Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De fantasievolle vertellers


Suske en Wiske-tentoonstelling in Venlo.

Affiche voor de tentoonstelling In 2010 worden Suske en Wiske 65 jaar. In hetzelfde jaar viert het Limburgs Museum te Venlo haar 10-jarig bestaan. Ter gelegenheid van deze jubilea pakt het museum van oktober 2009 tot en met september 2010 uit met een grote tentoonstelling over de striphelden die als titel heeft: Suske en Wiske - De fantasievolle vertellers.

Op vrijdag 22 mei 2009 vond in het museum een bijeenkomst plaats waarbij de plannen voor de tentoonstelling werden toegelicht. Tevens werd de tekening onthuld die tekenaar Luc Morjaeu speciaal voor de tentoonstelling gemaakt heeft.

In het museum kan de bezoeker vanaf 16 oktober ontdekken hoe fantasievol de vertellers van Suske en Wiske zijn, en hoe zij inspiratie hebben gevonden in geschiedenis en volksverhalen.

Een bezoek aan de tentoonstelling is alleen al door de bijzonder vormgeving een belevenis. Vier grote diorama’s (driedimensionale uitvergrotingen van een afbeelding uit de strip) zijn echte eyecatchers. Omdat de tentoonstellingswanden zijn behangen met meer dan levensgrote prints van Suske en Wiske en hun kompanen, waan je je in hun wereld. Je komt er van alles te weten over hoe geschiedenis en volksverhalen een inspiratiebron zijn geweest voor de populaire strip, en spelenderwijs leer je hoe Vandersteen en zijn opvolgers fantasie hebben toegevoegd aan hun vertellingen.

In het eerste deel van de tentoonstelling wordt gefocust op de historie van de strip zelf. De geschiedenis van de strip, de verschillende tekenaars en de ontwikkeling van hoofd- en bijfiguren komen aan bod. Bijzondere aandacht krijgen ook de speciale effecten en natuurlijk de prachtige uitvindingen van professor Barabas en de verschillende manieren waarop de vrienden in het verleden terecht komen. Er is ook aandacht voor de albums die in andere talen zijn verschenen.

In het vervolg van de tentoonstelling nemen Suske en Wiske je mee naar de fantasiewereld van Vandersteen. Ze laten je zien hoe hun avonturen tot stand zijn gekomen. De inspiratie voor de 
De werken van Lambik verhalen vond Vandersteen (en dat geldt ook voor zijn opvolgers) vaak in geschiedenis, kunst en volksvertellingen. Een bijzonder beeld, een mooie anekdote of een spannend verhaal vormt het uitgangspunt voor een avontuur van Suske en Wiske.

Het was en is zeker niet de bedoeling geschiedenisles te geven aan de lezers; hun plezier, dat van de auteur en een spannend avontuur voor Suske en Wiske gaan boven historische correctheid. Dat Romeinen helemaal geen frietjes eten (Lambiorix), dat er geen auto’s reden aan het begin van de negentiende eeuw (De tuf-tufclub), het zijn zeker geen ‘fouten’ van de tekenaars.

Op 15 oktober wordt de expositie feestelijk geopend met een bijeenkomst in het museum. Sprekers bij deze gelegenheid zijn museum-directeur Jos Schatorjé, Paul Geerts en Ludo Stroobants, marketing-directeur van Standaard Uitgeverij.

Ter gelegenheid van deze tentoonstelling zal ook een luxe editie van De werken van Lambik worden uitgegeven.
Dit boek bevat naast de strip een aantal pagina's met informatie over de totstandkoming van het verhaal.
Het album, met een harde kaft, zal in eerste instantie exclusief verkrijgbaar zijn in het Limburgs Museum. De uitgifteprijs is € 49.





De onderstaande afbeeldingen zijn gemaakt bij de presentatie van de tentoonstelling.

Teaserafbeelding voor de Affiche voor de tentoonstelling
Luc Morjaeu en Peter Van Gucht Het affiche wordt onthuld Het affiche is onthuld
Interview met Morjaeu en Van Gucht Informatie over de tentoonstelling Originele pagina van De Dulle Griet
Informatie over de tentoonstelling Originele tekening voor het affiche Morjaeu en Van Gucht signeren Morjaeu en Van Gucht signeren