Sidonia / Wanda Joosten


Wanda Joosten als Sidonia Omdat Jeroen Maes geen tijd meer had voor zijn rol in de Suske en Wiske shows moesten de producenten van de musical op zoek naar een opvolger. De actrice Wanda Joosten zal in De circusbaron de rol van tante Sidonia vertolken.
Met deze keuze is voor het het eerst een vrouw te zien als de tante van Suske en Wiske. In alle voorgaande theatershows, en ook in de film De duistere diamant, werd deze rol steeds door een man gespeeld.

Nadat Wanda Joosten haar diploma in muziek- en theaterwetenschappen behaalde aan de K.U.Leuven koos zij op haar 23ste resoluut voor de spotlights van de grote bühne.
Wanda trad op in producties als Jesus Christ Superstar, My Fair Lady, Evita, Nonsens, The Club, They shoot horses, Don’t they, a Slice of Saturday Night, Dear Fox, Broadway Baby, Deemster, Carmen, Soul Baby June, Birds en Musicals from the Heart.

Op televisie was Wanda ook te bewonderen in heel wat programma’s als De Familie Backeljau en De rechtvaardige rechters. Al sinds 1989 is Wanda intensief bezig met muziek. Eerst was er haar eigen covergroep “Loueeze”, een samenwerking met getalenteerde muzikanten zoals free-jazz saxofonist Noah Howard, Blues trompettist Calvin Owens en gospellzangeres Nancy Holloway.

In 2003 en 2004 stond Wanda Joosten op het podium in Woman en Heaven & Hell van No Nonsense en Gloria Halleluja. In 2003 en 2004 stond Wanda Joosten op het podium in Woman en Heaven & Hell van No Nonsense en Gloria Halleluja. In haar programma (en gelijknamige cd) Sol y Sombra, waarin ze voor een stuk haar biografisch verhaal vertelt, begeleid door klassemuzikanten, toont ze haar veelzijdige interesse voor diverse muzikale stijlen.

Maar Wanda houdt ook van humor. Zo staat ze al jaren in de revues van o.a. Luc Caals, Dirk Van Vooren, en Jan Van Dyke, en ze was in 2007 te zien naast Lulu Aertgeerts, Marijke Hofkens en Myriam Bronzwaar, in de heerlijke komedie Moeders, dat in 2009 wordt hernomen.

In de vernieuwde versie van De circusbaron die in 2016 in Vlaanderen wordt opgevoerd is Wanda Joosten opnieuw te zien als tante van Wiske.