Suske en Wiske op het WWW - Versus

Suske en Wiske Weetjes


Dit artikel is voor het eerst verschenen in Versus no. 30 (februari 1995).

De mottenvanger

De mottenvanger Na de besprekingen van `De mottenvanger' in Versus 21 en 29 door resp. Wim van der Veeken en Klaas Rigterink nog een klein weetje. Zoals door Van der Veeken is opgemerkt zijn de goden `Diana' en `Mars' verkeerd benoemd. In de tekenfilm versie van 1992 worden zij correct benoemd namelijk als `Artemis' en `Ares'. Er zijn nog meer wijzigingen. Zo is het ruimteprojectiel ditmaal een neergestortte satelliet, Lambik reageert met `En ik dacht nog wel dat zo'n satelliet hypermodern en supersnel was'. Ook Diogenes blijkt voor de tekenfilm verhuist van Acropolisstraat 79 naar 17. Leuk is ook het feit dat onze helden geen andere kleding aandoen. Verder is er een verwijzing door Wiske naar `De wolkeneters': Denk maar eens aan ons avontuur met die twee gekke geleerden in hun ruimtewolkerij. De video van `De wolkeneters' was namelijk voor `De mottenvanger' verschenen. Terwijl dit bij de albums natuurlijk andersom is.

Ook in de andere tekenfilms wordt van de oorspronkelijke scenario's afgeweken. Misschien dat iemand dat ooit eens kan uitzoeken.

De Haagsche Courant

In een eerste poging een overzicht samen te stellen van kranten en voorpublicaties stuitte ik op het volgende. Het verhaal `De kleine postruiter' verscheen eerder in `De Haagsche Courant' dan in `De Standaard'! Daarna verscheen in `De Haagsche Courant' het verhaal `Tegen de Zzz', terwijl `De Standaard' begon met `De goalgetter'. Vanaf die datum is `De Standaard' dan ook weer de eerste voorpublicist!

         Haagsche Courant    De Standaard
Aankondiging   do 2 nov 1989     za 4 nov 1989
Eerste strook  vr 3 nov 1989     ma 6 nov 1989
Laatste strook  wo 14 mrt 1990     vr 16 mrt 1990