet hoe ze dat kunnen bewerkstelligen.
Op dat moment komt professor Barabas binnen en die heeft een oplossing. Het is zijn nieuwste uitvinding, namelijk de Vliegende Klomp. Volgens de professor kun je het Nederlandse schoon het best bewonderen op klompen en zijn Vliegende Klomp vliegt op een luchtkussen.
Lambik vindt dat maar belachelijk, een fiets vindt hij beter. Ook Jerom ziet dit zo.
Daarop heeft de professor ook een oplossing: een oerdegelijke Hollandse fiets.
Dit accepteert Lambik en beweert dat Jerom en hij het op een fiets zullen winnen van Sidonia en de kinderen in de Vliegende Klomp.
Sidonia aanvaardt het voorstel, maar verlangt wel dat er van iedere bezienswaardigheid een foto moet worden gemaakt. Op de koop toe looft Barabas nog een geldbedrag uit aan de winnaar.

De race gaat van start
Reeds de dag erna geeft Barabas het startsein in Baarle Nassau-Hertog.
De race begint en wordt van beide kanten met veel hartstocht gevoerd, maar ook met vele grappen en grollen.
Onze vrienden krijgen in deze race vele bezienswaardigheden van Noord-Brabant te zien, zoals in Breda De Turfschipper, Het Spanjaardsgat, Kasteel Bouvigne e.a.
Ook bezienswaardigheden in andere plaatsen, zoals Roosendaal, Deurne, Eindhoven, Eersel e.a, zien we in dit verhaal voorbijkomen.

Tegen het einde van het verhaal hebben Lambik en Jerom een lichte voorsprong en Lambik wil dat ook zo houden. Wat doet hij? Hij strooit gemalen peper in de richting van Sidonia en de twee kinderen. Natuurlijk verongelukt het drietal.
Weer aangekomen in Baarle Nassau-Hertog winnen Lambik en Jerom ruim van de andere drie. Professor Barabas geeft de envelop met het geldbedrag aan de winnende Lambik, maar het zit hem niet lekker en hij geeft toe dat hij vals gespeeld heeft. Onze vrienden zijn weer verzoend en Wiske doet het voorstel om het geldbedrag te schenken aan de mensen in de derde wereld.


Tekst: Alain Stienen

Achterkaft 'De vliegende klomp', 1975 Herdruk 'De vliegende klomp', 1999 Achterkaft 'De vliegende klomp', 1999