Het verhaal


De circusbaron Op een morgen wil Lambik een kop koffie inchenken en wat ziet hij? Alle kopjes staan nog in de afwasbak. Jerom heeft weer niet afgewassen! Lambik loopt naar de kamer van Jerom en daar vindt hij een briefje: “Vaarwel. Ik verlaat u en trek de wijde wereld in. Zoek mij niet, want ik kom in geen geval terug. Jerom”.
Lambik vindt Jerom maar een ondankbare bosaap! Ge geeft die oermens onderdak, een goed bed, een goed bad, kortom alle luxe, hij mocht zelfs gratis komen afwassen en dan krijgt ge zo’n briefje. Tot de ‘frang’ van Sidonia valt dat Jerom helemaal niet kan schrijven. De conclusie is duidelijk: dat briefje is een bedrieglijke verdraaiing van de onjuiste waarheid die gelogen is!

De vrienden onderzoeken wat er echt met Jerom is gebeurd, maar het is pas als een geheimzinnige ringmeester Lambik uitnodigt om als clown voor een rondreizend circus te werken, dat er steeds meer sporen opduiken. Het wordt vlug duidelijk dat ze met gevaarlijke tegenstanders te maken hebben die voor niets of niemand terugschrikken. Maar wat is hun plan? Waarom hebben ze Jerom nodig? Wat is het geheim van de zwarte woonwagen? En waarom vormt dit circus een bedreiging voor de staatsveiligheid van België? Om deze en andere mysteries op te lossen geven Suske en Wiske zich uit voor trapezekunstenaars en meldt Tante Sidonia zich aan als levende maanraket.

En zo begint een hilarisch avontuur vol spannende circusacts, James Bond-achtige intriges en hartveroverende songs. Maar net als bij de strip staat uiteraard de humor centraal! Want zoals de geheimzinnige ringmeester zelf zegt:
Iedereen komt naar het circus voor de clown. Dierentemmers, acrobaten en goochelaars houden iedereen in spanning, maar het zijn slechts overgangsnummers. De mensen wachten allemaal tot de clown opkomt… Want de clown die doet de mensen lachen! De clown is de baron van het circus.