Lambik / Ronald Van Rillaer


Ronald Van Rillaer als Lambik Ronald Van Rillaer schreef en speelde reeds meer dan 15 cabaretvoorstellingen, kinderprogramma's, theaterstukken en musicals. Bovendien is hij elke week te zien in Kunst & Co, en speelde hij verschillende gastrollen in bekende Vlaamse tv-series.

De acteur leverde de stemmen voor Meneer Aardappelhoofd in de beide Toy Story-films, The Power Rangers, is de exclusieve Vlaamse stem van Mickey Mouse, was te horen als Gepetto (van Pinokkio) etc.
Sinds 1995 staat hij in voor de stemmenregie voor Disney on Ice.

Vanaf de allereerste Suske en Wiske musical wordt de kale vriend van Suske en Wiske al gespeeld door Van Rillaer. Over deze rol zegt hij:
"Al 15 jaar speel ik Lambik, pardon Mijnheer Lambik, en nog nooit heb ik mij verveeld. Ik heb al de meest rare dingen mogen doen. Mogen... niet moeten hé. Ik ben al in het slijk gevallen, ik ben al bewonderd, verguisd, gevangengenomen, ontploft, bluesbrother geweest en natuurlijk ook de grote held. Ik ben al met de meest prominente mensen in aanraking gekomen.: Ministers, gouverneurs, burgemeesters en bekende artiesten.
Lambik is een bekende figuur en vooral... Lambik kan zich alles permitteren. En dat is natuurlijk het leukste als je hem speelt.
Ik heb al de meest uiteenlopende rollen mogen spelen, toch zeggen de meeste mensen: 'Ja, maar jij bent Lambik'. Dat is eigenlijk het grootste compliment dat je kan krijgen, niet? Of toch. Ik heb ooit een nog groter compliment gekregen van Paul Geerts, de opvolger van Willy Vandersteen. Hij heeft mij ooit gezegd: 'Ik ken twee Lambikken ... Diegene die ik teken en diegene die jij speelt!' Ik hoef jullie niet te zeggen dat ik erg geflatteerd was met die kritiek."

Van Rillaer is de enige acteur die in alle Suske en Wiske-theatershows te zien is geweest, waarbij hij steeds de rol van Lambik speelde.
Met deze traditie wordt gebroken in de Nederlandse herneming van De circusbaron, die in het seizoen 2015-2016 in de theaters te zien is. In die productie wordt de rol van Lambik gespeeld door Robnert van Unnik.
De bezoekers van de Vlaamse editie van de vernieuwde Circusbaron zien de vertrouwde Lambik wel op de planken staan. De shows in Vlaanderen vormen voor Van Rillaer zijn afscheidstournee als zijn alter ego.

In de vernieuwde versie van De circusbaron die in 2016 in Vlaanderen wordt opgevoerd speelt Ronald van Rillaer opnieuw de rol van Lambik.
Met zijn hernieuwde optreden in De circusbaron neemt de acteur afscheid van het personage dat hij sinds de eerste musical uit 1994 bij vele gelegenheden heeft vertolkt.