Suske en Wiske op het WWW

Introductie


Kuifje, 1949, no. 12 Van de Suske en Wiske verhalen die Willy Vandersteen voor Kuifje heeft getekend, kunnen er enkele tot zijn absolute meesterwerken gerekend worden. Uiteraard was het gebruik van vierkleurendruk een nieuw element dat de tekeningen een extra dimensie gaf. Maar ook de aandacht die hij besteedde aan de vele details, maakte dat ze zeer geapprecieerd werden, ook door het Franstalige publiek.

De N.V. Standaard Boekhandel bracht deze verhalen samen in een afzonderlijke reeks. Het Spaanse Spook verscheen in 1952 op groot formaat, en met binnen in de bruingrijze inkleuring die ook in Kuifje werd gebruikt. Voor dit album werden de eerste platen die Vandersteen nog in zijn spontane en volkse stijl had neer gezet, aangepast in de trant van de verdere bladzijden. Dit alles met de bedoeling het verhaal zo vlot mogelijk te doen overkomen.

De volgende albums kregen een blauwe omslag en de inhoud werd volledig in kleur gedrukt. Jammer genoeg werd de inkleuring van het weekblad niet behouden, want de uitgeverij voegde extra rasters toe aan de tekeningen, zodat de albums gedeeltelijk aan kwaliteit inboetten.