Suske en Wiske op het WWW - Versus

Nieuwe feiten rond het monster van Loch Ness


Dit artikel is voor het eerst verschenen in Versus no. 28 (augustus 1994).

Hoewel de titel anders doet vermoeden is dit geen komkommertijd verhaal. Tot nu toe werd het verhaal `Het monster van Loch Ness' vijf keer in album uitgegeven. Maar geen enkel album blijkt het `oorspronkelijke volledige verhaal' te bevatten. Nog sterker: alle vijf versies zijn verschillend!

Uitgave voor Dash

Reclame uitgave Dash

De eerste uitgave in 1978 was speciaal voor Dash. Dit ligt er dan ook dik bovenop. Lambik gaat vissen met een tonnetje Dash (18.1 en 19.1), in het huis van de reus staat ook een tonnetje (52--53.1). Suske werpt een tonnetje toe als reddingsboei (81.2--82.1). Ook in huize Sidonia wordt Dash gebruikt (126.1) en aan het eind van het verhaal zitten Suske en Wiske op een tonnetje. Alle tonnetjes zijn blauw en hebben in kleur een opdruk van het `Dash'-logo.

Tellen we echter de nummers van de stroken, dan zien we dat de stroken 31, 77, 84 en 97 ontbreken. De verklaring hiervoor ligt wellicht in het feit dat er nu 8 bladen in het kaft zijn geniet. Zouden deze vier stroken worden afgedrukt, dan werd de uitgave te duur om weg te geven.

Familiestripboek

In 1987 verschijnt het eerste familiestripboek. Een kortingsbon kreeg men bij Omo (zie Versus 1 p. 16), nu weet u ook waarom er een gat in het kaft zit\dots

Alle Dash-tonnetjes zijn nu egaal groen. Maar de vier stroken zijn nog niet terug gekeerd.

Bob et Bobette 215

Bob et Bobette 215 De vier stroken blijven verdwenen\dots tòt in 1988 `De Krimson-Crisis' verschijnt. Dit verhaal zal de Walen niet aanspreken en als nummer 215 verschijnt dan ook het verhaal `Het monster van Loch Ness', samen met `De dappere duinduikers'. De vier stroken zijn nu eindelijk afgedrukt. De Dash-tonnetjes zijn nog steeds groen. Verder is het verhaal natuurlijk in het frans.

Dubbelstrip

Een jaar later (1989) wordt de Dubbelstripreeks, waarvan deel 9 al in 1987 verscheen uitgebreid met deel 10. In deel 10 staan `Het monster van Loch Ness' en `De dappere duinduikers'. Ook dit is een versie met de vier stroken die eerder ontbraken. Dan nu het tonnetje Dash. Alle tonnetjes zijn groen, maar de tonnetjes in de stroken 18, 19, 52 en 53 hebben een zwarte opdruk: cirkels met daarin het woord `Dash'!

Het leukste vakantiestripboek

In 1994 komt het monster voor de vijfde keer in album. Nu in `Het leukste vakantiestripboek'. Men is uitgegaan van de dubbelstrip uitgave. De vier stroken zijn nog steeds aanwezig. Maar de tonnetjes die in de dubbelstrip een opdruk `Dash' hadden, zijn nu groene tonnetjes met zwarte cirkels geworden (stroken 18, 19, 52 en 53).

Ook heeft men het eerste bandje ingekort tot één strook. Dit maakte het mogelijk de titel toe te voegen.

Samenvattend

We zagen dat alle 5 versie's verschillend zijn. Geen enkele versie is echter oorspronkelijk. Bij de Dash versie ontbreken immers de 4 stroken, en bij de overige versie's ontbreekt de tekst `Dash' op sommige of alle tonnetjes. Het wachten is dus nu op de zesde versie.